Protesti in pečene piške

Protesti in pečene piške

LUD Literatura, 8. junij 2018 ― Ploščad se je počasi polnila z ljudmi, nekateri so imeli s sabo transparente, drugi otroke, tretji oboje, četrti nič od tega. Ni kazalo, da bi človeška reka vzvalovala, da bi prestopila meje trga nasproti parlamenta, se prelila na ulice in v svoj tok posrkala še koga. Prišli so prepričani, angažirani, v protestih prekaljeni. Drugi so še naprej pestovali svojo brezbrižnost ali jo prav tisti trenutek sprehajali po trgovinah, pojili s pivom ali aperolom in ji privoščili mirno sedenje kje v senčki.

8. junija 1983 je v Ljubljani umrl Miško Kranjec, slovenski pisatelj ...

Kamra.si, 8. junij 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...8. junija 1983 je v Ljubljani umrl Miško Kranjec, slovenski pisatelj in urednik. Rodil se je 15. septembra 1908 v Veliki Polani. Po osnovni šoli v domači vasi je končal gimnazijo v Ljubljani. Kot dijak je sodeloval pri različnih leposlovnih listih. V prekmurskem jeziku je objavljal v Kleklovih Novinah in Kalendarju Srca Jezušovoga, knjižna slovenščina pa je kasneje v njegovem pisanju začela prevladovati. Po maturi se je na ljubljanski univerzi vpisal na slavistiko, vendar študija ni dokončal, saj se je vse bolj posvečal pisanju. Že pred 2. svetovno vojno se je navzel takrat prevladujočih političnih idej in se od katoliškega tiska začel odmikati. Socialna vprašanja okolja, ki ga je poznal, je postopoma ubesedoval in prenašal na papir, navezoval pa je tudi stike s takrat vodilnimi izobraženci in komunisti, ki so zagovarjali podobne ideje kot on sam.

8./9. junija 1508 se je rodil Primož Trubar, protestantski duhovnik in prevajalec

Kamra.si, 8. junij 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...8./9. junija 1508 se je rodil Primož Trubar, protestantski duhovnik in prevajalec. Umrl je 28. junija 1586.  Primož Trubar se je rodil julija v letu 1508 ali 1509 na Rašici pri Velikih Laščah oziroma v neposredni bližini vasi. Kraja in datuma rojstva se ne da zagotovo določiti, ker krstnih matičnih knjig takrat še niso poznali; uporabljali pa so tudi staro koledarsko štetje. Ni bil rojen na lokaciji mlina, kjer je danes muzej, ampak v nekdanjem Šklopovem mlinu, ki je stal vsaj 400 m vstran, više ob istem potoku. Ostanke tega so lastniki v zadnjih letih podrli. Po očetu se je pisal Malnar (mlinar), Truber oziroma izvorno Trobar pa se je pisala njegova mati. Primož je ta priimek prevzel najpozneje leta 1526. Od leta 1528 naprej se je v pismih dosledno podpisoval Truber in ne Trubar.

Letni kino Manzioli bodo svetlili Mestni vrtovi

Kino Otok, 8. junij 2018 ― Program tretjega festivalskega dne 14. mednarodnega filmskega festivala Kino Otok – Isola Cinema v Izoli bo v izolsko mestno jedro ob 21. uri pripeljal Mestne vrtove, film o Centru za pomoč migrantom, v katerem je ostalo le še šest afriških fantov. Film bosta predstavila otoška...

Mednarodno srečanje “Interpretacija in promocija arheološke dediščine”

CED, 8. junij 2018 ― ZVKDS skupaj s partnerji soorganizira mednarodno strokovno srečanje, namenjeno prikazu sodobnih teoretskih pristopov na področju arheološke dediščine, ki se uveljavljajo v evropskem prostoru (Hiša EU, Ljubljana, 13. jun. 2018). Tam bo tudi Motovila. Dan kasneje (14. jun., Novo mesto) bo izobraževanje za muzealce in druge strokovne delavce s področja interpretacije dediščine.

8. junija 1918 se je v Litiji rodil Nace Simončič, slovenski lutkar

Kamra.si, 8. junij 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...8. junija 1918  se je v Litiji rodil Nace Simončič, slovenski lutkar. Umrl je 21. januarja 2001 v Ljubljani. Bil je mizar, ki je II. svetovno vojno preživel v NOB, od leta 1943 je bil vodja Belokranjske gledališke skupine v Črnomlju, kjer je leta 1944 postal član SNG na osvobojenem ozemlju. Prav v tem vojnem času je iz mizarja zrasel inšpicient in igralec Nace Simončič. Ob teh prvih biografskih podatkih se utrne skromna asociacija, na njegovo predanost marionetnemu gledališču in na Rezbarja Pepeta iz Collodijevega Ostržka, eno izmed njegovih izvrstnih karakternih vlog. Po vojni je nadaljeval delo inšpicienta in igralca epizodnih vlog v ljubljanski Drami do leta 1954, ko je bil stalno angažiran v Lutkovnem gledališču Ljubljana kot igralec in režiser, vse do leta 1963.

8. junija 1896 se je v Črnomlju rodil Danilo Bučar, slovenski skladatelj

Kamra.si, 8. junij 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...8. junija 1896 se je v Črnomlju rodil Danilo Bučar, slovenski skladatelj, dirigent in igralec. Umrl je 8. avgusta 1971 v Ljubljani. Njegov pravi rojstni datum pa je verjetno 8. julij, kakor navajajo katalogi novomeške gimnazije. Gimnazijo je obiskoval v  Novem mestu, kjer je bil učenec Ignacija Hladnika, učitelja glasbe in kapiteljskega organista. Kljub temu, da je študiral farmacijo in bil od začetka prve svetovne vojne do leta 1949 zaposlen v lekarništvu, je bila glasba njegova prava strast. Nadarjenost za glasbo je podedoval po očetu. Že kot otrok se je skrivaj učil igrati klavir. V gimnaziji je igral v tamburaški skupini. Igral je skoraj vse instrumente, sodeloval pri zboru, dirigiral orkester in prirejal očetove skladbe za tamburaški zbor.
14. festival Kino otok

14. festival Kino otok

ARS Gremo v kino, 8. junij 2018 ― Izolski festival vabi na filmsko pot v kraje, ki jih ne vidimo pogosto, z režiserji, ki iščejo drugačnost, ostrino in tišino. V Izoli do nedelje poteka 14. festival Kino otok, ki spet vabi na filmsko pot v kraje, ki jih ne vidimo pogosto, z režiserji, ki iščejo drugačnost, ostrino in tišino. Med filmi je Tovarna nič, portugalski slavospev delavskemu razredu. V kinu je tudi filmska Knjigarna, ki je nastala po nagrajenem romanu Penelope Fitzgerald, v režiji Isabel Coixet, in seveda pripoveduje o ljubezni do knjig. Ocenili bomo še novi Jurski park: Padlo kraljestvo in slišali reportažo z dunajskega festivala kratkih filmov.
Seznam predavateljev na simpoziju Pozno pokristjanjevanje slovenskega ozemlja, Kobarid, 18. 8. 2018

Seznam predavateljev na simpoziju Pozno pokristjanjevanje slovenskega ozemlja, Kobarid, 18. 8. 2018

Društvo Slovenski staroverci, 8. junij 2018 ― Na letošnjem simpoziju Pozno pokristjanjevanje slovenskega ozemlja bodo nastopili naslednji predavatelji z zanimivimi referati: Alja Žorž: Jame kot središče naravoverskega sveta Goran Živec: Gradišča na Krasu – neme priče zgodovine Cirila Toplak: Sveti kraji posoškega staroverstva med reifikacijo in desakralizacijo Marko Hren: Razvojne strategije in varovanje predkrščanske dediščine Boris Čok: Svete rastline starovercev na Krasu […]

Na Kongresnem trgu deseti festival Junij v Ljubljani

SiGledal Novice, 8. junij 2018 ― Na Kongresnem trgu bo od danes do 21. junija potekal festival Junij v Ljubljani, ki bo deseto leto po vrsti ponudil plesne, gledališke in glasbene dogodke. Dopoldanski in popoldanski del bo namenjen otrokom, večeri pa večjim umetniškim prireditvam. Nocoj ob 21. uri ga bo odprla baletna predstava Labodje jezero v izvedbi mariborskega gledališča.

Poletje pod krošnjo pred Domom kulture Kamnik

Kamnik.info, 8. junij 2018 ― Za uverturo v novo gledališko sezono čez poletje pripravljamo pestro dogajanje na dvorišču Doma kulture Kamnik. Enkrat tedensko, ob četrtkih, prihaja na dvorišče raznolik program, prepleten s poletnim vetričem in večernim sproščenim vzdušjem ob gostinski ponudbi Gostilne Repnik. Poletje pod krošnjo bodo začinili festivalski dogodki, ki se odvijajo bodisi v poletnem času bodisi med letom. ... The post Poletje pod krošnjo pred Domom kulture Kamnik appeared first on Kamnik Info.

Svetlana Makarovič: Sovica Oka

Koridor, 8. junij 2018 ― V Lutkovnem gledališču Ljubljana smo si 17. maja lahko ogledali premiero slovenske pravljične klasike z naslovom Sovica Oka. Pričakovati je bilo preprosto gledališko uprizoritev – in te smo bili nazadnje tudi deležni.   Čeprav je Sovica Oka vsebinsko bogata s tegobami vsakdanjega življenja in s temi v predstavi tudi pritegne pozornost nekoliko starejših gledalcev, še […] The post Svetlana Makarovič: Sovica Oka appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Mančkarada na 350 straneh predstavlja izjemno delo Marjana Mančka

Mančkarada na 350 straneh predstavlja izjemno delo Marjana Mančka

Notranjsko primorske novice » Kultura, 8. junij 2018 ― Ljubljana – Znani ilustrator Marjan Manček, ki živi in dela v Selščku pri Begunjah, je januarja praznoval 70-letnico. Ob jubileju je del svojega bogatega opusa risb in karikatur predstavil na razstavah v Cerknici in Postojni, Mladinska knjiga pa je se mu je poklonila z antologijo Mančkarada, ki so jo včeraj predstavili v Ljubljani. Predstavitev antologije Mančkarada, Zgodbice, pesmice in stripeki, Mladinska knjiga, Ljubljana, 6. junij 2018 Foto: Mladinska knjiga Jubilejni album Mančkarada s podnaslovom Zgodbice, pesmice in stripeki na 352 straneh odseva štiri desetletja dolgo ustvarjalno pot Marjana Mančka, katerega delo in ilustratorsko pot smo že podrobno predstavili. Njegove ilustracije so radožive in barvite, polne hudomušnosti in iskrivega humorja. Njegov ustvarjalni opus je zelo obsežen, ilustriral je več kot 200 knjig in več kot 30 avtorskih slikanic. V zadnjih je ustvaril nepozabne like: Modrega medvedka, Brunda Rjavčka, Hribce, Lea, Pipija, Cicibabo, Cufka in številne druge. Ilustriral je priljubljene otroške slikanice, med drugim Pedenjpeda, Mojco Pokrajculjo, Kraljično na zrnu graha, Petra Klepca, Kozlovsko sodbo v Višnji Gori, njegove so tudi izjemne upodobitve poezije Nika Grafenauerja, Borisa A. Novaka, Miroslava Košute, Saše Vegri, Toneta Pavčka, zgodb Polonce Kovač, Slavka Pregla ter ljudskih pripovedi. Mančkarada je deveta knjiga v seriji antologij, ki so pri Mladinski knjigi izšle ob jubilejih slovenskih ustvarjalcev za otroke in mladino. Vsaka od njih je nekaj posebnega, pravijo pri založbi, Mančkova pa še posebej, saj je ustvaril več kot 30 avtorskih slikanic. Antologijo so v Konzorciju v Ljubljani včeraj predstavili Marjan Manček, urednica otroškega leposlovja Irena Matko Lukan, likovni urednik Pavle Učakar, avtorica spremne besede Judita Krivec Dragan in Niko Grafenauer. Poleg ilustriranja se Manček posveča tudi filmski animaciji, čeprav v zadnjih letih ne več toliko, zato so ob predstavitvi prikazali tudi tri njegove animir
Na Kongresnem trgu deseti festival Junij v Ljubljani

Na Kongresnem trgu deseti festival Junij v Ljubljani

Misli, 8. junij 2018 ― Na Kongresnem trgu bo od danes do 21. junija potekal festival Junij v Ljubljani, ki bo deseto leto po vrsti ponudil plesne, gledališke in glasbene dogodke. Dopoldanski in popoldanski del bo namenjen otrokom, večeri pa večjim umetniškim prireditvam. Nocoj ob 21. uri ga bo odprla baletna predstava Labodje jezero v izvedbi mariborskega gledališča.

Mednarodno srečanje Interpretacija in promocija arheološke dediščine. Teorija, praksa in priložnosti.

ZVKDS, 8. junij 2018 ― Vabljeni na mednarodno strokovno srečanje Interpretacija in promocija arheološke dediščine. Teorija, praksa in priložnosti, ki bo v sredo, 13. junija 2018, v Hiši EU v Ljubljani. Srečanje organizirajo Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Univerza v Ljubljani, Dolenjski muzej Novo mesto, projekt Iron-Age-Danube, Slovensko arheološko društvo, Slovensko muzejsko društvo ter Društvo za interpretacijo dediščine Slovenije Zlata kanglica (DIDES). Odprl ga bo dr. Roeland Paardekooper, ustanovitelj mednarodnega združenja EXARCH za eksperimentalno arheologijo. Jezik Slovenščina

Anja Štuhec bere sodobno slovensko dramo

SiGledal Novice, 8. junij 2018 ― Anja Štuhec končuje magistrski študij francistike in primerjalne književnosti na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Štafeto branja je prejela iz rok Anje Grmovšek. S pomočjo SiGledalovega iskalnika je prebrskala bazo sodobnih slovenskih dramskih besedil in se odločila, da obiskovalcem portala v branje priporoči tekst 1001 noč Katje Perat.

Anka Eržen bere sodobno slovensko dramo

SiGledal Novice, 8. junij 2018 ― Anka Eržen je neodvisna ustvarjalka, ki deluje na gledališkem in filmskem področju. Štafeto branja je prejela iz rok Iztoka Jereba. S pomočjo SiGledalovega iskalnika je prebrskala bazo sodobnih slovenskih dramskih besedil in se odločila, da obiskovalcem portala v branje priporoči tekst Dvigalo Petra Semoliča.

Jure Rajšp bere sodobno slovensko dramo

SiGledal Novice, 8. junij 2018 ― Jure Rajšp je neodvisni ustvarjalec na področju gledališča in filma, ki se navdušuje nad kulturo v polnem pomenu besede. Štafeto branja je prejel iz rok Iztoka Jereba. S pomočjo SiGledalovega iskalnika je prebrskal bazo sodobnih slovenskih dramskih besedil in se odločil, da obiskovalcem portala v branje priporoči tekst Hodnik Matjaža Zupančiča.

1508 – Rojen Primož Trubar

Zgodovina na dlani, 8. junij 2018 8. junija 1508 se je na Rašici pri Velikih Laščah rodil protestantski duhovnik, prevajalec, pisatelj, znan tudi kot slovenski Martin Luther, Primož Trubar. Zgodovinarji si niso povsem enotni glede njegovega rojstnega datuma, saj nekateri trdijo da se je rodil dan kasneje, torej 9. junija. Prvi slovenski knjigi Catechismus (Katekizem) in … Preberi The post 1508 – Rojen Primož Trubar appeared first on Zgodovina na dlani.
Osje gnezdo

Osje gnezdo

Airbeletrina, 8. junij 2018 ― Pred nekaj leti so (moj) Facebook preplavile povezave na razvedrilne seznamčke specifičnih besed v tujih jezikih. Samo na BuzzFeedu, denimo, najdemo celo vrsto tovrstnih prispevkov: 28 Beautiful Words The English Language Should Steal, 18 Stunning Words From Other Languages You Definately Need in Your Life, 23 Charming Illustrations of Untranslatable Words From Other Languages, 23 Words For Feelings We Don't Have in English. Čisto simpatično. Denimo komorebi, japonski izraz za svetlobo, ki preseva skozi drevesne listke. Rimjhim, ki v hindiju označuje nežen, ritmičen zvok dežnih kapljic. Seveda pa se na tovrstnih seznamih znajdejo tudi izrazi za neka nadvse specifična občutenja, na primer nemški Waldeneinsamkeit, o

Indie rockerji vzpostavili platformo People

Misli, 8. junij 2018 ― V svet spletnih platform za pretakanje in deljenje vsebin, kot je denimo priljubljeni Spotify, vstopa People. Po pisanju francoske tiskovne agencije AFP so jo pred dnevi zagnali člani ameriških indie rock zasedb The National in Bon Iver, na njej pa bodo glasbeniki brezplačno objavljali še neslišane ali neizpiljene pesmi ter skupne projekte.
Scorpions prvič v Sloveniji, predskupina domači Stray Train

Scorpions prvič v Sloveniji, predskupina domači Stray Train

Misli, 8. junij 2018 ― V dvorani Stožice bo nocoj svoj prvi koncert v Sloveniji odigrala nemška rock skupina Scorpions. V sklopu turneje Crazy World, ki jo je začela septembra lani, bi morala Ljubljano obiskati decembra, a so nastop prestavili zaradi pevčeve bolezni. Predskupina bo domača blues rock zasedba Stray Train, ki veliko koncertira v tujini.
Današnji dan posvečen Primožu Trubarju

Današnji dan posvečen Primožu Trubarju

Misli, 8. junij 2018 ― Današnji dan je posvečen Primožu Trubarju. Za spominski dan utemeljitelja knjižne slovenščine in pobudnika oblikovanja zavesti o enotnosti slovenskega kulturnega, jezikovnega in političnega prostora je bil izbran domnevni datum njegovega rojstva. V Predsedniški palači vabijo na dan odprtih vrat, v Univerzitetni knjižnici Maribor na okroglo mizo.
še novic