Jure Jakob: Lakota

Koridor, 24. december 2018 ― Jureta Jakoba lahko prištejemo med najboljše sodobne slovenske pesnike. Izdal je pet pesniških zbirk, zanje pa je prejel več nagrad, med njimi zlato ptico za zbirko Tri postaje in kritiško sito za zbirko kratke proze Hiša in drugi prosti spisi.   V enem od intervjujev je povedal, da »ne v sebi ne v svetu ne najde gotovosti, […] The post Jure Jakob: Lakota appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Razstava o gradu Vurberk: Spomenik kraju in veleposestvu

Štajerski tednik, 24. december 2018 ― V letu praznovanja evropske kulturne dediščine so potekale oz. še potekajo številne aktivnosti pod skupnim sloganom Naša dediščina, kjer preteklost sreča prihodnost. Kulturna dediščina je odsev našega kulturnega spomina in izraz naših vrednot, identitet, verskih in drugih prepričanj, znanj in tradicij. Žal pa še vedno ugotavljamo, da je dediščina premalo poznana in prepogosto podcenjena.

Mary Poppins se vrača

Deseta umetnost, 24. december 2018 ― V Disneyjevem filmu Mary Poppins se vrača, Emily Blunt igra popolno varuško z edinstvenimi čarobnimi veščinami, ki lahko rutinsko nalogo spremeni v nepozabno, fantastično avanturo. V tej, najnovejši upodobitvi, ki vsebuje svežo senzibilnost, a slavi duh originala, se Mary Poppins vrača, da bi pomagala novi generaciji družine Banks ponovno najti radost in čudež po izgubi […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    The Perks of Being a Wallflower (2012)  Léon (1994)  The Shining (1980)  Megalodon: Predator iz globin  Deset let Viteza teme Copyright © Deseta umetnost [Mary Poppins se vrača], All Right Reserved. 2019.

Vladar Pariza

Deseta umetnost, 24. december 2018 ― Za časa vladavine Napoleona Bonaparteja velja Francois Vidocq – edini človek, ki je pobegnil iz najhujših zaporov v Franciji – med preprostim življem Pariza za pravo legendo. Po zadnjem spektakularnem uspešnem pobegu je nekadnji zapornik tako rekoč prepuščen smrti in skuša ponikniti v pozabo pod krinko preprostega trgovca. A preteklost ga ujame, ko ga obtožijo […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Morilska mularija  Avengers: Age of Ultron (2015)  Pet filmov filmskega festivala Liffe  Terminal (2018)  [Pozor, hud prizor] - The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring (2001) Copyright © Deseta umetnost [Vladar Pariza], All Right Reserved. 2019.

Južni veter

Deseta umetnost, 24. december 2018 ― Življenje Petra Maraša, pripadnika beograjske avtomobilske mafije, začenja dobivati smisel. Zapustil je dom staršev in se z dolgoletno punco Sofijo seli v novo stanovanje. Njegova tolpa, ki jo vodi izkušeni Car, zelo dobro »dela«. Posel dobro teče, denarja je dovolj za vse in policija jim ne dela težav. Ampak vse to se bo spremenilo, potem […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Potovanje v svet filmske klasične glasbe - I. del: Richard Wagner  Koliko je potrebno odšteti za oglaševanje v filmih o Jamesu Bondu?  Težave v motelu El Royale  The Ballad of Buster Scruggs (2018)  Slender Man (2018) Copyright © Deseta umetnost [Južni veter], All Right Reserved. 2019.
Odpiranje oči skozi slepoto

Odpiranje oči skozi slepoto

Airbeletrina, 24. december 2018 ― Danes redkokdo še piše pisma, kaj šele pisemske romane, toda to ni ustavilo Josipa Ostija, ki je napisal prav posebno zahvalno pismo, naslovljeno na svojega prijatelja Borisa A. Novaka, s katerim sta v času obleganja Sarajeva pomagala bosanskim ustvarjalcem. »Protagonist« Črne, ki je pogoltnila vse druge barve je bosanski pesnik Husein Tahmiščić (1931–1999), Osti pa skozi knjigo navaja, razkriva in sprotno komentira njuno obširno korespondenco, ki se v okviru romana začenja maja 1993 in traja do februarja 1999. Za knjigo je kot prvi prejel tudi novo nagrado pont, mednarodno literarno nagrado mesta Koper, namenjeno izjemnim literarnim dosežkom, ki p
Vodnik je prvi uvedel besedo slovar

Vodnik je prvi uvedel besedo slovar

ARS Jezikovni pogovori, 24. december 2018 ― Ali ste vedeli, da je Valentin Vodnik prvi uvedel besedo slovar v slovenščini, in sicer po ruski predlogi? Ali ste vedeli, da je Valentin Vodnik prvi uvedel besedo slovar v slovenščini, in sicer po ruski predlogi? To je le manjša zanimivost od vseh prvenstev tega očeta slovenske proze, pesnika, publicista, slovaropisca, urednika, prevajalca, duhovnika in pedagoga, ki je dosegel, da je slovenščina postala učni jezik. Pomena Vodnikovega dela so se zavedali tudi njegovi sodobniki. Po njegovi smrti so s prireditvami in prostim dnevom praznovali Vodnikov rojstni dan. Na dan 200. obletnice smrti smo se o Vodnikovem življenju in delu pogovarjali z doc. dr. Andrejo Legan Ravnikar, višjo znanstveno sodelavko Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU.
S kulinariko v praznike

S kulinariko v praznike

ARS Svet kulture, 24. december 2018 ― V današnji, praznično obarvani oddaji bomo obiskali razstavo Odsev tišine v Zavodu sv. Stanislava, ustavili pa se bomo tudi pri kulinariki V današnji, praznično obarvani oddaji bomo obiskali razstavo Odsev tišine v Zavodu sv. Stanislava, ustavili pa se bomo tudi pri kulinariki. Dobro znano knjigo Velika slovenska kuharica že stoletje urejajo šolske sestre, ki si jo nekako predajajo iz roda v rod. Nedavno je tako pri založbi Mladinska knjiga izšla že 30. izdaja te najbolj priljubljene slovenske kuharske knjige, ki hkrati praznuje 150. obletnico prvega izida. V knjigi je zanimivo prav to plastenje zgodovine – sestra Bernarda Gostečnik, ki je z urednico Nino Žitko Pucer sodelovala pri tokratni izdaji, poudarja, da se to kaže tako v arhaičnem jeziku kot v določenih sestavinah, želv danes denimo ne uporabljamo več. Poleg tega so bile pretekle izdaje polne kompleksnejših in dolgotrajnejših receptov, v najnovejšo pa so sestre vključile številne hitro pripravljene jedi. S koncem meseca pa se bo končalo tudi leto, zaznamovano z velikim slovenskim literatom Ivanom Cankarjem. V sredo se številnim pogledom nanj pridružuje še dokumentarni film z naslovom Tisoč ur bridkosti za eno uro veselja – Ivan Cankar.
Hlapci in evropeizacija slovenskega gledališča

Hlapci in evropeizacija slovenskega gledališča

ARS Oder, 24. december 2018 ― Slovensko narodno gledališče Drama je s predstavo Hlapci, ki jo je režiral Slavko Jan, poleti leta 1956 gostovalo v Parizu Slovensko narodno gledališče Drama je s predstavo Hlapci, ki jo je režiral Slavko Jan, poleti leta 1956 gostovalo v Parizu. Predstava je bila izbrana na natečaju, na katerega so se prijavila mnoga uveljavljena jugoslovanska režijska imena in gledališke hiše. Po poročanju francoskih in drugih tujih kritikov, ki so spremljali festival, je bila predstava zelo uspešna, z njo pa se je prvič, v mednarodnem prostoru, omenjalo tudi slovensko gledališče. Več v razpravi Alda Milohnića ter pričevanjih, ki smo jih našli v arhivu oddaje Dvignjena zavesa. Vabimo vas k poslušanju!
še novic