Scapelab: Arhitekti imamo resno politično moč

OUTSIDER, 5. februar 2021 ― Scapelab ta hip gradi več ključnih projektov mestnega in nacionalnega pomena. V Ljubljani poteka zahtevna prenova nekdanje Cukrarne, kjer bo zaživelo novo kulturno prizorišče prestolnice. Na drugem koncu mesta se po njegovih načrtih pripravlja gradnja dveh stanovanjskih stolpnic v Šiški. Za nedavno dokončano poslovno stavbo ELES je biro letos prejel osrednje arhitekturno priznanje, Plečnikovo nagrado.… The post Scapelab: Arhitekti imamo resno politično moč appeared first on OUTSIDER.
Objava petih vicev devetinpetdesetega izbora

Objava petih vicev devetinpetdesetega izbora

SEM, 5. februar 2021 ― Uredniški odbor je izbral devetinpetdeseti niz najboljših vicev, ki jih zbiramo v okviru našega poziva: Kako prepoznaš človeka, ki je okužen z angleškim virusom? Pela se po levi strani. Tko pogrešam koncerte, da bi šel še Damjana Murka poslušat. Sine što ne ideš u školu? Ne mogu da nadjem daljinski. (Prevod: Sin, zakaj ne greš v šolo? Ne najdem daljinca.)  Draga vlada, lahko bi tudi gostilne odprli za prvo triado (od 30 do 50 let)! Če bo v ponedeljek šola, bomo zagotovo vedeli v torek. Seznam vseh izbranih vicev    

Poslanci SD, LMŠ, Levice in SAB v interpelaciji Simonitiju očitajo neučinkovito spopadanje s posledicami epidemije v kulturi

SiGledal Novice, 5. februar 2021 ― Poslanci SD, LMŠ, Levice in SAB so vložili tudi interpelacijo kulturnega ministra Vaska Simonitija. Očitajo mu neučinkovito ukrepanje pri odpravi posledic blokade dela na področju kulture zaradi epidemije ter napade na neodvisnost novinarstva. Ministrovo delo razgrajuje kulturno delovanje, je v predstavitvi izpostavil poslanec Matjaž Nemec (SD).
Prešernov dan bodo kulturno obarvali na spletu

Prešernov dan bodo kulturno obarvali na spletu

Notranjsko primorske novice » Kultura, 5. februar 2021 ― V ponedeljek Slovenci praznujemo kulturni praznik Prešernov dan, ki ga bomo preživeli brez kulturnih prireditev v živo. Da pa ga bomo kljub temu preživeli v duhu kulture, so poskrbele občine in nekatere organizacije, ki so pripravile spletne vsebine. Na Bistriškem že od 19. januarja potekajo prireditve v okviru meseca kulture, o čemer smo že pisali, v Cerknici bodo kulturno prireditev na spletu predvajali v nedeljo, v ponedeljek virtualni pozdrav kulturi pripravljajo v Postojni, nagovor logaškega župana in predstavitev februarskih nagrajencev pa je že na ogled na spletu. Park vojaške zgodovine pa v ponedeljek podarja 20-odstotni popust na vstopnice. Prešernove Poezije, slovenski kulturni praznik FOTO: VALTER LEBAN V Cerknici bodo kulturni praznik bomo počastili s spletno prireditvijo, ki programsko slavi človeško telo in z njim njegovo neposrednost. »V Kulturni dom Cerknica sta prišla in zaplesala svoj vsakokrat drugačen, sproti nastajajoč duet mlada, izredno talentirana, mednarodno prepoznavna in večkrat nagrajena plesalca Žigan Kranjčan in Gašper Kunšek,« so o programu povedali na občini. Ogledati si bo moč njuno predstavo z naslovom Alien Express – Neodpovedan let. Slavnostni govornik bo župan Marko Rupar. Prireditev, ki si jo lahko ogledate v nedeljo, 7. februarja, ob 19. uri na spletni strani Občine Cerknica ter spletni in Facebookovi strani Kulturnega doma Cerknica, bo povezovala Vesna Telič Kovač. V ponedeljek, 8. februarja, ob 18. uri in torek, 9. februarja, ob 21. uri pa bo na ogled tudi na programu lokalne televizije TV Oron. Postojna: Virtualen pozdrav kulturi in napoved poletnega festivala »Na Občini Postojna dajemo kulturi velik poudarek, in sicer ob različnih priložnostih. Ob Prešernovem dnevu smo letos pripravili tako imenovani Pomežik prepovedani kulturi,« pravi župan Igor Marentič. Virtualni pozdrav kulturi ob njenem prazniku si lahko ogledate v ponedeljek, 8. februarja, ob 20.05 na lokalni televiziji TV Kolut, Facebookovi strani

Prešeren in Maleš – splet poezije in linije

Medobčinski muzej Kamnik, 5. februar 2021 ― Prešernov Sonetni venec v likovnih zapisih slikarja Mihe Maleša Literarni zgodovinar in prešernoslovec, France Kidrič je Maleša povabil k sodelovanju pri Prešernovem zborniku. Tako se je Miha Maleš od srede tridesetih let dalje intenzivno posvečal Prešernovemu opusu. Leta 1937 je v Maleševi Bibliofilski založbi izšel Prešernov Sonetni venec z Maleševimi ilustracijami. Ob tridesetih celostranih ilustracijah […] The post Prešeren in Maleš – splet poezije in linije appeared first on MM:K.

V spomin na Marka Sosiča

Vrabec Anarhist, 5. februar 2021 ― Marko je bil dejansko zadnji od slovenskih avtorjev v Italiji (po Pahorju, Rebuli, Košuti in Kravosu), ki mu je uspelo v pisateljski karieri prehoditi pot od začetkov v za Ljubljano tržaškem zakotju do slovenskega Parnasa. The post V spomin na Marka Sosiča appeared first on Vrabec Anarhist.
Novice: Slovenski kulturni praznik v Tolminskem muzeju

Novice: Slovenski kulturni praznik v Tolminskem muzeju

Tolminski muzej, 5. februar 2021 ― Tik pred zdajci nas je dosegla vesela vest, da lahko na letošnji kulturni praznik ponovno povabimo obiskovalce v naše prostore. V ponedeljek, 8. februarja, torej odpiramo svoja vrata po prazničnem urniku, od 13.00 do 17.00. Za ogled muzeja na ta dan velja prost vstop. Poleg stalne razstave Naplavine obsoške zgodovine je v muzeju trenutno postavljena zanimiva razstava z naslovom Prve posoške tovarne. Obuja spomin na čas naglega ...
Prešernova poezija bo odmevala iz SNG Maribor

Prešernova poezija bo odmevala iz SNG Maribor

SNG Maribor, 5. februar 2021 ― Zaradi epidemioloških ukrepov za zajezitev okužbe s koronavirusom se tradicionalni, letos že 35. recital Prešernove poezije Združenja dramskih umetnikov Slovenije ob 8. februarju letos seli v studie Radia Slovenija. V Ljubljani, Kopru, Celju in Mariboru bo Prešernove verze moč po ozvočenju slišati tudi v mestnih središčih, v mestu ob Dravi tudi s pročelja Slovenskega narodnega gledališča Maribor na Slomškovem trgu.
Dogajanje ob kulturnem prazniku »Pod oknam« Društva slovenskih pisateljev

Dogajanje ob kulturnem prazniku »Pod oknam« Društva slovenskih pisateljev

Društvo slovenskih pisateljev, 5. februar 2021 ―     Društvo slovenskih pisateljev je ob letošnjem Prešernovem dnevu, ki bo zaradi epidemiološke situacije, povezane z virusom Covid-19, drugačen kot dosedanja praznovanja, povezalo več akterjev različnih generacij, ki bodo slovenski kulturni praznik proslavili s poezijo, glasbo in sliko, dodan pa bo tudi gastronomski poklon poetu. Dogajanje bo moč spremljati preko virtualnih »oken« računalniških ekranov, […]
Zamejski Slovenci ob kulturnem prazniku z virtualnimi slovesnostmi

Zamejski Slovenci ob kulturnem prazniku z virtualnimi slovesnostmi

Misli, 5. februar 2021 ― Praznovanje slovenskega kulturnega praznika v teh dneh pripravljajo tudi zamejski Slovenci v Avstriji, Italiji in na Madžarskem. Zaradi epidemije covida-19 bodo slovesnosti virtualne, tako bodo osrednje prireditve potekale na spletu 8. februarja. Korošci so jo naslovili Beseda je kulturnemu človeku dragulj, Slovenci v Italiji pa Odtisi svetlobe.

13. literarni natečaj Term Snovik

Kamnik.info, 5. februar 2021 ― V počastitev meseca kulture odpiramo 13. LITERARNI NATEČAJ TERM SNOVIK. Prešerno vas vabimo k zapisu rimanih besed in misli na temo ZMAGA. Nagradni natečaj poteka v dveh kategorijah: za otroke do 15. leta in odrasle. Svoje pesmi lahko oddate v pisni, zvočni ali video obliki do 19. 2. 2021 na elektronski naslov animacija@terme-snovik.si. Razglasitev bo ... Prispevek 13. literarni natečaj Term Snovik je bil izvorno objavljen naportalu Kamnik Info.

Tomaž Krištof: Štirje stebri arhitekture

OUTSIDER, 5. februar 2021 ― Arhitekturno oblikovanje, kakovost zgradb, njihova usklajenost z okoljem, spoštovanje naravne in mestne krajine ter javna in zasebna dediščina so v Evropski uniji zadeve javnega interesa[1], zato je znanje, ki ga mora arhitekt pridobiti tekom študija, določeno z direktivami EU, kar poleg arhitekture velja le še za zdravstvene poklice. A če pri slednjih ni težav z… The post Tomaž Krištof: Štirje stebri arhitekture appeared first on OUTSIDER.

Prešernovi Soneti nesreče

Muzej Žiri, 5. februar 2021 ― Prešernovi Soneti nesreče so z ilustracijami Tomaža Kržišnika izšli kot  zgibanka davnega leta 1980. Zgibanko sta pred kratkim ponatisnili Občina Žiri in Muzejsko društvo Žiri. Mojstrstvo pesniškega velikana in žirovske ustvarjalnosti (Kržišnik, Etiketa) bi sodil v vsako slovensko, posebej pa žirovsko družino. Ob praznovanju kulturnega praznika lahko kupite zgibanko v Tušu, Marketu in Radirki. Vabljeni!
Bloody Sunday (2002)

Bloody Sunday (2002)

Deseta umetnost, 5. februar 2021 30. januarja 1972 se je v mestu Derry na severu Irske več kot 10.000 ljudi zbralo na sprva miroljubnem protestu zoper vmešavanje britanske politike v delovanje države, vendar se je ta končal s krvavim davkom; britanski vojaki so začeli streljati na civiliste in jih pri tem 13 ubili, 14 pa ranili. Dogodka se je oprijel […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Borat Subsequent Moviefilm (2020)  Igram, sem (2018)  Lords of Chaos (2019)  The Canal (2014)  Black Swan (2010) Copyright © Deseta umetnost [Bloody Sunday (2002)], All Right Reserved. 2021.
Slovenski kulturni praznik bo ob trenutnih razmerah vzbujal upanje

Slovenski kulturni praznik bo ob trenutnih razmerah vzbujal upanje

Misli, 5. februar 2021 ― Slovenski kulturni praznik, 8. februar, bo ob trenutnih razmerah, še vedno zaznamovanih s koronavirusom, poskušal zasejati upanje. Besedna zveza up budi, vzeta iz Prešernove Zdravljice, je tudi naslov državne proslave, ki bo večer prej v televizijskem posnetku počastila letošnje nagrajence. Tudi sicer bo praznik obeležen z razdalje.
Prešernova proslava v Mozirju (1913)

Prešernova proslava v Mozirju (1913)

Zgodovinski arhiv Celje (ZAC), 5. februar 2021 ― Pod signaturo SI_ZAC/1027/006/01013 hranimo v Fototeki Videčnik fotografijo, ki priča o Prešernovi proslavi v Mozirju leta 1913. Fotografija je del zapuščine celjskega in savinjskega publicista in zbiratelja Aleksandra Videčnika. Na fotografiji pozira številna šolska mladina, različni tipi oblek pa skoraj gotovo izpričujejo, da je nekaj otrok nastopalo v posebnem programu. Na fotografiji je identificiran tudi […] The post Prešernova proslava v Mozirju (1913) first appeared on Zgodovinski arhiv Celje - Hiša pisanih spominov.

Prešernova proslava v Mozirju (1913)

Zgodovinski arhiv Celje (ZAC), 5. februar 2021 ― Pod signaturo SI_ZAC/1027/006/01013 hranimo v Fototeki Videčnik fotografijo, ki priča o Prešernovi proslavi v Mozirju leta 1913. Fotografija je del zapuščine celjskega in savinjskega publicista in zbiratelja Aleksandra Videčnika. Na fotografiji pozira številna šolska mladina, različni tipi oblek pa skoraj gotovo izpričujejo, da je nekaj otrok nastopalo v posebnem programu. Na fotografiji je identificiran tudi […] The post Prešernova proslava v Mozirju (1913) first appeared on Zgodovinski arhiv Celje - Hiša pisanih spominov.
Podelitev Prešernovih nagrad 2021

Podelitev Prešernovih nagrad 2021

Društvo slovenskih režiserjev, 5. februar 2021 ― Matjaž Ivanišin /foto Gregor Božič/ Med letošnjimi prejemniki nagrade Prešernovega sklada je tudi član našega društva Matjaž Ivanišin , ki nagrado prejme za scenarij in režijo celovečernega igranega filma Oroslan. Iz utemeljitve: Nagrada Prešernovega sklada: režiser in scenarist MATJAŽ IVANIŠIN za režijo in scenarij igranega celovečernega filma Oroslan Matjaž Ivanišin se je že s svojimi […]
Hladna veriga 2/5

Hladna veriga 2/5

LUD Literatura, 5. februar 2021 ― Po seksualni epizodi z Asjo Tim že več mesecev ni bil v stiku z nobenim dekletom. Za to niti časa ni imel, saj se je moral, ker ga je čez mesec dni čakala oddaja zaključnega dela na fakulteti, popolnoma posvetiti delu.

Pismo igralcem

SiGledal Novice, 5. februar 2021 ― Gledalci, ki pogrešajo gledališče v živo, pišejo gledališkim ustvarjalcem, kako doživljajo prekinitev živega stika, in obljubljajo, da se bodo po koncu epidemije vrnili v dvorane. – Katja: "Po predstavi pa se je zelo lepo usesti tudi v kakšen lokal in reči kakšno o predstavi ali drugem." – Napišite pismo svojemu igralcu tudi vi in ga pošljite na sigledal@gmail.com.

Stranke KUL z interpelacijo nad Simonitija

SiGledal Novice, 5. februar 2021 ― Opozicijske LMŠ, Levica, SD in SAB, vključene v KUL, bodo danes v skladu z napovedjo v parlamentarni postopek vložile interpelacijo ministra za kulturo Vaska Simonitija. Med drugim mu očitajo, da ni vzpostavil nikakršnega dialoga s kulturniki. To bo tretja interpelacija ministrov vlade Janeza Janše v zadnjih tednih.

5. februarja 1926 se je v Sežani rodila Jolka Milič, slovenska pesnica, prevajalka in publicistka.

Kamra.si, 5. februar 2021 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...5. februarja 1926 se je v Sežani rodila Jolka Milič, slovenska pesnica, prevajalka in publicistka. Umrla je 21. januarja 2021 v Sežani. V družini Jožeta (Pepija) Miliča in njegove žene Ivanke Perhavc, poročene Milič, so se rodili trije otroci: prvorojenka Vilemira, drugorojenka Jolka in nato še sin Josip (Učo), svetovno znani pulmolog. Jolka Milič je osnovno šolo obiskovala v Sežani. Leta 1947 je maturirala na italijanskem učiteljišču, kjer je v enem letu opravila vse tri razrede. V mladih letih je obiskovala tečaje slovenščine in francoščine. Nekaj časa je službovala kot bančna uradnica, kjer je bila zaposlena tudi Tončka Ravbar, sestra Srečka Kosovela, s katero sta se pogosto pogovarjali o poeziji. Zaradi svoje ljubezni do književnosti je Jolka opustila poklic bančnice in se odločala za status neodvisne ustvarjalke. Od leta 1954 objavlja kritike, esejistično prozo, pesmi in prevode v slovenskem in zamejskem periodičnem tisku. Leta 1972 so v Pesniških listih pri založbi Lipa izšle njene Pesmi (lepljenke). Seznam avtorjev, katerih dela je prevajala, zajema več kot 170 imen pesnikov in pesnic slovenske in svetovne književnosti.

5. februarja 1919 je v Novem mestu umrl Rihard Dolenc, sadjar, vinogradnik, pedagog in publicist.

Kamra.si, 5. februar 2021 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...5. februarja 1919 je v Novem mestu umrl Rihard Dolenc, sadjar, vinogradnik, pedagog in publicist. Rodil se je 31. januarja 1849 v Podbrjah (Podnanos). Rihard Dolenc se je rodil na gradu Rožnik, v Dolenčevi graščini v Podbrjah (Podnanos). Osnovno šolo je obiskoval v Postojni, realko v Ljubljani in zaključil v Gorici. Že od otroštva je čutil veselje do narave, kmetijstva in vinogradništva, zato si je izbral študij na višjih kmetijskih šolah. Po končanem študiju je prevzel ravnateljstvo novoustanovljene dvoletne slovenske kmetijske šole na Slapu pri Vipavi(1873), s katero se je leta 1886 preselil na graščino Grm pri Novem mestu in jo zelo uspešno vodil vse do upokojitve leta 1907. Ker primernih učbenikov ni bilo, je kar sam napisal vse učno gradivo. Kmetijska šola na Slapu je pod njegovim vodstvom veljala za gospodarsko najbolj aktivno šolo v avstrijskem delu monarhije. Napisal je veliko strokovnih in praktičnih knjig, priročnikov za sadjarstvo in vinogradništvo ter čebelarstvo in svilarstvo, ki se je takrat začelo razvijat. Kot samostojne publikacije so izšle Sadjarstvo ali ovočarstvo (1887), Navod, kako naj se češplje suše in slivovec kuha (1872), Nauk, kako zasajati vinograde z ameriškimi trtami, da jih trtna uš ne more uničiti (1888, 1891).
Danes poslušamo: Kam?

Danes poslušamo: Kam?

SIGIC - Novice, 5. februar 2021 ― V vikendu pred kulturnim praznikom si privoščimo nekaj interpretacij Franceta Prešerna oziroma ene izmed njegovih najbolj priljubljenih in uglasbenih pesmi, v kateri se je navezal na ljudsko pesništvo.
še novic