Beno Novak

Beno Novak

Koreografski imenik, 24. november 2020 ― Plesalec, koreograf, producent, plesni pedagog in organizator Beno Novak (Kranj, 1991) je začel svojo plesno pot pod mentorstvom Saše Lončar v KD Qulenium v Kranju in kasneje nadaljeval na Umetniški gimnaziji (smer sodobni ples) v Ljubljani. Leta 2016 je diplomiral na plesni akademiji v Salzburgu za ples (SEAD) iz sodobnega…
Beno Novak

Beno Novak

Koreografski imenik, 24. november 2020 ― Plesalec, koreograf, producent, plesni pedagog in organizator Beno Novak (Kranj, 1991) je začel svojo plesno pot pod mentorstvom Saše Lončar v KD Qulenium v Kranju in kasneje nadaljeval na Umetniški gimnaziji SVŠGUGL (smer sodobni ples) v Ljubljani. Leta 2016 je diplomiral na plesni akademiji v Salzburgu za ples (SEAD) iz…

Ko mislim

Vrabec Anarhist, 24. november 2020 ― Sem te razočaral, si pomislil, in ali je že prepozno za novo misel o naju, misel, ki naju znova poveže, kot nasedlo ladjo z brega časa spravi nazaj v morje življenja. The post Ko mislim appeared first on Vrabec Anarhist.

PKP 6 – Kaj pa kultura?

Asociacija, 24. november 2020 ― Kot na vsak PKP do zdaj se je Asociacija odzvala tudi na šesti paket ukrepov za omilitev posledic epidemije, saj predlog vlade tudi tokrat ne obravnava kulturnega in umetniškega sektorja. Odkar so se začeli sprejemati in izvajati različni ukrepi za omejitev širjenja korona virusa covid-19, kulturni in umetniški sektor trpi znatne ekonomske posledice, saj je … Preberi več o PKP 6 – Kaj pa kultura?
My Brother Chases Dinosaurs (2019)

My Brother Chases Dinosaurs (2019)

Deseta umetnost, 24. november 2020 ― Moj brat lovi dinozavre je vesel in dobrosrčen film, ki je namenjen predvsem mlajšemu občinstvu in pa tistim, ki so mladi po srcu. Radostna družinska komedija – in hkrati veliko več od tega – je delo režiserja Stefana Cipanija, ki predstavi lahkotno, a ganljivo odo nepopolnosti in raznolikosti. Ta temelji na resnični zgodbi o 22-letnem Giacomu Mazzariolu in […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Oceanovih 8  Bohemian Rhapsody  Alita: Battle Angel (2019)  Ukradena princesa  Borat Subsequent Moviefilm (2020) Copyright © Deseta umetnost [My Brother Chases Dinosaurs (2019)], All Right Reserved. 2020.
Mol oddala drugo prijavno knjigo za kandidaturo Ljubljane za EPK 2025

Mol oddala drugo prijavno knjigo za kandidaturo Ljubljane za EPK 2025

Misli, 24. november 2020 ― Mestna občina Ljubljana (Mol) je danes oddala drugo prijavno knjigo za kandidaturo Ljubljane za Evropsko prestolnico kulture (EPK) 2025. Ljubljana kandidira za naziv EPK ob podpori 25 občin ljubljanske urbane regije. Za osrednjo temo kandidature si je delovna skupina izbrala solidarnost, za slogan pa Brez žice!, Wireless!, so sporočili z Mola.

Drugajanje po etapah, sprva na daljavo

SiGledal Novice, 24. november 2020 ― V Mariboru bi se moral danes začeti 19. festival Drugajanje, katerega cilj je približati mladim sodobno uprizoritveno umetnost. A je epidemija novega koronavirusa prekrižala načrte, zato bo festival izveden v treh etapah. Ogled predstav bo možen predvidoma šele prihodnjo pomlad, zaenkrat pa bosta izvedena dva projekta na daljavo.
MKC Maribor bo gostil evropsko prvenstvo v slam poeziji

MKC Maribor bo gostil evropsko prvenstvo v slam poeziji

Misli, 24. november 2020 ― Mladinski kulturni center (MKC) Maribor bo letos gostil Evropsko prvenstvo v slamovski poeziji, ki bo zaradi izrednih razmer prvič v zgodovini potekalo v spletni obliki. Na tekmovanju se bodo pomerili slamovski pesniki in pesnice, ki po navedbah organizatorjev spadajo v sam vrh evropske uprizoritvene poezije.
Uglasbena duhovnost Brine Jež Brezavšček

Uglasbena duhovnost Brine Jež Brezavšček

Odzven, 24. november 2020 ― Plošča Brine Jež Brezavšček ponuja intimen vpogled v introvertirano glasbeno izrazoslovje skladateljice, ki ji miniaturna struktura in komorno zasnovana sozvočja ne preprečujejo izraza velikopoteznih in univerzalnih konceptov. svetovnega nazora.

Razstava: Domoljub iz našega kraja – Dr. Janez Oražem

Kamra.si, 24. november 2020 ― Veliko je storil zanjo in za njene ljudi. Kdo? Dr. Janez Oražem, pred mnogimi leti edini zdravnik v ribniški dolini. Svoj poklic je opravljal s srcem in dušo, zato se ga mnogi še danes z veseljem spominjajo. Njegovo življenje je bilo bogato, polno zanimivih življenjskih zgodb. V knjižnici je v spomin nanj zaživela razstava Domoljub iz našega kraja – Dr. Janez Oražem, ki so jo pripravili učenci 1. razredov pod vodstvom učiteljic Nike Vrbinc Mihelič, Lucije Knavs in Anke Debeljak. Razstava je nastala na podlagi projekta Domoljubje – program medgeneracijskega sodelovanja in sodelovanja med osnovno šolo dr. Franceta Prešerna, zdravstvenim domom dr. Janeza Oražma Ribnica, na pobudo Medgeneracijskega društva za kakovostno starost Ribnica, ki deluje v okviru inštituta Antona Trstenjaka. Ob priložnosti je izšla tudi knjižica o projektu. Razstava je na ogled do konec novembra.   Vljudno vabljeni!

Zapisi iz brloga: Blaž Šef

SiGledal Novice, 24. november 2020 ― V času ukrepov za zajezitev novega koronavirusa vabimo gledališke ustvarjalce k pisanju o času, v katerem živimo, in o njihovem doživljanju prekinitve stika z gledalci. – Blaž Šef: "Če nam bo uspelo biti delovni, domišljijsko in človeško odprti ter ne preveč vljudni, potem mislim, da bo virusno stanje samo še en dejavnik, kot npr. stanje medsosedske odtujenosti, revščine, kiča ali etnocentrizma, proti kateremu se je treba boriti na vseh ravneh, ne pa da se s tem izgovarjamo iz skupnega delovanja."

Miloš Kosec: Z ruševinami iz krize?

OUTSIDER, 24. november 2020 ― Kriza navadno ustvarja ruševine – na Škotskem pa menijo, da bi se lahko z ruševinami iz krize izkopali. Verjetno še v nobeni krizi nismo imeli toliko priložnosti in časa, da bi razmišljali, kako se izkopati iz nje. Govorim seveda o ekonomski krizi, ki se kot posledica protikoronskih ukrepov napoveduje že osem mesecev, pa jo zaenkrat… The post Miloš Kosec: Z ruševinami iz krize? appeared first on OUTSIDER.

Začenja se 7. edicija Slowindove pomladi

Misli, 24. november 2020 ― S koncertom Luke Juharta in Uroša Rojka se drevi začenja 7. Slowindova pomlad, ki se zaradi aktualnih razmer seli na splet. Poleg vrste mladih avtorjev, ki jih bodo predstavili na skupnem koncertu s Forumom nove glasbe, so tu še trije Slovenci, ki jim bodo namenjeni samostojni glasbeni večeri. Cikel se bo sklenil 15. decembra.

GASI STRASTI PLAMEN – Mojca, Vesna in Katja pojejo slovenske cerkvene in eno ljudsko nabožno

KUD Trivia, 24. november 2020 ― Premiera predstave bo v PONEDELJEK, 14. 12. 2020 ob 19.00 uri na povezavi: https://youtu.be/MUbf7IFrhdA Nastopajo: MARIJA MOJCA PUNGERČAR, BORUT SAVSKI, VESNA GODLER, KATJA GRABNAR Vabimo k ogledu spletnega prenosa za javnost zaprtega dogodka, ki bo potekal v Cirkulaciji 2 v Ljubljani. O PROJEKTU: Projekt GASI STRASTI PLAMEN – Mojca, Vesna in Katja pojejo slovenske cerkvene in […]

Ob 20. obletnici delovanja Matjaža Krivica posebna edicija fotografij

Misli, 24. november 2020 ― V Galeriji Fotografija so v ponedeljek začeli prodajati posebno edicijo fotografij iz najnovejše serije Plan B Matjaža Krivica. Pripravili so jo ob 20. obletnici fotografovega profesionalnega delovanja. Plan B pripoveduje zgodbe pionirjev boja s podnebnimi spremembami. Krivic je fotografije posnel na Kitajskem, Norveškem, v Boliviji, ZDA in drugod.
Znan je prejemnik nagrade za najboljši literarni prvenec 2020

Znan je prejemnik nagrade za najboljši literarni prvenec 2020

Društvo slovenskih pisateljev, 24. november 2020 ― Nagrado za najboljši literarni prvenec 36. Slovenskega knjižnega sejma 2020 prejme BORUT KRAŠEVEC za knjigo AGNI (LUD Šerpa, 2020). Nagrado je izbrala žirija v sestavi Diana Pungeršič (predsednica), Žiga Rus (član) in Veronika Šoster (članica). Predstavitev nagrajenca bo v okviru programa 36. Slovenskega knjižnega sejma potekala v sredo, 25. novembra, ob 11. uri v oddaji Literarna […]

Narodna galerija išče dela Hinka Smrekarja za pregledno razstavo

Misli, 24. november 2020 ― Narodna galerija za prihodnje leto pripravlja pregledno razstavo Hinka Smrekarja, pri čemer se sooča z nepopolnim seznamom njegovih del. Zadnja retrospektivna razstava je bila leta 1952, veliko umetnin je skozi leta zamenjalo lastnike, pojasnjujejo v galeriji in se obračajo na lastnike del, da jim pomagajo sestaviti boljši seznam umetnin.

Na seji Odbora za kulturo o problematiki Metelkove

Asociacija, 24. november 2020 4. novembra 2020 se je ponovno zgodila nujna seje Odbora za kulturo z urgentno tematiko, na katero je bilo povabljeno tudi društvo Asociacija. Na 27. seji Odbora za kulturo je predsednica društva Asociacija Inga Remeta skupaj z drugimi povabljenimi gosti naslovila poziv Ministrstva za kulture k izselitvi nevladnim organizacijam, ki delujejo na naslovu Metelkova 6 … Preberi več o Na seji Odbora za kulturo o problematiki Metelkove

3. bienale industrijske umetnosti: Socialno-romantična utopija

OUTSIDER, 24. november 2020 ― Na znamenitem puljskem forumu, enem najlepših trgov na Mediteranu, so novembra letos postavili impresivno umetniško instalacijo. Avtorji iz umetniškega aktiva Metal Guru so pred Avgustov tempelj umestili štiri metre visoko kovinsko konstrukcijo, sestavljeno iz dveh rudarskih kladiv, kakršna so nekoč uporabljali v rudniku črnega premoga v Labinu. Pod instalacijo je pomenljiv zapis: »Čas je, da… The post 3. bienale industrijske umetnosti: Socialno-romantična utopija appeared first on OUTSIDER.
Epos

Epos

LUD Literatura, 24. november 2020 ― Mister Jozen je zjutraj kot ponavadi (in vendar ne kot po navadi, navade, rutine, bolečine in vseh podobnih človeka zatirajočih besed namreč Mister Jozen ni maral) nadvse preudarno, plemenito in pretežno krasno vstal iz svoje postelje in se začuda ni spremenil v insekta

Igor Saksida: Na otoku književnega upora

Sodobnost, 24. november 2020 ― Igor Saksida   Na otoku književnega upora     Sedim na otoku in pišem esej, uvodnik, ki mi ga je predlagala Jana Bauer, zato ima zanj in za (upam) navdušeno-polemičen odziv bralcev nemalo zaslug tudi ona. Povabila izvrstne mladinske pisateljice kljub…

Simona Semenič: Skrivno društvo KRVZ (Alenka Urh)

Sodobnost, 24. november 2020 ― Alenka Urh   Simona Semenič: Skrivno društvo KRVZ. Ilustrirala Tanja Komadina. Ljubljana: Mladinska knjiga, 2020.   Umetniške stopinje dramatičarke, dramaturginje, režiserke in performerke Simone Semenič so doslej odmevale predvsem po gledaliških deskah, z mladinskim prvencem Skrivno društvo KRVZ pa se…

Bart Moeyaert: Bratje

Sodobnost, 24. november 2020 ― Prirojeno   Z bratom sva ležala v postelji in se trudila, da bi se udobno namestila. Tiste noči s spancem nisva imela sreče, glavi sta nama kar prekipevali od najrazličnejših misli. Za sabo sva imela naporen dan, počeli smo vse mogoče,…

Slavko Pregl: Male skodrane zgodbe

Sodobnost, 24. november 2020 ― Male modrosti   Dolgočasna zgodba Dolgčas je dremal na kavču. »Pojdi z nami,« mu je reklo veselje. »Gremo rajat.« »Saj bi šel, ampak moram počivati še na levem boku,« je rekel dolgčas in se obrnil. »Pojdi z nami,« ga je…

Pismo SNG Maribor

SiGledal Novice, 24. november 2020 ― To jesen so vrata slovenskih gledališč zaradi obvladovanja epidemije kovida 19 zaprta za občinstvo. Zato v času zaustavitve gledalci v rubriki »Pismo mojemu igralcu« pišejo igralcem in drugim gledališkim ustvarjalcem o tem, kako zelo pogrešajo živo umetnost in kaj vse jim ta pomeni. Napišite pismo svojemu igralcu tudi vi. Pošljite ga na sigledal@gmail.com. – Gledalka Adrijana Kos piše SNG Maribor.

Mavričnost kulture in kulinarike Doline

Gornjesavski muzej Jesenice, 24. november 2020 ― Mavričnost kulture in kulinarike Doline Razstavo Mavričnost kulture in kulinarike Jesenic smo v Kosovi graščini na Jesenicah predstavili spomladi letos. S poudarkom na kmečki in kajžarski prehrani, tako vsakdanji kot praznični, smo v Liznjekovi domačiji želeli pokazati mavričnost kulinarike Doline. Medtem ko čakamo, da muzeji ponovno širom odpremo vrata, vas vabimo na virtualni sprehod po [...]
Knjiga priznanj: Feri Lainšček

Knjiga priznanj: Feri Lainšček

Airbeletrina, 24. november 2020 ― Tokratno Knjigo priznanj je izpolnil Feri Lainšček, ki je te dni med bralce poslal svoj trideseti roman, prvi del avtobiografske trilogije z naslovom Kurji pastir. V njem odstira potlačene spomine in z značilno avtorsko govorico ustvari vzdušje bivanja in odraščanja v hiši iz ilovice in pokrite s slamo. Vabljeni torej najprej k branju najprej Lainščkove Knjige priznanj, nato pa še njegovega romana.

24. novembra 1826 se je v Firencah rodil Carlo Collodi (pravo ime Carlo Lorenzini), italijanski pisatelj, novinar in publicist

Kamra.si, 24. november 2020 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...24. novembra 1826 se je v Firencah rodil Carlo Collodi (pravo ime Carlo Lorenzini), italijanski pisatelj, novinar in publicist. Umrl je 26. oktobra 1890 v Firencah. Collodi je psevdonim, ki ga je uporabljal od 1856 dalje, povzel po rojstni vasi svoje matere (Angela Orzali). Najbolj je znan po delu Ostržek. Vir: https://sl.wikipedia.org/wiki/Carlo_Collodi
V prihajajoči knjigi zbranih 27 dnevnikov Alana Rickmana

V prihajajoči knjigi zbranih 27 dnevnikov Alana Rickmana

Misli, 24. november 2020 ― Jeseni leta 2022 bo izšla knjiga The Diaries of Alan Rickman (Dnevniki Alana Rickmana), v kateri bo zbranih 27 zvezkov, ki jih je s prosto roko napisal pokojni britanski igralec. Pisal jih je vse do svoje smrti, z namenom, da bi jih nekoč objavil. Vsebujejo več kot 25 let misli o njegovi karieri in življenju, navaja britanski The Guardian.
še novic