“-O-” = Simon Svetlik, Ryuzo Fukuhara in Takatsuna Mukai v C2

“-O-” = Simon Svetlik, Ryuzo Fukuhara in Takatsuna Mukai v C2

Cirkulacija 2, 15. december 2018 ― V ponedeljek, 17. decembra 2018 ob 20.00, vabljeni na predzadnjo letošnjo seanso v Cirkulaciji 2. Prvič se bodo srečali pri ustvarjanju skupnega dogodka/ performansa “-O-“: vizualni umetnik Simon Svetlik (SI)  in dva Japonca – virtuoz plesa in giba Ryuzo Fukuhara in vrhunski glasbenik Takatsuna Mukai. Ker bi njihovo sodelovanje stežka napovedali enoznačno, saj gre za umetnike bogate zgodovine, številnih referenc, mnogih izjemnih projektov in raznoterih profilov, je še najbližje imenov...

Volitve DSR

Društvo slovenskih režiserjev, 15. december 2018 ― Primopredaja predsedniškega stolčka /foto Arhiv DSR/ Občni zbor Društva slovenskih režiserjev je 14. 12. izvolil novo vodstvo društva: UPRAVNI ODBOR URŠA MENART, predsednica DARKO SINKO, član ŠPELA ČADEŽ, članica MIHA HOČEVAR, član MIHA KNIFIC, član SONJA PROSENC, članica MARTIN SREBOTNJAK, član MATEVŽ LUZAR, predsednik sekcije DSR Scenaristi, član IGOR GODINA, predsednik sekcije DSR Asistenti režiserji, […]
RŠ INTERVJU: Deena Abdelwahed

RŠ INTERVJU: Deena Abdelwahed

Radio Študent, 15. december 2018 ― Z veseljem napovedujemo pogovor z Deeno Abdelwahed, eno zanimivejših elektronskih producentk, ki s svojim inovativnim in hkrati z ustaljenimi matricami neobremenjenim pristopom do glasbe ponuja tako zanimivo poslušanje kot tudi spreminja arabski svet.        

Komorni zbor Hugo Wolf s koncertoma ob 200. obletnici Svete noči

Misli, 15. december 2018 ― Komorni zbor Hugo Wolf pod vodstvom Aleša Marčiča bo nocoj v Zavodu sv. Stanislava izvedel koncert božičnih skladb ob 200. obletnici Svete noči. Med drugim bodo izvedli noviteto na temo Svete noči Fabia Niederja ter noviteto Tadeja Kušarja Stille nacht, heilige Nacht!. Koncert bodo v nedeljo ponovili v mariborski Minoritski cerkvi.
70 let od smrti Rista Savina

70 let od smrti Rista Savina

Celje.info, 15. december 2018 ― Na današnji dan je 15. decembra 1948 v Zagrebu umrl Risto Savin, s pravim imenom Friderik Širca. V Žalcu rojeni skladatelj The post 70 let od smrti Rista Savina appeared first on Celje.info.
Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 15. december 2018 ― Pri Založbi Miš je izšla knjiga Jerneja Dirnbeka Pripovedke o vinu in ljubezni z izbranimi besedili za skupino Mi2 in nekatere druge izvajalce, utrinki življenja Aleksandre Kornhuaser - Frazer so zbrani v knjigi Poti in srečanja, ki jo je izdala založba Modrijan, v posebni izdaji revije Stripburger pa je stripovski album Winshlussa Pametna opica.

1025 – Umre bizantinski cesar Vasilij II.

Zgodovina na dlani, 15. december 2018 15. decembra leta 1025 je v Konstantinoplu umrl Vasilij II. (Bazilij II.), pod katerim je Bizanc doživel svoj zadnji vrh. Pripravljal se je na vojaški pohod s ciljem vrnitve Sicilije bizantinskemu cesarstvu. Star je bil 67 let. Cesarstvu je vladal od leta 976, ko je zasedel prestol pa ni bil… Preberi The post 1025 – Umre bizantinski cesar Vasilij II. appeared first on Zgodovina na dlani.
1974 Cerknica – Smučarsko središče Slivnica

1974 Cerknica – Smučarsko središče Slivnica

Stare slike (Cerknica), 15. december 2018 ― Fotografija je nastala po Slivniškem veleslalomu spomladi leta 1968. To tradicionalno tekmovanje je vrsto let organiziral Notranjski študentski klub. Vesela družba se je v meglenem popoldnevu pred Domom na Slivnici nastavila fotoaparatu in kar niso mogli skriti navdušenja. Pravzaprav, nad navdušenjem so bili navdušeni. Levi je Franc Mihelčič, zadaj se steza Jože Petrovčič, glavo drži […]

15. decembra 1977 je v Ljubljani umrl Rudolf Cvetko, slovenski častnik in sabljač

Kamra.si, 15. december 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...15. decembra 1977 je v Ljubljani umrl Rudolf Cvetko, slovenski častnik in sabljač. Rodil se je 17. novembra 1880 v Senožečah. Rudolf Cvetko je prvi Slovenec, ki je osvojil olimpijsko medaljo, ko je na olimpijskih igrah v Stockholmu leta 1912 kot član avstrijske sabljaške reprezentance osvojil srebro v ekipnem tekmovanju s sabljo. Cvetko se je rodil v družini orožnika Janeza Cvetka v Senožečah, vendar se je družina kmalu preselila v Ljubljano, kjer je končal osnovno šolo in nižjo gimnazijo. Leta 1896 je začel obiskovati štiriletno kadetnico v Trstu. Po zaključku šolanja je bil dodeljen 16. ogrsko (hrvaškemu) pešpolku, ki je bil nastanjen v Zagrebu in Bjelovaru. V polku je služil od leta 1900 do leta 1913, ko je kot nadporočnik zaradi poroke izstopil iz vojske. Med vojaško službo se je od leta 1904 večkrat udeležil sabljaških tečajev v telovadni in sabljaški šoli avstro-ogrske vojske v Dunajskem Novem mestu. Od leta 1905 je bil tam nekajkrat tudi inštruktor za sabljo, v letih 1908-1912 pa je bil glavni učitelj na sabljaških tečajih. Po izstopu iz oboroženih sil se je zaposlil kot telovadni učitelj na državni gimnaziji v Gorici. Ob začetku prve svetovne vojne je bil reaktiviran in povišan v stotnika. Služil je v 16. pešpolku in bil leta 1916 odlikovan z bronasto medaljo za zasluge.

15. decembra 1902 je bil odprt odsek železniške proge Porečanke / Parenzane med Bujami in Porečem.

Kamra.si, 15. december 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...15. decembra 1902 je bil odprt odsek železniške proge Porečanke / Parenzane med Bujami in Porečem. Porečanka je z obratovanjem pričela 1. aprila 1902, ko so odprli odsek med Trstom in Bujami. Zanimivo je, da so mnogi takratni prebivalci to novico dejansko vzeli kot prvoaprilsko šalo, saj zaradi desetletja in pol priprav, počasne gradnje in ostalega dejansko niso verjeli, da bo do odprtja sploh prišlo. Mnogi so na ta slavnostni dan ostali doma, tudi posnetkov prvega slavnostnega vlaka na progi ni, z izjemo amaterskih. Odsek med Bujami in Porečem je bil odprt kasneje, 15. decembra istega leta (Brate, 2007).

15. decembra 1865 se je na Vranskem rodil Lavoslav Schwentner, prvi sodobni slovenski založnik

Kamra.si, 15. december 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...15. decembra 1865 se je na Vranskem rodil Lavoslav Schwentner, prvi sodobni slovenski založnik. Umrl je  30. decembra 1952 na Vranskem. Leopold Schwentner je bil drugi sin Leopolda Schwentnerja, za domače in Vranšane je bil Polda. Sam je kasneje spremenil svoje krstno ime Leopold v Lavoslav (poslovanil je svoje krstno ime). Poročil se je z Ljubljančanko Slavo Erbežnikovo, s katero pa nista imela otrok. Po končanem šolanju (osnovno šolo je obiskoval na Vranskem, gimnazijo pa v Celju) se je vrnil v svoj domači kraj, kjer se je v domači trgovini učil knjigovodstva in korespondence. Leta 1888 je prevzel Levakovo knjigarno v Brežicah. Poleg knjigotrštva je tam začel tudi z založniško dejavnostjo. Njegovi založniški prvenci so bili glasbeni tiski. Vseskozi je sodeloval pri raznih narodnih društvih, predvsem v podružnici Ciril Metodove družbe, in se boril proti germanizaciji. Leta 1897 je odpotoval v Nemčijo, da bi spoznal način delovanja takratnega sodobnega nemškega založništva.Na pobudo ljubljanskega župana Ivana Hribarja se je preselil v Ljubljano in že leta 1898 odprl knjigarno na Dvornem trgu. Leta 1904 se je preselil v novo knjigarno na Prešernovo ulico (današnja Čopova ulica).

15. decembra 2007 je v Ljubljani umrl Matjaž Klopčič, slovenski filmski režiser, scenarist in pedagog

Kamra.si, 15. december 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...15. decembra 2007 je v Ljubljani umrl Matjaž Klopčič, slovenski filmski režiser, scenarist in pedagog. Rodil se je 4. decembra 1934 v Ljubljani. Matjaž Klopčič se je rodil v družini pesnika, dramatika in prevajalca Mileta Klopčiča, le slabi dve leti za svojim bratom, poznejšim violinistom in glasbenim pedagogom Rokom Klopčičem (profesorjem na ljubljanski Akademiji za glasbo). V gimnazijskih letih je treniral sabljanje v klubu Ilirija pri Rudolfu Cvetku. V juniorski konkurenci je tekmoval na turnirjih po vsej Evropi (Dunaj, Parizu, Marseileu,...). Na mladinskem evropskem prvenstvu v Cremoni je dosegel tretje mesto in dobil posebno pohvalo za najlepše sabljanje.

15. decembra 1948 je v Zagrebu umrl Risto Savin (s pravim imenom Friderik Širca), slovenski častnik in skladatelj.

Kamra.si, 15. december 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...15. decembra 1948 je v Zagrebu umrl Risto Savin (s pravim imenom Friderik Širca), slovenski častnik in skladatelj. Rodil se je 11. julija 1859 v Žalcu.  Friderik Širca, z umetniškim imenom Risto Savin, je bil rojen v eni najstarejših trških hiš v Žalcu, saj nosi na polkrožnem portalu letnico 1669. Bil je šesti otrok trgovca Ernesta in Barbare (Babbete), rojene Žuža. Že v otroštvu je rad pel, prve glasbene ure pa mu je dajal upokojeni učitelj Mihael Vučnik kar doma v Žalcu. Kmalu je uglasbil neko cerkveno zborovsko skladbo, ki so jo na žalskem koru »baje radi in pogosto peli«. Ljudsko šolo je obiskoval v Žalcu in Celju, ni pa znano, kje je končal srednjo šolo. Gotovo je le, da je moral zaradi gospodarskega zloma doma šolanje predčasno končati.
Oddaj na natečaj v MKL

Oddaj na natečaj v MKL

Trubarjeva hiša literature, 15. december 2018 ― V želji po čim širšem literarnem ustvarjanju smo se v Mestni knjižnici Ljubljana odločili, da razpišemo literarne natečaje na temo proze, poezije in dramatike pod skupnim imenom Oddaj na natečaj v MKL. Gre za projekte spodbujanja ustvarjalnega pisanja in izražanja mladih avtorjev med 15. in 25. letom v slovenskem jeziku. Razpisi vseh treh natečajev so odprti od 15. novembra 2018 do 15. marca 2019. METAFORA – KRATKE ZGODBE POHAIKUJMO – HAIKU POEZIJA IN FOTOGRAFIJA PREDRAMI SE – DRAMSKO PISANJE  
Predstavitev nove esejistične revije (poročilo z dogodka)

Predstavitev nove esejistične revije (poročilo z dogodka)

Trubarjeva hiša literature, 15. december 2018 ― V sredo, 12. decembra, je v Trubarjevi hiši literature potekala predstavitev nove esejistične revije s pomenljivim naslovom Dvomovine. Izdaja jo literarni klub L'etažer, ki deluje že od leta 2010. Nastal je kot dijaški literarni klub pod vodstvom Marjetke Krapež, od leta 2015 pa deluje kot društvo. Z dosedanjimi projekti se je osredotočal predvsem na mlade ustvarjalce, zdaj pa so si zaželeli razširiti svoje področje delovanja, in tako so nastale Dvomovine, je v uvodnem nagovoru povedala Laura Repovš. Esej je v slovenskem javnem prostoru podhranjena besedilna vrsta, ima pa ključno vlogo v družbi, saj ji postavlja diagnozo v njenih najbolj nevralgičnih točkah, širi referenčne in miselne okvire, razgalja ideološke postopke, preizprašuje meje berljivosti in razumljivosti ter ponuja nova miselna obzorja, da bi se zgodile družbene spremembe. Esejsko formo razumejo kot raznoliko, saj se giblje med umetnostnim in znanstvenim, med polemičnim in publicističnim, med javnim in zasebnim. V reviji je tako mogoče najti različne izvedbe esejev, od takih z opombami in bibliografijami do bolj prostih besedil, vsa pa sledijo osnovnemu namenu eseja, ki se hoče približati svetu.
The House That Jack Built (2018)

The House That Jack Built (2018)

Deseta umetnost, 15. december 2018 ― Jack (Matt Dillon) je nesojeni arhitekt, ki si želi zgraditi hišo. Je čeden, visoko inteligenten in pedanten, saj boleha za obsesivno kompulzivno motnjo. A tisto, kar ga definira, je to, da je serijski morilec. Psihopat, ki hrani svoje žrtve v zapuščeni hladilnici sredi mesta in jih dojema kot svoje umetnine. Psihološka grozljivka The House That […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  1 (One) on this item You might be interested in this:    The Place Beyond the Pines (2012)  Inglourious Basterds (2009)  21 Jump Street (2012)  Hardcore Henry (2015)  American Made (2017) Copyright © Deseta umetnost [The House That Jack Built (2018)], All Right Reserved. 2018.

Prenos veščin: Lara Bohinc

MAO, 15. december 2018 ― Na kreativen način se poslavljamo od starega leta. Prenos veščin Centra za kreativnost predstavlja mednarodno uveljavljeno oblikovalko Laro Bohinc, MAO pa prvič v Sloveniji gosti razstavo pohištva Bohinc Studia. Veselo decembrsko razpoloženje bomo zaključili s prijetnim druženjem!
še novic