DOKUDOC at Villa Zlatica

Forum slovanskih kultur, 31. maj 2023 ― In 2023, the Forum of Slavic Cultures expands its horizons by embracing the realm of cinema. We have established a collaboration with the DOKUDOC International Documentary Film Festival, which is scheduled to host its 12th festival edition 14 - 17 September in Maribor, Slovenia.

Farsa in boj se nadaljujeta: bo kulturo v Državnem svetu zastopal gospodarstvenik?

Asociacija, 31. maj 2023 ― V prostorih Državne volilne komisije so na današnji dan potekale volitve za člana državnega sveta za področje kulture in športa. Elektorji so po zdaj javno dostopnih informacijah oddali 17 glasov in z 10 glasovi izvolili Luka Steinerja, predsednika uprave Športne loterije, 5 glasov je dobil mag. Zoran Poznič, župan Trbovelj in predsednik Zveze društev slovenskih … Preberi več o Farsa in boj se nadaljujeta: bo kulturo v Državnem svetu zastopal gospodarstvenik?

Asociacija o digitalni preobrazbi po meri nevladnikov

Asociacija, 31. maj 2023 ― Mreža nevladnih organizacij za vključujočo informacijsko družbo (Mreža NVO-VID) je ob Mednarodnem dnevu telekomunikacij in informacijske družbe, ki ga obeležujemo 17. maja, v dvorani Zveze svobodnih sindikatov Slovenija ter pomoči Asociacije organizirala letni dogodek pod naslovom: »Kakšna digitalna preobrazba za kakšen nevladni sektor in družbo?« 9. dne VID 2023, ki je letos potekal v okviru … Preberi več o Asociacija o digitalni preobrazbi po meri nevladnikov

Umrla je ena od najpomembnejših afriških literatk Ama Ata Aidoo

Planet Siol.Net, 31. maj 2023 ― V 82. letu starosti je umrla Ama Ata Aidoo, ki velja za eno od najpomembnejših predstavnic afriške literature. V svojih delih je po pisanju britanskega BBC razbijala na Zahodu ustvarjen mit o afriški ženski kot zaničevani nesrečnici. Je avtorica več romanov, kratkih zgodb, pesmi, dramskih del in esejev, bila je tudi ganska ministrica za izobraževanje.
Predstavitev razstavnega kataloga “Mojstri ljubljanske fotografske šole: 60 let fotogrupe Šolt”

Predstavitev razstavnega kataloga “Mojstri ljubljanske fotografske šole: 60 let fotogrupe Šolt”

Galerija Photon, 31. maj 2023 ― Pogovor bo v sredo, 14. junija ob 19. uri v Galeriji Photon.  Vabimo vas, da se nam pridružite na zaključnem dogodku razstave, s predstavitvijo kataloga in pogovorom z avtorji.  Na pogovoru bodo prisotni Oskar Karel Dolenc, Tihomir Pinter, Tone Stojko in Sonja Zalar Bizjak. Na pogovoru bo sodeloval tudii muzejski svetnik za umetnostno zgodovino ddr. Damir Globočnik iz Kabineta slovenske fotografije ...

Servis za samozaposlene vselej svež in uporaben

Asociacija, 31. maj 2023 ― Kakovosten servis za samozaposlene ter druge delavce in delavke v kulturi omogoča, da z našo pomočjo hitreje naslovite vprašanja ter svojo ustvarjalno pot v večji meri posvetite ustvarjanju. Med osrednjimi cilji Asociacije je namreč članicam in samostojnim delavkam v neodvisni kulturi nuditi kakovostne in aktualne odgovore na vprašanja administrativne, zakonske, računovodske in druge narave . … Preberi več o Servis za samozaposlene vselej svež in uporaben

Razpisne priložnosti (maj 2023)

Asociacija, 31. maj 2023 ― Vsak mesec za zberemo nekaj razpisnih priložnosti s področja kulture, samozaposlenih v kulturi ter drugih delavcev in delavk na tem področju. Tokrat smo ponovno izbrali vrsto domačih in tujih priložnosti za razvoj na posamičnih področjih kulture. Domači razpisi Odprt je javni poziv za literarno rezidenco v Novi Gorici, ki poteka v sklopu programa “Dobrih dvajset”evropske … Preberi več o Razpisne priložnosti (maj 2023)

Kulturosferin podcast: Vloga umetnosti pri zdravju in dobrem počutju

Asociacija, 31. maj 2023 ― Asociacija obuja Kulturosferine podcaste, v katerih boste lahko prisluhnili prispevkom, aktualnim za neodvisno kulturo. V tokratni epizodi lahko prisluhnete prispevku raziskovalk učinkov umetnosti kulture na zdravje in dobro počutje, dr. Katey Warran and Pilar Letrondo, k programu konference Umetnost za zdravje, ki smo jo organizirali ob 20. obletnici društva. V delu konference, ki je bil … Preberi več o Kulturosferin podcast: Vloga umetnosti pri zdravju in dobrem počutju
»Goreče sporočilo: svobodni!«, nova razstava v galerijski izložbi

»Goreče sporočilo: svobodni!«, nova razstava v galerijski izložbi

Galerija Murska Sobota, 31. maj 2023 ―           »Goreče sporočilo: svobodni!« Nacionalni inštitut za javno zdravje OE Murska Sobota v sodelovanju z Galerijo Murska Sobota predstavlja izbor likovnih izdelkov učencev pomurskih osnovnih šol iz zdravstveno-vzgojne aktivnosti na temo spodbujanja nekajenja med mladimi, »Goreče sporočilo: svobodni!«. Nasprotje svobode je zasvojenost, ki ima nešteto obrazov. Poznamo zasvojenost z nikotinom, alkoholom, […]
Ne me silit, da povem, kaj mislim

Ne me silit, da povem, kaj mislim

Koridor, 31. maj 2023 ― Vztrajnost, uniformnost in usklajenost so morebiti prve oznake, ki bi jih pripisali uprizoritvi Ne me silit, da povem, kaj mislim. The post Ne me silit, da povem, kaj mislim appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Z ritmi glasbe v junij

Z ritmi glasbe v junij

MMC Drugo, 31. maj 2023 ― Junij s sabo prinaša začetek poletja in brezskrbne počitniške dni. Radijske igre v začetku meseca so v duhu pričakovanja in slavljenja lepših, boljših dni, močno naslonjene na izvirno glasbo, ki kot ključen dramaturški element vodi dogajanje iger.
Mala morska deklica

Mala morska deklica

MMC Film, 31. maj 2023 ― Mala morska deklica je bila 1989 prvi film t. i. "Disneyjeve renesanse", zlate dobe, ki je z roba ukinitve vrnila cel oddelek za animacijo. Logično je, da jo hočejo skoraj 35 let pozneje posodobiti na nove generacije – a novi film je zamujena priložnost.
Velenjska čaša nesmrtnosti letos Meti Kušar za pesniški opus

Velenjska čaša nesmrtnosti letos Meti Kušar za pesniški opus

Misli, 31. maj 2023 ― Nagrado velenjica - čaša nesmrtnosti, ki jo kot osrednjo nagrado podeljujejo na festivalu Lirikonfest v Velenju, bo letos prejela pesnica Meta Kušar za vrhunski desetletni pesniški opus za odrasle. Podelili jo bodo 8. junija, ko bodo nagradili še tri lavreate, so sporočili organizatorji festivala iz Velenjske knjižne fundacije.

Izšla je 62. epizoda podcasta Filmarija

Društvo slovenskih režiserjev, 31. maj 2023 ― Ta epizoda je posvečena skokovitemu vdoru umetne inteligence malone na vsa področja ustvarjanja. Kako se to kaže pri filmu, se pogovarjajo moderator Luka Marčetić in gosta Juš Premrov in Matevž Luzar. Podcast lahko poslušate na tej povezavi. Podcast Filmarija nastaja s finančno podporo Slovenskega filmskega centra, javne agencije.

Otok v Ljubljani 2023

Kinodvor, 31. maj 2023 ― Letošnji Kino otok bo v Izoli in drugih slovenskih mestih potekal od 7. do 11. junija, kot vsako leto pa se izbrani filmi in gostje v okviru programa Otok v Ljubljani predstavljajo tudi v Kinodvoru. V mestnem kinu si bodo gledalci in gledalke lahko od konca maja do konca junija ogledali sedem festivalskih filmov, od katerih bodo trije ostali na našem rednem sporedu, oktobra pa bosta na sporedu še dva.
1925 Predjama – Pogled z gradu

1925 Predjama – Pogled z gradu

Stare slike (Cerknica), 31. maj 2023 ― Razglednica vasi Predjama je zelo redka, če ni edina. Navajeni smo takih, na katerih je v prvem planu Predjamski grad. Vas je najverjetneje slikana z gradu. Prelepa je v svoji majhnosti. V gručasti vasi so hiše notranjskega tipa, pretežno iz 19. stoletja. Poslopja so velika, kar pomeni, da so tu živeli premožni, delavni in uspešni […]

Ko nastaja FeNOMEN: Model za ulivanje vzorcev jekla

Gornjesavski muzej, 31. maj 2023 ― Zadnje torke v mesecu razkrivamo nove video vsebine stalne razstave v nastajanju:  FeNOMEN, ki bo v Slovenskem železarskem muzeju. Letos praznujemo 150. obletnico, ko je Kranjska industrijska družba za iznajdbo postopka za pridobivanje feromangana na svetovni industrijski razstavi na Dunaju prejela zlato medaljo. Feromangan so dodajali jeklu, ki so ga proizvajali v jeklarskih pečeh. Da [...]
Godibodi 2023

Godibodi 2023

SIGIC - Novice, 31. maj 2023 ― Prvega junija bo že šestnajstič vrata odprl festival, ki srečuje in osrečuje ljubitelje in ljubiteljice glasbe z najnovejšimi skladbami slovenskih ustvarjalcev!
še novic