LJUBLJANSKE ZGODBE še zadnjič letos 4. OKTOBRA!

Ana Monro, 14. september 2019 ― V petek, 13. septembra, se je nadaljevala sezona interaktivne pohodne predstave Ljubljanske zgodbe, ki se bo sklenila 4. oktobra. Vabljeni, da se pridružite uličnim umetnikom ob 17.00 (predstava bo v slovenskem jeziku) ali ob 19.00 (predstava bo v angleškem jeziku)! VEČ INFORMACIJ IN PRIJAVA    Foto: Drago Videmšek     The post LJUBLJANSKE ZGODBE še zadnjič letos 4. OKTOBRA! appeared first on Ana Monro.

V SNG Maribor pred 100 leti prvič zazvenela slovenska beseda

SiGledal Novice, 14. september 2019 ― Slovensko narodno gledališče (SNG) Maribor v prihodnjih dneh z različnimi dogodki obeležuje 100 let delovanja. Septembra leta 1919 je na tamkajšnjem odru prvič zazvenela slovenska beseda. Prva uprizoritev je bila drama Tugomer v režiji takratnega ravnatelja gledališča Hinka Nučiča, maja naslednje leto so vpeljali še opero in šest let kasneje balet.
Trije mladi plesalci bodo novembra osvežili dediščino Murcie

Trije mladi plesalci bodo novembra osvežili dediščino Murcie

ZZMS, 14. september 2019 ― Po uspešnem zadnjem dogodku v Italiji se bliža zadnji REFRESH Heritage Week v Španiji.    Dogodek, ki bo trajal od 23. do 30. novembra 2019, bo v okviru projekta REFRESH organiziral partner UCAM, Katoliška univerza San Antonio de Murcia in bo tako kot španski lanski, tudi ta plesni. Lani so slovenske barve v Murciji zastopali trije mladi […] The post Trije mladi plesalci bodo novembra osvežili dediščino Murcie appeared first on ZZMS.

Vabilo na novinarsko srečanje, 24. september 2019

ZVKDS, 14. september 2019 ― V torek 24. septembra 2019, vas ob 11. uri vabimo v Razstavišče Moja Ljubljanica na Vrhniki, Tržaška cesta 32, na srečanje z novinarji ob podelitvi  Projektu Ljubljanica, Unesco znaka (najboljših praks za podvodno kulturno dediščino)  in  ob začetku Dnevov evropske kulturne dediščine - DEKD 2019 ter  Tedna kulturne dediščine - TKD 2019. Jezik Slovenščina

V Kranju premiera Vojnovićevega Rajzefiberja

SiGledal Novice, 14. september 2019 ― V Prešernovem gledališču Kranj bo drevi ob 19.30 premiera krstne uprizoritve drame Gorana Vojnovića Rajzefiber, ki so jo kranjski gledališčniki ustvarili v koprodukciji s Slovenskim ljudskim gledališčem Celje. Dramo režira hrvaška režiserka Anica Tomić, govori pa o migracijah in integraciji.

Na bienalu podelitev lutkovnih nagrad

SiGledal Novice, 14. september 2019 ― V Mariboru se bo danes s podelitvijo nagrad zaključil 10. bienale lutkovnih ustvarjalcev Slovenije. Ta predstavlja najboljše lutkovne predstave, ki so v minulih dveh letih nastale v Sloveniji. Ob tem bodo podelili tudi Pengovove listine in Klemenčičevo nagrado, ki je najvišja stanovska nagrada za življenjsko delo na področju lutkarstva.

Predizbor državnega prvenstva v slam poeziji

Kamnik.info, 14. september 2019 ― Včeraj, na petek 13., je pod polno luno pred vrati mladinskega centra Kotlovnica novo sezono dogodkov odprl pesniški mnogoboj PestBesed. Štirje tekmovalci so se potegovali za dve prosti mesti na finalnem nastopu, ki bo potekal petega oktobra v Ljubljani ter za vpis v Kotlovniško knjižico slam zmagovalcev. Mladi poeti so se dotaknili okoljevarstvenih problemov, ljubezni, ...

Vprašanja o slovenski lutkovni dramaturgiji (4)

SiGledal Novice, 14. september 2019 ― Ob 10. Bienalu lutkovnih ustvarjalcev Slovenije objavljamo refleksijo o slovenski lutkovni dramaturgiji dramaturginje in teatrologinje, raziskovalke in muzejske svetovalke Mojce Kreft. Zapis bi moral biti pred časom objavljen v reviji, ki nato ni izšla, avtorica pa ga nam je prijazno odstopila za objavo na portalu SiGledal. Članek objavljamo med 11. in 14. septembrom, danes je objavljen četrti del.
1869 Kozarišče – Prva slovenska gozdarska šola

1869 Kozarišče – Prva slovenska gozdarska šola

Stare slike (Cerknica), 14. september 2019 ― Pouk na prvi slovenski gozdarski šoli se je začel 1. oktobra 1869. Življenjski in delovni prostor učencev je postala tale hiša ob pristavi gradu Snežnik. Že v aprilu 1869 pa je v Novicah izšel razpis osmih štipendij »sinovom manjših kranjskih posestnikov ali drugih malopremožnih deželanov« za to gozdarsko šolo. To je bil čas taborskega gibanja […]
še novic