The Little Things (2021)

The Little Things (2021)

Deseta umetnost, 9. februar 2021 ― “Hudič je v podrobnostih,” je rek, ki poganja temačni kriminalni triler The Little Things. V njem spremljamo ostarelega in utrujenega šerifovega namestnika Deka (Denzel Washington) in mladega ambicioznega policijskega detektiva Jima (Rami Malek), ki združita moči, da bi prijela okrutnega serijskega morilca, vendar pri tem naletita na marsikatero oviro, med drugim tudi na enigmatičnega osumljenca (Jared Leto) in […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    The Wailing (2016)  Bloodshot  The Lion King (1994)  Control (2007)  Ne bom več luzerka Copyright © Deseta umetnost [The Little Things (2021)], All Right Reserved. 2021.
»MAK JE FESTIVAL, KJER VSI DIHAMO KOT ENO!« PRAVI VODJA GREGOR POČIVALŠEK

»MAK JE FESTIVAL, KJER VSI DIHAMO KOT ENO!« PRAVI VODJA GREGOR POČIVALŠEK

Revija Primus, 9. februar 2021 ― Piše: Katja Gorečan   »Kako sem lahko oddaljen tako zelo, če nikdar nikamor nisem odšel« poje Martin Ramoveš, ki je letos že drugič nastopil na kantavtorskem festivalu MaK. Mednarodni kantavtorski festival MaK, ki ga prirejajo pod okriljem Kulturnega društva Grobelno, je decembra 2020 praznoval deseto obletnico, tokrat s spletno izvedbo koncerta treh slovenskih kantavtorjev: že ...
Sporočilo za javnost: Filmska vzgoja povezuje regijo

Sporočilo za javnost: Filmska vzgoja povezuje regijo

Kinodvor, 9. februar 2021 ― V torek in sredo, 26. in 27. januarja 2021, je potekal spletni regionalni seminar filmske vzgoje v jugovzhodni regiji Koraki k razvoju filmske vzgoje, na katerem je več kot sto predstavnikov ključnih institucij v širši regiji iskalo načine ohranjanja kakovosti in zagotavljanja dostopnosti filmske vzgoje – tudi v luči posledic, ki jih s seboj prinaša epidemija.
V Hiši kulture do 26. februarja razstavlja Luka Širok

V Hiši kulture do 26. februarja razstavlja Luka Širok

Notranjsko primorske novice » Kultura, 9. februar 2021 ― Pivka – V Hiši kulture je do 26. februarja na ogled razstava slik velikih formatov in instalacij Luke Široka z naslovom (Ne)udobje. Umetnik je svoje delo predstavil na videoposnetku, dosegljivem na kanalu YouTube. Razstava (Ne)udobje, Luka Širok, Hiša kulture, Pivka, 9.–26. februar 2021 Vir: Hiša kulture Pivka Širok ustvarja v različnih medijih, kot so slika, risba, kolaž, print, fotografija in instalacija ali kombinacije naštetega. »Svoj značilno eklektičen pristop uporablja tudi znotraj posameznega medija, v slikarstvu denimo kombinira različne tehnike (pastel, akril, sprej) in sloge, instalacije pa sestavlja iz malih plastik in zavrženih predmetov, ki jih z različnimi materiali poveže v novo celoto. Skozi ta pristop skuša podati avtentične podobe vsakdanjosti, ki se raztezajo med krhkostjo trenutka in brezčasnostjo, s humorne, včasih tudi ironične perspektive,« o umetniku in njegovem delu pravi kustosinja razstave Mojca Grmek. Na razstavi v Hiši kulture se Širok osredotoča na pojem (ne)udobja. Kot pravi, je udobje »dnevna rutina, ki neprestano poudarja, kako ‘lepo’ in kako ‘enostavno’ je živeti v krogu stabilne definicije časa in prostora«. Kot bi živeli znotraj majhne škatlice, ki jo drži skupaj vse, kar poznamo. »Ko pa se nekega dne odpre pokrov v resničnost in se zavemo vseh možnosti, ki so nam na voljo, nastopi (ne)udobje. Začnemo se spraševati, kaj vse bi lahko naredili s svojim življenjem in takrat nenadoma opazimo, da se počutimo nelagodno – pojavijo se panika, strah, dvom, negotovost.« »Čeprav to ni bil umetnikov namen, se kar same od sebe ponujajo vzporednice med razstavo in situacijo, v kateri se nahajamo zadnje mesece – ko naše vsakdanje življenje usmerjajo pojavi, na katere nimamo nobenega vpliva,« pravi kustosinja Grmekova. »Lahko bi rekli, da je resničnost z vso močjo vdrla v naše škatlice in jih postavila na glavo. Zaenkrat še ni mogoče reči, kakšna bo pokoronska vsakdanjost, dokler pa se ne izoblikuje, nam ne preostane drugega
Dolgi seznam nominirancev DUBLIN literarne nagrade 2021 in Sebastijan Pregelj s Kroniko pozabljanja

Dolgi seznam nominirancev DUBLIN literarne nagrade 2021 in Sebastijan Pregelj s Kroniko pozabljanja

Društvo slovenskih pisateljev, 9. februar 2021 ―   Sebastijan Pregelj: Kronika pozabljanja v angleškem prevodu se je uvrstila na dolgi seznam nominirancev DUBLIN literarne nagrade 2021   Prevod romana v angleščino A Chronicle of Forgetting (Sebastijan Pregelj – Kronika pozabljanja, Goga, 2014), ki je izšel pri zbirki Litterae Slovenicae, je bil uvrščen na dolgi seznam 49 nominacij za mednarodno DUBLIN literarno nagrado […]

90-letnica smučarskih tekov v Kamniku

Medobčinski muzej Kamnik, 9. februar 2021 2. januarja leta 1931 je bila pri Športnem klubu Kamnik ustanovljena smučarska sekcija. Za predsednika so izvolili vsestranskega športnika Iva Kumra, ki se je ob teku na smučeh, občasnim skokom na smučeh, cross-countryju, kolesarstvu in boksu med prvimi na Kamniškem ukvarjal tudi z alpinizmom. Med prvimi cilji, ki so si jih zadali, je bila izgradnja […] The post 90-letnica smučarskih tekov v Kamniku appeared first on MM:K.

Jakub Małecki: Rja

Koridor, 9. februar 2021 ― Roman o medgeneracijskem konfliktu in pomanjkanju komunikacije med starejšimi, ki so vojno doživeli, ter mlajšimi, ki posledice doživljajo posredno. The post Jakub Małecki: Rja appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Najlepša leta mojega življenja

Najlepša leta mojega življenja

Planet Siol.Net, 9. februar 2021 ― Zgodila se je premiera filma Gimnazije Poljane. V filmu je nastopilo 43 bivših poljank in poljancev, danes uveljavljenih osebnosti na različnih področjih umetniškega, kulturnega, znanstvenega, gospodarskega, športnega in političnega življenja.

V CD 6. festival slovenske jazzovske ustvarjalnosti

Misli, 9. februar 2021 ― V ciklu Cankarjevi torki bo drevi potekal 6. festival slovenske jazzovske ustvarjalnosti Zvončki in trobentice. Na koncertu v živo iz Gallusove dvorane Cankarjevega doma (CD), ki ga bo mogoče spremljati na spletu, bodo nastopili kitarist in skladatelj Tobija Hudnik z zasedbo Equilibrium as Insta_bility, Ana Čop & Thilo Seevers in Trokut.
Schmensiaria generica

Schmensiaria generica

Radio Študent, 9. februar 2021 ― Všeč mi je med karanteno se sprehajat po stari Ljubljani. Proti večeru socialni vakuum zalije koridorje med stavbami in ostanejo le še ... granitne kocke, tlakovci, asfalt ... realnost. Nič turistične vzhičenosti, ki iz provincialnega baroka primašta idilično selfie-fasado.

E-Literarna postaja z Avgustom Demšarjem na Prešernov dan

Kamra.si, 9. februar 2021 ― Ob slovenskem kulturnem prazniku je Mariborska knjižnica objavila pogovor z Avgustom Demšarjem, pisateljem kriminalk, ki s svojo plodovitostjo in doslednostjo pooseblja močan tok v preporodu kriminalnega žanra pri nas. Avtor desetih knjig, ki se večinoma dogajajo v mariborskem okolju, je prispeval k večji veljavi žanrske literature v slovenski književnosti, saj je že bil nominiran za kresnika. S scenaristom aktualne slovenske televizijske serije Primeri inšpektorja Vrenka se bo pogovarjal Nino Flisar iz Založbe Pivec, kjer je izšla večina njegovih knjig. Pogovor, ki ga je posnel Vid Hajnšek, si lahko ogledate na povezavi: https://www.youtube.com/watch?v=jzW8uk4G95w&t=1114s Prijetno literarno druženje!

Mineva 150 let od rojstva pisatelja Frana Saleškega Finžgarja

Misli, 9. februar 2021 ― Mineva 150 let od rojstva pisatelja, dramatika, duhovnika in urednika Frana Saleškega Finžgarja, ki se je rodil 9. februarja 1871 v Doslovčah. Njegova rojstna hiša je urejena v muzej in kot pravi vodnica Petra Kržan, je v vaseh pod Stolom Finžgarjev duh še vedno prisoten. "Bil je res velik Slovenec in človek z veliko začetnico," je poudarila.

Iz UKM za kulturni praznik: Pesnik med policami

Kamra.si, 9. februar 2021 ― Ker epidemiološke razmere letos, žal, ne dopuščajo dogodkov v živo, je tudi Univerzitetna knjižnica Maribor letošnji kulturni praznik obeležila virtualno.  Video Iz UKM za kulturni praznik: Pesnik med policami je poetični sprehod skozi knjižnico, knjige, poezijo in univerzalnost sveta, ki ga knjižnice že dolgo poskušajo ujeti in klasificirati v devet zaokroženih skupin znanja. Nastal je po scenariju in izboru Boruta Gombača, literarnega ustvarjalca in knjižničarja Univerzitetne knjižnice Maribor. Z glasom in s podobo v njem, ob avtorski glasbeni podlagi Marka Groblerja, nastopi pesnik in avtor scenarija sam. Pripoved sledi asociacijam, ki jih kot izhodišče sproža zaporedje Univerzalne decimalne klasifikacije. Realizacija videa je delo Studia Legen. Ogledate si ga lahko na povezavi:  https://www.youtube.com/watchv=tRe4W8iRgzc&feature=youtu.be Prijetno literarno druženje!

Pogovor s prim. Ivanom Dolinarjem ob prejemu plakete Janka Kača v preboldski knjižnici

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 9. februar 2021 ― Ob slovenskem kulturnem prazniku je v Občinski knjižnici Prebold v torek, 2. februarja 2021, potekal pogovor s prim. Ivanom Dolinarjem, dr. med., častnim občanom Občine Prebold in letošnjim dobitnikom plakete Janka Kača. Z gostom je o njegovi bogati ustvarjalni življenjski poti spregovoril mag. Marko Repnik, podžupan Občine Prebold. Za življenjske dosežke na področju ohranjanja kulturne dediščine je dobitniku čestital župan Občine Prebold Vinko Debelak.   Prim. Ivan Dolinar je s svojim pisnim opusom v 13 izdanih knjigah obsežno zajel ljudi in navade v Občini Prebold ter s tem pomembno prispeval h ...

Dodali smo nove e-vsebine: Štruklji

Gornjesavski muzej, 9. februar 2021 ― Te zavitke iz kvašenega ali nekvašenega testa, z različnimi nadevi, kuhane ali pečene, imamo vsi radi. Včasih so jih pripravljali predvsem ob praznikih in ob večjih skupnih delih. Zbrali smo nekaj zanimivosti o štrukljih in pripravili navodila, kako jih pripravimo s pehtranovim nadevom. https://www.youtube.com/watch?v=hXbefYDMHsk&feature=youtu.be  

Pred 90 leti se je rodil avstrijski pisatelj Thomas Bernhard

Misli, 9. februar 2021 ― Pred 90 leti se je rodil avstrijski pisatelj, dramatik in pesnik Thomas Bernhard. V svojih delih, v katerih je pogosto uporabljal avtobiografske prvine, je bil neizprosen do države, kar je sprožilo nemalo kritik in celo škandalov. Danes velja za enega največjih avstrijskih pripovednikov po drugi svetovni vojni.

Medena celica

OUTSIDER, 9. februar 2021 ― Čebelarstvo je del tradicije, a pred leti se je ta starodavna, a hkrati sodobna dejavnost, še bolj popularizirala. Panji so iz vaških travnikov in gozdov dosegli nove prostore, prostore v središču mest. Med drugimi ima za popularizacijo čebelarjenja in osveščanje, da lahko gre za povsem mestno dejavnost, v našem prostoru veliko zaslug društvo Urbani čebelar.… The post Medena celica appeared first on OUTSIDER.
Feri Lainšček: Kurji pastir

Feri Lainšček: Kurji pastir

MMC Knjige, 9. februar 2021 ― Feri Lainšček se v romanu Kurji pastir z neverjetno natančnostjo, ki obsega tudi najintimnejše podrobnosti, kot so odločanje staršev, kako mu bo ime, ali mamine težave z dojenjem, popisuje svoje rojstvo in prva dva meseca življenja.

Pismo gledališčnikom

SiGledal Novice, 9. februar 2021 ― Gledalci, ki pogrešajo gledališče v živo, pišejo gledališkim ustvarjalcem, kako doživljajo prekinitev živega stika, in obljubljajo, da se bodo po koncu epidemije vrnili v dvorane. – Napišite pismo svojemu igralcu tudi vi in ga pošljite na sigledal@gmail.com.

Pismo moji igralki Poloni Juh

SiGledal Novice, 9. februar 2021 ― Gledalci, ki pogrešajo gledališče v živo, pišejo gledališkim ustvarjalcem, kako doživljajo prekinitev živega stika, in obljubljajo, da se bodo po koncu epidemije vrnili v dvorane. – Anja Oset: "Občutek, ki ste mi ga omogočili kot gledalki predstave Faust, sem kasneje prenesla tudi na svoja takratna likovna dela na fakulteti, bila so močna, prefinjena in kritična." – Napišite pismo svojemu igralcu tudi vi in ga pošljite na sigledal@gmail.com.

Filmarija #010: Playing Man

Društvo slovenskih režiserjev, 9. februar 2021 ― Deseto epizodo podkasta Filmarija že lahko poslušate na tej povezavi. Moderatorka Urša Menart, sogovornik letošnji prejemnik nagrade Prešernovega sklada režiser in scenarist Matjaž Ivanišin. Podkast nastaja s finančno podporo Slovenskega filmskega centra, javne agencije.
1960 Gorenje Otave – Jože Zalar, Bečajev oče

1960 Gorenje Otave – Jože Zalar, Bečajev oče

Stare slike (Cerknica), 9. februar 2021 ― Jože Zalar ali Bečajev oče iz Dolenjih Otav je veljal v Otavski soseski za enega od najpomembnejših vaščanov tistega časa. Po vrnitvi iz Amerike leta 1919, kamor ga je pot peljala za zaslužkom, je postal viden družbenopolitični delavec in je  kot tak veliko prispeval k razvoju domačega kraja. S širokim znanjem in izkušnjami, modrostjo, z […]

9. februarja 1931 se je v Škocjanu pri Novem mestu rodil Dare Ulaga, slovenski igralec

Kamra.si, 9. februar 2021 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...9. februarja 1931 se je v Škocjanu pri Novem mestu rodil Dare Ulaga, slovenski igralec. Umrl je  30. junija 1987  v Ljubljani.  Osnovno šolo je obiskoval v Trebnjem (1937–1941), nižjo gimnazijo v Novem mestu (1942–1946), 3-letni kmetijski tehnikum pa v Mariboru (1947–1950). Služboval je 1950–1953 kot kmetijski tehnik na gospodarstvu Predsedstva vlade LRS (Brdo pri Kranju), v letih 1954–1955 je študiral agronomomijo na Agronomski fakulteti v Ljubljani nato pa 1955 do 1959 igralstvo na Akademija za igralsko umetnost in leta 1971 diplomiral.
Deconstruct: Festival žive elektronike

Deconstruct: Festival žive elektronike

SIGIC - Novice, 9. februar 2021 ― Deconstruct ponovno poganja mašine in pripravlja živo-elektronsko doživetje. Tokrat virtualno, a nič manj inovativno, vizualno atraktivno in glasbene svežine polno. Svoj arzenal, ki sega od eksperimentala prek zlomljenih ritmov pa vse do tršega tehna, bo med 16. in 19. februarjem 2021, prikazalo nekaj trenutno najvidnejših slovenskih live act izvajalcev.
Grand Prix za kratki film Sestre na festivalu v Clermont Ferrandu

Grand Prix za kratki film Sestre na festivalu v Clermont Ferrandu

BSF, 9. februar 2021 ― Glavna mednarodna nagrada najpomembnejšega filmskega festivala kratkega filma je pripadla slovenskemu filmu. V soboto, 6. februarja se je zaključil 43.mednarodni filmski festival v Clermont Ferrandu, ki je potekal od 29. januarja na daljavo. Glavna mednarodna nagrada najpomembnejšega filmskega festivala kratkega filma je pripadla slovenskemu filmu. Kratki film Sestre režiserke Katarine Rešek – Kukle, ki je na festivalu imel tudi svetovno premiero, se je v tekmovalnem programu predstavil med 78 filmi.
še novic