Na slovenskih ulicah se obeta SUPER SOBOTA!

Ana Monro, 3. julij 2020 ― V soboto, 4. julija, bo festivalski program Ane Desetnice 2020 gostoval v Ljubljani, Novi Gorici, Gornji Radgoni, Krškem in Ilirski Bistrici! Vabljeni, da si ogledate atraktivne gledališke, plesne, cirkuške, akrobatske in pevske nastope odličnih domačih uličnih umetnikov, za veliko zabave, igre in smeha pa bomo poskrbeli tudi z gibalno delavnico, igrali za vse otroke in odrasle in ... The post Na slovenskih ulicah se obeta SUPER SOBOTA! appeared first on Ana Monro.
70 let od začetka korejske vojne

70 let od začetka korejske vojne

Zgodovina na dlani, 3. julij 2020 ― Letos mineva 70 let od začetka korejske vojne, ki je pomenila prvi večji (posredni) spopad med Moskvo in Washingtonom. V letu 2020 smo obeležili 75 let od konca II. svetovne vojne. Kmalu po končanem sojenju za vojne zločine pripadnikom sil osi so na površje izbruhnile razlike med nekdanjimi zaveznicami. Obdobje,… Preberi The post 70 let od začetka korejske vojne appeared first on Zgodovina na dlani.
Uršula Berlot - Introspekcija (2010) Instalacija/ Eksperimentalni video

Uršula Berlot - Introspekcija (2010) Instalacija/ Eksperimentalni video

DIVA nove pridobitve, 3. julij 2020 ― Videoinstalacija z naslovom Introspekcija, sestavljene iz treh instalacij/projekcij s pripadajočim zvokom. Instalaciji Kalejdoskopski pogled in Spiralno lebdenje temeljita na računalniški obdelavi radioloških posnetkov možganske aktivnosti med kontemplacijo Duchampovega dela Anemic Cinema, zasnovanega kot optični dispozitiv, ki (z izmenjavo konkavnokonveksnega učinka spiralnega vrtenja) inducira štiridimenzionalno prostorsko-časovno zaznavno izkušnjo pri gl...
Uršula Berlot - Traktografski kaleidoskop (2012) Instalacija/ Eksperimentalni video

Uršula Berlot - Traktografski kaleidoskop (2012) Instalacija/ Eksperimentalni video

DIVA nove pridobitve, 3. julij 2020 ― Kaleidoskopski video temelji na radioloških posnetkih avtoričinih možganov. Posnetek nevronskih povezav, ki jih prikazuje traktografija (difuzijska MRI) je računalniško prezrcaljen in projiciran na dve vzporedni plošči pleksi stekla na katerih je natisnjen abstrahiran vzorec traktografskega posnetka. Prostorska instalacija s projekcijo ustvari volumetrično nematerialno svetlobno telo v gibanju. Sodelovanje: prof. dr. Blaž Koritnik, Klinični inštitut za radi...
Uršula Berlot - Vanitas – avtoportret (2012) Eksperimentalni video

Uršula Berlot - Vanitas – avtoportret (2012) Eksperimentalni video

DIVA nove pridobitve, 3. julij 2020 ― Video Vanitas – avtoportret prikazuje hipnotično podobo kontinuirane disolucije obraza, lobanje in možganskega tkiva. Prepletanje zunanjosti in s pomočjo tehnologije vidne notranjosti razpira vprašanje vidnega in nevidnega oz. materialnega in duhovnega. Podoba lobanje – ki v klasični ikonografiji vanitas predstavlja metaforo minljivosti življenja in zavesti o neizogibni smrti – v odnosu do ritmičnega zvoka dihanja evocira smrt kot zvesto spremljevalko življenj...

Galerija Kresija: Galerije kot skupnostni prostori

OUTSIDER, 3. julij 2020 ― Galerija Kresija se ponaša s centralno lokacijo v središču Ljubljane in velikimi steklenimi površinami, skozi katere razstavljeni projekti k obisku povabijo marsikaterega mimoidočega. Skozi svoja izložbena okna nenehno komunicira s Stritarjevo ulico in tako igra pomembno vlogo pri uveljavljanju umetnosti v ljubljanskem mestnem prostoru. Vsako leto se v galeriji zvrstijo številni raznoliki projekti, ki posegajo… The post Galerija Kresija: Galerije kot skupnostni prostori appeared first on OUTSIDER.
Iz moje poslušalnice: Samo Kutin

Iz moje poslušalnice: Samo Kutin

SIGIC - Novice, 3. julij 2020 ― Samo Kutin je izjemno dejaven multi-instrumentalist in improvizator, znan po rabi nekonvencionalnih in lastnoročno izdelanih glasbil in zvočil. Eden izmed tradicionalnih inštrumentov, ki jih uporablja, je tudi madžarsko srednjeveško strunsko glasbilo hurdy gurdy.

Prizorišče in program 3. festivalskega dne ANE DESETNICE 2020 v Ljubljani!

Ana Monro, 3. julij 2020 ― Ne zamerite vremenu, če ima slab dan, in se nam 3.7. od 17.00 pridružite na Ani Desetnici 2020 v Celovških dvorih (na Rakuševi ulici 6, nasproti trgovskega centra Aleja v Ljubljani). Pojdite z uličnimi umetniki na Pot v tadam, zajadrajte s Srčevo dvojko med sanjaštvom in idealizmom, med pragmatičnostjo in racionalnostjo, in sledite Kufrband–u na rob gravitacije! Vabljeni ... The post Prizorišče in program 3. festivalskega dne ANE DESETNICE 2020 v Ljubljani! appeared first on Ana Monro.

Četrtkovi zeleni popoldnevi - Uporabnost čebeljih pridelkov

Kamra.si, 3. julij 2020 ― Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož vas v četrtek, 9. julija 2020, ob 17. uri vabi na vrtno teraso Knjižnice Ormož na predavanje Uporabnost čebeljih pridelkov, drugo prireditev iz cikla Četrtkovi zeleni popoldnevi. Letos bomo spregovorili tudi o čebelah, saj na knjižnični terasi spremljamo njihovo življenje in predano delo. Za njih skrbi Jože Brumen, predsednik Čebelarskega društva Ormož, ki bo predstavil uporabnost, lastnosti in zdravilnost čebeljih pridelkov. Med, propolis, cvetni prah, matični mleček, čebelji vosek so živila, prehranska dopolnila in naravna zdravila, ki jih človek uživa že od nekoč. A jih dovolj dobro poznate? Vabljeni!
V Arhivu RS predstavili restavrirani Rokopis iz Škofič

V Arhivu RS predstavili restavrirani Rokopis iz Škofič

Misli, 3. julij 2020 ― V Arhivu RS so predstavili konservirano-restavrirano knjigo Rokopis iz Škofič. Rokopis iz Škofič ob Vrbskem jezeru po besedah zgodovinarja in narodnostnega delavca na avstrijskem Koroškem Teodorja Domeja izvira iz začetka 19. stoletja. Po njegovem prepričanju gre za najobširnejši prozni rokopis v slovenskem narečju tistega časa.
KONCERTI NA LJUBLJANICI 2020: PO VODNI POTI REČNIH TRUBADURJEV

KONCERTI NA LJUBLJANICI 2020: PO VODNI POTI REČNIH TRUBADURJEV

Revija Primus, 3. julij 2020 ― Piše: Sara Špelec   Vam je med klepetom v obrečni kavarni v grlu zastal požirek grenke kave in so se vam ustnice razlegle v nasmešek? Ste na samotnem sprehodu začudeni spoznali, da se vaša senca v ritmu koračnice priklanja večernemu soncu? So oddaljeni zvoki preglasili vašo žalost in napovedali zahod emonske tišine? Potemtakem ste se ...

Zgodbe Knežjega mesta - voden ogled Celja za otroke

Kamra.si, 3. julij 2020 ― Pokrajinski muzej Celje vabi v sobota, 22. avgusta 2020,  10:15–11:30, na voden ogled Celja za otroke. Celje v svoji zgodovini skriva veliko zanimivih zgodb, ki jih bomo na igriv in kreativen način odkrivali ob sprehodu skozi mesto.Vabljeni otroci od 6. do 10. leta starosti (spremstvo staršev po želji). Voden ogled je brezplačen. V primeru dežja ogled odpade oz. se prestavi na drug termin. V skupino sprejmemo max. 15 otrok, zato prosimo da se prijavite.Prijave sprejemamo na:Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. document.getElementById('cloak4a610a6b2de78a6ecf556990d8aff953').innerHTML = ''; var prefix = 'ma' + 'il' + 'to'; var path = 'hr' + 'ef' + '='; var addy4a610a6b2de78a6ecf556990d8aff953 = 'muzej' + '@'; addy4a610a6b2de78a6ecf556990d8aff953 = addy4a610a6b2de78a6ecf556990d8aff953 + 'pokmuz-ce' + '.' + 'si'; var addy_text4a610a6b2de78a6ecf556990d8aff953 = 'muzej' + '@' + 'pokmuz-ce' + '.' + 'si';document.getElementById('cloak4a610a6b2de78a6ecf556990d8aff953').innerHTML += ''+addy_text4a610a6b2de78a6ecf556990d8aff953+''; 031 612 618

Razstava Public / Private

Fakulteta za dizajn, 3. julij 2020 ― Students’ work has been developed within a project that was a part of the MA study course Critical Analysis of Visual Media. Students attending the course come from various fields of design, from visual communications, interior design, fashion and textile designto design management. For the project they had to select an existing work from visual […] The post Razstava Public / Private appeared first on Fakulteta za dizajn.

ANA DESETNICA 2020 v Ljubljani, 1. del 2. DAN!

Ana Monro, 3. julij 2020 ― Drugi festivalski dan (2.7.) je Ana Desetnica 2020 v Ljubljani začela z obiski stanovanjskih sosesk. Najprej se je ustavila v BS3 za Bežigradom (nasproti stadiona Stožice) ter igrišče in zelenice za kratek čas spremenila v prijeten ambient, ki ga je napolnila z umetnostjo, igro in s smehom. Razvil se je čudovit dogodek, s katerim smo popestrili popoldan ... The post ANA DESETNICA 2020 v Ljubljani, 1. del 2. DAN! appeared first on Ana Monro.

Svoboda je glagol in svoboda ni naključje!

ŽPZ Kombinat, 3. julij 2020 ― Društvo slovenskih pisateljev vabi vse kolesarje in kolesarke, pešce in peške, sprehajalce in sprehajalke, ljubitelje in ljubiteljice poezije, prijetnih večerov in vse ostale v petek, 3. julija, ob 21h, na vrt Slovenskih pisateljev (mimo Opere, po čudovitem Tomšičevem kostanjevem drevoredu – vse do Tomšičeve 12 v Ljubljani) na prvi večer poezije, glasbe in druženja, pod […]

V Celju se začenja festival Fokus 2020

Misli, 3. julij 2020 ― V Celju se nocoj z otvoritvijo razstave Ritual očiščevanja: zadnje dejanje Tadeja Vaukmana v Likovnem salonu začenja festival Fokus 2020. V Pelikanovem ateljeju pa bodo v soboto odprli še razstavo Nataše Berk & Viivi Tarik: Pelikanova mačka in Klara. Festival sicer letos v ospredje postavlja sodobno avtorsko fotografijo.

V Divači se bodo poklonili igralcu Radku Poliču

SiGledal Novice, 3. julij 2020 ― Na dvorišču Muzeja Slovenskih filmskih igralcev v Divači bo drevi tradicionalna prireditev Poklon, ki jo tokrat posvečajo igralcu Radku Poliču. Med drugim bodo prikazali film Idealist v režiji Matjaža Klopčiča. Vloga v filmu, ki bo obenem odprl novo sezono letnega kina muzeja, je nedvomni Poličev presežek, so zapisali v Slovenski kinoteki.

S Stoletjem mjuzikla prvi vrhunec Primorskega poletnega festivala

Misli, 3. julij 2020 ― Z uprizoritvijo glasbeno-plesne predstave Stoletje mjuzikla v režiji Stanislava Moše bodo gledalci drevi v Kopru doživela prvi vrhunec letošnjega Primorskega poletnega festivala. V predstavi, ki je nastala kot koprodukcija treh primorskih gledališč, bo moč prisluhniti 27 uspešnicam iz najznamenitejših muzikalov.

Kreadom: Vinska klet Batič

OUTSIDER, 3. julij 2020 ― Vinska klet na robu vaškega naselja je stopila v gabarite nekdanjega gospodarskega objekta, arhitekti pa so znotraj teh na novo oblikovali tloris in sočasno prerazporedili odprtine na zunanjem ovoju. Monumentalnost prefabricirane betonske fasade razgibajo štiri slepe arkade, ki so oblikovane kot velbi – polkrožni oboki, ki zaznamujejo tradicionalne primorske ulice. Preprosta, a učinkovita zasnova objekta… The post Kreadom: Vinska klet Batič appeared first on OUTSIDER.
Tesnoba genialnosti in svobode ali kdaj je treba zaviti desno

Tesnoba genialnosti in svobode ali kdaj je treba zaviti desno

Airbeletrina, 3. julij 2020 ― »Za usrano, zelo preprosto preživetje, dokler te smrt ne reši tegob vsakdanjosti, moraš dati vse od sebe. Tudi biti v službi ali na »svobodi« pomeni isto. Prodati se moraš. Nimaš kapitala, nimaš bogatih staršev … Če pa hočeš živeti tako, kot da bi bili ti pogoji izpolnjeni in to terjaš od drugih, potem si seveda v škripcih, zajame te tesnoba genialnosti,« piše v kolumni Dušan Merc.
1877 Unec – Brata Jager (1)

1877 Unec – Brata Jager (1)

Stare slike (Cerknica), 3. julij 2020 ― Franc Jager – duhovnik   Franc (Francis) Jager se je rodil 2. 4. 1869 očetu Andreju Jagru in materi Katerini Jager roj. Primožič. Jagrovi so stanovali v železniški čuvajnici št. 365 A nad Bistro pri Vrhniki. V družini je bilo 8 otrok, Franc je bil najstarejši. Prve razrede ljudske šole je obiskoval na Vrhniki. Ko je bil oče premeščen […]

Beavis in Butt-Head se vračata za generacijo Z

Misli, 3. julij 2020 ― Mreža Comedy Central je sklenila dogovor s producentom Mikeom Judgeom in bo za dve sezoni obudila animirano serijo glasbene televizije MTV iz 90-ih let Beavis and Butt-Head. Judge, ki je pravzaprav ustvaril serijo o dveh najstniških lenih zapečkarjih brez dlake na jeziku, si jo bo zdaj na novo zamislil za pripadnike generacije Z.

A Method Satellite Internet Service Eliminates Rain Fade

Glasbena mladina, 3. julij 2020 ― Weather the day with confidence with your personal weather and weather prediction data, providing pinpoint accuracy right from yo… With just a few clicks and spending a couple of minutes of your time, you are lastly able to play the sport with full confidence. Highly transparent ZnO-based mostly skinny-film transistors (TFTs) are fabricated with optical […]
Slovenski študentski film prvič v programu Cinéfondation filmskega festivala v Cannesu

Slovenski študentski film prvič v programu Cinéfondation filmskega festivala v Cannesu

BSF, 3. julij 2020 ― Od leta 1998 program »Cinéfondation« prikazuje kratke filme študentov iz vsega sveta in s tem vzpodbuja nove generacije filmskih ustvarjalcev. V program je bil letos prvič izbran tudi slovenski študentski kratki igrani film Nihče ni rekel, da te moram imeti rad režiserja Matjaža Jamnika iz Akademije za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani, ki je tudi producent filma. Koproducent je RTV Slovenija.
še novic