Po Mozartovih sledeh: Mala nočna glasba

Po Mozartovih sledeh: Mala nočna glasba

ARS Čas, prostor in glasba, 18. julij 2018 ― Serenada št. 13 v G-duru – 'Mala nočna glasba' V oddaji ‘Čas, prostor in glasba’ s podnaslovom ‘Po Mozartovih sledeh’ bomo predvajali: ‘Serenado št. 13 v G-duru – ‘Mala nočna glasba’ Wolfganga Amadeusa Mozarta. Orkester Berlinske filharmonije bo vodil Herbert von Karajan; Sonato št. 1 v G-duru za godala Gioacchina Rossinija. Godalnemu orkestru RTV  Slovenija bo dirigiral Ciril Veronek. Za oddajo smo izbrali še Serenado za godala Benjamina Ipavca. Godalnemu orkestru Simfonikov RTV Slovenija bo dirigiral Anton Nanut. Serenadno oddajo »Po Mozartovih sledeh« je posnel Stane Košmerlj, bral je Ivan Lotrič, pripravil in uredil jo je profesor Pavel Mihelčič.

Evro na evro (avgust 2018)

Asociacija, 18. julij 2018 ― V Kulturosferi nadaljujemo z zbiranjem mednarodnih razpisnih priložnosti za samostojne ustvarjalce in nevladne organizacije v kulturi, ki vam jih posredujemo enkrat mesečno. Tokrat objavljamo priložnost za rezidenco v Hamburgu, aktualen je tudi razpis za nagrado EESO, poleg tega pa se lahko avtorji s področja ilustracije prijavijo na natečaj Little Hakka. Priložnost za plačano osemmesečno rezidenco … Preberi več o Evro na evro (avgust 2018)
Filmska recenzija: Terminal

Filmska recenzija: Terminal

MMC Film, 18. julij 2018 ― Ste vedeli, da v naših kinematografih trenutno gostuje mednarodna visokoproračunska koprodukcija z letošnjo oskarjevsko nominiranko Margot Robbie in Mikom Myersom v glavnih vlogah, in kar je za nas . . .

Aleksij Kobal: Pronicljivi R. Mutt

OUTSIDER, 18. julij 2018 ― Saj znamenitega pisoarja iz leta 1917, ki ga je Marcel Duchamp, eden največjih umetnikov 20. stoletja, postavil v galerijski prostor in mu s tem podelil status umetnine, ne bi imelo smisla na novo tematizirati, če ne bi umetnik na ta način povzdignil v zavest nekaj nedopustnega. Duchamp namreč ni razstavil kavnega mlinčka, niti kakšne druge…
Kingsman: The Golden Circle (2017)

Kingsman: The Golden Circle (2017)

Deseta umetnost, 18. julij 2018 ― Po prvi uspešnici Kingsman: Tajna služba režiserja Matthewa Vaughnna smo lahko le odštevali dneve do napovedi novega filma v vrsti franšize reševanja sveta angleških tajnih agentov pod skrivnim naslovnim imenom. Izstopa zvezdniška zasedba Colin Firth, Taron Egerton, Julianne Moore, Halle Berry, Pedro Pascal, Elton John, Channing Tatum in Jeff Bridges. Tehnično dovršen film z veliko […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Pasolini (2014)  Only God Forgives (2013)  Side Effects (2013)  Wolfpack (2015)  Non-Stop (2014) Copyright © Deseta umetnost [Kingsman: The Golden Circle (2017)], All Right Reserved. 2018.
Knjiga priznanj: Andrej Hočevar

Knjiga priznanj: Andrej Hočevar

Airbeletrina, 18. julij 2018 ― V tokratni Knjigi priznanj se predstavi Andrej Hočevar (1980), urednik zbirke Prišleki pri založbi Literatura ter spletnega medija LUD Literatura ter avtor šestih pesniških in ene kratkoprozne zbirke. Njegova zadnja zbirka Seznam je nominirana za Veronikino nagrado.

24. julij: TORKOVA KINOTEKA: Nevarna razmerja (romantična drama); Kolpern

Gornjesavski muzej, 18. julij 2018 ― julij 2018: Poletje na Stari Savi, TORKOVA KINOTEKA, Nevarna razmerja, romantična drama (1959), 1 ura 46 min Tretja kinoteka je nostalgična … kot lansko poletje več filmov, ki smo jih predvajali. Tokrat vabimo, da si ogledate zgodbo v celovečerni različici slavnega režiserja Rogerja Vadima, film Nevarna Razmerja. Juliette in Valmont sta partnerja, ki iščeta zabavo […]
Wi-Fi pesniki in Hotspot ninje

Wi-Fi pesniki in Hotspot ninje

PIFcamp, 18. julij 2018 ― Dmitry Morozov ::vtol:: bo svoj udeležbo na PIFcampu usmeril v različne uporabe mikročipa ESP8266, poceni Wi-Fi vmesnika s polnimi TCP/IP in mikro-kontrolnimi zmogljivostmi. Projekt bo potekal v treh fazah, od enostavne do najbolj zahtevne. Prva faza projekta se bo osredotočala na idelavo pesniških hot-spotov, avtonomnih naprav, ki distribuira Wi-Fi, brezžično omrežje, vidno vsakemu računalniku ali pametnemu telefonu. … Continue reading Wi-Fi pesniki in Hotspot ninje The post Wi-Fi pesniki in Hotspot ninje appeared first on PIFcamp.
V Cankarjevem domu koncert Verdijevih opernih arij z Diano Damrau

V Cankarjevem domu koncert Verdijevih opernih arij z Diano Damrau

Misli, 18. julij 2018 ― Ljubljana Festival se bo nocoj nadaljeval z večerom opernih arij, ko bosta v sklopu turneje, posvečene Giuseppeju Verdiju, nastopila nemška sopranistka Diana Damrau in francoski basbaritonist Nicolas Teste. Poleg znanih arij bo slišati tudi redko izvajane duete, solista pa bo pod taktirko Ivana Repušića spremljal Orkester Slovenske filharmonije.

2013 – Umre Nelson Mandela

Zgodovina na dlani, 18. julij 2018 5. decembra leta 2013 je v Johannesburgu, zaradi bolezni povezanih z dihanjem umrl  južnoafriški politik, pravnik, filantrop in borec za pravice temnopoltih Nelson Rolihlahla Mandela. Star je bil 95 let. Pokopan je deset dni kasneje, njegovem pogrebu pa je bilo priča okoli 90 državnikov iz vsega sveta. Rodil se je… Preberi The post 2013 – Umre Nelson Mandela appeared first on Zgodovina na dlani.
1948 Sv. Vid – Družina Pirman ob birmi

1948 Sv. Vid – Družina Pirman ob birmi

Stare slike (Cerknica), 18. julij 2018 ― Razširjena družina Nežne mame, njenih birmancev z botri ter nekaj sorodnikov. Slikano na dan podelitve svete birme 18.6.1948 na župnijskem vrtu pri Svetem Vidu. Nežno mamo (o njej smo že pisali v Starih slikah) obkrožajo edina vnukinja Jožica, pet vnukov, hčerka, tri snahe in ostali sorodniki. Manjkajo sinovi – očetje birmancev, ker so žal vsi padli […]

18. julija 1913 je umrl Karol Glazer, slovenski literarni zgodovinar, prvi slovenski indoevropeist in prevajalec

Kamra.si, 18. julij 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...18. julija 1913 je v Gradcu umrl Karol Glazer, slovenski literarni zgodovinar, prvi slovenski indoevropeist in prevajalec. Rodil se je 3. februarja 1845 v Zg. Hočah.  Po končani domači ljudski šoli in gimnaziji v Mariboru je na Dunaju študiral klasično filologijo in slavistiko. Leta 1868 je sprejel mesto zasebnega učitelja pri grofu Brandisu, 1869 pa mesto suplenta na gimnaziji v Leobnu in Celju. Bil je stalni učitelj na Ptuju, v Kranju, Vidnavi v Šleziji in Trstu. Po upokojitvi je živel v Gradcu in na Ogrskem Brodu, kjer je bil ravnatelj na zasebni židovski gimnaziji.

18. julija 1591 je umrl Jakob Petelin Gallus, skladatelj

Kamra.si, 18. julij 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...18. julija 1591 je v Pragi umrl Jakob Petelin Gallus, skladatelj. Rodil se je konec julija 1550, najverjetneje na Šentviški Gori ali v Ribnici. Domnevno se je izobraževal v samostanu v Stični, v mladosti je potoval po Nižji Avstriji in bival v obdonavskih samostanih Zwettl in Melk, kasneje je potoval v Prago, Wroclaw in Olomuc. Gallus je avtor številnih motetov, najbolj znana pa je zbirka 374 motetov, ki je namenjena petju v vsakem dnevu cerkvenega leta. Večja zbirka del je tudi t. i. Harmoniae morales, izbor 53 madrigalov. Gallus je bil sodobnik Giovannija Pierluigija da Palestrine in Orlanda di Lassa. V času svojega življenja je bil uspešen in cenjen skladatelj, vendar je na domačih tleh skozi stoletja utonil v pozabo. V slovenskem prostoru sta nanj ponovno opozorila skladatelja Josip Mantuani in Kamilo Mašek. Med letoma 1985 in 1996 je SAZU izdala njegova dela v dvajsetih zvezkih.

V muzeju Hamburger Bahnhof v Berlinu instalacija Agnieszke Polska

Misli, 18. julij 2018 ― Poljska umetnica Agnieszka Polska, ki živi in ustvarja v Berlinu ter je lani dobila prestižno nemško nagrado Narodne galerije, bo jeseni razstavljala v muzeju sodobne umetnosti Hamburger Bahnhof. Predstavila bo novo večkanalno video instalacijo, pod naslovom Možgani demona jo bodo odprli 27. septembra in bo na ogled do 3. marca 2019.
Carpe Artem – oprijemljiva umetnost na novem CD-ju

Carpe Artem – oprijemljiva umetnost na novem CD-ju

Odzven, 18. julij 2018 ― CD Zapisi, ki prinaša posnetke skladb, izvedenih na koncertih cikla Carpe artem, ki ga v Mariboru prireja Društvo za komorno glasbo Amadeus. Na njem so predstavljena glasbena dela, ki so bodisi relativno nova ali celo napisana po naročilu prireditelja, ter skladbe, ki so onkraj običajnega kanona komornoglasbenih del.
še novic