Nedeljski program (15.10.) je ODPOVEDAN!

Ana Monro, 14. oktober 2023 ― Spoštovani, zaradi izredno slabe vremenske napovedi odpovedujemo ulično-gledališki program v Štepanjskem naselju, ki je bil načrtovan 15. 10.. Hvala za razumevanje!       The post Nedeljski program (15.10.) je ODPOVEDAN! appeared first on Ana Monro.

Prevajalska nagrada Fabjana Hafnerja v roke Ludwigu Hartingerju

Misli, 14. oktober 2023 ― Nagrado Fabjana Hafnerja za najboljši prevod zadnjih treh let iz slovenskega v nemški jezik bo prejel Ludwig Hartinger za prevod pesmi Srečka Kosovela, združenih v zbirki Mein Gedicht ist mein Gesicht: Invention einer orphischen Landschaft. Nagrado bodo podelili prihodnjo soboto na Frankfurtskem knjižnem sejmu.

Slovenski PEN svari pred izraelsko ofenzivo na Gazo

Misli, 14. oktober 2023 ― Slovenski PEN je objavil javno pismo, v katerem je slovensko vlado pozval, naj pozove Izrael, da slednji, kot so zapisali, "ne sproži kaznovalnega pohoda v Gazo" ter zaustavi tanke in letala. Vlado so tudi opozorili, da z "izjavami brezrezervne podpore Izraelu prispeva k zaostrovanju tega mednarodnega konflikta".
Unescov odbor potrdil razširjena vplivna območja Plečnikovih del

Unescov odbor potrdil razširjena vplivna območja Plečnikovih del

Misli, 14. oktober 2023 ― Unescov odbor za svetovno dediščino je na zasedanju v Rijadu sprejel predlog Slovenije za spremembo spomeniškega območja Plečnikovih del v Ljubljani, leta 2021 vpisanega na seznam svetovne dediščine. Razširjena vplivna območja posameznih sestavnih delov in dodano širše vplivno območje v središču Ljubljane pomenijo okrepitev sistema varovanja.
Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 14. oktober 2023 ― Pri založbi Krtina so izdali delo britanskega avtorja Davida Garlanda Socialna država: Zelo kratek uvod, pri Znanstveni založbi Filozofske fakultete pa monografijo Dolina Baruna pod Makalujem: Znanstvene raziskave v okviru alpinističnih himalajskih odprav leta 1972 in 2014. Pri Mladinski knjigi je izšla knjiga Mihe Šaleharja Notranji pir.
"Mira je bila vulkan"

"Mira je bila vulkan"

MMC Knjige, 14. oktober 2023 ― "Besedo oprosti je Mira imela najraje, a jo je slišala premalokrat," je o svoji ženi dejal režiser Goran Gajić. Mira Furlan je umrla predlani v Los Angelesu, njena avtobiografija je v slovenščini izšla junija, v pripravi je že ponatis.
Umrla nobelovka Louise Glück

Umrla nobelovka Louise Glück

Misli, 14. oktober 2023 ― V 81. letu starosti je v petek umrla ameriška pesnica, prejemnica Nobelove nagrade leta 2020, Louise Glück, so sporočili z univerze Yale, kjer je poučevala. Glück je v svojih pesmih iskala univerzalno in pri tem črpala navdih iz mitov in klasičnih motivov, ki so del večine njenih knjig.
še novic