Ivana Šojat: Ezan

Ivana Šojat: Ezan

MMC Knjige, 4. april 2022 ― Postsekularizem, kakor ga razume filozofinja Rosi Braidotti, opozarja na prisvojiteljstvo in izbrise vednosti, naziranj in misli, ki se zgodijo v imenu razsvetljenskega projekta in zahodnega imperializma.
Umrl je slikar in akademik Emerik Bernard

Umrl je slikar in akademik Emerik Bernard

Misli, 4. april 2022 ― V 85. letu starosti je umrl slikar in akademik Emerik Bernard, upokojeni redni profesor za slikarstvo na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, poroča spletni portal MMC RTV. Za svoje ustvarjanje je prejel več nagrad, med njimi Prešernovo nagrado.

Bralna značka za odrasle 2022: Letos vabijo kratke zgodbe

Štajerski tednik, 4. april 2022 ― Na svetovni dan poezije so v Knjižnici Ivana Potrča Ptuj oznanili začetek Bralne značke za odrasle (BZO) 2022. Ob tej priložnosti je njena direktorica Milena Doberšek spomnila, da je minilo že dobri dve desetletji od prve ideje za tovrstno nagovarjanje in spodbujanje odraslih k branju. Pobudnica bralne značke je bila Liljana Klemenčič. Bralna značka za odrasle je najprej zaživela v ožjem krogu na OŠ Breg. Od leta 2005 pa jo izvajajo v Knjižnici Ivana Potrča Ptuj za širši krog bralcev.
Elementarna: Od kakovostne zasnove do kakovostne izvedbe je dolga pot

Elementarna: Od kakovostne zasnove do kakovostne izvedbe je dolga pot

OUTSIDER, 4. april 2022 ― Arhitekturni biro Elementarna so leta 2017 ustanovili Ambrož Bartol, Dominik Košak, Miha Munda, Rok Staudacher in Matevž Zalar, prej sošolci na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani, ki so pri projektih sodelovali že v času študija. S kolektivom smo se pogovarjali o horizontalni organizaciji dela, ki je mlajšim birojem danes vse bliže, poleg tega pa tudi […]

Pridružujemo se kampanji #GREMOVOLIT! (9.4.)

Ana Monro, 4. april 2022 ― Na povabilo Inštituta 8. marec bomo v soboto, 9. 4. dopoldan, v središču Ljubljane izvedli umetniško intervencijo v podporo njihovi (vseslovenski) kampanji #gremovolit!                   The post Pridružujemo se kampanji #GREMOVOLIT! (9.4.) appeared first on Ana Monro.

Pravljična sreda v Občinski knjižnici Braslovče: Zeleni piščanček

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 4. april 2022 ― Po dolgih mesecih pravljičnega spanja so se na pravljično sredo 30. marca 2022 v Občinski knjižnici Braslovče prebudili pravljični junaki. Nagajivo so žmrkali iz knjig in se čudili, zakaj jih tako dolgo nismo prebudili. Vsi tisti majhni in ne več tako zelo majhni so s svojimi starši prisluhnili njihovim dogodivščinam. Tokrat je bil najglasnejši beli gosak, ki je prilezel iz toplega hleva na kmetiji. Nadvse si je želel svojega majhnega, puhastega piščančka. Da bi ga lahko hranil, kopal in mu pel pesmice za lahko noč. Spomladi, ko so kokoši začele valiti, ...
Neslutena energija konj na platnih Rajka Kranjca

Neslutena energija konj na platnih Rajka Kranjca

Notranjsko primorske novice » Kultura, 4. april 2022 ― Neslutena energija konj na platnih Rajka Kranjca Featured Ilirska Bistrica, 2. april 2022 – V Pavlovčevi galeriji v so aprila na ogled postavili razstavo domačega slikarja Rajka Kranjca z naslovom Samo KONJI. Avtor, ki že deseto leto neumorno skrbi za pester program v galeriji, pravi, da v času, ko smo vsi skupaj zaradi neugodnih epidemioloških razmer dobesedno izolirani, tudi ideje niso prepogoste. S tem se navezuje na tokratno razstavo, za katero je poskrbela neslutena energija, ki ga vedno prevzame ob pogledu na čudovite živali, konje. Podobe konj na platnih vzpodbujajo širitev notranje energije in raziskovanje novih možnosti gibanja. Razstavo so odprli 2. aprila in je na ogled do 4. maja. Razstava Samo KONJI (Rajko Kranjec), Pavlovčeva galerija, Ilirska Bistrica, 2. april–4. maj 2022 Foto: Petar Nikolić Rajko Kranjec se s slikarstvom ukvarja že mnogo let, prvič pa se je javnosti samostojno predstavil konec leta 1997. Do danes se lahko pohvali z mnogimi samostojnimi razstavami, kar nekajkrat je sodeloval tudi na skupinskih. Preizkušal se je v različnih tehnikah, akrilu, olju, tušu in mešani tehniki. V vseh teh letih je menjaval tematiko, upodabljal je staro krajinsko arhitekturno dediščino, vedno so mu bili poseben izziv portreti in živalska figuralika, v zadnjih letih pa realistično slika krajinske motive, seveda na svojstven način. Zelo znan je njegov večno mlad in nikoli dokončan cikel Čudoviti svet, ki ga je že velikokrat pokazal na razstavah doma in drugje. Sicer pa ima Kranjec posebne zasluge. Znano je, da je proti koncu leta 2002 na pobudo takratne kulturne organizacije združil bistriške slikarje in ponovno je zaživelo Likovno društvo Franceta Pavlovca Ilirska Bistrica, ki ni delovalo več kot desetletje. Že takrat je pokazal svoje organizacijske sposobnosti in društvo uspešno vodil do leta 2010. V teh letih je organiziral veliko skupinskih društvenih razstav in nekaj likovnih kolonij. Pavlovčevo galerijo, nekoč samo Galerijo Doma na Vi
Muzeji z novo spletno akcijo Naprej v preteklost

Muzeji z novo spletno akcijo Naprej v preteklost

Misli, 4. april 2022 ― Skupnost muzejev Slovenije ter služba za premično dediščino in muzeje pri Narodnem muzeju Slovenije sta slovenske muzeje ponovno povezala v spletno akcijo Naprej v preteklost. Potekala bo do 10. aprila, tokrat pa jo povezujeta 150-letnica rojstva arhitekta Jožeta Plečnika in 20. obletnica Poletne muzejske noči.
Modularni sistem TECEloop z novimi površinami

Modularni sistem TECEloop z novimi površinami

Revija Hiše, 4. april 2022 ― NOVA SVEŽINA ORIGINALA Upravljalne plošče TECEloop že več let navdušujejo s svojo široko ponudbo in arhitekturno jasno obliko. V podjetju TECE smo to klasično zasnovo celovito prenovili s sodobnimi barvami in pristnimi materiali. Znotraj obsežne ponudbe upravljalnih plošč TECEloop za stranišča in pisoarje je modularni sistem posebna rešitev, s katero lahko stranke upravljalne plošče za Beri dalje →
Prispevek 3 Ukrajina

Prispevek 3 Ukrajina

Forum slovanskih kultur, 4. april 2022 ― Lorem Ipsum je slepi tekst, ki se uporablja pri razvoju tipografij in pri pripravi za tisk. Lorem Ipsum je v uporabi že več kot petsto let saj je to kombinacijo znakov neznani tiskar združil v vzorčno knjigo že v začetku 16. stoletja. To besedilo pa ni zgolj preživelo pet stoletij, temveč se je z malenkostnimi spremembami … Prispevek 3 Ukrajina Read More »

Prispevek 2 Ukrajina

Forum slovanskih kultur, 4. april 2022 ― Lorem Ipsum je slepi tekst, ki se uporablja pri razvoju tipografij in pri pripravi za tisk. Lorem Ipsum je v uporabi že več kot petsto let saj je to kombinacijo znakov neznani tiskar združil v vzorčno knjigo že v začetku 16. stoletja. To besedilo pa ni zgolj preživelo pet stoletij, temveč se je z malenkostnimi spremembami … Prispevek 2 Ukrajina Read More »

Prispevek 1 Ukrajina

Forum slovanskih kultur, 4. april 2022 ― Lorem Ipsum je slepi tekst, ki se uporablja pri razvoju tipografij in pri pripravi za tisk. Lorem Ipsum je v uporabi že več kot petsto let saj je to kombinacijo znakov neznani tiskar združil v vzorčno knjigo že v začetku 16. stoletja. To besedilo pa ni zgolj preživelo pet stoletij, temveč se je z malenkostnimi spremembami … Prispevek 1 Ukrajina Read More »
Novice: Naprej v preteklost - Plečnik na Primorskem

Novice: Naprej v preteklost - Plečnik na Primorskem

Tolminski muzej, 4. april 2022 ― Leto 2022 je za našo kulturo in dediščino posebno leto, saj obeležujemo 150-letnico rojstva arhitekta Jožeta Plečnika, ki je pustil velik pečat tako v domačem kot tujem prostoru. Dogodkom, ki se v spomin na Plečnika vrste v tem letu, se pridružujemo tudi v Tolminskem muzeju. V okviru vsakoletne muzejske akcije Naprej v preteklost smo na naših spletnih straneh objavili razstavo, ki govori o edinem večjem Plečnikovem delu na Primorskem. Pod ...
Težko je biti bog

Težko je biti bog

Koridor, 4. april 2022 ― Celostno zastavljena in dobro izpeljana nas opozori na morebitne vzporednice z aktualnim, istočasno pa nas še nasmeji in sprosti. The post Težko je biti bog appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Plečnikova arhitektura v Ljubljani na razglednicah Vekoslava Kramariča

Plečnikova arhitektura v Ljubljani na razglednicah Vekoslava Kramariča

SEM, 4. april 2022 ― V fototeki SEM hranimo zbirko Vekoslava Kramariča, ki je ena pomembnejših fotografskih zbirk SEM. Obsega okoli 4.000 razglednic in voščilnic ter njim pripadajočih steklenih črno-belih negativov. Kramarič je bil izvrsten pokrajinski fotograf in založnik razglednic, ki je deloval v Ljubljani med letoma 1926 in 1945. Veliko slovenskih krajev  se lahko pohvali z razglednico, ki jo je posnel prav Kramarič. V 30. in 40. letih 20. stoletja je fotografiral 446 vasi, trgov in mest, zaradi česar ga uvrščamo med pomembne kroniste časa med obema vojnama. Med razglednicami številčno izstopa Ljubljana in med motivi zasledimo tudi objekte, ki jih je ustvaril mojster Plečnik, ki je v 30. in 40. letih 20. stoletja zaznamoval gradbeno prenovo Ljubljane. Na razglednicah: Žale, cerkev sv. Frančiška, Tromostovje, prenovljena Kongresni trg in Trg francoske revolucije, novourejena struga Ljubljanice, Vzajemna zavarovalnica in Šance na grajskem griču. #NAPREJVPRETEKLOST je skupna spletna akcija Skupnosti muzejev Slovenije. Temi letošnje akcije sta #plečnikvmuzej in #nočvmuzeju. Akcija poteka med 4. in 10. aprilom. Program SEM Spremljajte nas!

Napoved gledaliških dogodkov od 4. 4. do 10. 4.

SiGledal Novice, 4. april 2022 ― Jera Ivanc: "Mislim, da mora dramatik na nek način prehoditi podobno pot, kot jo je dramatika, da mora začeti pri Homerju in Ajshilu; na primer tako, da snuje časovno enoten tekst, v katerem se okoli dogodka splete precej likov in razraste precej zgodb, nekaj glavnih in nekaj stranskih; ni tako lahko, te pa nauči dramaturgije, zgoščenosti, finega tkanja."

Tapiserije iz zapuščine grofov Leslie, predavanje

Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož, 4. april 2022 ― V aprilu, maju in juniju vabimo na cikel predavanj V PREPLET NITI VTKANE ZGODBE. Letos v Pokrajinskem muzeju Ptuj – Ormož obeležujemo 40 let delovanja prvega konservatorsko-restavratorskega ateljeja za tekstil v Sloveniji. Ta med drugim skrbi za muzejsko zbirko tapiserij, ki je v slovenskem prostoru unikatna in zato posebej dragocena. V ciklu predavanj bomo predstavili posamezne dele zbirke […] The post Tapiserije iz zapuščine grofov Leslie, predavanje appeared first on PMPO.
Zabaven žanrski hibrid

Zabaven žanrski hibrid

Literatura v živo, 4. april 2022 ― »Pod lasmi imam glavo, v njej so misli, spodaj pa so še vsi drugi deli deklice.« Že po takšni predstavitvi je jasno, da Mina razmišlja po svoje. Zna biti pa tudi kot vse druge deklice (ali dečki) – je ljubiteljica stripov, še posebej Čudomačke, v šoli so ji najljubši odmori, tekanje po igrišču in izmenjevanje sporočil z najboljšo prijateljico Nežo.
Plečnikova arhitektura v Ljubljani na razglednicah Vekoslava Kramariča

Plečnikova arhitektura v Ljubljani na razglednicah Vekoslava Kramariča

SEM, 4. april 2022 ― V fototeki SEM hranimo zbirko Vekoslava Kramariča, ki je ena pomembnejših fotografskih zbirk SEM. Obsega okoli 4.000 razglednic in voščilnic ter njim pripadajočih steklenih črno-belih negativov. Kramarič je bil izvrsten pokrajinski fotograf in založnik razglednic, ki je deloval v Ljubljani med letoma 1926 in 1945. Veliko slovenskih krajev  se lahko pohvali z razglednico, ki jo je posnel prav Kramarič. V 30. in 40. letih 20. stoletja je fotografiral 446 vasi, trgov in mest, zaradi česar ga uvrščamo med pomembne kroniste časa med obema vojnama. Med razglednicami številčno izstopa Ljubljana in med motivi zasledimo tudi objekte, ki jih je ustvaril mojster Plečnik, ki je v 30. in 40. letih 20. stoletja zaznamoval gradbeno prenovo Ljubljane. Na razglednicah: Žale, cerkev sv. Frančiška, Tromostovje, prenovljena Kongresni trg in Trg francoske revolucije, novourejena struga Ljubljanice, Vzajemna zavarovalnica in Šance na grajskem griču. #NAPREJVPRETEKLOST je skupna spletna akcija Skupnosti muzejev Slovenije. Temi letošnje akcije sta #plečnikvmuzej in #nočvmuzeju. Akcija poteka med 4. in 10. aprilom. Program SEM Spremljajte nas!
še novic