20 najboljših videospotov leta 2017

20 najboljših videospotov leta 2017

Podoba-Glasba, 29. december 2017 ― V letu 2017 se je zgodila precejšnja sprememba na zahodni videospotovski sceni, saj je rap oziroma hip hop odločno prevzel pobudo in močno porazil indie srenjo, ki je bila ponavadi zastavonoša kakovostnega in inovativnega glasbenega videa. Najbolj fascinantne videospote so ponudili izvajalci kot Tyler the Creator, Lil Dicky, A Tribe Called Quest, Kendrick Lamar in Danny Brown. Še vedno […]
O slovenski književnosti v Italiji in Avstriji

O slovenski književnosti v Italiji in Avstriji

Marijan Zlobec, 29. december 2017 ― Slovenska matica je pred kratkim predstavila knjigo z referati na njihovem simpoziju o slovenski književnosti v Italiji in Avstriji. Za simpozij je dal pobudi dolgoletni tajnik in urednik pri Slovenski matici, akademik, pisatelj in dramatik Drago Jančar, sedaj v pokoju, ki je svojo funkcijo pri SM predal prav tako akademiku dr. Milčku Komelju. Dr. Milček […]
Ta pes, tisti pes

Ta pes, tisti pes

Airbeletrina, 29. december 2017 ― Pes laja. Za drugo mizo v lokalu čakam Tajdo. Obred prve kave, ki mi jo zdravnik prepoveduje, po vrnitvi domov. Počasi se uskladim s temperaturo v lokalu. Čutim, da je telo preutrujeno, da bi sodelovalo pri čem drugem. Gledam psa, ki je privezan za kromiran drog, na katerem visi zamotana zastava. Luč na drogu je ravno ugasnila, dovolj svetlo je že in dobro vidim. Laja. Nikogar ne moti, čeprav je zunaj vsaj minus sedem. Prikaže se natakarica.
kӣr

kӣr

Radio Študent, 29. december 2017 ― V današnjem RŠ intervjuju bomo prisluhnili telefonskemu pogovoru z Banetom Jovančevićem poznanim tudi kot WhyBaneWhy ali pa kӣr.

Večer kulture na Selih

Kamnik.info, 29. december 2017 ― V sredo, 27. 12. se je na Selih pri Kamniku odvil že tradicionalni kulturni večer, na katerem so se predstavili različni izvajalci iz tuhinjske doline in okolice. S petjem so nas razveselili Ljudski pevci, mešani pevski zbor Mavrica, moški pevski zbor Centra za zaščito in reševanje Domžale, kvartet Slovenski zven, otroški pevski zbor Selski zvončki ... Prispevek Večer kulture na Selih je bil najprej objavljen na portalu Kamnik Info.
Orkester Slovenske filharmonije bo obeležil 70-letnico

Orkester Slovenske filharmonije bo obeležil 70-letnico

Misli, 29. december 2017 ― Slovenska filharmonija bo v začetku leta obeležila 70-letnico filharmoničnega orkestra. Z njegovo ustanovitvijo po drugi vojni se je na Slovenskem uresničila zamisel o kontinuirani simfonični reprodukciji in samostojnem profesionalnem orkestru. Koncert bo 13. januarja v dvorani Marjana Kozine, častni pokrovitelj je predsednik republike Borut Pahor.
1784 Slivnica – Kladivo čarovnic

1784 Slivnica – Kladivo čarovnic

Stare slike (Cerknica), 29. december 2017 ― Evropo je v 14. stoletju zadela velika nesreča. Kuga, prihajajoča v valovih, je zmanjšala število prebivalcev za 30 %, od 73 na 45 milijonov. To je pomenilo za cerkveno, ki je imela največja posestva, in posvetno gospodo tistega časa veliko težavo, saj je zmanjkovalo delovne sile; zelo so se zmanjšali dohodki. Temu se je pridružila […]
Potrpežljivi zveni

Potrpežljivi zveni

Odzven, 29. december 2017 ― Na novi mednarodni izdajni nas pihalec Cene Resnik v triu Watch For Dogs z Zlatkom Kaučičem in Giovannijem Maierjem vpenja v intenzivna, a hkrati mehko barvita sozvočja sodobnega jazza in svobodno improvizirane glasbe.
še novic