Kaj pa festival in COVID-19?

Naši zbori, 18. januar 2021 ― Covid-19 je postal naša nova realnost in zavedamo se, da se marsikomu poraja vprašanje o izpeljavi festivala Europa Cantat. Zato vam odgovarjamo na… The post Kaj pa festival in COVID-19? appeared first on Naši zbori.
Iz zasebne zbirke: Cesarski patenti v slovenščini

Iz zasebne zbirke: Cesarski patenti v slovenščini

Zgodovina na dlani, 18. januar 2021 ― Kaj so bili cesarski patenti in kako se je slovenščina v sredini 18. stoletja razvila in uveljavila kot upravni jezik znotraj Habsburške monarhije? Patent je prvotno od vladarjev ali vladarskih oblasti izdana javna zapečatena listina splošnega pomena. Npr. tolerančni patent, ki je priznanim verskim manjšinam omogočil pravico do svobodne izbire… Preberi The post Iz zasebne zbirke: Cesarski patenti v slovenščini appeared first on Zgodovina na dlani.
Pesniški turnir 2021

Pesniški turnir 2021

Društvo slovenskih pisateljev, 18. januar 2021 ―     21. NAGRADNI NATEČAJ PESNIŠKEGA TURNIRJA za naziv VITEZ/VITEZINJA POEZIJE   Založba Pivec razpisuje natečaj za najboljšo izvirno neobjavljeno pesem v slovenskem jeziku. Na njem lahko z eno samo pesmijo, ki ne sme biti daljša od 60 verzov oz. vrstic, sodelujejo avtorji, stari vsaj 16 let. Avtor, ki bo poslal več pesmi ali predolgo […]

Posnetki iz cikla predavanj in delavnic PRIJAZNI DO OKOLJA

C.M.A.K. Cerkno, 18. januar 2021 ― V ciklu treh predavanj nam je Maja Nagode predstavila različne načine, kako lahko pomagamo okolju.Predstavila nam je, kako pravilno ločujemo odpadke, kako jih preprečujemo in kako deluje tekstilna industrija. Za vsakim predavanjem pa nam je tudi pokazala, kaj lahko sami izdelamo iz “odpadkov”, da vsaj malo pripomoremo k boljšemu odnosu do narave in nas samih. […] The post Posnetki iz cikla predavanj in delavnic PRIJAZNI DO OKOLJA appeared first on C.M.A.K. Cerkno.

SRČEVA DVOJKA online! (29.1.)

Ana Monro, 18. januar 2021 ― Online progam Studia GAM se v petek, 29. januarja ob 18.00 na kanalu SIMS nadaljuje z interaktivno klovnado Srčeva dvojka! Grega Močivnik in Nina Vombergar sta Srčeva dvojka, ki v iskanju družbe jadra med sanjaštvom in idealizmom na eni, ter pragmatičnostjo in racionalnostjo na drugi strani. Bivata v spremenljivi obrestni razdalji do vsakdanjega sveta. Plešeta s stanovanjsko poezijo in žonglirata z ... The post SRČEVA DVOJKA online! (29.1.) appeared first on Ana Monro.

Mika Cimolini: V kakšno realnost se bomo zbudili, če bodo poslanci podprli GZ-1?

OUTSIDER, 18. januar 2021 ― Vsi občudujemo urejeno grajeno okolje, urejene ulice, trge, stavbe in parke. Urejeno okolje izraža našo nacionalno in kulturno identiteto, ki jo razkazujemo tudi na razglednicah in turističnih promocijah.  Vendar pa lepo in urejeno okolje ni samoumevno in je v veliki meri odvisno od sistema urejanja prostora. Le arhitekti, krajinski arhitekti in urbanisti smo usposobljeni za… The post Mika Cimolini: V kakšno realnost se bomo zbudili, če bodo poslanci podprli GZ-1? appeared first on OUTSIDER.
Celjska Mohorjeva družba v jubilejnem letu s 60 novimi izdajami

Celjska Mohorjeva družba v jubilejnem letu s 60 novimi izdajami

Misli, 18. januar 2021 ― Celjska Mohorjeva družba bo letos, ob 170-letnici od ustanovitve Mohorjeve družbe, izdala okoli 60 knjižnih naslovov. Med novostmi med drugim izpostavljajo knjigo Branka Cestnika Šesti pečat, spomine kardinala Franca Rodeta Vse je dar, delo Aleša Maverja Za prgišče politike ter novo knjigo Metke Klevišar. V pripravi je že tudi Redna zbirka 2022.
Hiša kulture Pivka gosti razstavo Tilna Žbone

Hiša kulture Pivka gosti razstavo Tilna Žbone

Notranjsko primorske novice » Kultura, 18. januar 2021 ― Pivka – V Hiši kulture v Pivki je do 29. januarja na ogled razstava akademskega slikarja Tilna Žbone z naslovom Rheotaxis. Ker je galerija zaradi razmer zaprla vrata, si njegova dela lahko ogledate na Facebookovem profilu Hiša kulture Pivka. Razstava Rheotaxis, akademski slikar Tilen Žbona, Hiša kulture Pivka, 8. december 202029. januar 2021 Foto: Hiša kulture Pivka Tilen Žbona, ki ustvarja na področju slikarstva in novih medijev, je eden vidnejših umetnikov srednje generacije na Primorskem. Kot pravi kustosinja razstave Mojca Grmek, je njegovo izhodišče v slikarstvu raziskovanje odnosa med barvo in potezo. »Njegova zgodnja dela zaznamuje živahen preplet barv in potez, enakomerno razporejen po celotni površini platna, ki se kasneje vse bolj redči in kulminira v seriji skrajno prečiščenih platen z zgoščenim prepletom barv na belem ozadju. Nadaljnja raziskovanja ponovno pripeljejo do barvne in likovne polnosti, ki se tokrat ustvarja skozi dialog med pretežno monokromnim, nevsiljivim ozadjem in izzivalnimi detajli – zapredki zgoščenih, močnih, tu in tam celo fosforescenčno učinkujočih barv, nanesenih na platno s čopičem, lopatico ali v tehniki drippinga,« je zapisala v spremni besedi. »V najnovejših delih umetnik združuje izsledke svojih prejšnjih raziskovanj v novo sintezo. Na eni strani jih opredeljuje prečiščen izraz, ki izhaja iz skrajno omejene barvne lestvice, na drugi značilna kompozicija, ki se ustvarja skozi dialog, tokrat med monokromnim ozadjem v izbranem peščenem odtenku in zaplatami bele barve ali papirja, iz katerih skozi risbo v oglju vznika preplet abstraktnih figuralnih oblik.« Grmekova nadaljuje, da so ti procesi ustvarjanja so ključni za razumevanje vsebinske razsežnosti slikarstva Tilna Žbone. »Če so njegove starejše slike v kontrastu med belino ozadja in spontanimi nanosi barv ponazarjale napetost med biti in ne-biti, se v kasnejših ta napetost skozi dialog med nesnovnim, fluidnim ozadjem in nasičenimi, zgoščenimi detajli izteče
V Egiptu odkrili nove arheološke zaklade

V Egiptu odkrili nove arheološke zaklade

Misli, 18. januar 2021 ― V nekropoli v Sakari so egiptovski arheologi odkrili vrsto arheoloških najdb, med njimi več kot 50 lesenih sarkofagov, najstarejši naj bi bil star celo več kot 3000 let. Nova odkritja po besedah egiptologa in vodje skupine arheologov Zahija Hawassa odstirajo nova zgodovinska spoznanja, zlasti o obdobju t. i. novega egipčanskega kraljestva.

Tadej Zupančič: Televizija med karanteno 3

OUTSIDER, 18. januar 2021 ― Pričakoval sem, da bom – nekako – z osmozo postal poliglot, vendar pa se to ni zgodilo. Spiral 8/Engrenages 8 (Canal+/BBC) Slovo najboljše evropske policijske proceduralke v tem stoletju. Osem sezon – od leta 2005 naprej (v Britaniji od poletja 2006) – v družbi višje kriminalistične inšpektorice Laure Berthaud (Caroline Proust) ter njenega najbolj zvestega… The post Tadej Zupančič: Televizija med karanteno 3 appeared first on OUTSIDER.
18. mednarodni teden zvoka

18. mednarodni teden zvoka

SIGIC - Novice, 18. januar 2021 ― Pod okriljem Unesca se danes začenja 18. mednarodni teden zvoka, ki z bogatim programom predavanj, delavnic in v zvoku utemeljenih umetnosti, reflektor pozornosti obrača k zvoku in pomenu kvalitetnega zvočnega okolja.

TESTIRAMO

Center arhitekture Slovenije, 18. januar 2021 ― I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. The post TESTIRAMO appeared first on Center arhitekture Slovenije.
Mladinska knjiga letos načrtuje izdajo 250 knjižnih naslovov

Mladinska knjiga letos načrtuje izdajo 250 knjižnih naslovov

Misli, 18. januar 2021 ― Mladinska knjiga letos načrtuje izdajo okoli 250 naslovov, so povedali na spletni predstavitvi konec minulega tedna. Med drugim bodo s spominskima albumoma obeležili obletnici rojstva Franca Saleškega Finžgarja in Kristine Brenkove, obetajo pa se tudi številne novosti na področju leposlovja za odrasle, mladino in otroke kot tudi vrsta priročnikov.

Predstavitev knjige Darinke Kozinc: Dobiva se v Maxiju

Kamra.si, 18. januar 2021 ― V četrtek, 21. januarja 2021, ob 18. uri Goriška knjižnica vabi k spremljanju predstavitve knjige Darinke Kozinc: Dobiva se v Maxiju, Nežne zgodbe za romantične in tankočutne bralce. Knjigo bosta predstavili avtorica mag. Darinka Kozinc in avtorica spremne besede Darica Majer Leban. Dogodek bo povezovala dr. Megi Rožič, z glasbenim nastopom ga bo popestril Domen Kozinc. Prijazno vabljeni k ogledu.

Mestni grbi na kamniških majolikah

Medobčinski muzej Kamnik, 18. januar 2021 ― Leta 1956 je na keramičnem oddelku Združene kamniške kemične industrije začela delati Marica Ftičar. Ponovno je začela poslikavati majolike in kmalu so dobile status kakovostnega spominka. Z oddelkom je začel sodelovati belokranjski entuziast Božo Račič – Kume. Bil je učitelj in ravnatelj osnovne šole v Adlešičih. V prostem času je zavzeto zbiral etnografsko gradivo iz […] The post Mestni grbi na kamniških majolikah appeared first on MM:K.
Slikarski svet Pavla Florjančiča

Slikarski svet Pavla Florjančiča

Loški muzej, 18. januar 2021 ― Slikar Pavel Florjančič je popolnoma predan tihožitni tematiki. Prodornost njegovega jasnega, do konca izčiščenega vpogleda v skrivnostni svet razporejene predmetnosti, je v kontekstu slikarskega podajanja prostorske intime izjemna. 

Dušan je car!

SiGledal Novice, 18. januar 2021 ― Dušanu Jovanoviću v spomin objavljamo pesem Borisa A. Novaka, ki jo je napisal velikemu umetniku v čast in jo prebral na pogrebu 8. januarja na Bohinjski Beli. Pesem je na žalni slovesnosti 15. januarja v ljubljanski Drami prebral tudi Igor Samobor.

V studiu zagrebške Moderne galerije dela iz Politeove zbirke

Misli, 18. januar 2021 ― V Studiu Josipa Račića zagrebške Moderne galerije je na ogled razstava izbranih del iz zbirke Tonija Politea, ki sicer obsega več kot 400 umetnin hrvaških in tujih umetnikov. V zagrebškem razstavišču so tako na ogled tudi dela velikanov svetovne umetnosti, kot so Michelangelo Pistoletto, Salvador Dali, Gilbert&George, Keith Haring in Andy Warhol.
še novic