HOMAGE VELIKANOM: Voden ogled dreves in D’N’B večer

Kunigunda, 28. avgust 2022 ― Lokalni turistični vodnici Dona Pratnekar in Tina Felicijan sta na urbanem sprehodu pod krošnjami dreves predstavili urbanistično zasnovo Velenja kot mesta v parku, drevesne vrste v središču mesta ter pomen dreves in drugih zelenih površin v urbanem okolju. V mladinskem kulturnem klubu eMCe plac D’N’B koncert: JADE (HU), DAMAGE OVER TIME, WOOGA, PEREE, THE YUGEN The post HOMAGE VELIKANOM: Voden ogled dreves in D’N’B večer appeared first on Kunigunda.

Pokrivala

SEM, 28. avgust 2022 ― "Moj klobuk ima tri luknje, tri luknje ima moj klobuk. Če ne ni imel treh lukenj, ne bil bi moj klobuk." Pokrivalo v osnovi ščiti nosilca pred mrazom, vetrom, mokroto, vročino in sončnimi žarki, pred umazanijo in poškodbami pri padcih, udarcih in podobno. Pokrivala imajo zgovorno družbeno funkcijo: z nemo govorico oblike, materiala, krašenja in priložnosti uporabe okolici sporočajo, kdo so tisti, ki jih imajo na glavi. Po načelu: kar imaš na glavi, to si. Izrazit znakovni in statusni pomen so imela pokrivala v razmejevanjih med različnimi družbenimi plastmi, posebej na ravni vsakdanjosti. Njihova raba je povezana s številnimi družbenimi pravili in moralnimi obveznostmi, pa tudi z nekaterimi bolj ali manj uveljavljenimi šegami. Po osnovni obliki in načinu nameščanja na glavi se pokrivala ločijo v nekaj večjih skupin: peče in rute; čepice in klobuki. K pokrivalom lahko štejemo še tisti del naglavnega okrasja, ki nadomešča pokrivala v njihovi označevalni funkciji. Pokrivala so predstavljena na stalni razstavi Med naravo in kulturo. Več o njih si lahko preberete tudi v vodniku razstave, ki je v spletni obliki na voljo brezplačno: Danes je muzej odprt od 10.00 do 18.00. Lepo vabljeni!

Zaživela je KAČJA KRALJICA!

Ana Monro, 28. avgust 2022 ― V Gledališču Ane Monro smo izjemno veseli in ponosi, da smo v soboto zvečer (27. 8.), kljub izredno zahtevnim vremenskim razmeram, na Vojašniškem trgu v Mariboru uspešno izvedli premiero našega novega uličnega spektakla Legenda o Kačji kraljici! Predstavo, ki povezuje umetnost, zgodovino in konkretni urbani prostor, smo ustvarili v koprodukciji z Narodnim domom Maribor in ... The post Zaživela je KAČJA KRALJICA! appeared first on Ana Monro.

Narodna galerija v svoje prostore najstnike vabi s tečajem mange

Misli, 28. avgust 2022 ― V Narodni galeriji zadnja leta ob številnih drugih dejavnostih pripravljajo tudi tečaje risanja mange. Namenjeni so najstnikom, populaciji, ki sicer izven šolskih obveznosti le redko zaide v galerijo ali muzej. Z njimi so naleteli na izjemno dober odziv pri mladih, ki so galerijo prepoznali tudi kot prijeten kraj druženja, pogovora in odprtosti.
še novic