26. Festival dokumentarnega filma

Kinodvor, 9. marec 2019 ― Od 13. do 20. marca tudi v Kinodvoru gostimo 26. Festival dokumentarnega filma. Na ogled bo 8 dokumentarcev, med drugim dva slovenska - Duhovnica in Zajeti v izviru – Slovenski otroci Lebensborna. Slednji po koncu festivala prihaja na naš redni spored.
Vprašanje identitete

Vprašanje identitete

MMC Gledamo, 9. marec 2019 ― Nedavni nastop Antonia Tajanija, predsednika Evropskega parlamenta, na slovesnosti v Bazovici pri Trstu, posvečeni obeleženju pred nekaj leti vpeljanega praznika spomina na fojbe, nas je spomnil na dejstvo, da je duh italijanskega iredentizma še kako živ.

Pikalo: Letos milijon evrov za pripravo dokumentacije NUK 2.

OUTSIDER, 9. marec 2019 ― Outsider je 7. marca 2019 v veliki čitalnici Plečnikove knjižnice skupaj z NUK, v okviru festivala Fabula, organiziral pomemben dogodek z naslovom Kje so zidovi NUK 2? Prireditev je bila nadaljevanje pobude o izgradnji nacionalnih objektov, ki že desetletja čakajo na uresničitev in smo jo objavili v aktualni številki revije Outsider. Velika čitalnica NUK je…
ENEJ GALA: UPORABLJAM ALI OPAZUJEM?

ENEJ GALA: UPORABLJAM ALI OPAZUJEM?

Sodobna umetnost (Aljoša Abrahamsberg), 9. marec 2019 ― Prostorska postavitev Eneja Gale postavlja v ospredje odnos med vizijo in vizionarstvom, predmetnostjo in subjektivnostjo, ob opazovanju aktivnega ustvarjalnega prostora, v odnosu realnost-fikcija, kot nekakšen pogled onkraj, ki ustvarja emocije in aktivno prisotnost gledalca. Umetnik je pozoren opazovalec sodobne družbe, v kateri kriza racionalnega spodbuja razmah pretvarjanja. Ta koncept se krepi v pozitivnem sprejemanju snovanja, projektiranja in predstavljanja, ki ga povezuje svobodna ustvarjalnost. Pri tem se s pomočjo etimologije latinske besede fingere (ustvariti, izdelati) lahko navežemo na katerokoli obliko ustvarjalne pripovedi. Svetovi fikcije se torej na resničnost opirajo s podobnostjo in v komunikaciji z realnim svetom na nivoju fiziološkega, psihološkega, čustvenega in moralnega. Obetaven slovenski umetnik mlajše generacije postavlja v sklopu festivala odnos med resničnim in umišljenim, med umetnostjo in oblikovanjem, kot motrenjem, opazovanjem umetniškega dela, in njegovo uporabno funkcijo. S serijo Popravljenih predmetovumetnik vtisne škarjam, očalom, puškam, kozarcem, skodelicam, izvijačem … in celo vtičnicam občutljivo konceptualno življenje. To so drobne sledi neke obnovljene, “popravljene”, domišljene in vnovič najdene vsakdanjosti. Izbrani predmeti omogočajo nekakšen oblazinjen, pritajen oziroma previden korak neke poti, premikanja, ki sproža globoko zavedanje samega sebe v odnosu do drugega. Kje živim, kje stanujem, s kom in s čim se povezujem? Nič ne ostane neopaženo in nesluteno, če lahko vsak, še najbolj banalen predmet doživi korenito spremembo, transformacijo, ki ga pogoltne v proces prehoda od tu do tam. Enej Gala nas vodi za roko po tej vznemirljivi poti, da se nam na tanki črti med resničnim in umišljenim razkrije moč čudenja, osuplosti in očaranosti. Galovo insceniranje nadrealne dimenzije se pri Maravee Fiction osredinja na preoblikovanje običajnih predmetov v nekaj povsem drugega. Njihova funkcija, uporabnost, zamrzne v negaciji člo
Captain Marvel (2019)

Captain Marvel (2019)

Deseta umetnost, 9. marec 2019 ― Spet je napočil tisti čas v letu, ko v kina prispe nov superherojski film in spravi občinstvo na noge; v pozitivnem kot tudi negativnem smislu. Captain Marvel, 21. film franšize studia Marvel, je poseben tudi zaradi tega, ker gre za prvi ženski superherojski film (vsaj v Marvelovem vesolju) in kot tak pričakovano cilja na to, […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Memento (2000)  Ant-Man in Osa  Indiana Jones And The Last Crusade (1989)  Citizen Kane (1941)  La La Land (2016) Copyright © Deseta umetnost [Captain Marvel (2019)], All Right Reserved. 2019.
Izbrane pesmi

Izbrane pesmi

KUD Logos, 9. marec 2019 ― Če mi ne bi dal poezije, Gospod Če mi ne bi dal poezije, Gospod,ne bi imel za kaj živeti.Ta polja ne bila bi moja.Zdaj pa sem srečen, da imam jablane,da moje kamenje rodi poganjke,da mi dlani napolni sonce,da mojo puščavo napolnijo ljudjein ptice moje travnike.No, torej? Kako se ti zdijo?Si videl moje kašče, Gospod? Si […]

Vračajo se Zverinice iz Rezije

SiGledal Novice, 9. marec 2019 ― Na Veliki oder Lutkovnega gledališča Ljubljana se danes, 9. 3. 2019, vračajo legendarne Zverinice iz Rezije, ki so že več kot 40 let del otroštva številnih generacij otrok. Po gradivu, ki ga je na rezijanskem območju zbral in raziskoval Milko Matičetov, je leta 1973 izšla zbirka ljudskih pripovedi. Sledile so radijske, lutkovne in televizijske oživitve.
Na hitro prelistano - Novosti na domačem knjižnem trgu

Na hitro prelistano - Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 9. marec 2019 ― Pri založbi Litera so izdali romaneskni prvenec Natalije Šimunović z naslovom Elegija, pri založbi Škuc pa delo Mathieuja Lindona Kaj pomeni ljubiti. Med priročniki Mladinske knjige je izšlo delo Urške Božič Križaj Joga za ženske po metodi iyengar, pri založbi Miš pa slikanica s pesmimi Ferija Lainščka Moje najljubše pesmi o živalih.

Vračajo se Zverinice iz Rezije

Misli, 9. marec 2019 ― Na Veliki oder Lutkovnega gledališča Ljubljana (LGL) se danes vračajo legendarne Zverinice iz Rezije, ki so že več kot 40 let del otroštva številnih generacij otrok. Po gradivu, ki ga je na rezijanskem območju zbral in raziskoval Milko Matičetov, je leta 1973 izšla zbirka ljudskih pripovedi. Sledile so radijske, lutkovne in televizijske oživitve.

V Kotlovnici se je odvil Kickoff variete

Kamnik.info, 9. marec 2019 ― Na dan žena se je v Kotlovnici odvil Kickoff variete, svojevrsten dogodek na kateremu nikomur od obiskovalcev, zaradi razgibanega in raznolikega programa, ni bilo dolgčas. V kotlovniškem varieteju so nastopili kitarski duet Palleon z glasbo s pridihom Španije, Before time – mlad rock band iz Kamnika, poeti Navihani štumfki in alter Pina na citrah, prireditev ... The post V Kotlovnici se je odvil Kickoff variete appeared first on Kamnik Info.

9. marca 1913 se je v Jastrebcih v Slovenskih Goricah rodil Jože Kerenčič (ilegalno ime Janko), pisatelj, publicist, aktivist Osvobodilne fronte in narodni heroj

Kamra.si, 9. marec 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...9. marca 1913 se je v Jastrebcih v Slovenskih Goricah rodil Jože Kerenčič (ilegalno ime Janko), pisatelj, publicist, aktivist Osvobodilne fronte in narodni heroj. Umrl je 27. decembra 1941 v Mariboru. Jože (Janko) Kerenčič se je rodil v številčni kmečki družini v Jastrebcih v Slovenskih goricah. Osnovno šolo je obiskoval na Kogu, nato pa nadaljeval na učiteljišču v Mariboru. Že v Mariboru se je vključil v napredno mladinsko gibanje. Leta 1933 se je vpisal na študij pedagogike in slavistike na Filozofsko fakulteto v Ljubljani. Postal je član Komunistične partije in deloval v naprednem študentskem gibanju na ljubljanski univerzi. Tudi tukaj se je družil z naprednimi študenti in sodeloval v naprednem študentskem klubu Njiva. Diplomiral je leta 1937 in kot brezposelni profesor pisal črtice in novele, ki jih je objavljal že v Mariboru. Obravnaval je predvsem socialno problematiko vasi, izkoriščane viničarje in propadajoče kmete. Službo je dobil šele čez tri leta na meščanski šoli v Gornji Radgoni. Pri delu je moral biti izredno previden, saj je bil osumljen komunistične dejavnosti. Kljub temu mu je na šoli uspelo okrog sebe zbrati skupino mladincev, ki jih je levičarsko usmerjal. 

Mineva 25 let od smrti pisatelja Charlesa Bukowskega

Misli, 9. marec 2019 ― Na današnji dan mineva 25 let od smrti ameriškega pisatelja in pesnika Charlesa Bukowskega (1920-1994). Bil je glavni pesnik Los Angelesa, njegova poezija izraža močan utrip tega velemesta. Za njegovo pisanje je značilno brezobzirno slikanje mračnega življenja alkoholikov, brezdomcev, prostitutk in kriminalcev.

Tatjana Tolstoj: Tuja lepota

Koridor, 9. marec 2019 ― Tatjana Tolstoj, pri nas ne tako poznana, a svetovno priznana ruska pisateljica je v okviru Festivala Fabula obiskala Ljubljano. Sočasno z njenim obiskom, kot je že navada tega literarnega festivala, pa je v slovenščini končno izšla tudi krajša zbirka njenih esejev.  Prevoda se je lotila Urša Zabukovec, ki je že znanka njenega dela, saj je […] The post Tatjana Tolstoj: Tuja lepota appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Woman (Be)coming

Woman (Be)coming

ARS Likovni odmevi, 9. marec 2019 ― Woman (Be)coming je naslov mednarodne skupinske razstave, ki so jo pretekli teden odprli v UGM Studiu v Mariboru Woman (Be)coming je naslov mednarodne skupinske razstave, ki so jo pretekli teden odprli v UGM Studiu v Mariboru. Umetnostna galerija Maribor jo je pripravila kot partnerka projekta Wom@arts, na njej pa se predstavlja 16 avtoric, ki so se udeležile štirih umetniških rezidenc. Razstava je prva od dveh zaporednih kjer skupno sodeluje 32 ustvarjalk. O razstavi in delih bo v oddaji Likovni odmevi spregovorila direktorica UGM Breda Kolar Sluga.
še novic