Vertigo (1958)

Vertigo (1958)

Deseta umetnost, 14. oktober 2018 ― Vrtoglavica, eden najbolj kultnih filmov vseh časov, letos praznuje 60 let od svojega nastanka, zato smo si ga ogledali v Slovenski kinoteki na klasičen način skozi 35mm projektor, kot se to za takšno klasiko tudi spodobi. V vrtoglavi kriminalki, katere nastanek je spodbudil uspeh filma Hudičevki (Diabolique, 1955) Henrija-Georgesa Clouzota, Hitchcock v šahovski igri preigrava univerzalna […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Legenda o konkubini  This Film Is Not Yet Rated (2006)  Twin Peaks: Fire Walk With Me (1992)  [Blu-ray] – The Dark Knight Rises (2012)  Dark Crimes (2018) Copyright © Deseta umetnost [Vertigo (1958)], All Right Reserved. 2018.

Umrla srbska igralka Milena Dravić

SiGledal Novice, 14. oktober 2018 ― Minulo noč je v Beogradu umrla ena najbolj znanih srbskih in jugoslovanskih igralk, Milena Dravić, ki je 5. oktobra dopolnila 78 let, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug. Z igralstvom se je začela ukvarjati že kot srednješolka, v več kot šestdesetletni karieri pa je sodelovala v številnih filmih in osvojila vrsto filmskih nagrad.

Volja do moškosti

Kriterij.si, 14. oktober 2018 ― Volja do moškosti Mesto žensk / Nataša Živković: Sine & Lana Zdravković / Kitch: No. 1 Urednik Sun, 10/14/2018 - 19:58 Volja do moškosti Mesto žensk, Stara elektrarna. Svi na broju. Showtime. »Poglej,« rečem prijatelju, ko sedeva v drugo vrsto ob dolgem, podolgovatem odru, »tole je pa kot bi prišla na modno revijo.« Kmalu ugotovim, zakaj – priča bomo preoblekam in oblekam, torej tistemu, kar menda (v primeru tematike, ki jo obravnava predstava Sine Nataše Živković pa zagotovo) naredi človeka. Na začetku piste na stolu sedi oseba, čez glavo in dobršen del telesa prekrita s črno tkanino z bleščicami, ki se ob premikanju začne lesketati kot vodna gladina tolmuna ali kot nočno nebo, izpod bleščanja pa prihaja sevdalinka, sinee moooj, se razlega v prostor, ki je s tem podložen za tisto, kar bo sledilo. Ko je obraz razkrit, ko ne predstavlja več katerekoli osebe ali vseh nas, začenja prevzemati konkretne usode posameznic – virdžin z ruralnih območij Črne gore in burneš iz Albanije in Kosova, žensk, ki so se zavezale nedolžnosti, s preobleko in življenjskim slogom prevzele moški spol, ob tem pa postale nosilke družinske časti in priimka. »I am Stana Cerović,« je uvod v zgolj eno izmed usod, ki nam jih Nataša Živković predstavi, pri čemer ob njihovem upovedovanju črpa bolj iz preverljivih dejstev kot fikcije. Stano Cerović splet beleži kot 'poslednjo črnogorsko virdžino', ki je leta 2016 umrla pri petinosemdesetih letih, potem ko je od mladostnih let, po smrti bratov, ponosno živela kot moški oz. virdžina – ponosno, kajti če je ženska vredna pol moškega in po vrednosti enaka živalim, kot zvemo iz predstave, je virdžina, zaradi svoje žrtve, vredna toliko kot dva moška. Virdžina ali burneša ima dostop do svobode, rezervirane le za moške: nihče je ne bo potisnil v dogovorjeni zakon z mnogo starejšim moškim. Nihče ne bo omejeval njenega gibanja po javnih prostorih. In vsekakor ne bo opravljala tistih del, ki so namenjena ženskam. »Girls!«, zaukaže virdžina/bur

Vabilo k pisanju za 34. številko Razpotij: STROKOVNOST

Razpotja, 14. oktober 2018 ― Uredništvo Strokovnjak je nekdo, ki ve, kako se rečem streže. Strokovnjak opozarja, izraža skrb in svari. Ni političen, a vseeno vpliva na volilne izbire drugih. Ni ravno praktik, a ima besedo pri tem, kako naj se izvaja praksa. Prav tako ni vedno enak znanstveniku. Pogosto ne raziskuje in ne poglablja obstoječe vednosti; prej se zdi, da vednost zbira in jo spreminja v neko tehniko vplivanja na druge ljudi. Kdo je torej strokovnjak? Kaj je njegova edinstvenost? To hočemo ugotoviti v naslednji številki revije Razpotja. V reviji bi radi zbrali članke, ki bodo premislili položaj strokovnjaka v naših skupnostih in vlogo stroke pri procesih, kot sta politično odločanje in pridobivanje znanstvene vednosti.

NATRILETNO KOLOBARJENJE S PRAHO: “Namesto piva in Jack Danielsa imava kavo in rogljičke”

Kino Šiška, 14. oktober 2018 ― Natriletno kolobarjenje s praho je projekt avtorja besedil in interpreta, in sicer gledališčnika Jureta Novaka ter vsestranskega vokalista in multiinstrumentalista Uroša Buha, ki v N3L poleg vokala prispeva še bobne in kitare. Natriletno kolobarjenje s praho je spoj kompleksnih, pesniških besedil z raznorodnimi glasbenimi pristopi, ki črpajo iz pankersko grandžerskega generacijskega ozadja avtorjev.

14. oktobra 1892 se je v Šentanelu nad Prevaljami rodil Luka Kramolc, skladatelj, pedagog in zbiralec ljudskih pesmi

Kamra.si, 14. oktober 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...14. oktobra 1892 se je v Šentanelu nad Prevaljami rodil Luka Kramolc, slovenski skladatelj, pedagog in zbiralec ljudskih pesmi. Umrl je 12. februarja 1974 v Ljubljani. Na Dunaju je leta 1914. diplomiral na Akademiji za glasbo in upodabljajočo umetnost. Po končani akademiji je bil mobiliziran in je kot pešak služil v avstrijski vojski do 29. oktobra 1918.  V letih 1918/20  je postal tajnik in vodja preskrbe občine Mežica. Opravljal je tudi službo organista in vodil pevski zbor. Aktivno je sodeloval pri plebiscitu. Leta 1920 je na povabilo Mateja Hubada odšel v Ljubljano za tajnika in učitelja mladinskega petja in klavirja na Konservatorij glasbene matice. Hkrati je  študiral na konservatoriju. Poročil se je z Marijo Wyzovrek in leta 1922 se jima je rodil sin Božidar, leto za njim Nikolaj. Diplomiral je iz glasbe in petja v letu 1924. Po diplomi je vse do upokojitve l. 1950 služboval kot glasbeni pedagog. 

14. oktober 1809 - ustanovljene Ilirske province

Kamra.si, 14. oktober 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...14. oktober 1809 - ustanovljene Ilirske province Ilirske province (francosko Provinces illyriennes) je Napoleon ustanovil 14. oktobra 1809, ko je bila Avstrija po porazu v bitki pri Wagramu s schönbrunnskim mirom prisiljena prepustiti Franciji: zahodni del Koroške, Kranjsko, Hrvaško in Vojno krajino jugozahodno od Save, Goriško, Trst in Istro.  

Ptuj: Ustanovljen nov mladinski pevski zbor

Štajerski tednik, 14. oktober 2018 ― Mladinski pevski zbor za mlade med 12. in 25. letom starosti je imel svoje prve vaje v ponedeljek. Kot pravi priznana zborovodkinja Jasna Drobne, je njen namen zapolniti vrzel med šolskimi in odraslimi zbori ter srednješolcem in študentom ponuditi petje v kakovostnem zboru.
1937 Bezuljak – Šiviljski tečaj

1937 Bezuljak – Šiviljski tečaj

Stare slike (Cerknica), 14. oktober 2018 ― Bezovska dekleta so se zelo verjetno slikala ob koncu šiviljskega tečaja. V sredini sedi voditeljica tečaja Marija Švigelj – Žnidarjeva Mera. Gospa ali teta Mera, kot smo ji rekli, je živela sama v prijazni hišici z velikim vrtom v gurajnm∂  kuonc∂ Bezuljaka, med t’ duolajnm∂ in t’ guorajnm∂ ulcam∂. Da je bil šiviljski tečaj sklepam […]

Nova serija predavanj Rdeči četrtki | Novica

13. brat, 14. oktober 2018 ― V prejšnji klubski sezoni smo pri 13. bratu organizirali serijo predavanj Rdeči petki, v kateri so se zvrstila predavanja Mirta Komela, Saše Slačka, Luke Omladiča, Marka Rusjana in Tee Hvala. V novo sezono stopamo z novo serijo Rdeči četrtki. Uvodno predavanje bo imel glasbenik, publicist in aktivist Miha Blažič N'toko, ki ga poznate po njegovem samostojnem ustvarjanju, pa tudi po delovanju v skupini Moveknowledgment. Dotaknil se bo vprašanja kapitalizma na robu tako, da se bo posvetil robnim vidikom kapitalizma na primeru razmerja med njemu rodnega Novega mesta in nam rodne Nove Gorice. Izraz "novo", na katerem se vrši dobršen del sodobne kapitalistične promocije, se kaže kot tista beseda, ki nam lahko da izhodiščni ključ za razumevanje obeh mest, o katerih bo govora. Rdeči četrtki so serija teoretskih in praktičnih intervencij v smeri osmišljanja alternative obstoječi družbeni, ekonomski in politični ureditvi, v smeri pravične, svobodne in enakopravne družbe. Predavanje bo na sporedu v četrtek, 18.10.2018 ob 20h v KC Mostovna, Solkan. https://www.facebook.com/events/1051721481673805/

Borghesia napoveduje novo ploščo s singlom Ljubljana spi | Novica

13. brat, 14. oktober 2018 ― Moonlee Records predstavlja prvi singel 'Ljubljana spi' iz novega studijskega albuma 'Proti kapitulaciji' pionirjev slovenske elektronske glasbe in video umetnosti Borghesia. Album izide 23. oktobra 2018 pri slovenski založbi Moonlee Records v digitalnem formatu, na CD-ju in kot dvojna vinilna plošča. 'Proti kapitulaciji' temelji na vsečasni poeziji kraškega vizionarja Srečka Kosovela (1904-1926). Njegove še preveč aktualne besede so bombe, ki so padale po sterilnem parlamentarizmu in malomeščanstvu. Danes so ponovno oživljene v glasbi Borghesie, ki s Kosovelom v en glas vztraja v geslu “odprite muzeje za nacionalizem” in druge mrtve ideje. Singel 'Ljubljana spi' je igriva in zadušljiva industrial rock koračnica, ki se ponaša z značilnimi libidinalnimi gruvi. Komad odseva prvobiten industrial karakter albuma. V parniški sireni in drugih konkretnih zvokih slišimo odmeve futurističnega manifesta Umetnost hrupa Luigija Russola. Vzdušje zaznamuje paranoična bas linija, ki se spiralasto vzpenja proti vrhuncu. »Vse telefonske zveze pretrgane,« vzklikajo vokalisti, preden obnemijo ob spoznanju: »O, saj je brezžični!« 'Ljubljana spi' je znamenje nevihte, ki lebdi nad spečo Evropo, ter srhljivi simbol sorodnosti Kosovelovega in našega časa. Borghesia ob izidu novega albuma v organizaciji Moonlee Records in Layerjeve hiše ter Dvocikla pripravlja dva promocijska koncerta. Prvi se bo zgodil v torek, 30. oktobra 2018, v Prešernovem gledališču Kranj, drugi pa v petek, 2. novembra 2018, v Stari mestni elektrarni v Ljubljani.  
še novic