Konzervativni stric Psiho

Konzervativni stric Psiho

Neodvisni, 6. april 2019 ― Avtor članka si je v Gledališču Glej ogledal predstavo Psiho režiserja Jaše Kocelija, ki je nastala po besedilu Davorina Lenka: "Zakaj je Patrikov govor o ženski tako izrazito esencialističen, impotenten in mizogin? Zdi se, da je psihič kot lik izbran ne zaradi drugačne produkcije subjektivnosti, ampak zopet kot izgovor. Psiho kot konzervativni stric, ki nam (moškim) govori, kar resnično mislimo in čutimo o ženskah (in ženskam, kar resnično mislijo o sebi?). Psiho kot heroj ere?"
Pet Sematary (2019)

Pet Sematary (2019)

Deseta umetnost, 6. april 2019 ― Včasih je smrt boljša. In včasih je priredba boljša. Težko je preseči original, ampak tokrat jim je morda celo uspelo. Srhljivi roman Mačje pokopališče (1983) pisatelja Stephena Kinga je svojo klasično filmsko izvedbo doživel že leta 1989, tri leta kasneje mu je sledilo manj uspešno nadaljevanje, sedaj pa je bil že zadnji čas (v duhu hollywoodskih poskusov služenja […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Mission: Impossible - Fallout (2018)  Beautiful Creatures (2013)  Seznam nagrajencev filmskih nagrad bafta  Fury (2014)  Star Wars: Episode V — The Empire Strikes Back (1980) Copyright © Deseta umetnost [Pet Sematary (2019)], All Right Reserved. 2019.
Escape Room (2019)

Escape Room (2019)

Deseta umetnost, 6. april 2019 ― Kaj se zgodi, ko družabna igra, kjer skupina igralcev v tematsko urejenem prostoru združi moči pri reševanju ugank, postane resničen boj za preživetje? Šest neznancev se znajde v nenavadni igri, sestavljeni iz različnih sob, znotraj katerih se skrivajo sledi, ki vodijo do rešitve uganke in odkritja izhoda. To je okvirna zgodba trilerja Escape Room, ki si koncept izposodi iz […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Roparsko gnezdo  Slonček Dumbo  Slonček Dumbo  La La Land (2016)  [Pozor, hud prizor] - A Few Good Men (1992) Copyright © Deseta umetnost [Escape Room (2019)], All Right Reserved. 2019.
Titan (2018)

Titan (2018)

Deseta umetnost, 6. april 2019 ― Kaj nas kvalificira za ljudi? Kaj nas naredi človeške? Zunanji oris potencialno briljantne in provokativne zgodbe o transhumanizaciji je razmazana slika, ki se prikrade čisto do roba, kjer postane zanimivo, ampak konstantno odkloni tisti finalni korak dlje od predvidenega in banalnega. Film ni katastrofalen, ampak rutinski z malo želje po tveganih narativnih odločitvah, dokler se […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Noč čarovnic  [Pozor, hud prizor] - Children of Men (2006)  Film v jeseni 2013  [Pozor, hud prizor] - Bronson (2008)  Under the Skin (2013) Copyright © Deseta umetnost [Titan (2018)], All Right Reserved. 2019.
V Krškem odprtje prenovljenega Hočevarjevega mavzoleja

V Krškem odprtje prenovljenega Hočevarjevega mavzoleja

Misli, 6. april 2019 ― V krškem mestnem parku bodo ob 195-letnici rojstva krške dobrotnice Josipine Hočevar drevi uradno odprli lani prenovljeni mavzolej družine Hočevar, ki s svojo neogotsko zasnovo velja za enega pomembnejših mestnih arhitekturnih spomenikov. Prenovo so izvedli po konservatorskem načrtu in pod nadzorom Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije.

Podskalski pozdrav pomladi z Zalo Smolnikar

Kamnik.info, 6. april 2019 ― Včeraj zvečer so lahko obiskovalci Puba pod Skalo spili pivo ali dve ob melodijah pesmi mlade kamniške pevke Zale Smolnikar. Mlada pevka je v Pubu Pod Skalo, ob spremljavi Matica Plemenitaša na kitari in Sama Jezovška na klaviaturah, pozdravila pomlad s čisto novimi skladbami s prihajajočega albuma. Poleg avtorskih pesmi je prepevala tudi priredbe domačih ...

V mestni kavarni razstavlja Marija Mojca Vilar

Kamnik.info, 6. april 2019 ― Sinoči je bila v kavarni Veronika odprta razstava likovnih del iz različnih obdobij ustvarjalnega opusa diplomirane domžalske slikarke Marije Mojce Vilar. Za Marijo Mojco Vilar bi brez težav lahko rekli, da je že stara znanka kamniške likovne scene, saj je v Kamniku v preteklosti že razstavljala, že kar nekaj časa pa se redno in z ...

Kickoff Varieté #2 v Kotlovnici

Kamnik.info, 6. april 2019 ― »Varieté je gledališče z raznovrstnim zabavnim programom, sestavljenim iz glasbenih, plesnih, akrobatskih točk« – SSKJ Včeraj zvečer se je v Mladinskem centru Kotlovnica odvila že druga izvedba kamniškega varieteja, na katerem smo tokrat lahko uživali v slam poeziji Navihanih štumfkov – ki so se, tako kot prejšnjič, odrezali odlično, v magično omamnem glasu pevke Selme ...

Wornpath - Afraid of the Sun | Recenzija

13. brat, 6. april 2019 ― Wornpath so studijski projekt treh veteranov severnoprimorske scene. Za vokale je poskrbel Dean (Low Punch, The Hoax Program), za instrumentalni del pa Valter (ex Man in the Shadow, Entreat. in Hellcrawler) in Janez (Mothermound). V skladu z veteranskim statusom gre za projekt, ki skuša obuditi zvok hardkora 90ih. Podobne pojave lahko opazujemo tudi drugod po svetu, ko se moški v zrelih letih odločijo, da zopet poskušajo obuditi nekaj, kar so z drugačnim zanosom počeli nekoč. O tem lahko imamo različno mnenje, v vsakem primeru pa je to veliko boljše kot preigravanje starih hitov iz svoje mladosti. Kako komu uspe z novim glasbenim projektom, je pa sploh vprašanje. Wornpath sledijo metaliziranemu hardkoru, ki se je postopoma razvil v metalcore. Če že povlečemo paralele s prejšnjimi bendi sodelujočih, smo še najbližje zgodnjim Entreatom., ki so tudi bili prvotna Valterjeva ideja. Sicer pa lahko slišimo Integrity, Snapcase, Earth Crisis in podobne Slayer rif hardkor bende. Wornpath ponudijo predvsem nostalgične občutke folku, ki je že pred 20imi leti užival v podobnih zvokih. Marsikateremu mlajšemu pa lahko ponudi idejo, kako lahko še zveni bend. Nenazadnje gre za glasbeno tradicijo, ki se je v manjši meri ohranila kot t.i. crust zvok. Počakajmo, da vidimo, ali se bo projekt nadaljeval, ali je šlo samo za domislico nekega obdobja. Sicer pa ne dvomim, da bodo vsi akterji tega projekta skušali nadaljevati z glasbenim ustvarjanjem v tej ali drugačni preobleki.

Rdeči četrtek: predstavitev knjige Revolucija v Rožavi | Novica

13. brat, 6. april 2019 ― V okviru serije dogodkov Rdeči četrtki predstavljamo knjigo REVOLUCIJA V ROŽAVI: Demokratična avtonomija in osvoboditev žensk v sirskem Kurdistanu (ČKZ). Knjigo in situacijo v Rožavi bo predstavil Arne Zupančič, sodelavec Radia Študent, ki je pred leti obiskal to deželo. Kurdsko prebivalstvo na severu Sirije, ki je pred mesecem dni vojaško porazilo Islamsko državo in trenutno nadzoruje skoraj tretino sirskega ozemlja, že vse od začetka vojne gradi miroljubno in demokratično alternativo za Sirijo. Njihova komunalistična revolucija temelji na soodločanju v svetih, osvoboditvi žensk in spolni enakopravnosti prek vzpostavljanja vzporednih struktur, na zadružni ekonomiji ter na skrbi za okolje. Pravkar izdan prevod knjige Revolucija v Rožavi z veliko natančnostjo, izčrpnostjo virov, vključno z bogastvom etnografskega gradiva, popisuje razvoj kurdskega gibanja za samoodločbo v Siriji, ki ji je z apliciranjem načel bazične in neposredne demokracije uspelo preseči meje med etničnimi in religioznimi skupnostmi in ustvariti model sobivanja in samoodločbe za vse skupnosti sirskega mozaika.    
Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 6. april 2019 ― Pri založbi Litera so izdali roman Borisa Karlovška o Leonu Štuklju Stoja na krogih in roman francoske pisateljice Marguerite Duras Zamaknjenost Lol V. Stein. Založba Miš je izdala mladinsko delo švedske avtorice Kristine Ohlsson Stekleni otroci, KUD Sodobnost International pa slikanico Ide Mlakar Črnič in Petra Škerla Tu blizu živi deklica.
V Kranju se začenja festival keramike Kroginkrog

V Kranju se začenja festival keramike Kroginkrog

Misli, 6. april 2019 ― Z delavnico oblikovanja in žganja gline v naravi se bo danes v Kranju začel festival keramike Kroginkrog, ki bo do 20. aprila ponudil vrsto delavnic in razstav. Festival bo potekal na različnih lokacijah v Kranju, pripravljajo pa ga Layerjeva hiša, Galerija Prešernovih nagrajencev, Prešernovo gledališče, Flamma Stoneware in Mutunk.

6. aprila 1860 se je v Ljubljani rodil celjski fotograf Feliks (Srečko) Magolič

Kamra.si, 6. april 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...6. aprila 1860 se je v Ljubljani rodil celjski fotograf Feliks (Srečko) Magolič.  Umrl je 26. junija 1943 v Ljubljani.  Od leta 1890 je bil tehnični vodja Narodne tiskarne v Celju, ki jo je ustanovil Dragotin Hribar. Bil je tiskarski strokovnjak, slikar samouk in fotoamater.15. oktobra 1896 je v Celju odprl svoj fotografski atelje Apolon na vrtu hotela Pri kroni na Wokaunovem trgu 10. V maju 1897 si je od občine pridobil dovoljenje za postavitev reklamnega okna na hiši v Graški ulici 16, kjer je razstavljal svoje izdelke. Številne njegove fotografije so označene z »odlikovan v Amsterdamu«. V obdobju nacionalnih bojev med Nemci in Slovenci v Celju je bil jasno opredeljen za slovensko stran - je prvi »narodni fotograf« - prav tako kot kasneje njegov naslednik Wilhelm Pick, ki je nasledil njegov atelje leta 1903.Magolič je svojo obrt opravljal do leta 1901, ko jo je prepisal na svojo ženo Uršulo in kasneje, kot že omenjeno, na češkega priseljenca Wilhelma Picka.Leta 1903 se je preselil v Ljubljano. V letih 1891 in 1897 si je veliko dopisoval z dr. Frančiškom Lampetom, teologom, urednikom revije Dom in svet in zavzetim fotografom, na temo različnih tehničnih vprašanj (o povečavah, aparatih, razstavah itd.).Njegove fotografske motive najdemo reproducirane v Domu in svetu, v Ilustrovanem narodnem koledarju, Seidlovi knjigi o Savinjskih Alpah, v Slovanu itd.Bil je tudi založnik razglednic.Biografsko geslo je pripravil Janko Germadnik in je bilo preneseno iz Celjskega biografskega leksikona (2003–2007); za ažuriranje gesla skrbi Osrednja knjižnica Celje. Vir: http://www.celjskozasavski.si/osebe/magoli%C4%8D-sre%C4%8Dko-feliks/299/   Priporočamo tudi: Feliks Magolič - celjski fotograf (1896–1903)
1961 Gorenje Otave – Malčkova Pepa-Boti

1961 Gorenje Otave – Malčkova Pepa-Boti

Stare slike (Cerknica), 6. april 2019 ― Na sredi fotografije, med otroki, je nadvse priljubljena Malčkova Pepa – BOTI. V naročju drži svoji nečakinji Marijo (Kranjec), sestrino hčerko in Nevenko (Hiti), bratovo hčerko. Na njeni levi sta mlajša in starejša Danici Zalar, spodnja je Betačeva, zgornja pa Markočeva. Za njo stojita najmlajši Srnelovi dekleti, Milena in Iva Kovačič. Na njeni desni je še […]
Grafični stiki z Japonsko

Grafični stiki z Japonsko

ARS Likovni odmevi, 6. april 2019 ― Japonska grafika iz 70ih let ter stiki med Japonsko in Jugoslavijo v MGLC Mednarodni grafični bienale je ob svojem nastanku leta 1955 predstavljal pomembno platformo mednarodnih stikov in sodelovanj, med drugim tudi z Japonsko. Od leta 1986 ga organizirajo v Mednarodnem grafičnem likovnem centru, kjer sta še do 19. maja na ogled dve razstavi, povezani z grafičnim bienalom in z Japonsko. Gostujočo razstavo Japonske Fundacije z naslovom Fotografske podobe in materialnost: japonska grafika v so v MGLC-ju so namreč pospremili še z manjšo razstavo, ki vizualizira sodelovanje med Japonsko in Jugoslavijo skozi prizmo grafičnega bienala. Njen naslov je Japonska, Jugoslavija, grafični bienale: dokumenti sodelovanja, pripravila pa sta jo Gregor Dražil in Nevenka Šivavec.
še novic