Matevž Granda: Čudaška argumentacija

OUTSIDER, 9. november 2020 ― »Problem (tudi) pri Muzeju za arhitekturo in oblikovanje, kjer je neka samopromocija bivšega direktorja danes pripeljala do nekih nevzdržnih stanj in lobiranja, ki so bila že do skrajnosti – kako bi rekel – čudaška in samopromocijska, in to se mi je zdelo prav nenavadno v slovenskem prostoru.« To je edina obrazložitev ministra za kulturo Vaska… The post Matevž Granda: Čudaška argumentacija appeared first on OUTSIDER.

9. novembra 1835 se je rodil Davorin Jenko, slovenski skladatelj in dirigent

Kamra.si, 9. november 2020 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...9. novembra 1835 se je v Dvorju pri Cerkljah na Gorenjskem rodil  Davorin Jenko, slovenski skladatelj in dirigent, član Srbske akademije znanosti in umetnosti. Umrl je 25. novembra 1914 v Ljubljani.  Ljudsko šolo je obiskoval v Kranju in Ljubljani. Nižjo gimnazijo je obiskoval v Ljubljani. Višjo gimnazijo je obiskoval v Trstu. Pravo je študiral na Dunaju, kjer je leta 1861 napravil tudi prvi državniški izpit. Glasbe se je v Ljubljani učil pri Mašku in Riharju. V Trstu sta ga poučevala Sinico in Ricci. Med leti 1859-62 je bil prvi pevovodja Slovenskega pevskega društva na Dunaju.V tistem času je napisal nekaj pesmi posebej za zbor in jih tudi izvedel. Prva je bila Pobratimija, sledil ji je Mornar. 16. maja 1860 je napisal znano pesem Naprej, zastava slave!, ki je kasneje postala slovenska himna. Prvič je bila izvedena 22. oktobra 1860 na besedi Slovenskega pevskega društva v dvorani “pri Sperlu” na Dunaju. V četrtem letniku študija prava mu je ravnatelj dunajskega konservatorija Helmsberger ponudil mesto pevovodje pri Srbskem cerkvenem pevskem društvu v Pančevem. Jenko je ponujeno mesto sprejel. Tam je ostal dve leti. Med leti 1865-77 je vodil Beograjsko pevsko društvo. Že leta 1871 pa je postal dirigent v Narodnem gledališču v Beogradu, kjer je ostal do leta 1902. Po letu 1910 se je vrnil nazaj v Ljubljano, kjer je sodeloval v čitalniškem glasbenem življenju. Bil je pomemben za razvoj zgodnjega obdobja srbske glasbe, uvršča se med začetnike srbskega nacionalnega glasbenega stila, ki ga je realiziral S. Mokranjac in slovenske romantike. Na začetku ustvarjalne poti je pisal predvsem zborovske (vokalne) skladbe. Po selitvi v Srbijo je začel pisati tudi instrumentalno in scensko glasbo. Napisal je glasbo za okrog 90 iger, ki jih je uprizarjalo beograjsko gledališče, med drugimi tudi glasbo za Vračara, ki šteje za predhodnico srbske operete in glasbo za igro Pribislav in Božana, ki je bila skoraj že prava romantična opera. Vir: htt

ŠTIGLIČEV DAN

Društvo slovenskih režiserjev, 9. november 2020 ― France Štiglic (12. 11. 1919-4. 5. 1993), fotografija je iz Arhiva Slovenske kinoteke Društvo slovenskih režiserjev obeležuje 101. obletnico rojstva Franceta Štiglica, staroste slovenske kinematografije, s tremi spletnimi dogodki. Program je prilagojen za mlajše občinstvo (mladina od 14-18 let), vabljeni in dobrodošli pa seveda filmoljubke in filmoljubci vseh starosti! Četrtek, 12. november 2020 PROGRAM: 16.00 […]
V vrečah za smeti najdene 400.000 funtov vredne igrače Vojne zvezd

V vrečah za smeti najdene 400.000 funtov vredne igrače Vojne zvezd

Misli, 9. november 2020 ― Britanski par iz mesta Stourbridge je v podedovani garaži, polni vreč za smeti, našel zakladnico igrač, povezanih s priljubljeno franšizo Vojna zvezd, vrednih 400.000 britanskih funtov. Predmeti so bili v brezhibnem stanju in še vedno shranjeni v originalnih embalažah. Za nekatere od igrač so na dražbi iztržili do 30.000 funtov.
3. prelet: Noitu

3. prelet: Noitu

Radio Študent, 9. november 2020 ― Radar zaključuje jesenski cikel radijskih del umetnikov v preletu s Sašom Puckovskim, intermedijskim umetnikom, ki deluje pod psevdonimom Noitu.

Renesansa naravne gradnje: sklop webinarjev

OUTSIDER, 9. november 2020 ― Društvo za permakulturo Slovenije v sodelovanju z Združenjem za naravno gradnjo pripravlja sklop predavanj o naravni gradnji, kjer bo predstavljeno, kaj naravna gradnja je in kako vpliva na sodobnega človeka. Skozi niz webinarjev se bomo vprašali o resničnih potrebah pri gradnji in vrnili v čas, ko je bila naravna gradnja edina možna izbira. Pregledali bomo,… The post Renesansa naravne gradnje: sklop webinarjev appeared first on OUTSIDER.

Vse nared za ogled 31. Liffa iz domače kinodvorane

Misli, 9. november 2020 ― Podobno kot pri mnogih festivalih po svetu so se tudi organizatorji 31. Ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala (Liffe) odločili, da zaradi epidemioloških razmer del izdaje v predvidenem novembrskem terminu preselijo na splet. Poleg spletnih projekcij 22 celovečercev in izbora kratkih filmov so pripravili še spletni spremljevalni program.

Napoved Javnega razpisa za sofinanciranje izdaje izvirnih slikanic slovenskih avtorjev in ilustratorjev za leto 2021

Javna agencija za knjigo, 9. november 2020 ― Javna agencija za knjigo RS bo predvidoma v prvi polovici decembra 2020 objavila Javni razpis za sofinanciranje izdaje izvirnih slikanic slovenskih avtorjev in ilustratorjev za leto 2021. Predmet javnega razpisa bo sofinanciranje izdaje izvirnih slikanic slovenskih avtorjev in ilustratorjev. JAK bo predvidoma sofinancirala pet (5) slikanic. Na razpis se bodo lahko prijavili tudi založniki, ki so sofinancirani v okviru dvoletnega projektnega razpisa 2020-2021 in v okviru štiriletnega programskega razpisa za knjižne programe, vendar ne z deli/slikanicami, ki so že ali bodo sofinancirana v letu 2021 iz naslova omenjenih dvoletnega in štiriletnega razpisa. Razpis bo odprt najmanj 30 dni, torej predvidoma do sredine januarja 2021.

Pismo SNG Drama Ljubljana

SiGledal Novice, 9. november 2020 ― Sredi oktobra so slovenska gledališča zaradi poslabšanja epidemiološke situacije zaprla svoja vrata. V želji, da bi bila prekinitev čim krajša, gledalci v rubriki Pismo mojemu igralcu sporočajo, kako zelo si vsi želimo, da bi bila prekinitev kratkotrajna, in kako nestrpno pričakujemo sleherno gledališko druženje v živo. – Gledalka Maša Vasiljević piše SNG Drama Ljubljana.
NORA TURATO: ETO TI NA

NORA TURATO: ETO TI NA

Sodobna umetnost (Aljoša Abrahamsberg), 9. november 2020 ― Eto ti na je prva slovenska predstavitev v Amsterdamu živeče umetnice Nore Turato. Naslov je buzzword v hrvaščini – stalna besedna zveza, ki jo pogosto uporabljamo, sama pa nima posebnega pomena – in povzema Norin specifični odnos do jezika. Njeni performansi, knjige, murali, plakati in videi premlevajo iz različnih kontekstov iztrgane povedi ter jih mešajo v eklektične pastiše. Jezikovni fragmenti popularne in visoke kulture, oglaševanja, znanosti bolj zvenijo, kot pomenijo, vibrirajo v Norinih glasnih performativnih izvedbah, pisanih stenskih poslikavah in energičnih tipografijah njenih prostorskih postavitev brez nostalgije po svojem izgubljenem kontekstu. Izkušnja razstave in performansov Nore Turato je zato blizu konzumiranju jezika v digitalni dobi: potopljenosti v množico dražljajev, ki nas bolj zadevajo, kot nagovarjajo. Kurator razstave je Vladimir Vidmar. Eto ti na is the first Slovenian presentation by the Amsterdam-based artist Nora Turato. The title is a Croatian catchphrase – a frequently used standard saying without any special meaning – that sums up Turato’s specific attitude towards language. Her performances, books, murals, posters and videos ruminate on the sentences torn from different contexts, fusing them into eclectic pastiches. The linguistic fragments taken from popular and high culture, advertising and science, have more sound to them than meaning, they vibrate in Nora’s loud performative executions, colourful murals and the energetic typographies of her spatial layouts without any nostalgia over their lost context. The experience of Nora Turato’s exhibition and performance therefore comes close to consuming language in the digital age: the immersion in a multitude of stimuli that concern us more than they address us. Curator of exhibition is Vladimir Vidmar.

Tapiserije Marija Preglja končno v lasti PMPO

Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož, 9. november 2020 ― Spoštovani, vesel sem, da vas lahko s strani PMPO znova obvestimo o pozitivni zgodbi. Tokrat o zgodbi s srečnim koncem povezanim s TAPISERIJAMI IZ BUTIKA KOTEKS TOBUS – MARIJ PREGELJ. PMPO je že od leta 2000, ko je sprejel v restavratorski atelje za tekstil cikel osmih Pregljevih tapiserij, povezan z dolgo zgodbo reševanja dragocene umetniške […]

Janja Štibernik: Oprema počitniške hiše Kozolec

OUTSIDER, 9. november 2020 ― Svetlo in domačno notranjost družinske počitniške hiše Kozolec je načrtovala in uresničila arhitektka Janja Štibernik. Hiša Kozolec stoji v bližini Krškega. Zgrajena je bila že leta 2009, predlani pa je končno nastopil še čas za opremo notranjosti zgradbe. Arhitektka Janja Štibernik je želela ustvariti svetlo in prijetno okolje, ki bi povabilo k bivanju in uporabi.… The post Janja Štibernik: Oprema počitniške hiše Kozolec appeared first on OUTSIDER.
Povabilo k zbiranju vicev ali "koronski humor" – jesen 2020

Povabilo k zbiranju vicev ali "koronski humor" – jesen 2020

SEM, 9. november 2020 ― Zbiranje in deljenje vicev korona humorja je prepoznaven projekt Slovenskega etnografskega muzeja, zato z zbiranjem nadaljujemo in vas v tako imenovanem drugem valu vabimo, da nam vice še naprej pošiljate na elektronski naslov vici.semuzej@gmail.com. Spomladi 2020 je SEM ob razglasitvi epidemije nalezljive bolezni COVID-19 začel zbirati vice, povezane z omenjeno boleznijo in situacijo v kateri smo se znašli. Projekt je muzej poimenoval "koronski humor" in v ta namen odprl poseben elektronski naslov, kamor ste lahko pošiljali vaše vice. V obdobju dobrih dveh mesecev je SEM zbral preko 1.000 šal, projekt pa je naletel na lep odziv v javnosti.   Vice zbiramo še naprej! Vabljeni k sodelovanju, saj je (kot pravi ljudska modrost) smeh pol zdravja! Poziv za zbiranje vicev (prvi val) Seznam vseh izbranih vicev    
Ta ljudske v stripu tokrat z murnom muzikantom, štirimi godci in lovcem

Ta ljudske v stripu tokrat z murnom muzikantom, štirimi godci in lovcem

Misli, 9. november 2020 ― V Stripburgerjevi zbirki Minimundus, namenjeni najmlajšim bralcem, je izšla že tretja trojica stripovskih knjižic po motivih slovenskih ljudskih pripovedk. Pod skupnim naslovom Ta ljudske v stripu so tokrat v naboru Muren muzikant v stripovski preobleki Maje Kastelic, Štirje godci v avtorstvu Gašperja Rusa in Lovska sreča Igorja Šinkovca.

Pismo moji igralki Nataši Matjašec Rošker

SiGledal Novice, 9. november 2020 ― Sredi oktobra so slovenska gledališča zaradi poslabšanja epidemiološke situacije zaprla svoja vrata. V želji, da bi bila prekinitev čim krajša, gledalci v rubriki Pismo mojemu igralcu sporočajo, kako zelo si vsi želimo, da bi bila prekinitev kratkotrajna, in kako nestrpno pričakujemo sleherno gledališko druženje v živo. – Gledalka Neža Pogorevc piše igralki Nataši Matjašec Rošker.

Pismo gledališču ter igralcema Darji Reichman in Mateju Zemljiču

SiGledal Novice, 9. november 2020 ― Sredi oktobra so slovenska gledališča zaradi poslabšanja epidemiološke situacije zaprla svoja vrata. V želji, da bi bila prekinitev čim krajša, gledalci v rubriki Pismo mojemu igralcu sporočajo, kako zelo si vsi želimo, da bi bila prekinitev kratkotrajna, in kako nestrpno pričakujemo sleherno gledališko druženje v živo. – Gledalec Peter Šalamon piše gledališču ter igralcema Darji Reichman in Mateju Zemljiču.

Starodavni ostanki v Peruju razkrili mlado lovko velike divjadi

Misli, 9. november 2020 ― Eno najbolj razširjenih prepričanj o starodavnih kulturah, da so bili moški lovci in ženske nabiralke, izpodbija odkritje 9000 let starega okostja ženske, poleg katerega je bil pokopan komplet za lovljenje velike divjadi. Po trditvah arheologov ostanki, najdeni v perujskih Andih, nakazujejo na skoraj enakopravno sodelovanje med spoloma ob lovu.
Glasbenice v Sloveniji

Glasbenice v Sloveniji

SIGIC - Novice, 9. november 2020 ― Neformalna skupina glasbenic 'She Rocks Slovenia – Skupnost za ženske v glasbi' je na svojem portalu objavila seznam bendov in posameznih žensk in punc, ki ustvarjajo na domači (rock) sceni.
še novic