Slovenska filharmonija na novoletnem koncertu s francosko glasbo

Slovenska filharmonija na novoletnem koncertu s francosko glasbo

Misli, 1. januar 2023 ― Orkester Slovenske filharmonije bo v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma nastopil na tradicionalnem novoletnem koncertu, na katerem bo poslušalce popeljal med zvoke francoske glasbe. Orkester bo vodil dirigent David Niemann, solistki bosta mezzosopranistka Fleur Barron in pianistka Milanka Črešnik. Koncert bo danes ob 18. uri.

Arhiv arhivalije meseca leta 2023

Arhiv RS, 1. januar 2023 ― Spletno rubriko Arhivalija meseca v Arhivu Republike Slovenije pripravljamo od januarja 2011. Namenjena je popularizaciji arhiva in arhivskega gradiva. Predstavljamo tisto arhivsko gradivo oziroma dokumente, ki so vizualno ali vsebinsko posebej zanimivi, na novo prevzeti v arhiv ali doslej spregledani, povezani z raznimi obletnicami, aktualnim dogajanjem v družbi in še mnogo več. V nadaljevanju najdete arhivalije meseca leta 2023.

Policijski nadzor nad urednikom Slovenskega naroda Rastom Pustoslemškom

Arhiv RS, 1. januar 2023 ― Oblast, ki ji pohaja sapa, povsod vidi sovražnike. To je izkusil tudi urednik Slovenskega naroda Rasto Pustoslemšek, ki je ob aneksijski krizi na prelomu let 1908 in 1909 s poročanjem iz Beograda zbudil pozornost avstrijskih diplomatov in vohunov. Policijski nadzor nad časnikarjem sicer ni dal kakih otipljivih oz. obremenjujočih rezultatov, čeprav je iz Pustoslemškovih spominov razvidno, da informacije o njegovem protiavstrijskem sodelovanju s srbsko vlado niso bile iz trte izvite.
še novic