Celjanka s fotografijo v ožjem izboru svetovnega natečaja

Celjanka s fotografijo v ožjem izboru svetovnega natečaja

Celje.info, 25. marec 2023 ― Celjska fotografinja Andreja Ravnak je bila uvrščena v ožji izbor Odprtega tekmovanja na fotografskem natečaju Sony World Photography Awards 2023, ki izpostavlja najboljše posamične fotografije iz leta 2022.​ Na natečaj ... Beri dalje The post Celjanka s fotografijo v ožjem izboru svetovnega natečaja appeared first on Celje.info.

Blaž Istenič Urh: Dregni me nežno

OUTSIDER, 25. marec 2023 ― V menzi moramo manevrirati med različnimi opcijami in recimo, da lahko poleg juhe in glavne jedi za poobedek izbiramo med sadjem in tortico. Vsakdanja situacija, ki pa prikazuje že dalj časa vročo in tudi znanstveno gledano kontroverzno temo: v skladu s t. i. teorijo dregljaja (nudge) naj bi se, če vzamemo primer sadja in tortice, […]
Do zmage in naprej

Do zmage in naprej

MMC Gledamo, 25. marec 2023 ― Ob koncu tedna, ko so smučarske skakalke prvič uradno tekmovale v smučarskih poletih, je bil v Kinodvoru premierno prikazan dokumentarni film o skupini deklic, ki se iz želje po kar čim boljšem igranju košarke znajdejo sredi boja za ženske pravice.

S Podvodnim koncertom v SMG začetek 15. festivala Bobri

SiGledal Novice, 25. marec 2023 ― S Podvodnim koncertom, glasbeno-scenskim performansom, nastalim iz plesne predstave Povodni mož Ambrož, se bo ob 16. uri v Slovenskem mladinskem gledališču začel 15. ljubljanski festival kulturno-umetnostne vzgoje Bobri za otroke in mlade. Do 15. aprila se bo na 50 prizoriščih zvrstilo 140 dogodkov. Brezplačne vstopnice za nekatere so še na voljo.
Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 25. marec 2023 ― Pri založbi Hart so izdali knjigo Janeza Bogataja z naslovom Vivat academia, vivant professores! s podnaslovom Šege in navade maturantov na Slovenskem, pri KUD AAC Zrakogled pa delo Hierarhija in drugi eseji Miklavža Komelja. V zbirki Klasična Beletrina je istoimenska založba izdala roman japonskega pisatelja Jun'ichira Tanizakija Kakor komu drago.
Domača proizvodnja, 7. del – prvi koraki in mikroračunalnik Partner

Domača proizvodnja, 7. del – prvi koraki in mikroračunalnik Partner

Računalniški muzej, 25. marec 2023 ― Nadaljujemo z novo serijo objav iz zgodovine računalništva v Sloveniji, ki je rezultat izvirnih raziskav kustodiata Računalniškega muzeja. Pregled vsebine: Terminal Gorenje Paka 2000 Mikroračunalnik Iskra Delta Partner Programska oprema za Partner Prva serijska računalniška proizvodnja Širitev proizvodnih kapacitet Iskra Delta DEC PDP-11/24 in Delta 400 DEC VAX-11/750 in Delta 4850 DEC PRO-325 in mikroračunalnik […] The post Domača proizvodnja, 7. del – prvi koraki in mikroračunalnik Partner first appeared on Računalniški muzej.
1913-1924 ZDA – Lažanov oče Alojz Žnidaršič, drugič

1913-1924 ZDA – Lažanov oče Alojz Žnidaršič, drugič

Stare slike (Cerknica), 25. marec 2023 ― Tu so na sliki trije ali vsaj dva Baragova iz Podcerkve ob poroki enega izmed njih. Prvi zadaj levo stoji Alojz Žnidaršič, poznejši Lažanov zet, mož Ivane Benčina, o katerem teče pripoved v tem in prejšnjem prispevku. Njegova življenjska zgodba je v marsičem podobna zgodbam drugih Notranjskih mož tistega časa. Tudi on je bil dvakrat v Ameriki […]
še novic