Vpogled v festival Ars Electronica

Radio Študent, 5. september 2022 ― V Avstrijski Linz se te dni v fizični obliki vrača festival Ars Electronica. Festival, ki raziskuje presečišča umetnosti, znanosti in tehnologije se je razvil v enega pomembnejših na področju intermedijske umetnosti v regiji.

Tina Kolenik: V imenu ljudstva

Koridor, 5. september 2022 ― Sporočilnost razstave V imenu ljudstva lahko iščemo v številnih dualizmih, na primer pri predstavljanju (ženskega) telesa kot kostumografskega medija per se, ki se na vsakem portretu mestoma razgalja pod posameznimi elementi oprav, denimo ovratniki, naglavnim okrasjem ipd. The post Tina Kolenik: V imenu ljudstva appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Sodobna fotografija mladih avtorjev: prodajna razstava Galerije Photon // Mesec oblikovanja

Galerija Photon, 5. september 2022 ― V Galeriji Photon – Centru za sodobno fotografijo že od začetka delovanja v letu 2003 posebno pozornost namenjamo sodelovanju z umetniki in umetnicami, ki delujejo na področju sodobne fotografije in povezovanju s partnerji iz regije Srednje in Jugovzhodne Evrope. Redno razstavljamo dela tako poznanih kot tudi mladih še neuveljavljenih fotografov; v skladu s tem, ...

Slikarska razstava Tomaža Plavca: Rože kot nova energija

Štajerski tednik, 5. september 2022 ― V Fürstovi hiši na Ptuju se je s slikarsko razstavo, prvo večjo samostojno po petnajstih letih, 200. obletnici ustanovitve podjetja Fürst & Söhne poklonil tudi ptujski slikar in kipar Tomaž Plavec, ki ima v tej ptujski hiši kulture in podjetništva tudi manjši razstavni atelje. Razstavo, ki bo na ogled eno leto, je poimenoval Neparne misli. Barvitost barv namreč zahteva akcijsko potezo, kjer nimaš časa razmišljati dvakrat, zato tudi takšno poimenovanje. Slikal je tudi v teh petnajstih letih, ko ni imel samostojne razstave, vendar v manjšem obsegu.

Metod Munda: Glasba mu pomeni vse

Štajerski tednik, 5. september 2022 ― Metod Munda poje in igra že od majhnega. Izhaja iz glasbene družine Munda v Preradu pri Polenšaku v občini Dornava. Že od nekdaj ga je veselila glasba, vedno se je videl v njej. Ljudem želi pokazati svoj dar, ki ga je razvijal in ga še razvija, ter ga oplemeniti še z nečim novim. Igra klavir, harmonika ga ni nikoli privlačila. Sestra jo igra, morda jo bo nekoč tudi sam. Nikoli se ne ve, pravi.
Tovariški abonma

Tovariški abonma

Bunker, 5. september 2022 ― Tovariški abonma je abonma štirih neodvisnih odrov in gledališkega muzeja za pedagoške delavce_ke: Stara mestna elektrarna, Gledališče Glej, Center kulture Španski borci, Plesni Teater Ljubljana, SLOGI – Gledališki muzej. Kaj?Tovariški abonma bo vključeval 10 gledališko-plesno-performersko obarvanih predstav (po 2 iz ponudbe vsakega izmed neodvisnih odrov), aktiven kreativen obisk gledališkega muzeja in spremljevalni program, ki bo […] The post Tovariški abonma appeared first on .
Abonma TRANSFERZALA

Abonma TRANSFERZALA

Bunker, 5. september 2022 ― O ABONMAJU Pot po Transferzali v sezoni 2022/2023 se nadaljuje … V novo sezono vstopamo s še bolj fleksibilnim abonmajem, saj vam bomo vsak mesec sproti ponujali program vseh petih partnerjev. Zaradi nepredvidljivih okoliščin predstave v okviru abonmaja tako niso določene vnaprej za celo leto, ampak vas bo mesečno čakal svež in drznolik nabor petih […] The post Abonma TRANSFERZALA appeared first on .

V Kinodvoru premiera dokumentarca o življenju v zaporu na Dobu

Misli, 5. september 2022 ― V Kinodvoru bodo drevi premierno prikazali dokumentarec Dolina solz v režiji Boštjana Korbarja. Po besedah Matjaža Pikala, ki se je s Korbarjem podpisal pod scenarij, je film, ki prikazuje življenje zapornikov na Dobu, edinstven, saj je del širšega projekta, v okviru katerega je med drugim v zaporu vodil literarne delavnice in izvedel koncert.

Na pročelje Ministrstva za kulturo se vrača napis kultura, ki ga je oblikoval oblikovalec Tomato Košir

Ministrstvo za kulturo, 5. september 2022 ― Napis, ki je bil prvotno nameščen na okna v pritličju stavbe na Maistrovi 10 pred skoraj dvema desetletjema, nato pa januarja 2021 odstranjen, ima za ustvarjalce in ustvarjalke na kulturnem področju simbolni pomen: črke sestavljajo besedo kultura, ki združuje celotni sektor, ločila med njimi pa predstavljajo različna področja ustvarjanja in delovanja, področja, ki se tudi nenehno razvijajo in širijo, kar ponazarja tropičje na koncu napisa.

Posebna ponudba študija za podjetja

Fakulteta za dizajn, 5. september 2022 ― Študijski program Dizajn management ( 1. in /ali 2. stopnja), ki ga izvaja Fakulteta za dizajn, vas bo opolnomočil na področjih: –          osnov managementa in vodenja oblikovalskih /inovacijsih procesov, –          metodologij pri […] The post Posebna ponudba študija za podjetja appeared first on Fakulteta za dizajn.

Natečaj Najst

Zlata paličica, 5. september 2022 ― V SNG Drama Ljubljana vsako leto razpišemo natečaj za krajše dramsko besedilo za mlade pisce, ki jih povabimo na delavnice za oblikovanje dramskega besedila s profesionalnimi gledališkimi ustvarjalci z Drame. The post Natečaj Najst appeared first on Zlata paličica.

37. Mednarodni literarni festival Vilenica

Društvo slovenskih pisateljev, 5. september 2022 ― Evropa se širi in krči. Kako daleč je dom? Ne le da se Evropa krči, Evropa je v krču. Za begunce, družine, ki bežijo pred vojnimi pa tudi grozljivimi ekonomskimi razmerami, ki jih je bodisi pomagala ustvariti s sodelovanjem v imperialističnih posegih na Bližnjem vzhodu bodisi z vztrajnim gledanjem stran, je Evropa spet postala Trdnjava. […]

Na Ljubljana Festivalu Alamut skupine Laibach

Misli, 5. september 2022 ― Na Ljubljana Festivalu bo drevi v Križankah premiero doživelo simfonično delo skupine Laibach, nastalo po romanu Alamut. Zgodbo iz Perzije v 11. stoletju so v glasbo prelili v sodelovanju z iranskimi skladatelji in sodelavci. Na odru jo bodo izvedli skupaj s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, vokalnima skupinama in harmonikarskim orkestrom.

Sodnik Holden sreča Alico v Županičevi čudežni deželi

Literatura v živo, 5. september 2022 ― Kar nas pri pisanju Jerneja Županiča vedno znova ujame nepripravljene, je to, da, tako v poeziji kot v prozi, zamaje naša pričakovanja o resničnosti. Dandanes se je takšnim izjavam o umetnosti sicer težko ogniti, pričakajo nas na vsakem portalu, ki se z njo ukvarja. Skorajda se zdi, da če želijo biti knjiga, film, predstava ali instalacija deležni pozornosti, potem jih mora spremljati opis, da prevprašujejo družbeno resničnost. Vendar pri Županiču v tem oziru ne govorimo toliko o družbeni, temveč o ontološki resničnosti, resničnosti biti in bivajočega, ki ji pripada.

Cerknica 1978/79 – 8. b razred

Stare slike (Cerknica), 5. september 2022 ― Razredničarka Fani Gole v šolskem letu 1978/79 vsa ponosna sedi ob svojem 8.b razredu. To je zadnja slika generacije, ki jo je spremljala štiri leta. Vsi veseli zaključujejo osnovno šolo. Samo spomini še ostajajo. Tako je ostal v spominu dogodek ob kontrolni nalogi in prepisovanju. V razredu je bilo pridno dekle, od nje se je […]

Slovenski kratki filmi na mednarodnem festivalu animiranega filma Fantoche v Švici

BSF, 5. september 2022 ― Mednarodni festival animiranega filma Fantoche bo potekal od 6. do 11. septembra. V program Fokus na Balkan se je uvrstilo 6 slovenskih kratkih animiranih filmov. Kot so zapisali v uvodu v program, »…kompleksna, polifonična in včasih travmatična preteklost in sedanjost balkanskih držav se odraža tudi v njihovih animiranih filmih.« V petih kuriranih programih festivalski pogled na Balkan preučuje zgodovinski razvoj nacionalnih animiranih scen in najnovejša dela, ki iz tega izhajajo. Prikazana bodo aktualna dela animatorjev in eksperimentalni filmi, ki jih je navdihnila sodobna umetnost. V otroškem programu bodo ob novih filmih na sporedu tudi brezčasne klasike.
še novic