Gloria mundi

Gloria mundi

MMC Gledamo, 17. julij 2021 ― Robert Guédiguian je znano ime francoskega filma. Njegov Sneg na Kilimandžaru je bil leta 2011 med drugim prejemnik nagrade lux, z omenjenim filmom in več drugimi deli je bil v tekmovalnih programih najprestižnejših festivalov.

Skupno petje iz studia EC TV

Naši zbori, 17. julij 2021 ― Vabimo vas k vsakodnevnemu spremljanju skupnega petja (Open singing) na festivalskli Europa Cantat TV! Vsak dan od 17. do 22.… The post Skupno petje iz studia EC TV appeared first on Naši zbori.
Ogrevanje pred 17. festivalom Kino Otok – Isola Cinema

Ogrevanje pred 17. festivalom Kino Otok – Isola Cinema

Kino Otok, 17. julij 2021 ― Med 25. in 29. avgustom 2021 bo v Izoli potekal 17. mednarodni filmski festival Kino Otok – Isola Cinema. Celoten program letošnje izdaje bo znan konec julija, od takrat naprej pa bo na sporedu več ogrevalnih dogodkov v Izoli, Novi Gorici in v Ljubljani. Posebna priložnost za filmsko...

Na Ptuju se začenja zgoščeni del 12. festivala Arsana

Misli, 17. julij 2021 ― Z glasbenim večerom Amy Winehouse by June mlade vokalistke Nuše Bezjak v Sončnem parku se na Ptuju zvečer začenja glavni del 13. mednarodnega festivala Arsana. Med vrhunci letošnjega dogajanja je nastop ameriške vokalne zasedbe Naturally 7, ki bo 25. julija nastopila na dvorišču Minoritskega samostana in tudi uradno odprla festival.

Salzburški festival bo odprla nova postavitev Slehernika

SiGledal Novice, 17. julij 2021 ― V Salzburgu se bo začel poletni festival, ki bo po lanski skrajšani izvedbi zaradi pandemije koronavirusa ponovno v znamenju stoletnice. Odprla ga bo nova postavitev igre Slehernik avstrijskega avtorja Huga von Hofmannsthal v režiji Michaela Sturmingerja. Festival bo do 31. avgusta gostil gledališke in glasbenogledališke predstave ter koncerte.
1858 Ljubljana – Edini postavni denar v avstrijskem cesarstvu

1858 Ljubljana – Edini postavni denar v avstrijskem cesarstvu

Stare slike (Cerknica), 17. julij 2021 ― Zanimiva in vsestransko uporabna knjižica za preproste ljudi nosi naslov: Hitri računar z oziram na sedanji denar po avstrijski veljavi in na novo mero in vago. 8. popravljeni natis Ljubljana 1885 Tokrat se bomo lotili denarja. Prebivalci naše dežele so se večkrat srečali s preimenovanjem denarja, pa razvrednotenjem denarja in ob nastanku novih držav z zamenjavo […]

17. julij 1861 - ustanovljena Slovanska čitalnica v Mariboru

Kamra.si, 17. julij 2021 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...17. julij 1861 - ustanovljena Slovanska čitalnica v Mariboru Slovanska čitalnica v Mariboru je imela pomembno vlogo v kulturnem in političnem življenju Maribora v 19. Stoletju. Namen društva oz. čitalnice je bil, da goji in utrjuje rabo slovenskega jezika, slovensko ljudsko petje, nudi članom slovenske časnike in časopise, uprizarja gledališke igre ter ustanovi knjižnico. Univerzitetna knjižnica Maribor hrani v Enoti za domoznanstvo ter Rokopisni zbirki in Zbirki drobnih tiskov precej originalnega rokopisnega gradiva in drobnih tiskov ter dokumentacijo iz slovenskih časnikov. Rokopisno gradivo Slovanske čitalnice v Mariboru je UKM pridobila kot dar leta 1941. Gradivo je sistematično urejeno in hranjeno pod ustreznimi pogoji pod signaturo Ms 201 in obsega osem vsebinskih sklopov: I. Ustanovitev in pravila, II. Pisma Slovanske čitalnice, III. Korespondenca Slovanski čitalnici, IV. Sejno gradivo in zapisniki, V. Prireditve, VI. Razne akcije, VII. Stiki z drugimi društvi in VIII. Knjižnica. Slovanska čitalnica v Mariboru ali kar Čitalnica v Mariboru je obstajala od 17. julija 1861 pa do aprila 1941, ko jo je odpravil ukrep okupacijskih oblasti.Julija 1861 so se v pisarni odvetnika dr. Ferdinanda Dominkuša sestali mariborski slovensko naravnani meščani ter tudi po vzoru hrvaških „čitaonic“ in ob neposredni spodbudi ustanovitve čitalnice v Trstu spomladi tega leta nato ustanovili prvo slovensko društvo z imenom „narodna slovanska čitavnica.“Med ustanovnimi člani najdemo odvetnika dr. Janka Serneca in dr. Jakoba Ploja, jezikoslovca Josipa Šumana in Janeza Majcigerja, glasbenika Janeza Miklošiča in zdravnika dr. Matijo Preloga.Ustanovitelji so v samem mestu imeli vzorce v društvih, v katerih so sodelovali sami, vendar je bil tam jezik nemški, njihove dejavnosti pa so bile takšne, da so bile primerne tudi za novo Slovansko čitalnico. Pri svojem delu se je čitalnica mogla zgledovati tudi po Mariborskem moškem pevskem društvu (Marburger
V Pulju začetek 68. filmskega festivala

V Pulju začetek 68. filmskega festivala

Misli, 17. julij 2021 ― S projekcijo celovečernega prvenca hrvaške režiserke Antonete Alamat Kusijanović s slovensko udeležbo Murina se drevi začenja 68. filmski festival v Pulju. V nacionalnem programu bodo skupno prikazali šest filmov, ob Murini tudi slovensko manjšinsko koprodukcijo Po tamburi v režiji Stanislava Tomića.

17. julija 1872 se je v kraju Cerekvice nad Bystřicí na Češkem rodil Bohuslav Skalicky, vinogradnik in vinar

Kamra.si, 17. julij 2021 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...17. julija 1872 se je v kraju Cerekvice nad Bystřicí na Češkem rodil Bohuslav Skalicky, vinogradnik in vinar. Umrl je 8. decembra 1926 v Novem mestu.  Po osnovni šoli v rojstnem kraju in meščanski šoli v Hořicích je nekaj časa delal v vrtnarstvu grofa Černína. Od leta 1890 do 1893 je obiskoval Pomološki zavod v Troji pri Pragi, se izpopolnjeval na Višji enološki in pomološki šoli v Klosterneuburgu, kjer je leta 1894 diplomiral in bil po diplomi izredni slušatelj na visoki poljedelski šoli na Dunaju. Leta 1895je prišel v Novo mesto in tu vodil dela za obrambo proti trtni uši na Kranjskem, bil vinarski nadzornik, od leta 1921 upravitelj Kmetijske šole na Grmu, od leta 1924 do smrti pa ravnatelj Nižje kmetijske šole. Ustanavljal je državne matičnjake (zemljišče, na katerem se prideluje ključe podlag vinske trte, ki se jih uporablja za cepljenje in ne za pridelavo grozdja), v Bršljinu pri Novem mestu je zasadil ameriški matičnjak s trtnico, vpeljal vzorne in poskusne vinograde, vodil tečaje za cepljenje in stratificiranje trt ter za kletarstvo. V Novem mestu (leta 1897) in Št. Vidu pri Vipavi je uredil vzorno državno vinsko klet. Leta 1909 je vodil prireditev razstave kranjskih vin v Pragi in skrbel za vso potrebno propagando. Po njegovi zaslugi se je kvaliteta dolenjskih vin, vključno s cvičkom, močno dvignila, kar je imelo tudi tržni učinek. Aktiven je bil tudi v javnem življenju, in sicer kot član Dolenjskega pevskega društva, odbornik Narodne čitalnice, glavni odbornik Kmetijske matice v Ljubljani, predsednik podružnice Sadjarskega in vinarskega društva v Novem mestu. Bil je dopisni član Čehoslovaške kmetijske akademije v Pragi. Za svoje delovanje na področju vinarstva je napredoval na službenem mestu do višjega vinarskega nadzornika in bil med vojno odlikovan z vojnim križcem II. razreda za civilne zasluge. Za uspešno delovanje na gospodarskem področju pa je bil odlikovan z redom Sv. Save IV. stopnje. Članke je objavljal v sl
Festival Europa Cantat bo v prilagojeni obliki združil zborovske pevce

Festival Europa Cantat bo v prilagojeni obliki združil zborovske pevce

Misli, 17. julij 2021 ― Ljubljana bo za teden dni združila zborovske pevce in ljubitelje tovrstnega petja. Začel se bo vseeuropski festival Europa Cantat, ki je ob trenutnih razmerah zahteval prilagoditev programskih vsebin. V Cankarjevem domu ga bodo nocoj odprli domači in gostujoči izvajalci s prepletom različnih glasbenih stilov ter novih in že znanih skladb.
še novic