Malomeščanski roman

Malomeščanski roman

LUD Literatura, 2. julij 2017 ― Kresnikovi finalisti so napisani z mislijo na kresnika. Na isti malomeščanski način so dolgočasni, kar se še posebej jasno vidi, če si jih ogledamo v medsebojni konstelaciji, vzpostavljeni z nominacijami.

Barbara Korun: Vmes

Koridor, 2. julij 2017 ― Obstaja prostor, kjer ni nič določeno, od koder je mogoče iti na katerokoli stran. Ta prostor je vmes, tista črta sivine med belo in črno, ki se nikoli ne zdi kot pravilen odgovor, a se na koncu vedno izkaže za edinega možnega. Sem se je z najnovejšo pesniško zbirko ujela tudi Barbara Korun, in ravno […] The post Barbara Korun: Vmes appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Dorijan Šiško: “Svet ni črno-bel in vprašanj je neskončno”

Dorijan Šiško: “Svet ni črno-bel in vprašanj je neskončno”

Koridor, 2. julij 2017 ― Foto: Urška Boljkovac / Kino Šiška   Dorijan Šiško je grafični oblikovalec, čigar raziskovanje in ustvarjanja vedno vodi tudi na druga področja vizualne umetnosti, kot sta ilustracija in multimedija. Tako raziskuje digitalno kulturo, internet, futurizem, znanstveno fantastiko, tribalizem, popularno kulturo in druge teme. Ob sodelovanju na razstavah je v preteklosti bil likovni urednik družbenokritičnega časopisa […] The post Dorijan Šiško: “Svet ni črno-bel in vprašanj je neskončno” appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Ana Desetnica

TV Kočevje, 2. julij 2017 ― Festival uličnih gledališč Ana Desetnica z gostujočimi domačimi in mednarodnimi zasedbami vsako leto razvaja gledalce po vsej Sloveniji.
Grafična retrospektiva Marie Bonomi

Grafična retrospektiva Marie Bonomi

Marijan Zlobec, 2. julij 2017 ― Čast, ugled in tradicijo 32. mednarodnega grafičnega bienala v Ljubljani rešuje retrospektivna razstava grafičarke Marie Bonomi iz Brazilije z naslovom Za vedno grafika v Jakopičevi galeriji. Umetnica je obiskala Ljubljano in vodila po svoji razstavi. Maria Bonomi, vse fotografije Marijan Zlobec Njena razstava pravzaprav daje ljubljanskemu grafičnemu bienalu čast, ki si jo je z nespametnim […]
Nedelja v Kinu brez stropa: Mesečina in Klub

Nedelja v Kinu brez stropa: Mesečina in Klub

Mestni kino Ptuj, 2. julij 2017 ― V Kinu brez stropa na ptujskem gradu nocoj ob 21.30 gledamo z oskarji za najboljši film, stransko moško vlogo in prirejeni scenarij ovenčano Mesečino, čudovito dramo o identiteti ter družinskih in prijateljskih vezeh. Ob 23.30 sledi provokativni Klub čilske vzhajajoče zvezde Pabla Larraina. Film se z neizprosno ostrino loti težke, resne teme. Vabljeni, vstopnine ni!

Spremembe v kulturi: Najprej, kje smo, da bomo vedeli, kam

Misli, 2. julij 2017 ― Medresorska delovna skupina, v kateri so bili predstavniki več ministrstev in drugih institucij, je nedavno pripravila poročilo o pregledu izdatkov na področju kulture s predlaganimi ukrepi kot možno podlago za spremembe v tem sektorju. Ureditve po državah so različne, pri dobrih praksah bi se lahko zgledovala tudi Slovenija.

Od skice do lutke že 37 let v Bežigrajski galeriji 1 in 2

MGML, 2. julij 2017 ― Konec poletja Bežigrajska galerija 1 že tradicionalno odpira razstavo Od skice do lutke. Na tokratni predstavitvi slovenskega lutkarstva, se prvič v Ljubljani predstavlja Lutkovno gledališče Maribor. Razstavo dopolnjujejo videoposnetki lutkovnih predstav za katere so ustvarili likovne zasnove lutkovne ustvarjalke in ustvarjalci Ančka Gošnik - Godec, Jože Logar, Iztok Hrga, Damijan Stepančič, Viktor Šest in Breda Varl. Vabljeni na odprtje razstave v četrtek, 31. avgusta 2017, ob 19. uri.

Spominska razstava risb in slik Jožeta Tisnikarja

MGML, 2. julij 2017 ― Vabimo vas k ogledu 56 risb in slik enega najpomembnejših in inovativnih slovenskih likovnih umetnikov. Predstavljen je izbor del iz zbirke Koroške galerije likovnih umetnosti, ki jih je avtor ustvaril v času od šestdesetih let prejšnjega stoletja do leta 1998. Več o izjemni predstavitvi koroškega umetnika, si lahko preberete tudi v prispevku Jože Tisnikar: Slikar rojstva in smrti, samosti in osamelosti na spletnem portalu MMC RTV SLO (6. september 2017 ob 16.05).
Vabilo na razstavo

Vabilo na razstavo

Društvo Slovenski staroverci, 2. julij 2017 5. 7. 2017 od 18h dalje bodo vse do konca malega srpana v knjižnici Kozina na ogled mitološke grafike, ki se naslanjajo na slovensko in vseslovansko duhovno izročilo. Grafike ustvarja Irena Urankar zadnjih 10 let in vsako leto krasijo, še vedno edinstvene, Mitološke koledarje, ki jih izdaja društvo Veles. https://www.napovednik.com/dogodek449724_ko_mi_sepetajo_predniki
Athos – the mountain which emanates otherness

Athos – the mountain which emanates otherness

KUD Logos, 2. julij 2017 ― On our planet, there are only a few places that are so special and mysteriously attractive to humankind as – after 1000 years of history even more – Athos. The reason for this otherness is maybe the fact that on this 40 km long peninsula on the Greek coast of the Aegean Sea, inhabited by […]
še novic