Sicario: Day of the Soldado (2018)

Sicario: Day of the Soldado (2018)

Deseta umetnost, 13. oktober 2018 ― Sicario 2: Vojna brez pravil je nadaljevanje Villeneuvovega mojstrskega trilerja Sicario: Onkraj zakona iz leta 2015, ki s filmskim približkom ameriško-mehiške meje vnovič ponuja brutalen vpogled v likvidacijske misije črnih operativcev in boje s karteli, v katerih se sredstev ne izbira. Da se nekaj podobnega dogaja v resnici, je kristalno jasno. Ameriška administracija je navsezadnje […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  2 comments on this item You might be interested in this:    [Pozor, hud prizor] - Finding Nemo (2003)  V žarišču najboljši film, DiCaprio do prvega oskarja  Oldboy (2003)  Singin’ In The Rain (1952)  [Pozor, hud prizor] - The Shawshank Redemption (1994) Copyright © Deseta umetnost [Sicario: Day of the Soldado (2018)], All Right Reserved. 2018.

Na prelomnicah

Kino Šiška, 13. oktober 2018 ― Režiserki Hanna Szentpeteri in Simona Jerala sta ustvarili film o dveh glasbenih menedžerkah, Maši Pavoković in Evi Kristini Filipčič, ter njunih varovancih Koala Voice in persons from porlock.

Sadar + Vuga: Kraljeva hiša

OUTSIDER, 13. oktober 2018 ― Pa ravno golf, ta šport, ki bi mu zlahka oponesli odsotnost gibanja in ga postavili na nehvaležno mesto nekam med šah in balinanje. Pa rav­no golf, ta šport, ki s palico podalj­šuje roko in igralcu povečuje doseg – tako prostorski kot socialni. Pa ravno golf je bil tisti šport, ki je tako očaral kraljevo družino…
Peppermint (2018)

Peppermint (2018)

Deseta umetnost, 13. oktober 2018 ― Ko film režira Pierre Morel, se družini protagonista ne piše dobro. V kriminalnem trilerju Ugrabljena (2008) so se zaradi tega Liamu Neesonu zamerili albanski trgovci z belim blagom, tokrat pa mehiški kartelaši razjezijo mamico Jennifer Garner. Ste že slišali za nočno moro Liam Neeson? Začne se tako, da iz nekega razloga v sanjah ugrabite njegovo […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  2 comments on this item You might be interested in this:    Jaz, Tonya  Twin Peaks: Fire Walk With Me (1992)  Death Wish (2018)  U - July 22 (2018)  Rdeči vrabec Copyright © Deseta umetnost [Peppermint (2018)], All Right Reserved. 2018.

ŠtudenTeater 4.0

SiGledal Novice, 13. oktober 2018 ― Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, Gledališče Glej Ljubljana, Slovensko narodno gledališče Nova Gorica, Center mladih Koper in Moment Maribor v sodelovanju z GT22 vljudno vabijo vse gledališke ustvarjalce, praviloma stare med 18 in 30 let, da se pridružite projektu ŠtudenTeater 4.0!
Riblja čorba ob 40-letnici delovanja še enkrat v Ljubljani

Riblja čorba ob 40-letnici delovanja še enkrat v Ljubljani

Misli, 13. oktober 2018 ― Kultna srbska rock zasedba Riblja čorba se bo ob 40-letnici delovanja spet ustavila v Ljubljani. Potem ko je lani napolnila dvorano Stožice, bo nocoj nastopila v Cvetličarni. Skupina je močno zaznamovala glasbeno sceno bivše države in še vedno nagovarja z uspešnicami, kot so Na zapadu ništa novo, Ostani đubre do kraja in Neču da ispadnem životinja.
Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 13. oktober 2018 ― Celjska Mohorjeva družba je izdala biografski roman Maks Pleteršnik avtorja Rudija Mlinarja, založba Miš roman Kmalu avtorja Morrisa Gleitzmana. Pri Mladinski knjigi je izšel vodnik Igorja Drnovška po Sloveniji Najlepše stvari so zastonj. Društvo Jarina Bohinj & Dobravec iz Radovljice pa sta izdala knjigo o vseh slovenskih orglah.

1781 – Izdan tolerančni patent

Zgodovina na dlani, 13. oktober 2018 13. oktobra leta 1781 je takratni cesar Svetega rimskega cesarstva in habsburški vladar Jožef II. izdal tako imenovani tolerančni patent. Priznanim verskim manjšinam je omogočil pravico do svobodne izbire veroizpovedi in zasebnega bogoslužja. Patent je bil le eden v nizu, ki jih je Jožef II. izdal v svojem desetletnem obdobju… Preberi The post 1781 – Izdan tolerančni patent appeared first on Zgodovina na dlani.

3. Trdinov literarni pohod (2017)

Kamra.si, 13. oktober 2018 ― Osrednja knjižnica Celje vabi v soboto, 13. oktobra 2018, ob 10. uri na odprtje razstave del likovne kolonije, ki je bila v okviru 3. Trdinovega literarnega pohoda 2017 v soorganizaciji Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto, Gradsko knjižnico Ivan Goran Kovačić iz Karlovca, Ljudsko knjižnico Metlika, KUD ULAK ter slovenskimi in hrvaškimi planinskimi društvi. 
1976 Menišija, Cencov dol – Tihožitje s polhi

1976 Menišija, Cencov dol – Tihožitje s polhi

Stare slike (Cerknica), 13. oktober 2018 ― Ta je pa fenomenalna: polhi igrajo na kitaro! V luknji imajo pa nemara gnezdo – poušno…Pravzaprav gre za umetniški posnetek ujetih polhov, pomenljivo tihožitje, posneto oktobra 1976 na polhanju v Cencovem dolu v Menišiji. Sceno sta pripravila in posnela Bojan Štefančič in Matjaž Žnidaršič. Županova mama z Gornjega Jezera pa je povedala zgodbico, ki jo […]

13. oktobra 1874 se je na Krajni rodil Jožef Klekl ali Stari Jožef Klekl, slovenski katoliški duhovnik, politik, nabožni pisatelj, založnik in urednik

Kamra.si, 13. oktober 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...13. oktobra 1874 se je na Krajni rodil Jožef Klekl ali Stari Jožef Klekl, slovenski katoliški duhovnik, politik, nabožni pisatelj, založnik in urednik. Umrl je 30. maja 1948 v Murski Soboti.  Jožef je bil najstarejši izmed osmih otrok matere Terezije in očeta Štefana. Osnovno šolo je obiskoval na Cankovi, zatem pa se je v Lendavi dve leti učil madžarskega jezika, da bi bil sprejet v gimnazijo. V Kőszeškem zavodu Kelcz-Adelffy je tako končal štiri razrede nižje gimnazije (1885-1889), štiri leta višje z maturo pa v Sombotelu. 
Stripi osebno (poročilo z dogodka)

Stripi osebno (poročilo z dogodka)

Trubarjeva hiša literature, 13. oktober 2018 ― V sredo, 10. oktobra, se je v okviru ljubljanskega festivala stripa Tinta v Trubarjevi hiši odvil pogovor z znanimi stripovskimi navdušenci, ki ga je vodila Pia Nikolič. Pogovarjala se je s tremi ljubitelji stripov, ki se sicer z njimi ne ukvarjajo profesionalno, vendar jih navdihujejo pri njihovem delu in ustvarjanju. Tinta je v pogovoru gostila pisateljico, publicistko in kritičarko Mašo Ogrizek, pisatelja, režiserja in scenarista Nejca Gazvodo, ter pisatelja, scenarista, publicista, prevajalca in grafičnega oblikovalca Žiga Valetiča. Maša Ogrizek in Žiga Valetič sta se med drugim posvetila tudi pisanju stripovskih scenarijev.
še novic