Katja Perat: Purgatorij

OUTSIDER, 10. november 2020 ― Na večer volilnega dne sedimo ob ognju na prijateljičinem vrtu. V tem novem, jesenskem (v ZDA zdaj rečemo tretjem – a kdo zares šteje) valu okužb s koronavirusom so peko kruha z drožmi in izvajanje glasbenih dejavnosti na mejnih prostorih med domom in zunanjim svetom nadomestila vrtna kurišča, ki omogočajo druženja na prostem tudi, ko… The post Katja Perat: Purgatorij appeared first on OUTSIDER.
najlepšemestonasvetu

najlepšemestonasvetu

Radio Študent, 10. november 2020 ― Živimo v najlepšem mestu na svetu. To smo slutili, si mrmrali, glede tega smo se suvereno strinjali, kadar smo še lahko po meglenih ‒ ponoči že od nekdaj praznih ‒ ulicah Ljubljane kolovratili proti domu. Toda nas ni prepričal ljubljanski župan, ki je prvi delil ta uvid, ampak najlepši fotoblog naše dežele.

RŠ recenzija: MRFY

Kino Šiška, 10. november 2020 ― Eden tistih nenavadnih elementov, za katere v resnici nimamo časa, ko smo na pravih koncertih, je domišljija. Lep primer za to je bil prvi koncert v seriji spletnih glasbenih dogodkov v organizaciji Kina Šiška, imenovani Dostava na dom. Tako je 5. novembra Katedralo zavzel najbolj vroč boyband domačega mainstreama, novomeški indie rockerji MRFY.

Gledališča z obiskovalci znova v stiku le prek spleta

SiGledal Novice, 10. november 2020 ― Gledališča, ki so morala letos zaradi epidemije covida-19 že drugič zapreti vrata, so se znova odločila, da v stiku z obiskovalci ostanejo vsaj prek spleta. Tako na različnih spletnih straneh in kanalih objavljajo arhivske posnetke svojih predstav, vse več gledališč pa ponuja tudi druge spletne vsebine, kot so pogovori z igralci.

EFA razglasila nominirance za 33. evropske filmske nagrade

Misli, 10. november 2020 ― Evropska filmska akademija (EFA) je danes v Sevilli razglasila nominirance za 33. evropske filmske nagrade. Število nominirancev v kategorijah celovečernih igranih in dokumentarnih filmov so letos izjemoma povečali iz pet na šest. Nagrajence bodo predstavili v seriji virtualnih dogodkov od 8. do 12. decembra.
NORA TURATO: ETO TI NA

NORA TURATO: ETO TI NA

Sodobna umetnost (Aljoša Abrahamsberg), 10. november 2020 ― Eto ti na je prva slovenska predstavitev v Amsterdamu živeče umetnice Nore Turato. Naslov je buzzword v hrvaščini – stalna besedna zveza, ki jo pogosto uporabljamo, sama pa nima posebnega pomena – in povzema Norin specifični odnos do jezika. Njeni performansi, knjige, murali, plakati in videi premlevajo iz različnih kontekstov iztrgane povedi ter jih mešajo v eklektične pastiše. Jezikovni fragmenti popularne in visoke kulture, oglaševanja, znanosti bolj zvenijo, kot pomenijo, vibrirajo v Norinih glasnih performativnih izvedbah, pisanih stenskih poslikavah in energičnih tipografijah njenih prostorskih postavitev brez nostalgije po svojem izgubljenem kontekstu. Izkušnja razstave in performansov Nore Turato je zato blizu konzumiranju jezika v digitalni dobi: potopljenosti v množico dražljajev, ki nas bolj zadevajo, kot nagovarjajo. Kurator razstave je Vladimir Vidmar. Eto ti na is the first Slovenian presentation by the Amsterdam-based artist Nora Turato. The title is a Croatian catchphrase – a frequently used standard saying without any special meaning – that sums up Turato’s specific attitude towards language. Her performances, books, murals, posters and videos ruminate on the sentences torn from different contexts, fusing them into eclectic pastiches. The linguistic fragments taken from popular and high culture, advertising and science, have more sound to them than meaning, they vibrate in Nora’s loud performative executions, colourful murals and the energetic typographies of her spatial layouts without any nostalgia over their lost context. The experience of Nora Turato’s exhibition and performance therefore comes close to consuming language in the digital age: the immersion in a multitude of stimuli that concern us more than they address us. Curator of exhibition is Vladimir Vidmar.
Igor Žužek

Igor Žužek

Loški muzej, 10. november 2020 ― Igor Žužek je bil dramski igralec, gledališki pedagog in član Združenja umetnikov Škofja Loka. Od leta 1997 je bil zaposlen v SLG Celje. Posnel je tudi 21 kratkih in celovečernih filmov, odigral nekaj epizodnih vlog v nadaljevankah in nanizankah ter reklam, v amaterskih gledališčih pa je kot režiser postavil na oder nekaj deset predstav.
V pričakovanju 31. LIFFa

V pričakovanju 31. LIFFa

Koridor, 10. november 2020 ― Druga polovica letošnjega LIFFa se bo najverjetneje odvila decembra. Ponujamo napovednik za prvo. The post V pričakovanju 31. LIFFa appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

O čudaštvu uspeha

Majda Širca blog, 10. november 2020 ― Nedavno kratko pojasnilo ministra za kulturo, da je zavrnil kandidaturo Matevža Čelika za ponovnega direktorja MAO zaradi njegove »samopromocije, ki je pripeljala do nekih nevzdržnih stanj in lobiranja, ki so bila že do skrajnosti – kako bi rekel – čudaška … Continue reading →

Blokiranje filma

Majda Širca blog, 10. november 2020 ― Saj je na dlani, da razumejo državo kot lastni plen, ampak vedenje, da je temu tako, ni v nobeno tolažbo, če ostane pri tem. Že več kot pol leta se vlada s tistim »kaj-nam-morejo« pogledom ujede od zgoraj na mravljo … Continue reading →
Mesta mestom: Univerzalno dostopno mesto – mesto za vse

Mesta mestom: Univerzalno dostopno mesto – mesto za vse

Inštitut za politike prostora, 10. november 2020 ― Skrb za enakovredno vključevanje vseh prebivalcev v življenjsko okolje je stalna naloga odgovornih za načrtovanje in urejanje urbanega prostora. Pri tem jih vodi spoznanje, da smo ljudje različni, da so potrebe invalidov v marsičem podobne potrebam starejših in staršev z otroškimi vozički ter da ni povprečnega uporabnika prostora. V praksi je zelo pomembno, kako dobro... The post Mesta mestom: Univerzalno dostopno mesto – mesto za vse appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Izgon nevladnikov iz Metelkove 6

Majda Širca blog, 10. november 2020 ― Aroganca je blaga beseda za način, kako se Ministerstvo za kulturo loteva nevladnih institucij, ki že skoraj tri desetletja domujejo v stavbi na Metelkovi 6. Sedaj jih na grob način mečejo ven – tudi s pojasnilom, da ministrstvo stavbo »potrebuje … Continue reading →

Pismo igralcu Primožu Bezjaku

SiGledal Novice, 10. november 2020 ― Sredi oktobra so slovenska gledališča zaradi poslabšanja epidemiološke situacije zaprla svoja vrata. V želji, da bi bila prekinitev čim krajša, gledalci v rubriki Pismo mojemu igralcu sporočajo, kako zelo si vsi želimo, da bi bila prekinitev kratkotrajna, in kako nestrpno pričakujemo sleherno gledališko druženje v živo. – Gledalka Tamara Šmit piše igralcu Primožu Bezjaku.

Pismo dragi Jasmini Založnik, dramaturginji, teatrologinji, recenzentki in producentki

SiGledal Novice, 10. november 2020 ― Sredi oktobra so slovenska gledališča zaradi poslabšanja epidemiološke situacije zaprla svoja vrata. V želji, da bi bila prekinitev čim krajša, gledalci v rubriki Pismo mojemu igralcu sporočajo, kako zelo si vsi želimo, da bi bila prekinitev kratkotrajna, in kako nestrpno pričakujemo sleherno gledališko druženje v živo. – Gledalka Milena Lebar piše dramaturginji, teatrologinji, recenzentki in producentki Jasmini Založnik.

Pismo ustvarjalcem predstave Seansa Bulgakov

SiGledal Novice, 10. november 2020 ― Sredi oktobra so slovenska gledališča zaradi poslabšanja epidemiološke situacije zaprla svoja vrata. V želji, da bi bila prekinitev čim krajša, gledalci v rubriki Pismo mojemu igralcu sporočajo, kako zelo si vsi želimo, da bi bila prekinitev kratkotrajna, in kako nestrpno pričakujemo sleherno gledališko druženje v živo. – Gledalka Ronja Matijevec Jerman piše ustvarjalcem predstave Seansa Bulgakov ali natančneje Matiji Solcetu, Tomášu Žižki, Tjaši Bertoncelj, Benjaminu Zajcu, Branetu Solcetu, Kristjanu Vidnerju, Gregorju Gobcu, Ani Duši, Gašperju Malnarju, Mihi Arhu in Filipu Šebšajeviču.

Zveza direktorjev evropskih filmskih agencij izrazila podporo SFC

Misli, 10. november 2020 ― Zveza direktorjev evropskih filmskih agencij - EFAD je izrazila podporo Slovenskemu filmskemu centru (SFC), ki se zadnje mesece sooča z administrativnimi težavami, zaradi katerih ne more izvrševati svoje naloge - podpirati slovenskih filmskih produkcij. Obenem je izrazila zaskrbljenost nad ohromljenostjo slovenske filmske krajine.

30 LET Društva GAM!

Ana Monro, 10. november 2020 10. novembra 2012 je po 30 letih aktivnega ustvarjanja za ulico in na ulici svojo bogato ustvarjalno pot sklenila umetniška skupina Gledališče Ane Monro (GAM). Letos mineva 30 let, odkar so člani te svoje sodelovanje tudi formalizirali in se združili v Društvo GAM, in sicer z namenom profesionalizacije gledališkega ustvarjanja, mednarodnega uveljavljanja k občinstvu odprtega ... The post 30 LET Društva GAM! appeared first on Ana Monro.

Pravljični dan Mariborske knjižnice neguje umetnost pripovedovanja

Misli, 10. november 2020 ― Tudi 20. Pravljični dan Mariborske knjižnice, namenjen negovanju umetnosti pripovedovanja, je tako kot večina ostalih kulturnih prireditev zaradi epidemije novega koronavirusa prenesen na splet. Dogajanje se začne danes z virtualnim druženjem mladinske pisateljice Majde Koren z osnovnošolci OŠ Ludvika Pliberška Maribor.

Umrl je dramski igralec Igor Žužek

SiGledal Novice, 10. november 2020 ― V 60. letu starosti je preminil dramski igralec in gledališki pedagog Igor Žužek, piše na spletni strani Slovenskega ljudskega gledališča (SLG) Celje. V omenjenem gledališču je Žužek kot član igralskega ansambla nastopil v več kot 50 predstavah, talent pa je pokazal tudi v filmih, denimo v Poti v raj in komedijah Kruha in iger ter Čefurji raus!

Emil Jurcan, Praksa: Stancija Brčevac

OUTSIDER, 10. november 2020 ― Prenova zgodovinskega kompleksa v Istri je delo arhitekta Emila Jurcana. Stanzia ali stancija v istrskem dialektu označuje stavbno-gospodarski kompleks, tipičen za to ozemlje. Stancija Brčevac vse elemente svojega tlorisa (zid, bivalne in gospodarske objekte) odmika na robove lastniškega zemljišča, ki je popoln kvadrat. To lastništvo pa skupaj z obliko parcele izvira še iz časa centuriacije… The post Emil Jurcan, Praksa: Stancija Brčevac appeared first on OUTSIDER.
Odhodi in prihodi

Odhodi in prihodi

Airbeletrina, 10. november 2020 ― Knjiga Doba velikih migracij na Slovenskem strokovnjakov in raziskovalcev Alekseja Kalca, izrednega profesorja in višjega znanstvenega sodelavca na Inštitutu za slovensko izseljenstvo in migracije ZRC SAZU, Mirjam Milharčič Hladnik, izredne profesorice ter znanstvene svetnice na omenjenem inštitutu, in Janje Žitnik Serafin, znanstvene svetnice na istem inštitutu, je obsežno, natančno, podrobno in izjemno dokumentirano delo.
1940 Unec – Mladi Sokoli, deca

1940 Unec – Mladi Sokoli, deca

Stare slike (Cerknica), 10. november 2020 ―  Leta 1940 so se mladi Sokoli z Unca takole postavili v vrsto. Prvi je Janez Pavčič, zadnji pa brat Tineta Bombača, ki jih je treniral. Janez Pavčič, rojen leta 1928 v Hraščah pri Postojni, je bil vsestranski športnik. Bil je prvi državni prvak v biatlonu leta 1965. Udeležil se je petih zimskih olimpijskih iger, leta […]

Mineva 95 let od rojstva igralca Richarda Burtona

Misli, 10. november 2020 ― Na današnji dan mineva 95 let od rojstva britanskega igralca Richarda Burtona (1925-1984). Mednarodno slavo je dosegel z vlogo Marka Antonija v filmu Kleopatra leta 1963, v katerem je zaigral skupaj z Elizabeth Taylor. Na snemanju se je zaljubil v vanjo in se pozneje z njo dvakrat poročil.

10. novembra 1894 se je v Hruševcu pri Šentjurju rodil Franjo Malgaj, slovenski častnik, pesnik in borec za severno mejo

Kamra.si, 10. november 2020 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...10. novembra 1894 se je v Hruševcu pri Šentjurju rodil Franjo Malgaj, slovenski častnik, pesnik in borec za severno mejo. Umrl je 6. maja 1919 na Tolstem Vrhu pri Ravnah na Koroškem.  Rodil se je kot peti od devetih otrok. Njegov oče mu je kljub borni plači železniškega čuvaja omogočil šolanje na gimnaziji. Oktobra 1914 je bil vpoklican. Končal je šolo za rezervne častnike in se v 87. pehotnem polku bojeval na soški in tirolski fronti. Za ponovno zavzetje postojanke Monte Celebije na Južnem Tirolskem (1916) je bil odlikovan z zlato medaljo za hrabrost in povišan v nadporočnika. Po propadu Avstro-Ogrske se je v Celju pridružil slovenski vojski. Zaradi lakote, izkoriščanja, protivojnega in proti bogataškega razpoloženja se je v Mežiški dolini v začetku novembra 1918 pričelo vsesplošno ropanje. Okoli 2000 delavcev je ustavilo delo in začelo ropati vojaške transporte, trgovine, gostilne in večje kmetije. Narodni svet za Mežiško dolino je zaprosil celjsko garnizijo za vojaško pomoč. 6. novembra 1918 je Malgaj zbral oddelek prostovoljcev in odšel z njimi na Koroško. V dveh dneh je oddelku uspelo obvladati kaotično stanje v Mežiški dolini. Malgajeva četa se je povečala na sedemdeset prostovoljcev in 23. novembra vkorakala v Pliberk, 30. novembra pa v Velikovec. Dan kasneje pa so ubranili še napad močnejših avstrijskih sil iz Celovca. V letih 1918–1919 je v Velikovcu izdajal list Jugoslovenski Korotan. Po ukazu Narodne vlade so ga poslali z bojišča v Guštanj (Ravne na Koroškem) z nalogo, da osnuje nekakšno vojaško okrožje. Med avstrijsko ofenzivo maja 1919 je pri Tolstem vrhu nameraval s četo ustaviti sovražnika, vendar naj bi se ponesrečil z ročno bombo. Posmrtno je bil odlikovan z redom Karađorđeve zvezde. Na mestu, kjer je padel, je bil leta 1924 odkrit spomenik; 1941 so ga nemške oblasti podrle, po vojni pa je bil obnovljen in leta 2010 prestavljen na ustreznejšo lokacijo. Malgajev pogum in značaj je popisal Prežihov Voranc v roma
še novic