Trafika ob sončnem zahodu #04: Gašper Tkačik

OUTSIDER, 20. julij 2021 ― Trafika je končno dobila svoj električni priključek! Povezan je na javno razsvetljavo. Ko se v mestu prižgejo luči, elektriko po novem dobi tudi Plečnikova trafika na Vegovi. In začne se ulični pogovorni festival Trafika ob sončnem zahodu. Srečevali se bomo s sogovorniki iz sveta arhitekture, umetnosti in znanosti. Skupni imenovalec vseh srečanj bo prostor – tudi naši…
Novo v videoarhivu

Novo v videoarhivu

Loški muzej, 20. julij 2021 ― V našem spletnem videoarhivu si lahko ogledate predavanje o zgodovini klekljanja na Slovenskem, od prvih omemb do vpisa klekljanja čipk v Sloveniji na Unescov Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva leta 2018.
Novo v knjižnici SEM

Novo v knjižnici SEM

SEM, 20. julij 2021 ― V knjižnici SEM smo za projekt Etnografski in muzeji svetovnih kultur kot prostori skrbi kupili več literature, ki se navezuje na vsebinske sklope projekta (ekologijo, podnebne spremembe, antropocen, nova družbena gibanja, rasizem, muzeologijo, muzejske zbirke). V nadaljevanju izpostavljamo dve monografiji. Empire of cotton: a new history of global capitalism avtorja Svena Beckerta (Penguin, 2015) podaja zgodovinski pregled bombaža kot proizvoda, čigar zgodovina sega na šest celin in obsega tisoč let. Skozi bombaž kot surovino in njegove izdelke opisuje širitev globalnega kapitalizma. The history of white people priznane ameriške zgodovinarke Nell Irvin Painter (Norton, 2010) raziskuje idejo »beline« skozi zgodovino, vse od stare Grčije do nedavnega. Lepo pokaže, da so že antična ljudstva razlike med ljudmi dojemala kulturno in ne fizično. Tako so nekatera ljudstva druga, svetlejša, dojemala kot manj civilizirana. Knjiga pokaže, da so »rasne razlike« arbitrarne in fluidne, bolj kot s telesom vezane na razred in kulturo.     V knjižnici je seveda na voljo še veliko drugih zanimivih knjig. Vabljeni k obisku!  
DIY Laserworkshop with Lissajous

DIY Laserworkshop with Lissajous

PIFcamp, 20. julij 2021 ― It was the mid 19th century, when a relatively young physicist from Versailles tried to impress the ladies of his entourage by attaching two tiny mirrors to tuning forks and drawing knotlike shapes with light against the wall. The dames of his time were hardly impressed. Little did the physicist know that in the 21st … Continue reading DIY Laserworkshop with Lissajous The post DIY Laserworkshop with Lissajous appeared first on PIFcamp.

Music from the Retrofuturist Universe

PIFcamp, 20. julij 2021 ― At PIFcamp, beepblip (Ida Hiršenfelder) is going on an expedition to the vast universe of retrofuturist sound with the extensive construction of a do-it-yourself analogue synthesizer —The Music from Outer Space Sound Lab ULTIMATE. The synth contains all the basic and some extended building blocks for modular synthesis. The project is a tribute to the … Continue reading Music from the Retrofuturist Universe The post Music from the Retrofuturist Universe appeared first on PIFcamp.
1946 Rakek – Razvoj športa po letu 1945 – VII.

1946 Rakek – Razvoj športa po letu 1945 – VII.

Stare slike (Cerknica), 20. julij 2021 ― NAMIZNI TENIS Milan Juvančič – Njegova športna pot, tako kot tekmovalec in kot organizator ter povezovalec se je začela leta 1946, ko so ga na 6. seji UO 26. 6. 1946 Fizkulturnega društva Rakek, sprejeli v članstvo. Že novembra pa je bil predlagan v disciplinsko komisijo. Bil je vsestranski športnik, smučar, smučarski skakalec, nogometaš, šahist […]

20. julija 1933 je v Mozirju umrl Franc Praprotnik, učitelj in sadjar

Kamra.si, 20. julij 2021 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...20. julija 1933 je v Mozirju umrl Franc Praprotnik, učitelj in sadjar.  Rodil se je 28. januarja 1849 na Andražu nad Polzelo.  Oče mozirskega sadjarstva je obiskoval ljudsko šolo v Šmartnem ob Paki. Po dveh letih je šolanje nadaljeval v Celju, kjer je z odliko končal štiri razrede mestne šole. Leta 1870 je na celjski gimnaziji maturiral z odliko, nato se je na željo staršev vpisal na bogoslovje v Mariboru. V tem času ga je prizadel propad domačije, zato je leta 1873 izstopil iz bogoslovja in se vpisal na mariborsko učiteljišče ter ga s pomočjo državne podpore končal leta 1874. Učiteljsko službo je nastopil avgusta 1874 kot podučitelj v Selnici ob Dravi. V letih med 1876 in 1881 je bil definitivni učitelj v Limbušu, nato pa je postal nadučitelj pri Devici Mariji v Puščavi. Leta 1889 je dobil mesto nadučitelja na takrat še dvorazredni ljudski šoli v Mozirju. Tam je ostal v službi kar 26 let do upokojitve leta 1915.
še novic