29. LIFFe: Divje življenje (Wildlife)

29. LIFFe: Divje življenje (Wildlife)

Koridor, 14. november 2018 ― Začetek 60. let v ZDA je bilo obdobje, v katerem so civilna gibanja počasi, a vztrajno in odločno stopala proti pragu družbenih sprememb. Te na mnogo manjši, mikroravni dosežejo tudi Great Falls, mestece v zvezni državi Montana, kamor se preseli družina Brinson. Divje življenje, roman Richarda Forda, po katerem sta zakonca Zoe Kazan in Paul […] The post 29. LIFFe: Divje življenje (Wildlife) appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
NAGIB in Festival Drugajanje: 5. sezona in Antigona by Matija Ferlin

NAGIB in Festival Drugajanje: 5. sezona in Antigona by Matija Ferlin

Nagib na oder, 14. november 2018 ― (!) 5. sezona sodobnih uprizoritvenih umetnosti napoveduje  >>  “Staging a Play: Antigona” Matije Ferlina v sodelovanju s festivalom Drugajanje    Maribor, 14. november 2018 – Nagib v sodelovanju s festivalom Drugajanje napoveduje novo predstavo “Staging a Play: Antigona”hrvaškega koreografa in izvajalca Matije Ferlina. Nagib se počasi … Continued

Zborovska liga prvakov

Naši zbori, 14. november 2018 ―   »Dobrodošli v zborovski ligi prvakov!« Napovedovalec 50. Mednarodnega zborovskega tekmovanja Tolosa je upravičeno uporabil nogometno prispodobo, saj se je… The post Zborovska liga prvakov appeared first on Naši zbori.
Ni zlatih časov

Ni zlatih časov

Odzven, 14. november 2018 ― Bolj ko se odmika čas od prve objave Sedme republike leta 2011, bolj knjiga pridobiva na teži. Tega sem se zavedel ob ponovnem branju, tokrat v prevodu Klemna Laha, ki mu je uspelo tudi v slovenščini ohraniti iskriv in gibčen jezik Anteja Perkovića.

Servis: Preseganje cenzusa in vračanje prispevkov

Asociacija, 14. november 2018 ― Samozaposleni v kulturi se lahko znajdejo v situaciji, ko na podlagi izračuna triletnega povprečja plačanih honorarjev presežejo dohodkovni cenzus, kar pomeni, da niso več upravičeni do pravice plačila prispevkov za socialno varnost s strani ministrstva za kulturo. V kolikor se zgodi, da so v seštevku zadnjih treh let samozaposleni cenzus presegli, morajo vračati prispevke za … Preberi več o Servis: Preseganje cenzusa in vračanje prispevkov
Urnik muzeja med božično – novoletnimi prazniki

Urnik muzeja med božično – novoletnimi prazniki

SEM, 14. november 2018 ― Spoštovane obiskovalke, spoštovani obiskovalci, Delovni čas Slovenskega etnografskega muzeja med prazniki bo potekal po naslednjem urniku: Redni delovni čas: Torek - nedelja 10.00 - 18.00 Zaprto: ponedeljek Delovni čas med božično – novoletnimi prazniki 2018 25. december 2018 – zaprto 26. december 2018 – odprto med 10.00 in 18.00 1. januar 2019 - zaprto 2. januar 2019 - odprto med 10.00 in 18.00 Nedelja, 6. januar 2019: PROST VSTOP!
Filmska nagrada Lux

Filmska nagrada Lux

ARS Svet kulture, 14. november 2018 ― V Strasbourgu so evropski poslanci izglasovali in razglasili dobitnika filmske nagrade Lux V Strasbourgu so te dni zbrani evropski poslanci in če je bil včerajšnji dan predvsem v znamenju obiska nemške kanclerke Angele Merkel, je danes v znamenju filma. Evropski poslanci so namreč na plenarnem zasedanju izglasovali in razglasili zmagovalca filmske nagrade Lux. Zmagal je islandski film Bojevnica. Več o filmih, ki so se potegovali za nagrado v tokratni oddaji, v kateri pozornost namenjamo tudi utrinkom s festivala Liffe in gostovanju dveh srbskih literatov – Dragana Velikića in Aleksandra Gatalice.  
Tomas Alzamora za STA: Mala bela laž poziva ljudi, naj se prebudijo

Tomas Alzamora za STA: Mala bela laž poziva ljudi, naj se prebudijo

Misli, 14. november 2018 ― Čilski raper, DJ in režiser Tomas Alzamora je vedno sanjal, da bi posnel film o in v svojem domačem mestu San Carlos. Ko je ugotovil, da njegov prijatelj novinar potvarja novice, je vedel, da bo to tema njegovega filma. Svojo diplomsko nalogo je naslovil Mala bela laž, ki bo na Liffu na ogled še v četrtek in se poteguje za nagrado vodomec.

Ptuj: Prvi mednarodni festival mitraizma

Štajerski tednik, 14. november 2018 ― Po sedmih letih mrtve arheologije, konca aktivne predstavitve bogastva in ob dejstvu, da gre pri mitrejih za svetovno kulturno dediščino, je bilo pričakovati ustanovitev psevdo civilno iniciative, da izvede nekaj namesto oblasti. To iniciativo sestavljajo Mihael Toš s svojo agencijo, Peter Vesenjak in hotel Mitra ter Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož.
Filmska nagrada lux letos Bojevnici

Filmska nagrada lux letos Bojevnici

Misli, 14. november 2018 ― Filmsko nagrado lux Evropskega parlamenta letos prejme Bojevnica islandskega režiserja Benedikta Erlingssona, je danes v Strasbourgu sporočil predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani. Režiser je ob prejemu nagrade sporočil evropskim poslancem, da so kot politiki pogumni, saj se soočajo z izzivom boja proti podnebnim spremembam.

AleaOlea: Prenova cerkve Vilanova de la Barca

OUTSIDER, 14. november 2018 ― Med gosti letošnjega festivala Orodja za boljše bivanje ponosno pozdravljamo interdisciplinarni studio AleaOlea iz Barcelone! Cerkev Vilanova de la Barca je bila v srcu Katalonije zgrajena v 13. stoletju in je na prvi pogled romanska, vendar šilasti loki in apsida dajejo čutiti močan vpliv gotike. Med špansko državljansko vojno je bila cerkev leta 1936 močno…
Trgovina: Zadnja bitka na Soči 1917

Trgovina: Zadnja bitka na Soči 1917

Tolminski muzej, 14. november 2018 ― Zgodovinar dr. Blaž Torkar in podpolkovnik Miha Kuhar v knjigi Zadnja bitka na Soči 1917 poglobljeno predstavita 12. soško ofenzivo, ki je bila nedvomno kompleksna in zahtevna vojaška operacija tako z vidika načrtovanja in organizacije kot tudi načina izvedbe. Nemški strategi so v tej ofenzivi udejanjili nov stil vodenja in poveljevanja, t. i. Auftragstaktik, gorsko bojevanje in taktiko prodora. Izdala in založila Mohorjeva družba iz Celovca, ...
Trgovina: Kobariška republika

Trgovina: Kobariška republika

Tolminski muzej, 14. november 2018 ― "Kobariška republika je eno izmed prelomnih dogajanj v obdobju druge svetovne vojne, natančneje narodnoosvobodilnega boja na tleh zahodne Slovenije. Po kapitulaciji Italije septembra 1943 je v času splošne partizanske vstaje na Primorskem nastalo obsežno osvobojeno ozemlje, ki je imelo središče v Kobaridu. Poleg temeljnih vojaških in obrambnih so se na osvobojenem ozemlju opravljale tudi politične in druge družbene naloge v pogojih, ko ...
Trgovina: Zgodba o Sv. Florjanu

Trgovina: Zgodba o Sv. Florjanu

Tolminski muzej, 14. november 2018 ― Knjiga izpod peresa častnega poveljnika Gasilske zveze Gornje Posočje in dolgoletnega poveljnika Gasilske zveze Tolmin Viktorja Kavčiča prinaša zanimivo predstavitev sv. Florjana, svetnika, ki so ga za svojega vzeli gasilci. Avtor se je poglobil v zgodbo svetnika in raziskal, od kod ta lik izvira, kako so ga skozi zgodovino častili in tudi kako je uradno postal zavetnik gasilcev. Dopolnil jo je s številnimi barvnimi fotografijami. Izdala in založila Gasilska ...

Nagib napoveduje 5. sezono sodobnih uprizoritvenih umetnosti

SiGledal Novice, 14. november 2018 ― Nagib v sodelovanju s festivalom Drugajanje napoveduje novo predstavo "Staging a Play: Antigona" hrvaškega koreografa in izvajalca Matije Ferlina ter hkrati najavlja novi, že peti celoletni program oziroma sezono, ki iz “Nagiba na oder” in pogovorne ter razstavne platforme “Razstavljanja predstav” prehaja k novim oblikam kuratorsko-teoretskih srečanj in ustvarjalnih procesov, povezanih znotraj koncepta "zavrženih". Nagib se počasi približuje svoji petnajsti obletnici obstoja, ki jo bodo, na eni strani, zaznamovale trenutne družbene problematike, tj. politike beguncev in drugih, ob rob potisnjenih manjšin, ter, na drugi strani, novi rezi in zavrnitve, ki smo jih bili letos deležni.

Kiblix povezuje umetnost, tehnologijo in znanost

Misli, 14. november 2018 ― V mariborskem multimedijskem centru (MMC) Kibla se danes začenja 17. mednarodni festival intermedijske umetnosti Kiblix, ki povezuje umetnost, tehnologijo in znanost. Do sobote se bodo zvrstile številne delavnice, predavanja in umetniški nastopi.
Predavanje “Franc Mesarič. Od mesta duhov k mrtvemu morju”

Predavanje “Franc Mesarič. Od mesta duhov k mrtvemu morju”

Galerija Murska Sobota, 14. november 2018 ― Vljudno vabljeni na predavanje dr. Roberta Inhofa z naslovom Franc Mesarič. Od mesta duhov k mrtvemu morju. Predavanje bo v četrtek, 22. novembra 2018, ob 18. uri. *v spremljevalnem programu razstave Franca Mesariča napovedujemo še: – predavanje Podobe iz Tisnikarjeve prosekture, 29. 11. 2018 (dr. Robert Inhof) – predavanje O motivu kopalcev v likovni umetnosti, […]
Liffe: 112

Liffe: 112

MMC Film, 14. november 2018 ― Celovečerni prvenec danskega režiserja Gustava Möllerja je sicer vaja iz sloga, že viden koncept - a obenem tudi dobro speljana, kompaktna, klavstrofobična kriminalka, ki se skoraj v celoti naslanja . . .
Družinsko in medgeneracijsko branje

Družinsko in medgeneracijsko branje

ARS Jezikovni pogovori, 14. november 2018 ― Družina je zibelka branja. V družini se vse začne, tudi branje. Zakaj je pomembno, da otroku beremo tako rekoč od rojstva? Zakaj je dobro, da vidi starše brati in da ima na voljo svoj bralni kotiček? K skupnemu branju je spodbujal tudi prvi Nacionalni mesec branja, ki se nadaljuje v okviru vseslovenske akcije Beremo skupaj. O družinskem in medgeneracijskem branju se bo Ana Rozman pogovarjala s Tilko Jamnik, strokovnjakinjo na področju otroške in mladinske književnosti ter branja.

1980 – Umre Maksim Gaspari

Zgodovina na dlani, 14. november 2018 14. novembra leta 1980 je pri 97 letih v Ljubljani umrl slovenski karikaturist, pisatelj in slikar, Maksim Gaspari. Bil je znan predvsem po svojih slikah in ilustracijah, v katerih je dokumentiral ljudske motive in način življenja na podeželju. Ilustriral je tudi knjigo Slovenske narodne pravljice. Gaspari se je rodil 26.… Preberi The post 1980 – Umre Maksim Gaspari appeared first on Zgodovina na dlani.

14. november 1615 – škof Tomaž Hren je posvetil kapucinsko cerkev v Celju

Kamra.si, 14. november 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...14. november 1615 – škof Tomaž Hren je posvetil kapucinsko cerkev v Celju Po zmagi nad protestantizmom na prehodu v 17. stoletje je katolicizem začel z notranjo obnovo. Najprej so katoliški škofje v deželo poklicali jezuite, ki so v naslednjih dveh stoletjih igrali pomembno vlogo pri izobraževalni dejavnosti. Jezuitom pa so kmalu sledili še kapucini, ki so skrbeli predvsem za obnovo dušno pastirske dejavnosti, ki so jo tako močno upoštevali protestanti in ki jo je že tridentinski koncil iz srede 16. stoletja označil kot temelj katoliške prenove. Zgodovinski viri govorijo, da segajo začetki kapucinskega reda na Slovenskem še v čas, ko so jih škofje povabili, "da bi se krivoverci po njihovih pridigah povrnili k resnici prave katoliške vere", vendar so se kapucini pri nas samo še bežno srečali z ostanki protestantizma.  
Na Jesenicah se začenjajo 31. Čufarjevi dnevi

Na Jesenicah se začenjajo 31. Čufarjevi dnevi

Misli, 14. november 2018 ― Z uvodnima predstavama Gospodarji in Goli pianist se bodo danes v Gledališču Toneta Čufarja na Jesenicah začeli 31. Čufarjevi dnevi. Tradicionalni festival slovenskih in zamejskih ljubiteljskih gledališč bo do 22. novembra ponudil osem tekmovalnih, šest mladinskih in eno spremljevalno predstavo.
V Tate Liverpool prihodnje leto velika razstava Keitha Haringa

V Tate Liverpool prihodnje leto velika razstava Keitha Haringa

Misli, 14. november 2018 ― V Tate Liverpool za prihodnje leto napovedujejo retrospektivno razstavo del ameriškega umetnika Keitha Haringa. Postavitev bo združila okoli 85 del, med njimi bodo tudi risbe in slike večjega formata. Večina jih bo v Veliki Britaniji na ogled prvič. V razstavo pa bodo vključeni tudi plakati in videi, v nekaterih prostorih bo donel electro hip-hop.

14. novembra 1907 se je rodila Astrid Anna Emilia Lindgren, švedska mladinska pisateljica

Kamra.si, 14. november 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...14. novembra 1907 se je rodila Astrid Anna Emilia Lindgren, švedska mladinska pisateljica. Umrla je 28. januarja 2002. Njene knjige prevedene v več kot petdeset jezikov in njeno razposajeno Piko Nogavičko poznajo otroci na vseh celinah. Tudi njene kasneje napisane povesti so zelo priljubljene, na primer knjiga o Bratih Levjesrčnih, ki je bolj podobna pravljici v klasičnem smislu s fantastičnimi, grozljivimi in romantičnimi prvinami in s poudarkom na boju med dobrim in zlom. Nekaj teh prvin je tudi v Ronji, razbojniški hči, čeprav so človeški liki v njej bolj sodobno psihološko niansirani. Njene knjige so prevedene v več kot 70 jezikov v več kot 100 državah.

14. novembra 1981 je v Ljubljani umrl Anton Podbevšek, slovenski pesnik in esejist

Kamra.si, 14. november 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...14. novembra 1981 je v Ljubljani umrl Anton Podbevšek, slovenski pesnik in esejist. Rodil se je 13. junija 1898 na Grmu pri Novem mestu. Anton Podbevšek velja za prvega slovenskega avantgardnega književnika, vzornika Srečka Kosovela in kasneje slovenskih modernistov. Po maturi na novomeški gimnaziji leta 1917 je odšel na italijansko fronto, po vojni pa je nadaljeval šolanje na Filozofski fakulteti v Zagrebu in v Ljubljani, kjer je študiral slavistiko. 

14. novembra 1898 se je rodil Franc Sušnik, slovenski literat, knjižničar, pedagog, zgodovinar in publicist

Kamra.si, 14. november 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...14. novembra 1898 se je rodil Franc Sušnik, slovenski literat, knjižničar, pedagog, zgodovinar in publicist. Umrl je 21. februarja 1980 v Slovenj Gradcu. Bil je ugleden profesor, literat, zgodovinar, publicist, odličen govornik in knjižničar. Rodil se je v delavsko družino in kot prvorojencu so mu sledile še štiri sestre. Prvih šest razredov ljudske šole je obiskoval na Prevaljah od 1904-1910. Nato se je vpisal na gimnazijo v Celovcu, vmes pa je bil vpoklican v vojsko, tako da je maturitetno spričevalo dobil 28. junija 1918. Leta 1919 je bil med Maistrovimi borci za severno mejo in osvoboditelji Maribora. V Ljubljani in Zagrebu je študiral germanistiko in jugoslovansko književnost ter študij zaključil z disertacijo leta 1924.

14. novembra 1980 je v Ljubljani umrl Maksim Gaspari, slovenski slikar

Kamra.si, 14. november 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...14. novembra 1980 je v Ljubljani umrl Maksim Gaspari, slovenski slikar. Rodil se je 26. januarja 1883 v Selščeku nad Cerknico.  Gaspari je študiral slikarstvo na Akademiji za likovno umetnost na Dunaju pri profesorju Rudolfu Bacherju. Za svoje delo je leta 1953 prejel Prešernovo nagrado. Ilustriral je knjigo Slovenske narodne pravljice. Od leta 1972 je bil stalni član SAZU. Vir: https://sl.wikipedia.org/wiki/Maksim_Gaspari Maksim Gaspari je od vseh naših likovnih umetnikov že za življenja najbolj prodrl v najširšo, zlasti narodno pripadno kulturno zavest. Poznavalci ga v nasprotju s sočasnimi impresionisti sicer niso šteli v slikarsko ustvarjalno elito, vendar je v svojo umetnost vsrkal toliko našega ljudskega izročila in se tako približal bogastvu slovenske kmečke starožitnosti, da so se z njegovo predstavo o slovenski umetnosti najširši sloji Slovencev že kar množično identificirali in v njegovem delu razpoznavali sodobno ponarodelo umetnost. Z ilustracijami in razglednicami je prvi vzbudil zanimanje za likovno umetnost tudi pri številnih poznejših likovnih ustvarjalcih. Njegov zgodovinski pomen pa se je še potrdil, ko se je povečalo raziskovalno zanimanje za knjižno ilustracijo in grafično oblikovanje, saj se je Gaspari prav na teh področjih izkazal kot eden izmed njunih najvidnejših pionirjev, in zato je bil kot »ljudski umetnik« v svojih že zelo poznih letih, ko je obveljal za nepogrešljivo nacionalno legendo, sprejet tudi med elitno ustvarjalno družbo v SAZU.
še novic