NOFX - Punk in Drublic dokumentarec | Novica

13. brat, 10. februar 2019 ― NOFX so izdali kratki napovednik dokumentarca za Punk in Drublic festival. Napovednik si oglejte tukaj. Čeprav se turneja letos ne ustavi v Sloveniji, se nam NOFX ponovno pridružijo v Tolminu na Punk Rock Holiday. Obenem so ponovno zagnali serijo 7" ploščkov, ki bodo izhajali skozi obdobje enega leta. Več informacij dobite tukaj. .
Boste na Emi glasovali za konje?

Boste na Emi glasovali za konje?

Notranjsko primorske novice » Kultura, 10. februar 2019 ― Moj odgovor na vprašanje iz naslova je: »Vsekakor.« Čeprav Eme ne spremljam že ne vem koliko let. Pravzaprav se na glasbo niti ne spoznam. A ko so me opozorili, da na radiu vrtijo ´ful dobre komade v angleščini, ki jih menda pojejo Slovenci, Notranjci, celo Logatčani´, si nisem mogla kaj, da jim ne bi prisluhnila. In še enkrat. in še enkrat. Tako kot mnoge pred mano me je pritegnil njihov zvok; tega ne cenijo le poslušalci, pač pa tudi tisti, ki v glasbenem svetu nekaj veljajo. Fed Horses so lani izdali svoj prvi EP Sinner, nosilna skladba, Sinner, je bila druga najbolj predvajana skladba na nacionalnem radiu, njihove skladbe so bile popevke tedna na Valu 202, decembra so nastopili na koncertu Izštekanih 25, letos jih bo v studiu gostil Jure Longyka. Pravi komet torej. Na ime Fed Horses slišijo pevka Urša Mihevc, producent in kitarist Jure Mihevc, basist Rok Škrlj, bobnar Timi Eler, violinist Danijel Bogataj in klaviaturist Mitja Kavčič. O njihovih začetkih in uspehu smo spregovorili z Rokom in Uršo. Fed Horses, Izštekanih 25, Kino šiška, 5. december 2018, foto Valter Leban Kako ste se sploh znašli v glasbenih vodah? U.: Tako kot tudi sama je bil tudi Jure že od rosnih let vključen v glasbo, ali v izobraževalnih institucijah ali prek različnih zasedb. Igral je v zasedbi Lybra, sama sem sodelovala v različnih zasedbah in na konservatoriju za glasbo in balet končala študij jazz petja. Nekje v vseh teh procesih sva se našla in začutila, da se umetniško in ustvarjalno zelo dobro ujameva. Začutila sva, da morava začeti ustvarjati skupaj. Sta začela ustvarjati, da bi izrazila svoje občutke, ali sta na pot stopila, da bi se uveljavila v glasbenem svetu? U.: Prav na začetku sva se samo želela izraziti in videti, kako funkcionirava v glasbi, kaj lahko narediva skupaj. Začutila sva, da se zelo dobro ujameva in zanimalo naju je, ali to drži. Tako da na začetku nisva vedela, da se bo najin projekt razvil v te dimenzije. Delala sva počasi, a s srcem in vztr
Frankfurtski dnevniki

Frankfurtski dnevniki

LUD Literatura, 10. februar 2019 ― Gaga Lomidze iz prve roke o Gruziji kot častni gostji v Frankfurtu 2018 — Takoj ob prihodu smo zaslišali glasen pogovor v gruzijščini: gruzijski pisatelji so že zasedli zunanji hotelski bar, potopljeni v nekakšno zamaknjenost. To so bila gruzijska nebesa: imeli so publiko, s katero so lahko komunicirali.
JELKA FLIS: GEOMETRIJA BIVANJA

JELKA FLIS: GEOMETRIJA BIVANJA

Sodobna umetnost (Aljoša Abrahamsberg), 10. februar 2019 ― Pregledna razstava Jelke Flis v Galeriji sodobne umetnosti Celje je do sedaj najobsežnejša predstavitev umetničinega opusa. Jelka Flis ima za sabo več kot tridesetletno ustvarjalno pot, znotraj katere je ustvarila bogat slikarski opus, ki ga poleg likovne virtuoznosti odlikuje vztrajno, kontinuirano razvijanje izbranega likovnega koncepta. Velik del njenega opusa predstavlja sestavljena slika, za katero so značilni ponavljanje, vzorec in ritem. Razvila je specifičen in zanjo značilen model velike slike, ki je, kot poudarja, utemeljena v notranjem izkustvu, v osebnem in izpovednem, značilna za njeno pojavnost pa je poudarjena monumentalnost. S formo slike, pri kateri se številne enote posameznih poslikav dvodimenzionalnega nosilca malega formata sestavljajo v monumentalno podobo, v katero so vključene tudi praznine vmesne stene, natančno oblikovane v mrežo, pravokotnike in druge geometrijske like, je nedvomno močno zaznamovala slovensko likovno ustvarjalnost. Takšno sestavljeno sliko - z izrazitimi povezavami s simbolnim in arhetipskim -, je razvila sredi devetdesetih let prejšnjega stoletja in z njo pomembno prispevala k spremembam in premikom v takratnem slikarstvu. Vsaka posamezna enota v njej bi večinoma lahko funkcionirala tudi kot samostojna celota (slikarka zase pravi, da je v tem smislu vedno ostala zvesta tradicionalnemu slikarskemu nosilcu pravokotnika), njena inovativnost in velikopoteznost pa sta jo vodila v raziskovanje vedno novih kompozicijskih sestavov in repetitivno tvorjenje abstraktne podobe, ki invazivno zaseda nove, večje površine, dokler nazadnje ne naseli celotne površine galerijskega prostora. Ta način gradnje slike je Jelka Flis ohranila do danes. V zadnjih letih je z deli, ki nastajajo od leta 2017, principu sestavljene slike pridružila ustvarjanje avtonomne, od prostorskih danosti neodvisne slike. Med njimi so tudi slike, v katerih se za razliko od prej abstraktnega načina izražanja in raziskovanja večinoma likovnih vprašanj pojavita človeš
Berlinale 2019: Ob pomankanju velikih hollywodskih zvezd Bollywood zavzel Berlin

Berlinale 2019: Ob pomankanju velikih hollywodskih zvezd Bollywood zavzel Berlin

Deseta umetnost, 10. februar 2019 ― Daleč najboljše novinarske konference letošnje edicije festivala so v retrospektivi zaznamovali sicer na prvi pogled in po vseh pravilih počasen in nič kaj spektakularen dan. Nepisano pravilo med novinarji pravi, da na nemškem filmskem festivalu ne smeš gledati nemških filmov, na francoskem ne francoskih … itn. To pa predvsem zaradi t.i. festivalske kvote, ki predpisuje, […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Donnie Darko (2001)  Težave v motelu El Royale  Skrivnostno ogledalo  Predator (1987)  Srpski film (2010) Copyright © Deseta umetnost [Berlinale 2019: Ob pomankanju velikih hollywodskih zvezd Bollywood zavzel Berlin], All Right Reserved. 2019.
Delavnici 2019

Delavnici 2019

Kurja polt, 10. februar 2019 ― NAREDI SI FANZIN Delavnica izdelave festivalskega zina 9. 4.14. 4. 2019 / rok za prijave: 1. 4. 2019 Brezplačna delavnica izdelave fanzina Naredi si fanzin je namenjena ljubiteljem žanrskega filma in vsem tistim, ki obožujete festivale in obfestivalsko dogajanje. Če si vešč/a urednikovanja, kritike, novinarstva, oblikovanja, ilustriranja, fotografiranja, snemanja ali pa te [...] The post Delavnici 2019 appeared first on Kurja polt.
FILMI 2019

FILMI 2019

Kurja polt, 10. februar 2019 ― FESTIVALSKO OGREVANJE KINO-KONCERT ALIPATO: THE VERY BRIEF LIFE OF AN EMBER ALIPATO: KRATKO ŽIVLJENJE OGORKA Khavn, Filipini/Nemčija, 2016, 87' 7. 4. / 19:30 / Pritličje / Vstop prost! Multitalentirani enfant terrible filipinskega filma, režiser, glasbenik, poet in filmski aktivist Khavn De La Cruz, je posnel edini možen odgovor [...] The post FILMI 2019 appeared first on Kurja polt.

Alternativno proslavljanje kulturnega praznika v mestu brez kulturne strategije

Kamnik.info, 10. februar 2019 ― Na kulturnega praznika dan, v času, ko so kemblji zvonov v zvonikih mestnih cerkva jeli oznanjati poldan, se je v parku pri železniški postaji, poimenovanem po Minotavrovi babici, začela zbirati manjša množica kamniških ljubiteljev kulture, ki… Kamniški kulturni krog (KKK), ki že četrto leto zapored z nekakšno spontano oz. alternativno proslavo, ki je izvedena s ... The post Alternativno proslavljanje kulturnega praznika v mestu brez kulturne strategije appeared first on Kamnik Info.
Razstava Lepota lažnega sijaja razkriva ponaredke umetnin

Razstava Lepota lažnega sijaja razkriva ponaredke umetnin

Misli, 10. februar 2019 ― Po nekaterih podatkih je v svetovnem merilu od 40 do 60 odstotkov umetnin ponarejenih. Na ponaredke želi opozoriti tudi razstava Muzeja policije iz Zagreba z naslovom Lepota lažnega sijaja, ki gostuje na Fakulteti za varnostne vede v Ljubljani. Na razstavi so predstavljeni ponaredki umetniških del tako priznanih hrvaških kot tujih umetnikov.

Pred 100 leti se je rodil igralec Aleksander Valič

SiGledal Novice, 10. februar 2019 ― Na današnji dan pred 100 leti se je rodil igralec Aleksander Valič. Znan je bil po tragikomičnih in karakternih vlogah, gledalcem pa se je vtisnil v spomin kot žlahten komedijant in ljudski igralec, ki je črpal neposredno iz globin čustvenega doživljanja vsakdanjega človeka. Več let je bil član ljubljanske Drame, nastopal je tudi v filmih.
Irenej Lyonski: v prvi bojni vrsti ortodoksije

Irenej Lyonski: v prvi bojni vrsti ortodoksije

KUD Logos, 10. februar 2019 ― V prvi bojni vrsti ortodoksije: Irenej Lyonski in njegov spopad s krivoverci[1] Če bi morali izbrati med najizvirnejšimi krščanskimi teologi antičnega sveta, bi zagotovo lahko izpostavili vsaj tri, ki so v zgodovini Cerkve pustili neizbrisen pečat: Ireneja (ok. 140–ok. 202),[2] Origena (ok. 185–ok. 253) in Avguština (354–430). Ireneja zaradi prve celostne teološke sinteze, ki jo […]

1755 – Umre Montesquieu

Zgodovina na dlani, 10. februar 2019 10. februarja 1755 je v Parizu umrl pisatelj, filozof, pravnik, enciklopedist, zgodovinar in politik Charles-Louis de Secondat, bolj znan kot Montesquieu. Star je bil 66 let. Bil je eden od najpomembnejših predstavnikov francoskega razsvetljenstva. Danes je najbolj poznan po ideji ločitve oblasti na izvršno, zakonodajno in sodno vejo. Delitev oblasti,… Preberi The post 1755 – Umre Montesquieu appeared first on Zgodovina na dlani.

1755 – Umre Montesquieu

Zgodovina na dlani, 10. februar 2019 10. februarja 1755 je v Parizu umrl pisatelj, filozof, pravnik, enciklopedist, zgodovinar in politik Charles-Louis de Secondat, bolj znan kot Montesquieu. Star je bil 66 let. Bil je eden od najpomembnejših predstavnikov francoskega razsvetljenstva. Danes je najbolj poznan po ideji ločitve oblasti na izvršno, zakonodajno in sodno vejo. Delitev oblasti,… Preberi The post 1755 – Umre Montesquieu appeared first on Zgodovina na dlani.
Prešernovanje v Celju (foto)

Prešernovanje v Celju (foto)

Celje.info, 10. februar 2019 ― V zadnjih dneh je tudi knežje mesto živelo s kulturo. Kulturne ustanove po mestu so namreč brezplačno odprle svoja vrata. The post Prešernovanje v Celju (foto) appeared first on Celje.info.
1975 Volčje – Na jezeru

1975 Volčje – Na jezeru

Stare slike (Cerknica), 10. februar 2019 ― Bloškega jezera na sliki ni videti, a po leseni hišici z reklamo za Cockto – pijačo naše mladosti, osebah in avtomobilih sva z Mirotom Hitijem ugotovila, da je slika nastala na Volčjem spomladi 1975. Osnovo turistične ponudbe je na jezeru v tistih letih predstavljal bife, ki je poleti obratoval v leseni hišici. Lastnik – gostilničar […]

Fojbe so drugi

Razpotja, 10. februar 2019 ― Federico Tenca Montini Leta 1983 je srbski dnevnik Politika ekspres v članku z naslovom »Šta znači Laibach« odgovarjal na rastočo priljubljenost kontroverzne slovenske skupine z opominom: »Če sluh va ra, ne varajo oči in spomini, ko je bila Ljubljana nekajkrat obdana z bodečo žico in je imela fašistično ime Laibach. Tako kot omenjena glasbena skupina.« V Jugoslaviji osemdesetih let je bil spomin na drugo svetovno vojno v središču kolektivne zavesti. Zgodba o osvoboditvi izpod fašizma je bila vezivo federacije in se je zato desetletja uspešno prenašala iz roda v rod. Da bi lahko razumeli naravo tematike fojb z italijanskega zornega kota, moramo začeti s precej drugačno kulturo spomina.
Prejemniki nagrad Prešernovega sklada: Martina Batič

Prejemniki nagrad Prešernovega sklada: Martina Batič

ARS Naši umetniki pred mikrofonom, 10. februar 2019 ― Dirigentko Martino Batič je v svetovno zborovsko orbito izstrelila nagrada Erica Ericsona, zdaj je dirigentka Zbora Francoskega radia v Parizu Dirigentko Martino Batič je v svetovno zborovsko orbito izstrelila nagrada Erica Ericsona, kmalu zatem je na oder pripeljala zbor Opere SNG Ljubljana, pred tem je bila korepetitorka Akademskega zbora Toneta Tomšiča, še prej je vodila pevce na koru v Ajdovščini. Najprej pa je v osnovnošolski zvezek zapisala obljubo, da jo glasba tako nagovarja, da si bo izbrala glasbeni poklic. Zdaj je dirigentka Zbora Francoskega radia v Parizu. Z Martino Batič se je za oddajo Naši umetniki pred mikrofonom pogovarjala Brigita Rovšek.
še novic