Od 1 do 10: Pirić & Cretu okej, ostali…

Urbani (Jaša Lorenčič), 30. marec 2019 ― Kenan Pirić 7/10 Igralec tekme. Ne samo pri Mariboru, ampak nasploh. Rešil je Maribor. Pa ne samo enkrat. Najprej je, ko so Celjani začeli pomerjati iz razdalje, pokazal tisto mirnost in sigurnost, ki jo potrebuje moštvo, da lahko razmišlja o 2:0 in se ne boji za 1:1. Ampak Maribor je bil predaleč do 2:0. Pa […]
Sodni cenilci in stroka pomembni pri ugotavljanju vrednosti umetnin

Sodni cenilci in stroka pomembni pri ugotavljanju vrednosti umetnin

Misli, 30. marec 2019 ― Trgovanje z umetninami je področje, kjer se, vsaj v svetu, obračajo veliki finančni zneski, pogoste pa so tudi goljufije. V izogib temu ali pa da se zgolj podučijo o vrednosti likovnega dela, se lahko lastniki ali potencialni kupci v Sloveniji za cenitev obrnejo na sodne izvedence in cenilce. Ti jih kdaj napotijo še k drugim strokovnjakom.
Miha Mohorič - 3o1a (2013) Eksperimentalni video

Miha Mohorič - 3o1a (2013) Eksperimentalni video

DIVA nove pridobitve, 30. marec 2019 ― Barcelona velja za eno najbolj etnično raznolikih mest v Evropi. Največ tujcev živi v predelu imenovanim Raval. Večina jih je prišlo v Evropo v iskanju dela, prav tako pa je Barcelona mesto, kjer srečamo veliko število mednarodnih študentov in umetnikov iz celega sveta. Film 3o1a prikazuje en dan v multikulti stanovanju, kjer so skupaj živeli študentje in umetniki iz Slovenije, Portugalske, ZDA in Egipta. (Vir: Miha Mohorič)
Miha Mohorič - Khatte (2015) Dokumentarni video

Miha Mohorič - Khatte (2015) Dokumentarni video

DIVA nove pridobitve, 30. marec 2019 ― Dokumentarni film prikazuje življenja otrok na ulicah Katmanduja, glavnega mesta Nepala. Režiser in snemalec Miha Mohorič spremlja skupino dečkov, ki mu pripovedujejo o svojih izkušnjah, razmišljanjih.»Včasih grdo govorim in včasih mislim na svojo mamo,«pove eden od njih. Spijo na ulici in v opuščenem vodovodnem jašku, ne hodijo v šolo, so pa pronicljivi opazovalci in iznajdljivi v iskanju načinov preživetja. Mnogi izkori&am...
Veronica (2017)

Veronica (2017)

Deseta umetnost, 30. marec 2019 ― Poznan po svojem delu na franšizi Rec., se je španski režiser Paco Plaza tokrat obrnil k zgodbi o petnajstletnici, ki jo igra novinka Sandra Escacena. Po tem, ko se je med sončnim mrkom spogledovala s ploščo ouija, je Veronica prebudila nekaj, kar ji je sledilo domov. Zlo se odloči terorizirati dekle in njeno družino (ne pa tudi druge, ki […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Noč čarovnic  Marija Škotska  Legenda o konkubini  Seznam filmov na festivalu Kurja Polt 6: Freaks (2019) Copyright © Deseta umetnost [Veronica (2017)], All Right Reserved. 2019.
Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 30. marec 2019 ― Založba INZ je izdala knjigi Helene Jaklitsch Slovenski begunci v taboriščih v Italiji 1945-1949 in Jurija Perovška Slovenski prevrat 1918 - položaj Slovencev v državi Slovencev, Hrvatov in Srbov, založba Miš knjigo Skrivni svet malih zverinic Dima Zupana in Janje Plazar, Sodobnost pa slikanico Petra Svetine Spoznal sem te po rdečih nogavicah.
Večer resničnih zgodb za sklep 22. Pripovedovalskega festivala

Večer resničnih zgodb za sklep 22. Pripovedovalskega festivala

Misli, 30. marec 2019 ― Z nocojšnjim, že nekaj časa razprodanim, Večerom resničnih zgodb se bo sklenil program za odrasle v sklopu 22. Pripovedovalskega festivala. Svoje zgodbe bodo s poslušalci delili Ana Duša, Matej Recer, Ervin Hladnik Milharčič, Mojca Širok in Filip Dobranić. V nedeljo se v sklopu festivala obeta še pripovedovanje pravljic v družbi Janeza Škofa.
1950 Lož – Žganje apna

1950 Lož – Žganje apna

Stare slike (Cerknica), 30. marec 2019 ― Takih apnenic je bilo v petdesetih letih 20. stoletja po Loški dolini več. Ta je stala nekje na pobočju Križnega vrha. Proces žganja je končan. Nekaj apna so že odpeljali, ostanek pa je pokrit z napuščem, da ga ne bi zmočil dež. Lepo se vidijo dolge rante, ki obkrožajo apnenico in so bile pred žganjem […]

30. marca 1888 je v Ljubljani umrl Valentin Zarnik, slovenski pravnik, politik in pisatelj

Kamra.si, 30. marec 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...30. marca 1888 je v Ljubljani umrl Valentin Zarnik, slovenski pravnik, politik in pisatelj. Rodil se je 14. februarja 1837 v Repnjah. Spadal je med liberaliste iz skupine mladoslovencev, ki so se trudili med narodom zbuditi narodno zavest in želeli čim hitreje priti do večjih pravic za ljudstvo in jezik. Leta 1869 je bil izvoljen v kranjski deželni zbor. Kot gimnazijec je s sošolci literarno deloval v skupini vajevci. Kasneje je ustvarjal predvsem na področju tako imenovane feljtonistike oziroma podlistkov. V njegovem času je ime veljalo za oznako žanra, danes z njim označujemo le pisanje pod črto v časopisu. Tu je literarne zasnove kombiniral z aktualnimi političnimi, kulturnimi in družbenimi temami. Pogosto se je v njih približal satiri. Spadal je med prve pisce feljtonov v časopisu Slovenskem narodu. V njih je opisoval tudi svoje navdušenje nad pogumnim bojem Francozev s Prusi leta 1870. Tu se vidijo njegove simpatije do svobodoljubja in francoske revolucije.  
Futurizem, dinamičnost in barva

Futurizem, dinamičnost in barva

ARS Likovni odmevi, 30. marec 2019 ― Razstava v Muzeju sodobne umetnosti v Zagrebu V Muzeju sodobne umetnosti v Zagrebu je na ogled razstava originalnih del futurističnih slikarjev z naslovom Futurizem, dinamičnost in barva. Predvsem gre za slike in skulpture ter primere grafičnega oblikovanja in oblikovanja izdelkov ter mode. V oddaji Likovni odmevi bomo predstavili razstavo in dela ustvarjalcev, ki so odprli prostor za umetniško svobodo na začetku dvajsetega stoletja, njihove ideje pa so pustile globok pečat ne le na italijanski, ampak tudi na svetovni umetniški sceni. O razstavi pripoveduje direktorica Muzeja sodobne umetnosti v Zagrebu Snježana Pintarić.
še novic