Brez poezije in besed bi svet umrl

Štajerski tednik, 1. september 2022 ― V Knjižnici Ivana Potrča so v okviru 26. festivala Dnevi poezije in vina gostili Vinka Möderndorferja, scenarista, dramatika, režiserja, pisatelja za otroke in odrasle, pesnika, esejista, enega najplodovitejših in najbolj vsestranskih slovenskih ustvarjalcev. Z njim se je preko zooma, zbolel je za kovidom, pogovarjal dr. literarnih ved David Bedrač, tudi pesnik in esejist. Odprli pa so tudi razstavo o njegovem življenju in delu, ki jo je pripravila Darja Plajnšek. Pogovor in razstava sta nastala v sodelovanju knjižnice in Beletrine.

BLAGAJNA KŠ SPET ODPRTA

Kino Šiška, 1. september 2022 ― PONOVNO POLNO OPERATIVNI. Z današnjim dnem je blagajna Kina Šiška odprta po ustaljenem urniku: od ponedeljka do petka med 15:00 in 20:00 ter na dan dogodka eno uro pred dogodkom.

Razstava Nataše Prestor Podobe iz legend in pravljic

Knjižnica Postojna, 1. september 2022 ― V septembru vabljeni na ogled  razstave umetniške keramike Podobe iz legend in pravljic. Umetnica Nataša Prestor iz Laz pri Planini s svojim specifičnim razpoznavnim slogom oživljanja tradicijo starih, že pozabljenih običajev, etnološko dediščino različnih poklicev in obrti in jih prefinjeno združuje s sodobnim pristopom in izrazom. Veliko naklonjenost goji do zgodb, legend in pravljic kot tudi praznikov in raznih prazničnih običajev. Prireja različne delavnice in tečaje z občasno gostujočimi umetniki in mentorji ter hkrati kot ustanoviteljica in organizatorka skrbi za Vaški muzej in galerijo v Lazah.

Mesec september je čas novih začetkov, pa tudi zaključkov

SEM, 1. september 2022 ― V SEM se bo v septembru zaprlo 5 razstav! Pohitite, da jih še ujamete. Do 2.10. 2022: Jaz, mi in druge: podobe mojega sveta. Stalna razstava posvečena človeku in njegovemu umeščanju v svet. Je prostor postanka za premislek o sebi in drugih ljudeh, o svetu in življenju ... S stalno razstavo se zapira tudi spremljajoči cikel osebnih razstav obiskovalcev SEM in z njim zadnji razstavi v ciklu: Moj svet. Razstava oživljenski in poklicni poti prof. Berte Jereb, pionirke otroške onkologije in ustanoviteljice fundacije Mali vitez. Jasna Kralj Pavlovec: jas (in) SEM. Razstava o osmih projektih pri katerih je Jasna Kralj Pavlovec sodelovala kot oblikovalka ali mentorica v SEM. Zaključuje se občasna fotografska razstava ob Plečnikovem letu: Do 18. 9. 2022: Zlata doba Plečnikove arhitekture. Plečnikova Ljubljana je skozi oči treh fotografov, treh Plečnikovih sodobnikov, predstavljena na več kot 70 fotografijah iz dokumentacije SEM. Ob zaprtju občasne razstave posvečene Plečniku opozarjamo na ogled nove stalne razstave Plečnikova Lectarija! Poslavlja se panojska razstava na ploščadi pred SEM: Do 4. 9. 2022: Skrita moč muzejev, razstava državnih muzejev Slovenije. Svojo skrito moč smo muzeji predstavili na predmetih ali zbirkah, ki so očem skrite - v depojih. Ekipa SEM s polno paro pripravlja nove zanimive razstavne projekte, obeta se pestra jesen! Obeta pa se tudi pestra zima, pomlad, poletje, pa spet jesen in zima 2023! Naslednje leto namreč SEM praznuje 100 let!

Slovensko mladinsko gledališče napoveduje drugačno sezono

SiGledal Novice, 1. september 2022 ― Slovensko mladinsko gledališče se bo v novi sezoni spraševalo, zakaj se drugačno vrača kot zakrinkano isto. Rdeča nit programa je vrniti glas ljudem, ki nimajo centralne pozicije niti v teatru niti v družbi. Premierno bodo uprizorili pet predstav, napovedali so tudi sodelovanje s Kinom Šiška. Ansamblu se pridružujeta Nataša Koser in Klemen Kovačič.

Slovensko mladinsko gledališče napoveduje drugačno sezono

Misli, 1. september 2022 ― Slovensko mladinsko gledališče se bo v novi sezoni spraševalo, zakaj se drugačno vrača kot zakrinkano isto. Rdeča nit programa je vrniti glas ljudem, ki nimajo centralne pozicije niti v teatru niti v družbi. Premierno bodo uprizorili pet predstav, napovedali so tudi sodelovanje s Kinom Šiška. Ansamblu se pridružujeta Nataša Koser in Klemen Kovačič.
"Sveti Jakob, varuh mesta"

"Sveti Jakob, varuh mesta"

Loški muzej, 1. september 2022 ― V Škofji Loki, upravem središču loškega gospostva, se je drugim pomembnim stavbam kmalu pridružila tudi cerkev, čeprav je bil sedež župnije v Stari Loki relativno blizu. Najstarejši zanesljiv podatek, ki omenja cerkev sv. Jakoba, je iz leta 1271. O podobi prvotne cerkve ne vemo ničesar, sklepamo pa lahko, da ni bila ravno monumentalna.

Zakaj je nujno, da arhitekti najdejo navdih v dnevni svetlobi?

OUTSIDER, 1. september 2022 ― Arhitekti imajo pomembno vlogo in velik vpliv na življenja posameznikov. Več kot 90 % svojega časa preživimo namreč v zaprtih prostorih, zato je pomembno, da ustvarjajo primerne prostore. Posebno odgovornost imajo pri oblikovanju prostorov za najmlajše, torej pri otroških sobah. Te sobe so namenjene učenju, igri in sanjarjenju, zato je še toliko bolj ključno, da […]

a2o2: Prenova stanovanja AA

OUTSIDER, 1. september 2022 ― Manjše dvoinpolsobno stanovanje v bloku iz petdesetih let v ljubljanski Šiški, razdeljeno na več sobic in podprostorov, je bilo potrebno pomladitve, da je lahko sprejelo mlad par. Z izzivom, kako temačne, zadušljive prostore povezati v bolj odprt tloris, prilagojen sodobnemu bivanju, so se spoprijeli arhitekti iz studia a2o2. Z minimalnimi preboji in novim svetlim tlakom […]

V Kostanjevici na Krki odprtje stalne zbirke Nandeta Vidmarja

Misli, 1. september 2022 ― V Galeriji Božidarja Jakca - muzeju moderne in sodobne umetnosti v Kostanjevici na Krki bodo drevi ob 19. uri odprli novo stalno zbirko, ki je plod večletnega strokovnega dela in donacije del Nandeta Vidmarja. Donacija časovno obsega celoten umetnikov likovni opus. Na ogled bo nekaj več kot 80 Vidmarjevih slik, risb in grafik.

Vodenje Gledališča Celje prevzema Miha Golob

SiGledal Novice, 1. september 2022 ― Vodenje Gledališča Celje danes prevzema gledališki režiser Miha Golob. Dosedanja upravnica gledališča Tina Kosi je po 20 letih v sredo zaključila svojo pot v Gledališču Celje. Celjski mestni svet je Goloba za novega upravnika Gledališča Celje za naslednje petletno mandatno obdobje imenoval februarja.
Odpiralni čas septembra

Odpiralni čas septembra

Loški muzej, 1. september 2022 ― Septembra bo Loški muzej odprt vsak dan od 10.00 do 18.00, ob vikendih bo za obiskovalke in obiskovalce odprta tudi Škoparjeva hiša na grajskem vrtu, ob vikendih in ponedeljkih pa tudi Galerija Franceta Miheliča v Kašči.

Dom kulture Kamnik pričenja z vpisi v gledališko sezono 2022/23

Kamnik.info, 1. september 2022 ― V Domu kulture Kamnik, ki deluje pod okriljem Zavoda za kulturo Kamnik, pričenjajo z vpisom abonmajev za prihajajočo sezono. Vpis bo potekal od 1. do 16. septembra za dosedanje abonente ter od 19. septembra do 5. oktobra za nove abonente. Po krošnjo kulture kamniškega hrama kulture razpisujejo vpis v tri abonmaje, in sicer Maistrov abonma ... Prispevek Dom kulture Kamnik pričenja z vpisi v gledališko sezono 2022/23 je bil izvorno objavljen naportalu Kamnik Info.

Londonski kraljevi filharmonični orkester drevi na Ljubljana festivalu

Misli, 1. september 2022 ― Na Ljubljana festivalu bo nocoj nastopil Londonski kraljevi filharmonični orkester pod taktirko ruskega dirigenta Vasilija Petrenka. Rdeča nit programa bo dunajski klasicizem. V Mozartovi Koncertantni simfoniji za violino, violo in orkester se jima bosta pridružila slovenska violinistka Lana Trotovšek in ukrajinski violist Maksim Risanov.

1974/75 Iga vas – 2. razred

Stare slike (Cerknica), 1. september 2022 ― Na ta lep junijski dan se je učiteljica Jožica Jerič zadnjič slikala z učenci Podružnične osnovne šole Iga vas. Tu je poučevala sedem let, ona pravi, sedem čudovitih let. Na tem mestu, ob cesti proti Kozariščam nasproti Kmetijske zadruge, je bilo posnetih veliko šolskih spominskih fotografij. Fotograf Jože Žnidaršič ga je izbral. Košnja je bila […]

8. september 2022 ob 19. uri: Mere in merilni pripomočki od antike do danes, odprtje nove muzejske razstave v Kosovi graščini

Gornjesavski muzej Jesenice, 1. september 2022 ― Testiranje delavcev v Železarni Jesenice leta 1970 (GMJ, fototeka ŽJ) Vabljeni na ogled nove muzejske razstave  Mere in merilni pripomočki od antike do danes, katere namen je, da bi z merilci različnih veličin bolje spoznali preteklost in sedanjost. Na ogled bodo rimske sončne ure in uteži, srednjeveške in novoveške tehtnice na funte, unče, hišne in [...]

Zagotovitev varstva kartuziji Bistra in priznanje pravice do nižjega sodstva

Arhiv RS, 1. september 2022 ― Kartuzijo v Bistri je leta 1255 ustanovil koroški vojvoda in kranjski gospod Bernard Spanheimski, dokončal pa nekaj let kasneje njegov sin Ulrik III. Višek delovanja je bistriška kartuzija dosegla v 14. stoletju, nakar sta njen gospodarski položaj in redovno življenje zelo prizadela požara v letih 1364 in 1382. Na nezavidljivo gospodarsko stanje kartuzije opozarja listina, izdana 6. septembra 1400 v Kranju. Z njo je kranjski deželni glavar Herman II. Celjski bistriškemu samostanu, priorju, konventu in njihovim podložnikom zagotovil svoje varstvo. Obenem je kartuziji priznal tudi pravico do nižjega sodstva nad samostanskimi podložniki.
še novic