Na Prešernovi proslavi med Butalami in poklonom umetnosti

Na Prešernovi proslavi med Butalami in poklonom umetnosti

Misli, 7. februar 2019 ― Proslava na predvečer kulturnega praznika je tudi tokrat postregla s prepletom kritične misli o družbi predsednika upravnega odbora Prešernovega sklada Vinka Möderndorferja in refleksije umetnosti, ki so jo v videih prispevali letošnji nagrajenci. Je slovenska družba odslikava Butal ali je zanjo še upanje?
Kultura in literatura

Kultura in literatura

ARS Svet kulture, 7. februar 2019 ― Dan pred nacionalnim kulturnim praznikom poročamo o zbirki kratkih zgodb Navodila za srečo Vinka Möderndorferja in zbirki esejev Katje Perat Naredite Ameriko spet obvladljivo Dan pred kulturnim praznikom posvečamo slovenski literaturi, natančneje dvema novostma Cankarjeve založbe. Zbirka kratkih zgodb Navodila za srečo Vinka Möderndorferja se posveča človeškim razmerjem, Katja Perat pa v zbirki esejev z naslovom Naredite Ameriko spet obvladljivo pripoveduje o svojem osebnem doživljanju srednjega zahoda Združenih držav v neločljivi povezavi z ameriškim ter globalnim političnim in kulturnim dogajanjem. V oddaji bomo med drugim slišali še, kako Prešernov dan praznujejo v Zagrebu, poročali o odkritju skulptur Damijana Kracine v praznih nišah na fasadi Narodne galerije v Ljubljani in obiskali razstavo sodobnih slikarjev sakralne umetnosti v Zavodu sv. Stanislava v Ljubljani.
ODPRTO - 100% ODPRTO

ODPRTO - 100% ODPRTO

CZK, 7. februar 2019 ― Pod naslovom ODPRTO - 100% ODPRTO, predstavljamo izbor pohištva iz novejše produkcije slovenskih oblikovalcev in neodvisnih proizvajalcev pohištva, ki ga prikazujemo v sklopu skupinske razstave Ventura Future v Base Milano, Via Bergognone 34, v času milanskega tedna oblikovanja, Milan Design Week,  od 9. do 14. Aprila,  2019. Predstavili bomo reprezentativen, pomemben nabor kakovostnega sodobnega slovenskega oblikovanja,...
Sanjska knjiga VII.

Sanjska knjiga VII.

Airbeletrina, 7. februar 2019 ― Danes sem sanjal, da imam nastop pred veliko publiko. Publika je starejša in svečano oblečena. Vse skupaj je videti kot zelo resen simpozij slovenske kulturne elite ali pa kot državni praznik. Sem eden od nastopajočih. Drugi po vrsti. Prvi nastopajoči bere in bere. Nikoli konca. Očitno ne nastopa pogosto na državnih proslavah in nima nobene prave mere. Ne poslušam ga. Mislim na nekaj zunaj

1992 – Podpis Maastrichtske pogodbe

Zgodovina na dlani, 7. februar 2019 7. februarja 1992 so na Nizozemskem članice Evropske skupnosti podpisale Maastrichtsko pogodbo, ki je postavila temelje za nastanek sodobne Evropske Unije. Bila je nadgradnja Rimske pogodbe, podpisane 35 let prej v Italiji. V veljavo je stopila 1. novembra leta 1993. Med 9. In 10. decembrom 1991, v času po koncu… Preberi The post 1992 – Podpis Maastrichtske pogodbe appeared first on Zgodovina na dlani.
Boris Kobal se umika z odrov: Nisem v stanju, da bi nastopal

Boris Kobal se umika z odrov: Nisem v stanju, da bi nastopal

Planet Siol.Net, 7. februar 2019 ― Boris Kobal je, potem ko so mu v ponedeljek v Šentjakobskem gledališču izrekli izredno odpoved, danes sporočil, da se umika tudi iz predstave Špas teatra Pismo rosno! Vsega je kriv poštar, katere soavtor je Marko Pokorn. Ob tem se je Kobal opravičil vsem, ki so si želeli ogledati predstavo, a kot je zapisal, trenutno preprosto ne zmore več.

Fjodor Mihajlovič Dostojevski: Zapiski iz podtalja

Koridor, 7. februar 2019 ― Zapiski iz podtalja, zrelo delo Fjodorja Mihajloviča Dostojevskega, je leta 2017 ugledalo luč v novem slovenskem prevodu. Po tem, ko je delo leta 1995 prevedel Janko Moder, se je ponovnega prevoda tokrat lotila Urša Zabukovec in bralcem podarila odličen prevod knjige velikega ruskega pisatelja. Upam si trditi, da je nov prevod nekaj posebnega in svežega […] The post Fjodor Mihajlovič Dostojevski: Zapiski iz podtalja appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Ježkov večer - "Prižgimo luč ljudje!"

Kamra.si, 7. februar 2019 ― Na večeru, posvečenem Franetu Milčinskemu – Ježku, bodo nastopili člani KUD Straža. Na dogodku, ki so ga poimenovali »Prižgimo luč, ljudje!«, bomo spoznali Ježka z več plati. V izvedbi Čaj benda bodo zazveneli njegovi šansoni in znane slovenske popevke, za katere je prispeval besedila, spoznali bomo njegovo filmsko ustvarjanje in brali odlomke iz Zvezdice Zaspanke, njegove prve radijske igre za otroke. Vljudno vabljeni.

Predstavitev zbornika Prvikrat ...

Kamra.si, 7. februar 2019 ― Prvikrat … je zbornik z zbranimi sadovi ustvarjanja članov literarne sekcije Snovanja in likovne sekcije Jutro pri novomeškem Društvu upokojencev, v katerem najdemo njihova porajanja ob besedi prvikrat. Na straneh zbornika se nam razgrinja zanimiva literarna in likovna pokrajina, po kateri se velja sprehoditi z odprtim srcem za dojemanje njene razgibanosti. V pripovedih o prvem sladoledu, nakupu prvega avtomobila, prvih ljubeznih … zaživi čas, ki ga opisujejo, hkrati pa je zbornik obogaten tudi z ilustracijami članov društva.
Goodfellas (1990)

Goodfellas (1990)

Deseta umetnost, 7. februar 2019 ― Martin Scorsese nas je zvlekel v umazan, a zapeljiv svet mafijskih vojakov, kjer se nenehno izmenjujeta nekontrolirana zabava in ekstremno nasilje. Prirejeno po resničnih dogodkih Henryja Hilla, nizkotnega člana newyorške mafije; film predstavi zgodbo od njegovega otroštva do sprejetja v lokalno mafijsko družino ter strmega vzpona med pomembneže. Nato pa se je vse obrnilo na […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Person to Person (2017)  Kingsman: The Golden Circle (2017)  Captain America: Civil War (2016)  Črni panter  Eighth Grade (2018) Copyright © Deseta umetnost [Goodfellas (1990)], All Right Reserved. 2019.
JANEZ BERMEŽ – PREJEMNIK NAGRADE CELJSKE ZVEZDE ZA ŽIVLJENJSKO DELO

JANEZ BERMEŽ – PREJEMNIK NAGRADE CELJSKE ZVEZDE ZA ŽIVLJENJSKO DELO

SLG Celje, 7. februar 2019 ― Komisija za podelitev priznanj celjske zvezde za dosežke na področju kulture v sestavi dr. Zoran Pevec, predsednik, dr. Aleksander Žižek, namestnik predsednika in Nevenka Šivavec, Matjaž Brežnik in Nenad Firšt, je sprejela odločitev, da za leto 2018 prejme nagrado za življenjsko delo naš izjemni igralec Janez Bermež.   Komisija je utemeljitev odločitve pospremila s sledečimi besedami: Janez Bermež je bil v dolgoletni igralski karieri nosilec najpomembnejših vlog v celjskem gledališču, kjer je, kot piše v pobudi za nagrado mag. Tina Kosi, »skusil od Kreona, Leara, Molierovih junakov, osrednjih moških likov pri Čehovu, Ibsenu, Millerju vse do glavnih protagonistov v Cankarjevih dramah, če naštejemo le nekatere od njegovih pomembnih igralskih stvaritev«.   Po besedah gledaliških lektorjev in kritikov je veljal za izjemnega govorca, ob tem pa je bil inovativen, izrazno poseben, imeniten interpret vlog, ki se je znal vživeti tako v tragične kot v komične vloge. Vse z občutkom za nianse, izostreno, senzibilno in igralsko predano. Je tudi prejemnik najpomembnejše gledališke nagrade pri nas, Borštnikovega prstana, ob tem pa še prejemnik nagrade Prešernovega sklada, dveh Borštnikovih nagrad, nagrade sklada Staneta Severja in številnih drugih.   Zaradi omenjenega, in ker je v dolgoletni igralski karieri kot član SLG Celje z različnimi igralskimi vlogami bistveno zaznamoval ne le gledališko, temveč tudi širšo kulturno in umetniško javnost, se je komisija odločila, da prejme »Priznanje celjske zvezde za dosežke na področju kulture« za življenjsko delo.     Ob prejemu nagrade prejmi iskrene čestitke!SLG Celje
Ob Prešernovem dnevu vodeni ogledi po pesnikovih poteh

Ob Prešernovem dnevu vodeni ogledi po pesnikovih poteh

Misli, 7. februar 2019 ― Prešernov dan, ki bo letos zaznamovan s 170. obletnico smrti velikega pesnika, bo med drugim mogoče preživeti na vodenih ogledih po njegovih stopinjah. V Ljubljani si bodo udeleženci ogledali stavbe, kjer je France Prešeren živel, ustvarjal, se šolal in pridobival izkušnje, podobne oglede v sklopu Prešernovega smenja pripravljajo tudi v Kranju.

Mbizo Chirasha: Sankara

Poiesis, 7. februar 2019 ― ……….. sanje o naši svobodi glej, Afrika krvavi, gori ———— Svoboda držav sopiha v ritmu ruševin, klevet in […] The post Mbizo Chirasha: Sankara appeared first on POIESIS.
V Berlinu danes začetek 69. mednarodnega filmskega festivala

V Berlinu danes začetek 69. mednarodnega filmskega festivala

Misli, 7. februar 2019 ― V nemški prestolnici se bo danes začel mednarodni filmski festival, 69. Berlinale. Prikazali bodo 400 filmov z vsega sveta, od tega bo v tekmovalnem programu za medvede 17 produkcij. Nagrade bodo podelili v soboto, 16. februarja. Festival bo odprl film The Kindness of Strangers danske režiserke Lone Scherfig, ki je prav tako v tekmi za medvede.
Čas prihodnosti – Kaj se lahko zgodi?

Čas prihodnosti – Kaj se lahko zgodi?

ARS Čas, prostor in glasba, 7. februar 2019 ― Najprej bomo poslušali Simfonijo št. 41 v C-duru Wolfganga Amadeusa Mozarta – Dunajske filharmonike bo vodil Karl Böhm V oddaji ‘Čas prihodnosti – Kaj se lahko zgodi?’ bomo predvajali glasbo dveh genialnih skladateljev. Najprej bomo poslušali Simfonijo št. 41 v C-duru Wolfganga Amadeusa Mozarta – Dunajske filharmonike bo vodil Karl Böhm. V drugem delu oddaje pa bomo predvajali posnetek Koncerta za klavir in orkester v g-molu št. 2 Camilla Saënt-Saensa. Pri klavirju bo Dubravka Tomšič Srebotnjak, Simfoničnemu orkestru Radiotelevizije Slovenija bo dirigiral Anton Nanut. Triindvajseto oddajo iz cikla »Čas prihodnosti« pod naslovom »Kaj se lahko zgodi?«, je posnel Stane Košmerlj, bral je Ivan Lotrič; oddaje »Čas, prostor in glasba« pripravlja  profesor Pavel Mihelčič.

7. februarja 1809 se je v Goričah v Ziljski dolini rodil Matija Majar – Ziljski, duhovnik, narodopisec, jezikoslovec, teolog in narodni buditelj

Kamra.si, 7. februar 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...7. februarja 1809 se je v Goričah v Ziljski dolini rodil Matija Majar – Ziljski,  duhovnik, narodopisec, jezikoslovec, teolog in narodni buditelj. Umrl je 31. julija 1892 v Pragi. V Celovcu je študiral bogoslovje (1833–36) ter nato prvo službo nastopil 1937 kot ekspeditor v kn.-šk. pisarni v Celovcu, 1840 šel za kaplana v Rožek, nato v Žabnice (1842), naslednje leto pa je dobil mesto stolnega kaplana v Celovcu, kjer je ostal do 1848, ko je bil premeščen na Sv. Višarje. Nato je bil župnijski upravitelj po raznih župnijah na Koroškem, dokler ni leta 1851 dobil gorjanske župnije v Ziljski dolini, kjer je ostal do 1870. Na Križni gori pri Celovcu je 1871 dobil beneficij in tu živel do 1883, ko se je preselil v Prago, kjer je ostal do smrti. 

7. februarja 1800 se je rodil Jožef Blaznik, slovenski tiskar in založnik

Kamra.si, 7. februar 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...7. februarja 1800 se je rodil Jožef Blaznik, slovenski tiskar in založnik. Umrl je 23. junija 1872.  Blaznik se je tiskarske obrti izučil v Ljubljani in se nato 6 let izpopolnjeval v tujini (v Gradcu in Mainzu), se vrnil septembra 1824 v Ljubljano in se 29. julija 1828 zaposlil kot stavec v Retzerjevi tiskarni, ki jo je od 9. septembra 1829 vodil pod lastnim imenom (25. maja 1829 se je poročil z Retzerjevo hčerjo Frančiško). 

7. februarja 2004 je v Ljubljani umrl Jože Šmit, pesnik, prevajalec, urednik in novinar

Kamra.si, 7. februar 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...7. februarja 2004 je v Ljubljani umrl Jože Šmit, pesnik, prevajalec, urednik in novinar. Rodil se je 1. februarja 1922 v Tlakah pri Rogatcu.  Svoja otroška leta je preživljal v majhni vasici, imenovani Tlake pri Rogatcu. Njegova rojstna hiša je bila kasneje prenesena v Rogatec in spremenjena v muzej na prostem. Že kot otrok je rad bral in pisal. Bil pa je tudi zelo šibkega zdravja. Kot predšolski otrok je prebolel vse otroške bolezni, ko pa bi moral iti v šolo, si je zlomil nogo. Naravnal in imobiliziral mu jo je kar oče sam, in to tako spretno, da pozneje ni imel nobenih posledic. Njegova nadarjenost in želja po branju sta mu odprla pot v gimnazijo. Kljub temu, da so bili doma pobožni in so pričakovali, da se bo odločil za duhovništvo, je leta 1941 maturiral na klasični gimnaziji v Ljubljani. Že kot dijak je začel pisati in objavljati pesmi, za katere je prejel tudi prvi honorar. V letih 1942-1943 je študiral gozdarstvo na Dunaju. Tamkaj se je družil z drugimi slovenskimi študenti, predvsem tistimi, ki so bili dejavni na področju kulture.   
še novic