Fašisti, najboljši sosedje

Fašisti, najboljši sosedje

LUD Literatura, 11. november 2018 ― Čeprav del mojih prednikov izvira iz okolice Trsta in so se bili od tam zaradi fašističnega nasilja in raznarodovalne politike naposled prisiljeni priključiti eksodosu Primorcev, ki je vodil na Štajersko, je bil fašizem zame boljkone beseda na papirju.
Liffe: Vrhunec

Liffe: Vrhunec

MMC Film, 11. november 2018 ― Gaspar Noé s svojimi filmi običajno razdvaja kritike in občinstvo, a mu pomanjkanja izvirnosti nihče ne more očitati. Z Vrhuncem je izumil cel nov žanr – plesno srhljivko.
Biti aparat | biti umetnik = Roboti risarji

Biti aparat | biti umetnik = Roboti risarji

Cirkulacija 2, 11. november 2018 ― V torek, 13. novembra 2018 ob 19.30 vabljeni v Cirkulacijo 2 | Tobačna Ljubljana na odprtje razstave Roboti risarji Razstava je del enotedenskega dogajanja Umetnost umetne inteligence, katerega prvi del je bil diskurzivni del – simpozij, ki se je zgodil preteklo sredo v kreativnem centru Poligon | Tobačna. Roboti risarji so od vseh vej robotske umetnosti najbolj komunikativni in se tudi najbolj neposredno spogledujejo z ustvarjalnostjo človeka. Vprašanje umetne inteligence verjetno ni zmaga raču...
MATTHEW BIEDERMAN: A GENERATIVE ADVERSARIAL NETWOORK

MATTHEW BIEDERMAN: A GENERATIVE ADVERSARIAL NETWOORK

Sodobna umetnost (Aljoša Abrahamsberg), 11. november 2018 ― Delo Generativna antagonistična mreža (A Generative Adversarial Network; v tem kontekstu zanimiv in agresiven izraz) prek niza podatkov, ki jih je v javnost posredovala ameriška Administracija za varnost v prometu (TSA), nevralno mrežo uči generirati portrete človeških teles. Hibridne slike, ki nastanejo v tem procesu, niso podobe določenih oseb, temveč “halucinacije” omrežja, skoznje pa se razkriva proces njegovega “učenja”. Nizi podatkov, ki so v delu uporabljeni za strojno učenje, so prav tisti, ki v procesu skeniranja nastanejo vsakič, ko oseba v ZDA in v nekaterih drugih državah vstopi na letališki terminal. TSA je te slike javnosti posredovala v upanju, da bi s pomočjo javnosti razvili algoritem, ki bi avtomatično zaznal “grožnje”. Delo sestavlja več prikazov, ki ponujajo vpogled v sistemsko učenje za generiranje slik. Prikazuje nenavadno zanko stroja, ki se uči oponašati podobe, zbrane prek biometričnih podatkov in drugih artefaktov z rabo algoritma generativnega antagonističnega omrežja. Delo v sklopu EM HORIZONS, je del evolutivnega kompleta orodij, ki ga Matthew Biederman skupaj z Markom Peljhanom že dvajset let razvija z mislijo na vnovično preiskovanje in redefiniranje našega odnosa do političnih, filozofskih in fizičnih pogojev (obravnave in uporabe) elektromagnetnega spektra.

Midva

Vrabec Anarhist, 11. november 2018 ― ne vem točno, kdaj je dozorela moja pasivno-agresivna odločitev, da ženo zapustim, ampak to niti ni važno, ker ideje nisem bil sposoben realizirati; nikakor nisem uspel najti konkretnega razloga za svojo odločitev The post Midva appeared first on Vrabec Anarhist.

Dvovrstični poetični prvak je postal Dado Nesta

Kamnik.info, 11. november 2018 ― V Mladinskem centru Kotlovnica so se v petek, šele drugič v pestri kamniški in svetovni zgodovini, odvile Dvovrstičnice, unikatno pesniško prvenstvo v improviziranem ustvarjanju dvovrstične poezije, na katerem je, kot nesporni zmagovalec, zablestel kamniški spletni trubadur Dado Nesta. V zahtevnem preizkusu spontanega pesniškega ustvarjanja, ki od sodelujočih zahteva, ne le izjemen pesniški talent in pretanjen ... The post Dvovrstični poetični prvak je postal Dado Nesta appeared first on Kamnik Info.

11. november - martinovo

Kamra.si, 11. november 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...11. november - martinovo V Sloveniji in na Hrvaškem se dan sv. Martina praznuje predvsem kot praznik vina. Do tega dne se mošt obravnava kot nečisto in grešno novo vino, ki se ob blagoslovitvi spremeni v pravo vino. V skladu s šegami in navadami lahko šaljivi blagoslov opravi moški, preoblečen v škofa. Ob praznovanju potekajo v vinorodnih predelih tudi pojedine, pri katerih so najpogosteje na jedilniku gosi (znamenita Martinova gos) in mlinci. Za slovensko Istro je martinovanje oziroma martinja značilno šele po 2. svetovni vojni. Tipične jedi so povezane z olivnim oljem (lahko tudi samo kruh in olje), s katerim so pospremili mlado vino. Bolj zahtevne jedi v tem času so bile predvsem fuži (testenine) s petelinjim ali kokošjim golažem, ki ga imenujejo tudi »žgvacet«), pečen puran (Gos), kislo zelje (»kapuz«), ocvrt kruh z refoškom.

V Gledališču Glej premiera dokumentarnega performansa Marka Požlepa

Misli, 11. november 2018 ― V Gledališču Glej bo drevi premiera dokumentarnega performansa Tloris za revolucijo umetnika Marka Požlepa. "Pri projektu me je zanimalo, kako so na nas v otroštvu vplivale knjige in filmi o Winnetouju in kako je to vplivalo na našo prestavo o Ameriki," je za STA povedal umetnik. Prva ponovitev bo v ponedeljek, naslednji pa 7. in 8. decembra.

11. november 1918, ob 11. uri - konec prve svetovne vojne, Nemčija in antanta sta podpisali premirje

Kamra.si, 11. november 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...11. november 1918, ob 11. uri - konec prve svetovne vojne, Nemčija in antanta sta podpisali premirje Prva svetovna vojna, znana tudi kot vélika vojna, je bila prva globalna vojna, ki se je začela 28. julija 1914 in je trajala do 11. novembra 1918. Premirje je bilo dokončno podpisano v poveljniškem vagonu generala Focha 11. novembra 1918 ob 5:10 (uradno je bila zabeležena ura 5:00) s pričetkom veljavnosti ob 11:00, ko so topovi, puške in stojnice utihnile, po 1.568 krvavih dneh je bilo velike vojne konec.  Vanjo so bili vpleteni vsi večji imperiji tistega časa ter njihovi zavezniki, zaradi česar je sprva majhen evropski konflikt na Balkanu prerasel v vojno svetovnih razsežnosti. Že leta pred vojno sta se v Evropi oblikovali dve glavni nasprotujoči se strani, antanta in centralne sile, ki sta tekmovali za gospodarsko, politično, vojaško in kolonialno prevlado v Evropi in po svetu. Antanto je sestavljalo zavezništvo med Francijo, Ruskim cesarstvom in Združenim kraljestvom, centralne sile pa zavezništvo med Nemškim cesarstvom, Avstro-Ogrsko in Kraljevino Italijo. Kasneje v vojni sta se obema stranema pridružile še ostale države v Evropi in po svetu. Antanti so se kasneje pridružili še Japonska, Italija in ZDA, centralnim silam pa Osmansko cesarstvo in Bolgarija.

1885 – Rojen George Patton

Zgodovina na dlani, 11. november 2018 11. novembra leta 1885 se je v San Gabrielu v ameriški zvezni državi Kalifornija rodil ameriški general George Smith Patton mlajši. V I. svetovni vojni je sodeloval z znamenitim generalom Pershingom in bil nameščen na zahodni fronti v Franciji. Poleg Dwighta Eisenhowerja in Douglasa McArthurja ga štejemo za najuspešnejšega ameriškega… Preberi The post 1885 – Rojen George Patton appeared first on Zgodovina na dlani.
1918 Compiègne – Konec velike vojne

1918 Compiègne – Konec velike vojne

Stare slike (Cerknica), 11. november 2018 ― Gozd Compiègne, 11. november 1918 malo po 11. uri. V svetlem plašču s torbo v roki in sprehajalno palico je maršal Foch, levo od njega je kontraadmiral Sir Rosslyn Wemyss. Ostalih nisem prepoznala, so bili pa med podpisniki še: nemški admiral Ernst Vanselow, nemški grof Alfred von Oberndorff z zunanjega ministrstva, nemški general Detlof von […]
Mineva 90 let od rojstva magičnega realista Carlosa Fuentesa

Mineva 90 let od rojstva magičnega realista Carlosa Fuentesa

Misli, 11. november 2018 ― Pred 90 leti se je rodil mehiški pisatelj in esejist Carlos Fuentes. Skupaj z Gabrielom Garcio Marquezom, Mariom Vargasom Lloso in Cabrero Infantejem je ustvarjal romane, ki jih uvrščamo v magični realizem. Pod njegovim peresom so nastali kratka proza in romani v eksperimentalni tehniki z vidnimi vplivi evropskega in ameriškega modernega romana.
še novic