Poizkus Trumpove diskreditacije v Ognju in besu ?

Poizkus Trumpove diskreditacije v Ognju in besu ?

Marijan Zlobec, 5. januar 2018 ― Kljub poizkusom odvetnikov ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da preprečijo izdajo odmevne knjige Ogenj in bes Michaela Wolffa o dogajanju v Beli hiši, se je ta zaradi izjemnega zanimanja javnosti pet dni prej, kot je bilo načrtovano, že znašla na prodajnih policah, kot so poročali vsi svetovni mediji. Kaj to pomeni? Najprej, da je Amerika najbolj […]
Filmska glasba: Čarovnik iz Oza in Bilo je nekoč na zahodu

Filmska glasba: Čarovnik iz Oza in Bilo je nekoč na zahodu

ARS Filmska glasba, 5. januar 2018 ― Ni lepšega doma kot je lasten dom in ni lepšega filma kot je Čarovnik iz Oza. To je klasična zgodba, ki iz generacije v generacijo […] Ni lepšega doma kot je lasten dom in ni lepšega filma kot je Čarovnik iz Oza. To je klasična zgodba, ki iz generacije v generacijo povezuje otroke in odrasle, družine in prijatelje. Neverjetna podoba Oza, sveta iz naše domišljije, sveta prepevajočih gozdov, plešočih strašil in pojočih levov, osvaja srca po celem svetu s svojim pustolovskim duhom in glasbeno pahljačo. Morriconejeva glasba v filmu Bilo je nekoč na Zahodu se je z grobim zvokom in žvižgi, udarci z bičem, odbijanjem nabojev ter oponašanjem živalskih zvokov bolj kot kadarkoli prej približala dogajanju v filmu. S tem mu je uspelo ustvariti zavest o zvoku filmskega Divjega zahoda. Tako da ta film še danes velja za šolski primer uporabe filmske glasbe.

Pogovor v sklopu razstave Novi svet Matjaža Rušta

Galerija Photon, 5. januar 2018 ― V sredo, 10. januarja ob 18. uri, vabljeni na pogovor posvečen fenomenu preseljevanja in slovenski diaspori po svetu, ki bo potekal v sklopu razstave Novi svet Matjaža Rušta.  Avtorju se bosta pridružila gosta: Helena Janežič, vodja Zbirke tiskov Slovencev zunaj Republike Slovenije v Narodni in univerzitetni knjižnici, in doc. dr. Dejan Valentinčič, direktor inštituta ASEF v Ljubljani, predavatelj na […]
Nov roman Aleša Štegra Neverend

Nov roman Aleša Štegra Neverend

Marijan Zlobec, 5. januar 2018 ― Pesnik in pisatelj, esejist in publicist, organizator in urednik Aleš Šteger je pravkar izdal nov roman z neobičajnim angleškim naslovom Neverend (Nikolikonec). Ob izidu novega romana bo v petek, 12. januarja, ob 20. uri v Klubu Cankarjevega doma bralno-glasbena predstavitev novega Neverenda. Besedilo bosta interpretirala igralca Radko Polič – Rac in Barbara Ribnikar ob glasbeni spremljavi Nina de Glerie.  Aleš Šteger na Beletrini, foto […]

Za nami uspešno zaključeno Plečnikovo leto 2017

MGML, 5. januar 2018 ― Štiri občasne razstave v Plečnikovi hiši, dve novi publikaciji o Plečnikovem življenju in delu, več kot 3.000 vodstev po Plečnikovem domovanju za obiskovalce, družine in osebe s posebnimi potrebami, predstavitev Plečnikove Ljubljane po svetu, nominacija za najboljši evropski muzej leta in Plečniku posthumno podeljeno visoko državno priznanje Red TGM je le nekaj pomembnih dosežkov preteklega, Plečnikovega leta 2017.

venček legendarnih: FRANK LLOYD WRIGHT

OUTSIDER, 5. januar 2018 ― UMETNOST INTERVJUJA V VISOKEM MODERNIZMU Petdeseta leta so bila dovolj daleč od trpljenja in uničenja druge svetovne vojne, da je bilo mogoče pozabiti; obenem so iznašla toliko novega, da se je dalo sanjati. Modernistično sonce je žgalo v zenitu, osvetljevalo raketna vzletišča in se odbijalo od kromiranih odbijačev avtomobilskih streamline karoserij. Žarki niso prodrli le…
Pozavnist in trobentač na Mladih virtuozih

Pozavnist in trobentač na Mladih virtuozih

Marijan Zlobec, 5. januar 2018 ― Petindvajseta sezona mednarodnega glasbenega cikla Mladi virtuozi Festivala Ljubljana se z novim letom preveša v drugo polovico. Šesti koncert bosta zaznamovala mlada slovenska virtuoza. Pozavnista Tineta Bizajla in trobentača Leona Pokeržnika  je moč zaslediti tako na priznanih tekmovanjih kot tudi na koncertnih odrih. Svoje znanje sta poglabljala na številnih mojstrskih tečajih in se izobraževala tako doma […]
Ko si fantastičnost in realnost zreta v oči

Ko si fantastičnost in realnost zreta v oči

Odzven, 5. januar 2018 ― Medvoška heavymetalska četverica Metalsteel je ob koncu leta predstavila že svoj sedmi album, Beyond The Stars. Gre za konceptualno glasbeno delo klasične minutaže nekje okoli ure, katerega poglavitna značilnost je potek glasbene zgodbe skozi deset pesmi v angleškem jeziku.
Debata.

Debata.

Vigevageknjige, 5. januar 2018 16. januarja ob 19h pripravljamo javni pogovor. To počnemo redko, nekako 1x do 2x na leto, v bistvu, čeravno se nam je že od začetka zdelo, da knjige, ki jih izdajamo, niso in ne morejo … več »

Muzejski večer En ten tentera

Gorenjski muzej, 5. januar 2018 ― Vljudno vabljeni na muzejski večer EN TEN TENTERA – Spomini na otroštvo v mestu Kranju  v četrtek, 11. januarja 2018, ob 18. uri v Vojnomirovi dvorani Ullrichove hiše, Tomšičeva 42, Kranj. Razstava in katalog En ten tentera sta obudila spomine ... Read More
Smerkoljeva nagrada 2017 za tenorista Branka Robinšaka

Smerkoljeva nagrada 2017 za tenorista Branka Robinšaka

Misli, 5. januar 2018 ― Nagrado Sama Smerkolja za operne umetnike prejme tenorist in prvak SNG Opera in balet Ljubljana Branko Robinšak. Nagrado za leto 2017, ki jo podeljuje Slovensko komorno glasbeno gledališče, mu bodo izročili 12. januarja v Rdeči dvorani Magistrata. Nagrajenec bo tedaj s pianistko Irino Milivojević izvedel Schummanov ciklus Dichterliebe.
Metalsteel – Beyond The Stars

Metalsteel – Beyond The Stars

RockOnNet, 5. januar 2018 ― Po tri četrt ure dolgem spletu kakovostne glasbe z esenco in močnim, morda malce preveč linearnim ter poenostavljenim konceptom lahko zagotovo trdim, da so Metalsteel na isti ali podobni ravni kot izvrstni domači obvladači Negligence, le da je tokrat v malhi več starega dobrega metala, malce progresive in nič thrasha, na katerega bi sam sicer bolj godel od ugodja.

Cankar strip - performans in pogovor

Kamra.si, 5. januar 2018 ― Cankarjevo leto začenjamo udarno. Skupaj z Lutkovnim gledališčem Maribor gostimo ekipo treh izvrstnih avtorjev, ki so v družbi z vrhunskimi ilustratorji »zakrivili« vznemirljiv knjižni projekt Cankar v stripu. Ta je osnova gledališko-stripovskega performansa, v katerem Žiga X Gombač, Boštjan Gorenc – Pižama in Andrej Rozman – Roza našega največjega literata po Prešernu predstavljajo na zabaven in svež način, predvsem pa izven mitoloških okvirov in z vprašanjem, kako nas Cankar nagovarja tukaj in zdaj. Predstavi, ki je nastala v produkciji Zavoda Škrateljc in Cankarjevega doma, bo sledil pogovor s protagonisti. Moderirala bo Danaja Lorenčič. Brezplačne vstopnice lahko dvignete na blagajni LGM. Vljudno vabljeni 9. januarja ob 18.00 v Lutkovno gledališče Maribor!

Pomen regionalnega povezovanja NVO

Asociacija, 5. januar 2018 ― Decembra so se predstavniki Asociacije udeležili letne skupščine regionalne platforme Kooperativa, ki je namenjena povezovanju nevladnih organizacij iz držav Zahodnega Balkana. Predsednica Asociacije Jadranka Plut je v sklopu ene od javnih razprav predstavila primere dobrih praks javno-zasebnih partnerstev v kulturi v Sloveniji. Srečanje se je sicer odvijalo v Skopju, na začetku pa je zbrane nagovoril … Preberi več o Pomen regionalnega povezovanja NVO

Nadina Štefančič bere sodobno slovensko dramo

SiGledal Novice, 5. januar 2018 ― Nadina Štefančič je sodelavka filmskih festivalov ter drugih kulturnih dogodkov in piska člankov na temo popkulture. Štafeto branja sodobne slovenske dramatike je sprejela iz rok Katje Perat. S pomočjo SiGledalovega iskalnika je prebrskala bazo sodobnih slovenskih dramskih besedil in se odločila, da obiskovalcem portala v branje priporoči tekst 1001 noč Katje Perat.

Hanna Slak bere sodobno slovensko dramo

SiGledal Novice, 5. januar 2018 ― Filmska režiserka in scenaristka Hanna Slak je štafeto branja sodobne slovenske dramatike sprejela iz rok Daše Doberšek. S pomočjo SiGledalovega iskalnika je prebrskala bazo sodobnih slovenskih dramskih besedil in se odločila, da obiskovalcem portala v branje priporoči tekst Slovensko narodno gledališče Janeza Janše.

Žiga Brdnik bere sodobno slovensko dramo

SiGledal Novice, 5. januar 2018 ― Novinar in filmski kritik Žiga Brdnik je štafeto branja sodobne slovenske dramatike sprejel iz rok Nike Bezeljak. S pomočjo SiGledalovega iskalnika je prebrskal bazo sodobnih slovenskih dramskih besedil in se odločil, da obiskovalcem portala v branje priporoči tekst 24ur Simone Semenič.
1942 Rakek – Pogozdovanje Lavričevega gozda

1942 Rakek – Pogozdovanje Lavričevega gozda

Stare slike (Cerknica), 5. januar 2018 ― Na zadnji strani fotografije je zapisano: 1942. Lavričev vrt na Rakeku sadili smreke. Dejansko ni šlo za Lavričev vrt, ampak za Lavričev gozd, ki je bil nadaljevanje Lavričevega parka. Z volom so verjetno pripeljali smrekove sadike, pogozdovalci pa so opremljeni s krampom, lopato in grabljami. Pogozdili so površino, kjer so bile že prej smreke, ki so […]
V pariškem muzeju Louvre marca razstava del Delacroixa

V pariškem muzeju Louvre marca razstava del Delacroixa

Misli, 5. januar 2018 ― V muzeju Louvre bodo marca odprli razstavo, posvečeno ustvarjanju francoskega umetnika Eugena Delacroixa. Postavitev s preprostim naslovom Delacroix bo združila okoli 180 Delacroixovih del - od slik, s katerimi je kot mlad umetnik dosegel uspeh na Salonu leta 1820, do poznih, sicer manj znanih skrivnostnih krajin.
V MGL prva slovenska uprizoritev igre Življenje kot delo

V MGL prva slovenska uprizoritev igre Življenje kot delo

Misli, 5. januar 2018 ― V studiu Mestnega gledališča ljubljanskega (MGL) bo po decembrski odpovedi nocoj na sporedu prva slovenska uprizoritev igre Življenje kot delo najbolj uprizarjanega izraelskega dramatika v tujini Hanoha Levina. Komično dramo o medsebojnem obračunavanju para v tridesetletnem zakonu je na oder postavil režiser mlajše generacije Andrej Jus.
še novic