25. decembra 1818 se je v Vipavi rodil Štefan Kociančič, duhovnik, jezikoslovec, leksikograf, zgodovinar in bibliotekar

Kamra.si, 25. december 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...25. decembra 1818 se je v Vipavi rodil Štefan Kociančič, duhovnik, jezikoslovec, leksikograf, zgodovinar in bibliotekar. Rodil se je 9. aprila 1883 v Gorici.  Po končani osnovni šoli v domačem kraju je odšel (1829) na gimnazijo v Gorico. Počitnice je preživljal pri bratu, ki je bil vikar na Bukovem. V roke mu je prišla hebrejska slovnica in ta jezik je postal njegov najljubši tuj jezik. Njegov učitelj je bil tudi Valentin Stanič, ki ga je navdušil nad slovenščino. Ob Valentinu Staniču je bil Kociančič začetnik narodnega prebujenja Slovencev na Goriškem. Po končani srednji šoli je stopil v goriško semenišče in bil leta 1841 posvečen v duhovnika. Štiri leta je bil kaplan pri dekanu Josipu Stibielu v Ločniku in po njegovi smrti izdal njegove Pridige in druge slovenske spise (1853). Od leta 1846 naprej je deloval v goriškem bogoslovju. Bil je profesor, zadnja leta ravnatelj, veliko časa pa je posvečal urejanju in skrbi za semeniško knjižnico in jo na novo strokovno uredil. Pripravil je tudi prvi listkovni katalog in napisal navodila za bibliotekarje.
Grinch

Grinch

Koridor, 25. december 2018 ― Godrnjavi Grinch, tokrat prilagojen za otroško občinstvo, ponovno nagaja prebivalcem mesteca Kdolsko in se na vsak način otepa božičnega vzdušja. Ne prenese njihovega veselodušnega pristopa in radožive narave. Sovraži božič in vse, kar je povezano z božičem. To pa zato, ker kot majhen ni imel nikogar takrat, ko je to najbolj potreboval. Vsi drugi otroci so se […] The post Grinch appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

25. decembra 1938 je v Pragi umrl Karel Čapek, češki pisatelj in scenarist

Kamra.si, 25. december 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...25. decembra 1938 je v Pragi umrl Karel Čapek, češki pisatelj in scenarist. Rodil se je 9. januarja 1890 (Malé Svatoňovice, Češka).  Čapek je bil eden najvplivnejših čeških pisateljev 20. stoletja. Znan je predvsem po tem, da je prvi uporabil besedo robot, in sicer v gledališki igri R.U.R. (Rossumovi univerzalni roboti), ki je bila prvič prikazana leta 1921. V pismu za časopis Lidove noviny leta 1933 je pojasnil, da si je besedo izmislil njegov brat, Josef (1887-1945), sam je robote sprva hotel poimenovati »labori«. V slovenščino je dramo prevedel Osip Šest. Izšla je že leta 1921 pri Zvezni Tiskarni.

25. decembra 1567 je v Ljubljani umrl Sebastijan Krelj, jezikoslovec, teolog, protestantski pridigar, prevajalec in pisatelj

Kamra.si, 25. december 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...25. decembra 1567 je v Ljubljani umrl Sebastijan Krelj, jezikoslovec, teolog, protestantski pridigar, prevajalec in pisatelj. Rodil se je  1538 v Vipavi.  Študiral je v Jeni pri protestantskem teologu, jezikoslovcu in zgodovinarju Matiji Vlačiću-Iliriku. Postal je magister, leta 1561 pa je bil že njegov pomočnik. Iz Jene se je z Vlačićem preselil v Regensburg, leta 1563 pa je z njim obiskal Kranjsko in Istro. V Ljubljani se je seznanil s Trubarjem in postal drugi ljubljanski pridigar. Po Trubarjevem odhodu v Nemčijo, je leta 1565 postal njegov naslednik in drugi superintendant slovenske protestantske cerkve. Krelj se je izobrazil na področju teologije, v jezikoslovju (poleg nemščine in latinščine je obvladal grščino in hebrejščino, poznal je tudi hrvaščino, od pisav pa glagolico in cirilico), zato se je p
Decembrski večer l. 72

Decembrski večer l. 72

Airbeletrina, 25. december 2018 ― Tu prihajam jaz, nevidni moški, morda v službi Velikega Spomina, da bi živel zdaj. In peljem se mimo zaklenjene bele cerkve - notri je nek svetnik iz lesa z nasmeškom na ustih, nemočen, kot bi mu kdo vzel očala.
Tatiči

Tatiči

MMC Film, 25. december 2018 ― Hirokazu Koreeda s svojo "umetnostjo empatije", ki je mojstrsko utelešenje našla v Tatičih, naslika precej drugačen portret sodobne Japonske, kot ga ponujajo podobe tehnološko sijajnih megalopolisov.
Poslednji

Poslednji

Radio Študent, 25. december 2018 ―   00:58 - 15:15 > Saša Spačal in Jan Turk / 11. decembra v Steklenjaku / zvočni performans Plast_ika. 15:30 - 44:30 > Kikimore / 13. decembra v RampaLABu / kompozicija 13 12 Loviise 45:00 - 56:15 > MismoNismo / v EX-teatru 15. decembra / NOise Cirkus
V Mini teatru premera Louisove Zgodovine nasilja v Buljanovi režiji

V Mini teatru premera Louisove Zgodovine nasilja v Buljanovi režiji

Misli, 25. december 2018 ― V Mini teatru bodo drevi ob 20. uri premierno uprizorili predstavo Zgodovina nasilja, ki jo je po avtobiografskem romanu mladega francoskega pisatelja Edouarda Louisa režiral Ivica Buljan. Predstava se začne na božični večer, po katerem se prijetno druženje mladeničev Edouarda in Rede spreobrne v ustrahovanje, nasilje in posilstvo.
V Mini teatru premiera Louisove Zgodovine nasilja v Buljanovi režiji

V Mini teatru premiera Louisove Zgodovine nasilja v Buljanovi režiji

Misli, 25. december 2018 ― V Mini teatru bodo drevi ob 20. uri premierno uprizorili predstavo Zgodovina nasilja, ki jo je po avtobiografskem romanu mladega francoskega pisatelja Edouarda Louisa režiral Ivica Buljan. Predstava se začne na božični večer, po katerem se prijetno druženje mladeničev Edouarda in Rede spreobrne v ustrahovanje, nasilje in posilstvo.

Borghesia - Proti kapitulaciji | Recenzija

13. brat, 25. december 2018 ― Zgodovinska alternativa kar noče ostati v zgodovini, temveč se vedno znova vrača v sedanjost. In to niso le Laibach, ki so morda celo bolj aktivni in produktivni kot pred 30imi leti. Tu je še manj razvpita, a zelo pomembna Borghesia. V 80ih letih prejšnjega stoletja niso bile le pionirji angažirane elektronske glasbe, temveč tudi video arta, ki se je tistih časih začel razvijati istočasno z razvojem glasbenih videospotov. Borghesia so bili multimedijska skupina in tako je bilo do sredine 90ih, ko so zamrznili svoje delovanje. Povratek je bil pred leti s tršo, bolj rokersko ploščo And Man Created God. Nekateri niso bili navdušeni nad tem obratom h kitarski glasbi, a meni se je zdel dovolj posrečen, da se mu lahko prisluhne. Letošnji album Proti kapitulaciji se je že dalj časa napovedoval, večje presenečenje pa je morda povratek k eletronskim koreninam. A izbira je po svoje logična. Osrednja točka albuma je namreč uglasbenjenje poezije slovenskega pesnika Srečka Kosovela, ki tudi po 100ih letih še vedno zveni aktualno in napredno. In prav ta spoj elektronike in poezije je Borghesii na tem albumu odlično uspel. Prodorni verzi so še poudarjeni, sami glasbi pa dramatičnost dodajo šele besede. Rezultat je eden boljših izdelkov te sedaj že legendarne skupine. In seveda ena boljših izdaj Kosovelove poezije.

Ana Mraz in njene sestre v Radovljici, Ljubljani in Mariboru

SiGledal Novice, 25. december 2018 ― Danes se v Radovljici, nato pa še v Ljubljani in Mariboru, pod različnimi imeni začenja zimski mednarodni festival uličnega gledališča v organizaciji Gledališča Ane Monro. Festival med drugim vključuje tajno policijsko akcijo, absurdni ribolov, čarovnijo brez trikov in poezijo brez besed, cirkuške veščine, glasbo in ples. Obeta se veliko zabave.
Ana Mraz in njene sestre v Radovljici, Ljubljani in Mariboru

Ana Mraz in njene sestre v Radovljici, Ljubljani in Mariboru

Misli, 25. december 2018 ― Danes se v Radovljici, nato pa še v Ljubljani in Mariboru, pod različnimi imeni začenja zimski mednarodni festival uličnega gledališča v organizaciji Gledališča Ane Monro. Festival med drugim vključuje tajno policijsko akcijo, absurdni ribolov, čarovnijo brez trikov in poezijo brez besed, cirkuške veščine, glasbo in ples. Obeta se veliko zabave.

1924 – Umre Viktor Parma

Zgodovina na dlani, 25. december 2018 25. decembra leta 1924 je v Mariboru umrl slovenski skladatelj in dirigent italijanskega rodu, Viktor Parma. Star je bil 66 let. Njegovo truplo so nato prepeljali v Ljubljano, kjer počiva na pokopališču pri Sv. Križu. Parma je bil imeniten gledališki skladatelj romantične smeri. V skladateljskem smislu se je zgledoval po… Preberi The post 1924 – Umre Viktor Parma appeared first on Zgodovina na dlani.
Miro se podaja na pot po španskih veleposlaništvih

Miro se podaja na pot po španskih veleposlaništvih

Misli, 25. december 2018 ― Španska skupina Abertis, špansko ministrstvo za zunanje zadeve in Fundacija Joan Miro so podpisali sporazum o sodelovanju z namenom predstavljanja španske kulture in umetnosti v svetu. Pripravljajo razstavo del katalonskega umetnika Joana Miroja, ki bo naslednje leto potovala po španskih veleposlaništvih.

Animateka in Noč kratkih filmov (2018-12-24)

DIVA video arhiv, 25. december 2018 ― Tudi letos smo se s Postajo DIVA / SCCA-Ljubljana pridružili dvem večjim dogodkom: festivalu animiranega filma Animateka z deli Ester Ivakič v Projektni sobi SCCA in Noči kratkih filmov v Slovenski kinoteki z video programom Beleženja stvarnosti – subjektivizacija objektivnega, ki ga je pripravil Toni Poljanec. V okviru festivala animiranega filma Animateka smo gostili mlado umetnico Ester Ivakič, ki je v instalaciji z naslovom Kraguljčkova pesem, predstavila svoje delo z animiranimi filmi in p...
Jana Putrle Srdić: Zvočni odtis

Jana Putrle Srdić: Zvočni odtis

ARS Esej na radiu, 25. december 2018 ― Jana Putrle Srdić je pesnica, publicistka in producentka za intermedijsko umetnost. Izdala je več pesniških zbirk Jana Putrle Srdić je pesnica, publicistka in producentka za intermedijsko umetnost. Izdala je več pesniških zbirk. V oddaji boste slišali njen esej Zvočni odtis brazilske džungle sredi ljubljanske ulice. Fragmenti o zvoku. Besedilo je izšlo septembra 2018 na spletni strani LUD Literatura, bere ga napovedovalka Alenka Resman, glasbeni vložki so iz skladbe Veter v bambusovem gaju japonske skladateljice in marimbistke Keiko Abe; oblikovalec zvoka je bil Vojko Kokot. Urednika oddaje sta Mihael Kozjek in Andrej Rot.
še novic