Zakaj vesolje nima meja

Naši zbori, 2. oktober 2023 ― Za novo zbirko skladb je pobudnica izdaje in založnica Območna izpostava Ljubljana Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti k… The post Zakaj vesolje nima meja appeared first on Naši zbori.
Polna luna

Polna luna

Koridor, 2. oktober 2023 ― Pop-Tasićeva domišljija in občutek za bizarnost se izvrstno poda upodobitvi zmuzljivih in neotipljivih podob otroških sanj in mladim gledalcem ponudi varno zavetje pred najstrašnejšimi nočnimi morami. The post Polna luna appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
#Fokus_Delavnica, skupnost, šola: komplementarne arhitekturne šole

#Fokus_Delavnica, skupnost, šola: komplementarne arhitekturne šole

OUTSIDER, 2. oktober 2023 ― Arhitekturne šole po vsem svetu so si nekoliko podobne. Vsem so nam konec koncev skupne osnovne zakonitosti gravitacije in gradbene fizike, delimo pa si tudi sorodne izkušnje seminarjev, kritik in delavnic (ki danes pomenijo vse in nič obenem) ter govorimo bolj ali manj isti jezik, zakoreninjen v modernizmu, kar močno olajša sodelovanje arhitektov z različnih […]

Prihaja že 15. Noč grozljivk

Kinodvor, 2. oktober 2023 ― Tradicionalni maraton grozljivk po izboru Marcela Štefančiča, jr. bo spet potekal v noči iz 31. oktobra na 1. november, letos pa ga začnemo že ob 18h! Program smo objavili, v prodaji so že paketi vstopnic. Vabljeni!

Tina Vrščaj: Črkarska pravda

Sodobnost, 2. oktober 2023 ― Naš javni prostor težko diha. Krči se od krčev. Ne bom mu pomagala s tem zapisom, pač pa bom prilila olja na ogenj in bom le še ena tistih, ki to morajo izreči na glas, da bi imeli vsaj za hip občutek moči, da bi vsaj ta trenutek verjeli iluziji, da so se zoperstavili točno … Tina Vrščaj: Črkarska pravda Preberi več » The post Tina Vrščaj: Črkarska pravda appeared first on .

Nastja Vidmar: Zadnji človek na otoku

Sodobnost, 2. oktober 2023 ― Avtobiografiji gre zaupati le, kadar razkrije nekaj sramotnega. Človek, ki se predstavi v dobri luči najbrž laže, kajti vsako življenje, opazovalno od znotraj, je le niz porazov. George Orwell     V podeželski hiši na samotnem škotskem otoku Jura je svoje zadnje pisateljsko zatočišče našel George Orwell. Ne bi pretiravali, če bi rekli, da je … Nastja Vidmar: Zadnji človek na otoku Preberi več » The post Nastja Vidmar: Zadnji človek na otoku appeared first on .

Pogovori s sodobniki: Cvetka Bevc z Miriam Drev

Sodobnost, 2. oktober 2023 ― /…/   Bevc: Pisateljski kolega Peter Rezman je nekoč dejal, da je pisanje romana kot težaško delo v rudniku. Mislim, da je razlog v tem, da se posvečaš detajlom, ob tem imaš ves čas v glavi celoto, ki vpliva na detajl, ta pa na strukturo, nenehno si v iskanju ravnovesja med obojim. Poleg tega že … Pogovori s sodobniki: Cvetka Bevc z Miriam Drev Preberi več » The post Pogovori s sodobniki: Cvetka Bevc z Miriam Drev appeared first on .

Miša Šala: Bel martini

Sodobnost, 2. oktober 2023 ― Uživam v krhkosti človeških teles in praznosti njihovih misli, ko jih kakor cvet ločim od mesnatega stebla, njihove regratove lučke upihnem proti soncu in se ponovno ozrem po belo-rumenem polju sveta. Ne izbiram. Brez pravil in pravice. Samo kruta resnica in večni konec. Ne prevzemam človeške oblike, vendar me občasno zanimanje za človeško raso zanese … Miša Šala: Bel martini Preberi več » The post Miša Šala: Bel martini appeared first on .

Ersi Sotiropoulos: Kaj je ostalo od noči

Sodobnost, 2. oktober 2023 ― Odlomek iz romana   Ljudje so prihajali in odhajali, elegantne gospe z belimi čipkastimi sončniki, za njimi pa čedno oblečeni otroci in njihove dojilje, obložene z nakupljenim blagom iz Galeries Lafayette, medtem pa je Mardaras, sedé pokončno na stolu, ves čas pripominjal o modi, o steznikih, ki letos poudarjajo prsi in vabijo k použivanju tako … Ersi Sotiropoulos: Kaj je ostalo od noči Preberi več » The post Ersi Sotiropoulos: Kaj je ostalo od noči appeared first on .

Tomaž Brejc: Čas prebujenja, slovenska umetnost 1880–1918 (Recenzira Lucija Stepančič)

Sodobnost, 2. oktober 2023 ― Ljubljana: Beletrina, 2022.   »Danes se sprehajam po internetu in sem s petimi kliki v Parizu (BNF, Gallica) na dan, ko si je Izidor Cankar ogledoval Rodina v Musée du Luxembourg. Ko je digitalizacija umetnostne zgodovine na široko odprla vrata do najbolj pozabljenih umetnin, umetnikov in zgodovinskih okoliščin, je spremenila tudi dojemanje umetnin v prostoru … Tomaž Brejc: Čas prebujenja, slovenska umetnost 1880–1918 (Recenzira Lucija Stepančič) Preberi več » The post Tomaž Brejc: Čas prebujenja, slovenska umetnost 1880–1918 (Recenzira Lucija Stepančič) appeared first on .

Marko Kravos: Deva iz Devina in trije junaki (Recenzira Žiga Valetič)

Sodobnost, 2. oktober 2023 ― Ilustriral Jurij Devetak. Trst: Založništvo tržaškega tiska, Vita Activa Nuova; Celovec: Drava, 2023.   Tik pred koncem poletja se je, sočasno s prvo javno razpravo o morebitnem nastanku strokovnega terminološkega slovarja za strip in sorodne sekvenčne umetnosti (ki bi ga lahko uredili v dveh do treh letih), pojavila ugotovitev, da se je produkcija domačih in … Marko Kravos: Deva iz Devina in trije junaki (Recenzira Žiga Valetič) Preberi več » The post Marko Kravos: Deva iz Devina in trije junaki (Recenzira Žiga Valetič) appeared first on .

Testni dostop do Encyclopedia Britannica

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 2. oktober 2023 ― Spoštovani! V okviru konzorcija COSEC smo pridobili testni dostop do elektronskega vira Encyclopedia Britannica Online Public Library Edition za vse člane Medobčinske splošne knjižnice Žalec. Encyclopedia Britannica Online Public Library Edition prinaša povsem enake vsebine kot Britannica Academic Edition, le da je v tej različici razdeljena po starostnih skupinah uporabnikov in oblikovana za uporabnike splošnih knjižnic. Rezultati iskanj se pregledno delijo na akademsko, študentsko/dijaško in otroško skupino. Vsaka od skupin prinaša starosti prilagojene razlage gesel in slikovna gradiva ter didaktične pripomočke, ki spodbujajo raziskovanje in pri mlajših uporabnikih tudi učenje angleškega jezika. Dostop je omogočen za vse ...
POGOVOR Z LIDIJO ARIZANKOVSKO in ANDREJEM BLATNIKOM

POGOVOR Z LIDIJO ARIZANKOVSKO in ANDREJEM BLATNIKOM

Društvo slovenskih pisateljev, 2. oktober 2023 ― V a b i l o na literarno-pogovorni večer s prevajalko LIDIJO ARIZANKOVSKO in pisateljem ANDREJEM BLATNIKOM DSP rezidenčni program za tuje posrednike ******** 5. oktober 2023 18:00 dvorana DSP, Tomšičeva 12, Ljubljana V sklopu rezidenčnega programa za tuje posrednike se bo s prevajalko dr. Lidijo Arizankovsko pogovarjal dr. Andrej Blatnik. Lidija Arizankovska se se je rodila 28.10.1966 […]

Evropski teden programiranja v Računalniškem muzeju #CodeWeeekEU2023

Računalniški muzej, 2. oktober 2023 ― #CodeWeekEU #MeetAndCode iniciativi za promocijo digitalnega znanja in razvoj računalniškega mišljenja prinašata nove brezplačne dogodke za vstop v svet programiranja po celi Evropi! V soboto 7.  in nedeljo 8.10 2023 se bo v Računalniškem muzeju zopet proslavljalo Evropski teden programiranja z brezplačnimi delavnicami, na katerih se bomo učili ne samo pisanja programske kode, ampak marsikatere dodatne […] The post Evropski teden programiranja v Računalniškem muzeju #CodeWeeekEU2023 first appeared on Računalniški muzej.
TEDEN OTROKA: Z IGRO DO DEDIŠČINE

TEDEN OTROKA: Z IGRO DO DEDIŠČINE

Galerija Murska Sobota, 2. oktober 2023 ― Vstopamo v Teden otroka, ko se Galerija Murska Sobota že tradicionalno pridružuje kulturnim ustanovam v skupni akciji Z igro do dediščine. Z omenjeno akcijo želimo promovirati pedagoško delo v muzejih in galerijah ter opozarjati na pomen približevanja kulturne dediščine in muzejskega ter galerijskega  dela javnosti, širiti prepoznavnost kulturno-vzgojnih pristopov in programov v muzejih in galerijah, […]

Novice: Kristus Kralj - Gostujoča razstava Narodnega muzeja Slovenije

Tolminski muzej, 2. oktober 2023 ― Vabljeni na odprtje razstave, na kateri bodo predstavljeni štiri ohranjeni primerki t. i. limoških križev iz 13. stoletja. Med redkimi znanimi najdbami z območja današnje Slovenije, ki bodo tokrat na ogled, je tudi križ iz Breginja iz zbirke Tolminskega muzeja. Razstavo bo na dan odprtja predstavil njen soavtor, mag. Darko Knez iz Narodnega muzeja. V soboto vas bo v okviru prireditve FrikaFest po razstavi popeljal mag. Miha Mlinar iz Tolminskega muzeja. ...

Med javnim in zasebnim interesom

OUTSIDER, 2. oktober 2023 ― Objavljeno poleti 2021 v Outsider #26 Ena od težav pri gradnji novih stanovanj javnih stanovanjskih skladov je pomanjkanje gradbenih zemljišč. Teh še posebej primanjkuje v mestnih središčih. Pogosto je posledica gradnja novih sosesk na periferiji. Iz vidika trajnostne gradnje takšna rešitev ni optimalna, saj se urbanizacija širi na račun kmetijskih zemljišč. Država pa ima v […]

Sreč(ev)anja

Airbeletrina, 2. oktober 2023 ― Novi roman Brine Svit Uporni bicikli se odvija na ozadju družbenih pretresov, ki so se zapisali v zgodovino Slovenije. The post Sreč(ev)anja appeared first on AirBeletrina.

Amfiteatrov simpozij na temo Preživetje komedije

SiGledal Novice, 2. oktober 2023 ― V prostorih Slovenskega gledališkega inštituta (SLOGI) v Ljubljani bo 5. in 6. oktobra potekal Amfiteatrov mednarodni znanstveni simpozij na temo Preživetje komedije (The Survival of Comedy). Na njem bo svoje prispevke predstavilo 12 predavateljev iz Slovenije in tujine. V okviru simpozija bo potekala tudi okrogla miza s slovenskimi praktiki.
Obletnica smrti teharskega mecena in častnega občana

Obletnica smrti teharskega mecena in častnega občana

Celje.info, 2. oktober 2023 ― Na današnji dan je leta 1919 v Gradcu umrl Franjo Štor, odvetnik, politik, narodnoobrambni delavec, narodni buditelj in mecen. Rodil se je 25. novembra 1854 na Teharjah. Dr. Franjo Štor je ... Beri dalje The post Obletnica smrti teharskega mecena in častnega občana appeared first on Celje.info.

Ensemble Modern s slovensko glasbo nocoj v srebrnem abonmaju

Misli, 2. oktober 2023 ― Eden vodilnih sestavov za sodobno glasbo Ensemble Modern bo nocoj v srebrnem abonmaju Cankarjevega doma (CD) interpretiral dela slovenskih skladateljev različnih generacij. Projekt je nastal ob letošnjem mednarodnem knjižnem sejmu v Frankfurtu, kjer bo Slovenija sredi meseca častna gostja, iz tega razloga je povezal glasbo in pesniško besedo.

10. obletnica improvizacijskega gledališča v Ljubljani: »Razvoj panoge zahteva vsakodnevno delo«

SiGledal Novice, 2. oktober 2023 ― Improvizacijsko gledališče Ljubljana (IGLU) je v soboto, 30. septembra, praznovalo deseto obletnico. Trojica ustanoviteljev, znanih slovenskih obrazov, je v desetletju obstoja nastopala v kar 25. državah. V Nemčiji so se predstavili pred 1000- glavo množico ter prejeli strokovna priznanja na najvišjih nivojih. Obletnico so obeležili z jubilejno predstavo na Metelkovi.
še novic