Čufarjeva plaketa kabaretu Blaznost igre

SiGledal Novice, 20. november 2019 ― Čufarjevo plaketo za najboljšo predstavo 32. Čufarjevih dni je ob nocojšnjem zaključku festivala ljubiteljskih gledališč na Jesenicah prejela skupina Hlodi KUD Franc Kotar Trzin za sanjsko-lirični kabaret Blaznost igre. Občinstvo je najbolj prepričalo domače gledališče s predstavo Za zmeraj! Med mladimi ustvarjalci je slavil Loški oder.

Čufarjeva plaketa kabaretu Blaznost igre

Misli, 20. november 2019 ― Čufarjevo plaketo za najboljšo predstavo 32. Čufarjevih dni je ob nocojšnjem zaključku festivala ljubiteljskih gledališč na Jesenicah prejela skupina Hlodi KUD Franc Kotar Trzin za sanjsko-lirični kabaret Blaznost igre. Občinstvo je najbolj prepričalo domače gledališče s predstavo Za zmeraj! Med mladimi ustvarjalci je slavil Loški oder.

REFRESH: KULturna dediščina je KUL!

ZZMS, 20. november 2019 ― Nagovoriti mlade, da na ustvarjalen način odkrivajo, kako “kul” je naša kulturna dediščina, je bil eden izmed poglavitnih ciljev projekta REFRESH – Young art(ist)s refreshing heritage, ki je združil mlade umetnike iz Slovenije, Romunije, Italije in Španije. Evropski projekt, ki se je začel leta 2018, v letu Evropske kulturne dediščine, in ga je v programu […] The post REFRESH: KULturna dediščina je KUL! appeared first on ZZMS.
30. LIFFe: Parazit (Gisaengchung)

30. LIFFe: Parazit (Gisaengchung)

Koridor, 20. november 2019 ― Številnih odlik Parazita ni moč zanikati, vendar bo ta neznansko hvaljen film zaradi fame, ki meji na mit, nekatere pustil hladnejše, kot bi si želeli. The post 30. LIFFe: Parazit (Gisaengchung) appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Angstblüten II / Timor Flores II

Angstblüten II / Timor Flores II

Cirkulacija 2, 20. november 2019 ― Friday, 22nd november 2019 at 20.00 hours… a concert/ theatrical performance between romantique, baroque – and the so-called noise… /nobody is safe anymore: Gustav Mahler, Henry Purcell, Arvo Pärt, Klaus Nomi… in Cirkulacija 2 | Ljubljana /. Duo directly from Berlin: R. Gönke + Anita Groschen: Angstblüten II \|/ Timor Flores II /when the flower blooms for the last time – before it dies… / And just before the performance – a little gift: Mondnacht.by.Danja.Schil...
Alice v postelji

Alice v postelji

Koridor, 20. november 2019 ― Alice v postelji je tako v prvi vrsti estetizirano doživetje, ki pa izjemno tenkočutno obravnava kontekste in vsebine, ki jih narekuje Sontag, in vse posege v uprizoritveni verziji besedila skrbno zlije z; oziroma skrije v podpis avtoričine pisave. The post Alice v postelji appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

POBUDA ZA POENOSTAVITEV POSTOPKOV IZDAJE GRADBENEGA DOVOLJENJA

OUTSIDER, 20. november 2019 ― Gradbeni zakon (GZ), ki je nadomestil Zakon o gradnji objektov (ZGO-1), je v postopek pridobivanja dokumentacije za gradnjo in gradnje same prinesel mnogo pozitivnih sprememb. Kljub dobronamernosti pa je nekaj sprememb tudi neustreznih oz. so se zakonska določila, ki so se v praksi izkazala kot slaba, prenesla iz stare zakonodaje v novo. Z namenom konstruktivnega… The post POBUDA ZA POENOSTAVITEV POSTOPKOV IZDAJE GRADBENEGA DOVOLJENJA appeared first on OUTSIDER.

Blaž Šenica: Košarka, mistično in arhitektura

OUTSIDER, 20. november 2019 ― V zgodnjem otroštvu sem se navdušil nad košarko. Na začetku sem spremljal predvsem Olimpijo, ki je takrat domovala v meni bližnji Hali Tivoli, nato seveda tudi slovensko reprezentanco. Tako sem se kmalu navduševal nad najboljšimi igralci na svetu in tudi sam začel obiskovati treninge košarke. Trenerji so od nas zahtevali trdo delo, a o košarkarskih… The post Blaž Šenica: Košarka, mistično in arhitektura appeared first on OUTSIDER.

Zdravje in bolezen na Pohorju

Kamra.si, 20. november 2019 ― Pred kratkim je pri Založbi Pivec izšla izčrpna in celovita študija, ki Pohorje in njegove prebivalce predstavlja z vidika zgodovinsko-humanistične medicine, ugotovitve pa spretno prepleta z etnološkimi, antropološkimi, literarnimi in javnozdravstvenimi viri ter terenskimi podatki. Avtorica monografije je etnologinja in kulturna antropologinja dr. Mojca Ramšak. Z njo se bo o knjigi pogovarjala dr. Jerneja Ferlež, uvodno pohorsko pravljico pa bo povedala knjižničarka Mariborske knjižnice Agica Kovše. Vljudno vabljeni na dogodek v Knjižnico Selnica ob Dravi, in sicer v četrtek, 21. novembra 2019, ob 18. uri!

Gradovi med Pohorjem, Dravinjo in Dravo

Kamra.si, 20. november 2019 ― Ostaline več kot trideset gradov in dvorcev na prostoru med Pohorjem, Dravinjo in Dravo pričajo o burni in zanimivi preteklosti. Nekaj jih bo predstavil mag. Marjan Vešnar, sicer tudi avtor istoimenske fotografske razstave, ki si jo lahko ogledate v prostorih knjižnice Nove vas. Predavanje bo danes, v sredo, 20. novembra 2019, ob 17. uri, v prostorih Knjižnice Nova vas. Vljudno vabljeni!
Mladi Ahmed

Mladi Ahmed

MMC Gledamo, 20. november 2019 ― Belgijska cineasta Jean-Pierre in Luc Dardenne bi lahko letos z Mladim Ahmedom osvojila tretjo zlato palmo in postavila rekord canskega festivala. Namesto tega sta naletela na različne odzive - kar ne preseneča, če vemo, katere pereče teme sta se lotila.
Poziv k oddaji prispevkov: Mednarodni simpozij Skupnost deluje! Sodobni pristopi v gledališču

Poziv k oddaji prispevkov: Mednarodni simpozij Skupnost deluje! Sodobni pristopi v gledališču

SLOGI, 20. november 2019 ― Mednarodni simpozij Skupnost deluje! Sodobni pristopi v gledališču 4.–6. junij 2020, Ljubljana Poziv k oddaji prispevkov Junija 2020 bodo Slovenski gledališki inštitut, Gledališče Glej, Akademija za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani ter Amfiteater, revija za teorijo scenskih umetnosti, priredili znanstveni simpozij, posvečen sodobnim produkcijskim modelom in pristopom v gledališču. Simpozij navdihuje prihajajoča […] The post Poziv k oddaji prispevkov: Mednarodni simpozij Skupnost deluje! Sodobni pristopi v gledališču appeared first on SLOGI.
SAVINJČANI BEREMO 2019/2020

SAVINJČANI BEREMO 2019/2020

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 20. november 2019 ― Vabimo vas, da ste z nami v trinajsti sezoni branja v projektu Savinjčani beremo 2019/2020, ki ga začenjamo 20. novembra 2019, na dan slovenskih splošnih knjižnic. Z vpisom v katerikoli enoti Medobčinske splošne knjižnice Žalec boste postali član skupnega branja. Prejeli boste zgibanko s seznamom knjig, do maja 2020, ko bo zaključna prireditev, pa jih morate prebrati najmanj pet. Knjige vas čakajo v vseh enotah knjižnice, svetujemo pa, da si posamezne naslove rezervirate in se s tem zapišete v čakalno vrsto. Prenesite si zloženko >>> Več o projektu >>> V tej sezoni beremo…

Kulturni evro tudi za NVO

Asociacija, 20. november 2019 ― Po tem ko je vlada 19. septembra potrdila predlog Zakona o zagotavljanju sredstev za nekatere nujne programe Republike Slovenije v kulturi (ZSNNPK), t.i. zakon o kulturnem evru, ga je 6. novembra obravnaval tudi Odbor za kulturo v Državnem zboru. Asociacija si je že vse od izteka zadnjega zakona o kulturnem evru prizadevala, da bi novi … Preberi več o Kulturni evro tudi za NVO

1947 – Poroka Elizabete in Filipa Mountbattna

Zgodovina na dlani, 20. november 2019 20. novembra leta 1947 sta se v londonski opatiji Westminster poročila angleška princesa Elizabeta in mornariški poročnik Filip Mountbatten. Elizabeta je bila stara 21 let, njen zaročenec, dansko-grški princ Filip, pa 26. Del britanske aristokracije nad princesino izbiro moža ni bil preveč navdušen zaradi Filipovih vezi z nacistično Nemčijo. Vse… Preberi The post 1947 – Poroka Elizabete in Filipa Mountbattna appeared first on Zgodovina na dlani.
1928 Rakek – V Prago

1928 Rakek – V Prago

Stare slike (Cerknica), 20. november 2019 ― Še zadnja fotografija rakovških sokolov pred odhodom v Prago. Vlak pa že čaka. Oblečeni so v kroje, saj se bodo udeležili pomembnega dogodka. 27. in 28. oktobra 1928 je bilo v Pragi veliko praznovanje. Češkoslovaška republika je praznovala deseto obletnico. Prvega dne so potekale lokalne sokolske proslave v Češkoslovaški, naslednji dan pa je bila mednarodna […]
S podelitvijo nagrad se na Jesenicah zaključujejo 32. Čufarjevi dnevi

S podelitvijo nagrad se na Jesenicah zaključujejo 32. Čufarjevi dnevi

Misli, 20. november 2019 ― S premiero nove predstave domače gledališke skupine Vozi, Miško! in s podelitvijo nagrad se bodo drevi v Gledališču Toneta Čufarja na Jesenicah zaključili 32. Čufarjevi dnevi. Na festivalu ljubiteljskih gledališč bodo najboljši igralci in predstava prejeli Čufarjeve plakete. Podeljena bo tudi nagrada nova gaz za najboljšo mladinsko predstavo.
Prvi dih slovenske univerze

Prvi dih slovenske univerze

ARS Jezikovni pogovori, 20. november 2019 ― "S tem svetim trenutkom stopa naš narod v zgodovino, ki je ne izbriše nihče nikoli več. " »Z današnjim dnem, ko pričakujemo novo dobo, novo življenje, ko ustvarjamo slovensko univerzo, naj vas iskreno pozdravim kot prve slušatelje naše almae matris. S tem svetim trenutkom stopa naš narod v zgodovino, ki je ne izbriše nihče nikoli več. Naš glavni predmet bo historična gramatika slovenskega jezika. Obširno je to polje in ni še obdelano!« je v prvem predavanju v slovenskem jeziku Univerze v Ljubljani, ki je potekalo v zbornici Deželnega dvorca 3. decembra 1919 od 9. do 10. ure (današnji Zbornični dvorani na rektoratu Univerze), dejal Fran Ramovš, ki je bil takrat star devetindvajset let. V časniku Slovenski narod je v prispevku Prvi dih slovenske univerze Ivan Kolar vzneseno opisal Ramovšev lik in nastop na »zgodovinski dan za vse Slovence, za vso Jugoslavijo«: »Z obrazov nam je sijala svečanost, ko smo drhtajočim srcem pričakovali prve besede svojega predavatelja na svoji univerzi. Tišina je vladala v dvorani, oznanjujoč veliki praznik, ko je vstopil vseuč. prof. dr. Fr. Ramovš. Prijazen mladeniški obraz, živih oči, v katerega so včrtale izrazite poteze pravo podobo učenjaka-slavista Slovenca, nam je zasijal nasproti.« V oddaji smo objavili članek iz Slovenskega naroda, prof. dr. Irena Orel je razložila, zakaj je imel prvo predavanje ravno Fran Ramovš. Za glasbeno opremo je poskrbela Darja Hlavka Godina, za tehnično izvedbo pa Blaž Kumše. Mogoče bi vas zanimalo tudi: Ob 100-letnici ljubljanske slovenistike Rajko Nahtigal in 100 let slavistike na Univerzi v Ljubljani
Scenograf Ernest Franz

Scenograf Ernest Franz

ARS Oder, 20. november 2019 ― Zapis Ane Kocjančič o pionirju oblikovanja slovenskega odrskega prostora Pred časom je izšla knjiga Ane Kocjančič “Prostor v prostoru”– Scenografija na Slovenskem od 17. stoletja do leta 1991. Monografija je razdeljena v dve knjigi. V prvi knjigi avtorica obravnava obdobje od začetkov do druge svetovne vojne, druga knjiga pa se ukvarja s sodobnim gledališčem po drugi svetovni vojni do slovenske osamosvojitve leta 1991. V prvi knjigi Ana Kocjančič predstavlja tudi delo scenoghrafa Ernesta Franza. Žal se tega priznanega umetnika, ustvarjalca neslovenskega gledališkega inovatorja danes le še redko kdo spomni. Arhitekt in scenograf Ernest Franz je diplomiral leta 1930 pri Jožetu Plečniku, najprej delal kot projektant in od leta 1935 kot scenograf za dramski, operni in baletni oder doma in širom po Jugoslaviji. V sedemdesetih letih prejšnjega stoletja je vodil Gledališki atelje pri Slovenskem narodnem gledališču Ljubljana. Za svoje delo je leta 1949 prejel Prešernovo nagrado.
še novic