Delavnica: Povezovanje gospodarstva in kulture

Asociacija, 19. april 2019 ― Kaj pridobijo podjetja, če svoje resurse usmerijo v kulturne dogodke in organizacije ter jih vključijo v razvijanje strategij za doseganje ciljev podjetja? Vas zanima kako se podjetja in kulturne organizacije že povezujejo in kakšne so pozitivne koristi obeh strani? Da bi zainteresiranim odgovorili na zgornja vprašanja smo v Društvu Asociacija oblikovali delavnico namenjeno podjetjem, ki … Preberi več o Delavnica: Povezovanje gospodarstva in kulture

Žižek in Peterson, dediča psihoanalize

Razpotja, 19. april 2019 ― Aljoša Kravanja Kaj je vloga javnega intelektualca? Zanj ni nujno, da je, tako kot umetnik, posebej kreativen. Zanj tudi ni pomembno, da je, podobno kot znanstvenik, izučen v neki stroki. Javni intelektualec je prej nekakšna zbirna točka. Je zbirka mnenj in preferenc, ki ima svoje središče v edinstveni personi, liku in glasu. Javni intelektualec je utelešenje neke drže; je poskus, kako razna stališča sestaviti v en sam, koherenten pogled na svet. Zola ali Sartre sta klasična primera takšnih drž. Soočenje med intelektualci običajno ne poteka kot dialog. Dialog je težaven, nedokončan proces postopnega približevanja in oddaljevanja. Ko se z nekom pogovarjam o idejah, ga hočem bodisi razumeti bodisi ga prepričati v pravilnost lastnega mišljenja. The post Žižek in Peterson, dediča psihoanalize appeared first on Razpotja.

Večer DSR: Režiserji v dialogu: Tematika LGBT v slovenskem filmu

Društvo slovenskih režiserjev, 19. april 2019 ― /Fotografija iz filma Po gladini/   V četrtek, 25. aprila, Društvo slovenskih režiserjev v sodelovanju s Festivalom LGBT filma pri ŠKUCu v Slovenski kinoteki pripravlja nov Večer DSR. Tokratna osrednja nit je tematika LGBT v slovenskem filmu; letos je namreč že 35. obletnica festivala Magnus, ki je oral ledino gejevskemu in lezbičnemu filmu na področju Evrope. […]

Otvoritveni dogodek Literarnega festivala 22. Slovenski dnevi knjige v Mariboru - Ko te napiše knjiga 2019

Kamra.si, 19. april 2019 ― Vljudno vabljeni na otvoritveni literarni dogodek festivala 22. Dnevi knjige v Mariboru, ki bo v torek, 23. aprila 2019, ob 13. uri v Knjižnem razstavišču Univerzitetne knjižnice Maribor. Ob tej priložnosti bodo v UKM odprli knjižno razstavo Knjigo sem držala tako, da so vsi lahko videli, kaj berem, avtorjev Boruta Gombača in dr. Jerneje Ferlež, fotografsko razstavo Boštjana Laha Branja, plakatno razstavo poezije Sare Špelec Nikoli ne veš, v katerem medprostorju se skriva najčarobnejši bralni kotiČEk ter postavili skulpturo Jožeta Šubica Bralka. Prireditev bo povezovala Petra Bauman.  Več o programu festivala lahko prebere na povezavi: https://mkc.si/aktualno/2019/4/10/22-slovenski-dnevi-knjige-v-mariboru-se-pribliujejo  
Menuet za kitaro (odlomek)

Menuet za kitaro (odlomek)

Airbeletrina, 19. april 2019 ― Škripanje slabo namazanih zavor. Tramvaj se je počasi ustavil. Zelen in bel, v barvah mesta. S hiše onstran ceste je z okna v drugem nadstropju izzivalno visela ostro rdeča zastava s črnim kljukastim križem na belem polju. ZELO VAŽNO JE PRITI NA GRIČ. V tistem žolto sijočem, ne vročem soncu oktobra 1943. V razliti luči, ki je začarala predmestje v prozornost akvarijev. Tudi vse gibanje ljudi, vozil in konj (vpreženih v težak parizar) je bilo plavajoče, brez sunkov. Kakor da je vsak nagel gib sumljiv. Umerjeni šumi so obzirno segali v sladko tihoto popoldneva. Tudi tuje, temno zelene uniforme so hodile počasi po pločniku. Obraz nemškega častnika pod gizdalinsko vzvalovljeno kapo z bleščečim črnim ščitnikom. Nekaj je v tej sestavi zelenega, črnega in srebrnega. Pogledal je Marjano, ki je ob meni stopala v

Spontana mrakobnost

Vrabec Anarhist, 19. april 2019 ― Katoliki – in mo(note)isti – ne razumejo, da se politična svoboda ne nahaja v »hočem – moraš«, ampak v »zmorem – lahko, če hočem«. The post Spontana mrakobnost appeared first on Vrabec Anarhist.
Chui

Chui

Radio Študent, 19. april 2019 ― Pred večernim nastopom, ko bodo zasedli oder Kina Šiška, se pogovarjamo z v zadnjih letih v Ljubljani redno gostujočo zasedbo Chui. Fantje poleg svojega pogleda na jazz, jazz-rock in fusion glasbo svojo glasbo pošiljajo skozi več kanalov, se lotevajo tako alternative kot popularnejših glasbenih projektov, nagrade pa pobirajo tudi v sferah glavnih glasbenih tokov.
IMPERIAL TRIUMPHANT

IMPERIAL TRIUMPHANT

Radio Študent, 19. april 2019 ― Na festivalu Roadburn smo se pogovarjali s člani zasedbe Imperial Triumphant. Pogovarjali smo se o muziki, ki je vplivala na njihovo delovanje, o New Yorku, o njihovem procesu dela in o pici. Imperial Triumphant nastopijo blizu nas, in sicer v zagrebški Močvari, 21. aprila, v družbi zasedb Mord'A'Stigmata in Zlobnik.
LINGUA IGNOTA

LINGUA IGNOTA

Radio Študent, 19. april 2019 ― Na festivalu Roadburn smo se pogovarjali s Kristin Hayter, ki nastopa pod psevdonimom Lingua Ignota. Spregovorili smo o začetkih njenega ustvarjanja, o dinamiki njenih živih nastopov ter o kolaboracijah z drugimi glasbeniki. Lingua Ignota bo nastopila tudi pri nas in sicer v soboto, 20. aprila, v družbi kolega Author & Punisher v Gromki.

Iz arhivov Gledališkega muzeja Slogi: Od najstarejše gledališke fotografije do video predstav (reportaža)

SiGledal Novice, 19. april 2019 ― V Slovenskem gledališkem inštitutu (Slogi) - Gledališkem muzeju hranijo bogate zbirke raznovrstnega gradiva iz gledališke zgodovine, od rokopisov in fotografij iz druge polovice 19. stoletja do sodobnejših video zapisov. Ob robu velike razstave, posvečene slovenski scenografiji v Narodni galeriji, so STA predstavili nekaj zanimivejših eksponatov.
Iva Tratnik v galeriji Škuc

Iva Tratnik v galeriji Škuc

ARS Svet kulture, 19. april 2019 ― Poetiko akademske slikarke bi lahko opisali kot transgresivni realizem. Najnovejšo razstavo Ive Tratnik sestavljajo slike in risbe velikih dimenzij, ki spominjajo na scenografijo in menjavanje dramskih prizorov. Poleg omenjene razstave bomo v oddaji pozornost namenili tudi novi knjigi s področja arheologije. Kustosinja za antično arheologijo v Narodnem muzeju Slovenije dr. Janka Istenič je avtorica monografije z naslovom »Rimska vojaška oprema iz reke Ljubljanice«. Ogledali smo si tudi predstavo Psiho režiserja Jaše Kocelija v gledališču Glej.
V UGM prva retrospektivna razstava Zore Plešnar

V UGM prva retrospektivna razstava Zore Plešnar

Misli, 19. april 2019 ― V Umetnostni galeriji Maribor (UGM) bodo danes odprli prvo pregledno razstavo domače fotografinje Zore Plešnar. Bila je najvidnejša slovenska fotografinja 70. in 80. let prejšnjega stoletja. Kot edina ženska je sodelovala na prelomni razstavi fotografske skupine Mariborski krog, ki si je prizadevala za avantgardni modernizem.

Umetniki in umetnice ptujske rodbine Kasimir Oeltjen

Kamra.si, 19. april 2019 ― Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož vabi na odprtje razstave likovnih del, ki jih je ptujskemu muzeju podaril Rudi Ringbauer, zbiratelj, aforist, ljubitelj umetnosti in zaslužni občan Mestne občine Ptuj. Otvoritev razstave bo v četrtek, 25. aprila 2019, ob 19. uri v Salonu umetnosti na Ptuju (Prešernova ulica 1). Zbirka obsega 23 dragocenih likovnih del Alojza Kasimirja (1852-1930), Jana Oeltjena (1880-1968), Luigija Kasimirja (1881-1962), Else Kasimir Oeltjen (1887-1944) in Tanne Hoernes Kasimir (1887-1972). Razstava bo odprta do 1. septembra 2019.

Nina Cijan bere sodobno slovensko dramo

SiGledal Novice, 19. april 2019 ― Nina Cijan je diplomirala iz primerjalne književnosti in sociologije kulture. Dela kot scenaristka in novinarka Kulturnega in umetniškega programa TV SLO ter je avtorica in soavtorica nekaj dokumentarnih filmov. S pomočjo SiGledalovega iskalnika je prebrskala bazo sodobnih slovenskih dramskih besedil in v štafeti branja, ki jo je prejela od kolegice Nuše Ekar, v branje priporoča besedilo Roka Vilčnika Naše gledališče.

30. jurjevanje po ulicah Laškega

Kamra.si, 19. april 2019 ― Učenci in učitelji Osnovne šole Primoža Trubarja Laško in Zveza Možnar vas vabijo na jubilejno, 30. jurjevanje po ulicah Laškega! Ponedeljek, 22. 4. 2019 od 17. ure dalje – Delavnica izdelovanja rogov in piščali v Škofcah Torek, 23. 4. 2019 ob 16:30 - Delavnica izdelovanja cvetnih venčkov v Otročjem centru Sreda, 24. 4. 2019 - Sprevod Zelenega Jurija:· od 8.25 do 9.30 iz Debra do Laškega· od 9.30 do 11.00 sprevod po mestnih ulicah Laškega· od 9.30 do 12.00 prikaz izdelovanja venčkov, rogov »prdcev« na občinskem dvorišču· ob 11.00 rajalne in pastirske igre na občinskem dvorišču Pot Jurijevega sprevoda: Badovinčeva ulica, Zdraviliška cesta, Trubarjevo nabrežje, Pivovarniška ulica, Trubarjeva ulica, Orožnov trg, Aškerčev trg, Valvazorjev trg, Mestna ulica – občinsko dvorišče.Četrtek, 25. 4. 2019 ob 16. uri v Muzeju Laško otvoritev razstave ob 30. Jurjevanju po ulicah Laškega »Zelen’ga Jurja vodimo«. Organizatorji: OŠ Primoža Trubarja Laško , Etno odbor Jureta Krašovca pri Zvezi Možnar, STIK Laško – Enota Muzej Laško in ŠMOCL.

19. april - praznik občine Domžale

Kamra.si, 19. april 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...19. april - praznik občine Domžale   19. april je rojstni dan Občine Domžale. Na ta dan so bile leta 1952 Domžale razglašene za mestno občino. Zgodovinski praznik, razglasitev Domžal za mestno občino in še prej leta 1925 za trg, so v tistem času Domžalčani praznovali zelo slavnostno z namenom »dati duška veselju Domžalcev nad povišanjem rodnega kraja in poživiti jih k nadaljnjemu navdušenemu delu za procvit in napredek trga Domžale.«  Vir: https://www.facebook.com/ObcinaDomzale/posts/821755424573633

19. aprila 1877 se je rodil Ivo Šorli, slovenski pesnik, pisatelj, dramatik, publicist in prevajalec

Kamra.si, 19. april 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...19. aprila 1877 se je v Podmelcu na Tolminskem rodil Ivo Šorli, slovenski pesnik, pisatelj, dramatik, publicist in prevajalec. Umrl je 17. novembra 1958 na Bokalcah pri Ljubljani.  Rodil se je sedmi od osmih otrok na kmetiji Podrobnik v Podmelcu v Baški grapi na Tolminskem kmetu Antonu Šorliju in Jožefi Kavčič iz Ljubinja. Oče je hodil za zaslužkom v bosanske gozdove in nazadnje se je vrnil domov tako bolan, da je umrl naslednji dan. Tedaj je bil Ivo (uradno Ivan Nepomuk) star komaj dve leti in pol.  Ivo je osnovno šolo obiskoval v domačem Podmelcu pri narodnjaku učitelju Ivanu Krajniku. Brat Ivan ga je izučil za ključavničarja, a ga je teta Nanca poslala na šolanje v Gorico. Najprej je moral končati 4. razred OŠ, potem pa je tam obiskoval gimnazijo v letih 1890-98. Na tej šoli je zelo cenil profesorja Andreja Kraglja, rojaka iz Modrejc, ki je prvi v Šorljiju prepoznal talent za pisatelja. Po maturi ni sledil tetini želji, da bi študiral bogoslovje, ampak je raje sprejel ponujeno delo lektorja na gradu Kollhof v avstrijskem Velikovcu pri bivšemu ministru Feliksu baronu Pinu ter tam zdržal dve leti. Tu je spoznaval narodnostne napetosti med Slovenci in Avstrijci ter se seznanil s Ksaverjem Meškom in Rudolfom Maistrom. Marca 1900 mu je umrla mati. Ker mu je zapustila nekaj denarja, se je prepustil samo študiju. Najprej je naredil dva državna izpita. Februarja 1902 je odšel v Gradec, kjer je s presledki študiral in junija 1904 promoviral za doktorja prava. Tam se je družil z več znanimi Slovenci, med drugim tudi z Otonom Zupančičem. Tedaj je končal eno svojih najboljših del, roman »Človek in pol«. 

19. aprila 1988 je umrl Pavel Kunaver, pedagog, začetnik slovenskega alpinizma, smučanja, jamarstva, vodja slovenskih skavtov, soustanovitelj tabornikov ...

Kamra.si, 19. april 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...19. aprila 1988 je umrl Pavel Kunaver, pedagog, pedagoški svetnik, kot Drenovec, eden od začetnikov slovenskega alpinizma, smučanja, jamarstva, predvojni vodja slovenskih skavtov, povojni soustanovitelj tabornikov, popularizator astronomije, zagovornik varstva narave, amaterski slikar in poljudnoznanstveni pisec. Rodil se je 19. decembra 1889. Rodil se je v Ljubljani v družini Franca Kunaverja, doma iz Dobrove pri Ljubljani, višjega paznika v takratni prisilni delavnici na Poljanskem nasipu. Mati Celestina Pristav je bila iz Črne vasi na Barju. V družini je bilo pet bratov in ena sestra. Poleg Pavla je znan še Jože /Josip Kunaver (1882–1967), ki je bil prav tako gornik – Drenovec (v Ljubljano je prvi prinesel smuči, ki jih je uporabljal tudi Pavel) Leta 1910 je končal Državno učiteljišče v Ljubljani, nato je do leta 1919 služboval v osnovnih šolah na Viču in v Spodnji Šiški. Vmes je od 1912 do 1913 opravil tečaj za meščanskošolske učitelje, od 1913 do 1914 je obiskoval učiteljsko akademijo na Dunaju ter hkrati eno leto kot izredni študent študiral geografijo na dunajski univerzi. Deloval je kot predmetni učitelj geografije, zgodovine in slovenščine. V 1. svetovni vojni je bil od 1915 do 1916 kot črnovojnik v ruskem ujetniškem taborišču Marchtrenk. Od 1917 do 1918 je v neposrednem zaledju soške fronte kot član vojaške skupine za raziskovanje jam najprej na doberdobskem krasu, v glavnem pa v Trnovskem gozdu in na Banjšicah. Skupaj z Ivanom Michlerjem je na novo raziskal in dokumentiral prek 100 kraških jam. Kot poznavalec krasa je po 1. svetovni vojni opozoril generala Maistra na nevarnost krivične razmejitve in na njegovo pobudo sodeloval v razmejitveni komisiji na enem od kraških sektorjev meje.  
V Torontu besedni dvoboj: Slavoj Žižek vs. Jordan B. Peterson

V Torontu besedni dvoboj: Slavoj Žižek vs. Jordan B. Peterson

Misli, 19. april 2019 ― V Centru performativnih umetnosti Sony v Torontu se bosta ob 19.30 po lokalnem času v debato spustila mednarodno priznani filozof Slavoj Žižek ter klinični psiholog Jordan B. Peterson, avtor več knjižnih uspešnic. Iskala bosta odgovor na vprašanje, v katerem sistemu je človek najbolj srečen - marksizmu ali kapitalizmu.
Škocjan, Lipljene

Škocjan, Lipljene

ARS Za en bokal muzike, 19. april 2019 ― Posnetki pesmi iz Škocjana in Lipljen v bližini Turjaka. V oddaji Za en bokal muzike bomo tokrat slišali posnetke pesmi iz Škocjana in Lipljen v bližini Turjaka. Posnetki so nastali leta 1997, ko so bili tudi prvič predstavljeni v oddaji Slovenska zemlja v pesmi in besedi z naslovom: Pri Šuštarjevih v Škocjanu: Je taka, bolj štramasta.
Glasbeni portal odprtih vrat

Glasbeni portal odprtih vrat

Odzven, 19. april 2019 ― Aleš Podbrežnik je glasbeni zanesenjak, odgovorni urednik glasbenega spletnega portala RockLine. Portal, ki je nastal leta 2006, je postal eden najbolj priljubljenih spletnih glasbenih medijev v Sloveniji. Osredotoča se predvsem na rock glasbo v njeni najširši obliki, čeprav ne izključuje niti drugih glasbenih zvrsti.
še novic