Navor in Od-do arhitektura: Vrtec, ki raste

Navor in Od-do arhitektura: Vrtec, ki raste

OUTSIDER, 13. januar 2023 ― V vasi Zadvor blizu Sostrega že na prvi pogled vzbudi pozornost šolska stavba nenavadne oblike, materialov in barv, zaradi katerih bi jo prej umestili nekam v zahodno Evropo kot pa na vzhodno podeželsko obrobje ljubljanske občine. Vrtec Učenjak s svojo razgibano arhitekturno kompozicijo, opečno fasadno oblogo, svetlimi lesenimi volumni in zelenim stavbnim pohištvom ni samosvoj […]

Poziv za sodelovanje na 10. Festivalu svobodne video produkcije 2023

Kamnik.info, 13. januar 2023 ― Festival svobodne video produkcije (FSVP) je namenjen neodvisnim produkcijskim skupinam in posameznikom, da pokažejo svoja dela in izmenjajo izkušnje s področja video produkcije, in gledalcem, ki jih zanimajo sveži prijemi neodvisne video produkcije. Festival ni žanrsko opredeljen, iščejo pa se, poleg vsebine, tudi presežki v uporabi produkcijskih tehnik in načinov izdelave del, razvoj video produkcije ... Prispevek Poziv za sodelovanje na 10. Festivalu svobodne video produkcije 2023 je bil izvorno objavljen naportalu Kamnik Info.

Informativni dan: Ustvarjalna Evropa v letu 2023 sreča Obzorje Evropa

Ministrstvo za kulturo, 13. januar 2023 ― Informativni dan Ustvarjalna Evropa v letu 2023 sreča Obzorje Evropa je namenjen predstavnikom kulturnega in ustvarjalnih sektorjev, ki s svojo dejavnostjo segajo na področje raziskav in inovacij. Predstavljene bodo priložnosti za financiranje mednarodnega sodelovanja in povezovanja, ki jih omogočata programa Ustvarjalna Evropa in Obzorje Evropa. Prijave do 24. januarja do 13. ure.

Raziskava o vključevanju umetnikov s posebnimi potrebami

Ministrstvo za kulturo, 13. januar 2023 ― Informacijska mreža za mobilnost v kulturi (angleško On the Move – OTM) vabi strokovnjake na področju uprizoritvenih umetnosti k sodelovanju v raziskavi "Čas za ukrepanje: kako pomanjkanje znanja v kulturnem sektorju ustvarja ovire za umetnike s posebnimi potrebami in občinstvo". Rok za izpolnitev vprašalnika o vključevanju umetnikov s posebnimi potrebami je 30. januar 2023.

V Celju drevi premiera Tolstojeve drame Oblast teme

SiGledal Novice, 13. januar 2023 ― V Gledališču Celje bo drevi premiera drame Leva Nikolajeviča Tolstoja Oblast teme v režiji Maše Pelko. Predstava, katere premiera je bila sprva napovedana za pomlad 2020, v ospredje postavlja vprašanje oblasti zla v življenju posameznika. Kako se zlo, ki ga stori en človek, razraste in vpliva na življenje drugih, so zapisali v gledališču.
Slopasto znamenje na Suhi

Slopasto znamenje na Suhi

Loški muzej, 13. januar 2023 ― Vas Suha pri Škofji Loki ni znana le po impozantnih kmečkih dvorih in cerkvi s kranjskim prezbiterijem, temveč tudi po dveh vidnih znamenjih, različnih tako po času nastanka kot obliki. Pri Španovi hiši se nahaja mlajše trikotno znamenje, v lokusu sakralnega objekta pa starejše Lojzkino znamenje, ki je slopasto.
Marija Jakopin: Morilci na Rožniku

Marija Jakopin: Morilci na Rožniku

OUTSIDER, 13. januar 2023 ― Te dni strasti razgreva posek dreves na Rožniku. Peščica ljudi se je ob tem pojavu tako vznemirila, da so posegli po protestiranju. Pred Rotovžem so se v bran naravi in človeku postavili s fotografijami štorov, ki so sicer pričali o zgledno opravljenem poseku drevesa, skladovnicami hlodov, katerih čela so prijetno krasili srčki, in gozdnih vlak, […]
Guinness

Guinness

Literatura v živo, 13. januar 2023 ― Sedla sta, ona s hrbtom proti steni, da je imela cel prostor pred sabo, on nasproti. Pogovarjala sta se o preteklih dneh, odkar sta se nazadnje videla. Pregledala sta dolg seznam piv, ki so jih imeli na voljo. Je bila to sploh prava izbira za ta trenutek? Vprašanja ni izrekla
1965 Rakek – Črpalka

1965 Rakek – Črpalka

Stare slike (Cerknica), 13. januar 2023 ― Na rakovški bencinski črpalki toči mešanico s pomočjo kangle za zalivanje Ivan Ilešič. Motor je Tomosov Colibri T 12. Še dva sta in en kolesar, ki je morda prišel napumpat zračnico ali pa na ogled mopedov. Ivanka, Ivanova žena, pravi, da mož ni nikoli imel mopeda in da je najbrž tankal za koga drugega. Sprva […]
V Benetkah razstava ob 100-letnici fotografinje Inge Morath

V Benetkah razstava ob 100-letnici fotografinje Inge Morath

Misli, 13. januar 2023 ― V Benetkah bodo ob letošnji stoletnici rojstva gostili razstavo, posvečeno fotografinji agencije Magnum Inge Morath. Od 18. januarja do 4. junija bo na ogled v muzeju Palazzo Grimani z naslovom Inge Morath: Fotografiranje od Benetk dalje. Retrospektivo je pripravila salzburška galerija Fotohof v sodelovanju z muzeji dežele Veneto.
še novic