Predstavitev knjige Peš po domačih krajih: popotni dnevniki Alme M. Karlin 1934–1936 in odprtje istoimenske razstave

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 13. november 2023 ― V ponedeljek, 13. novembra 2023, je Alma M. Karlin pripotovala tudi v Občinsko knjižnico Žalec. Predstavili smo namreč knjigo novoodkritih popotnih dnevnikov državljanke sveta Alme Maksimiljane Karlin Peš po domačih krajih. Z nami je bila prevajalka dnevnikov, soavtorica istoimenske razstave, raziskovalka Alminega življenja in domačinka Jerneja Jezernik. Pogovor z njo je usmerjala urednica knjige, ki jo je izdala Celjska Mohorjeva družba, Saška Ocvirk. Medtem ko potovanje Alme M. Karlin okrog sveta v letih 1919–1927 in njeni popotni zapisi tudi v svetovnem merilu že spadajo v nabor popotniške literature, o njenih popotovanjih po ...

JE MOJE ŽIVLJENJE GORA – Natašino osupljivo življenje. Predstavitev knjige o Nataši Privošnik

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 13. november 2023 13. novembra 2023 je bila v avli Doma II. slovenskega tabora Žalec predstavitev knjige o življenju Nataše Privošnik, izjemne ženske, katere zgodba osupne vse, ki jo poznajo. Zgodbo je po pripovedovanju Nataše zapisala Irena Štusej. Je njeno življenje gora se Nataša najbrž ne sprašuje več, saj že nekaj časa ve, da ji gore ponujajo nove smeri v življenju, nove vzpone in padce, nov smisel, svežo energijo. Nataša Privošnik je invalidsko upokojena profesorica defektologije za motnje vedenja in osebnosti, izvedenka za pedagoško področje, je licencirana inštruktorica za razvijanje pozitivne samopodobe otrok in ...

Obiskovanje žalskih prvošolcev

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 13. november 2023 ― V mesecu novembru smo zaključili obiskovanje prvošolcev žalskih osnovnih šol. Bližnje osnovne šole so nas obiskale v knjižnici, da pa drugi prvošolci niso prikrajšani, smo se k njim napotili mi. Tako smo konec oktobra obiskali POŠ Trje, po jesenskih počitnicah pa OŠ Griže, POŠ Liboje, OŠ Petrovče in nazadnje še OŠ Šempeter v Savinjski dolini. Razposajenim prvošolcem smo na obisku predstavili našo knjižnico, razložili smo jim, zakaj ji rečemo medobčinska in kaj pomeni, da je knjižnica splošna. Izvedeli so, kakšne prednosti jim ponuja naše članstvo, da nas lahko obiščejo po vseh ...

Maja Pan – Lezbični aktivizem v Sloveniji v osemdesetih / predavanje

C.M.A.K. Cerkno, 13. november 2023 ― Vabljene_i na predavanje s področja medijske pismenostiv petek, 15. decembra 2023, ob 19. uriv Bevkovi knjižnici Cerkno (Platiševa ulica 5, Cerkno). Maja Pan bo v svojem predavanju obravnavala lezbištvo skozi prizmo avtonomnega lezbičnega organiziranja v Sloveniji, ki je vključevalo stike in sodelovanja z jugoslovansko novo feministično sceno in slovenskim gejevskim gibanjem v kontekstu t. i. […] The post Maja Pan – Lezbični aktivizem v Sloveniji v osemdesetih / predavanje appeared first on C.M.A.K. Cerkno.

(P)o ANI PLAMENITI 2023!

Ana Monro, 13. november 2023 11. 11. med 17:00 in 22:00 smo v prizorišče 11. jesenskega festivala noči in ognjenih ambientov Ana Plamenita 2023 spremenili otroško igrišče Pod skakalnico, ki se nahaja ob Vodnikovi cesti v Ljubljani. Večdnevno deževje je na njem ustvarilo ”umetno jezerce”, ob katerem se nam je porodila ideja, da bi vanj in okoli njega postavili goreče ... The post (P)o ANI PLAMENITI 2023! appeared first on Ana Monro.
Historia: zgodovina celjske gimnazije od leta 1809

Historia: zgodovina celjske gimnazije od leta 1809

Zgodovinski arhiv Celje (ZAC), 13. november 2023 ― Ob koncu leta 2023 prihaja med bralce knjižna novost, ki sta jo založila Zgodovinski arhiv Celje in I. gimnazija v Celju. Monografija z naslovom Historia : zgodovina celjske gimnazije od leta 1809 je bralcem dostopna preko spletne trgovine, v nadaljevanju pa vam predstavljamo nekaj poudarkov iz nastajanja ter opisa knjige ter zgodovine celjske gimnazije. Na […] The post Historia: zgodovina celjske gimnazije od leta 1809 first appeared on Zgodovinski arhiv Celje - Hiša pisanih spominov.
Oton Župančič na Zapricah v Kamniku

Oton Župančič na Zapricah v Kamniku

Medobčinski muzej Kamnik, 13. november 2023 ― Leta 1919 je grajsko posestvo Zaprice podedoval po očetu Josip vitez Schneid pl. Treuenfeld (1869–1929). Družina je živela na Dunaju, počitnice pa so radi preživljali na gradu Zaprice, kjer so se družili tudi s t. i. Zapričani, počitnikarji – družinami znanih slovenskih pesnikov, pisateljev, kritikov, intelektualcev …, ki so v 20. in 30. letih 20. […] The post Oton Župančič na Zapricah v Kamniku appeared first on MM:K.
Pust v Cerknici 2024 bo v znamenju čebel

Pust v Cerknici 2024 bo v znamenju čebel

Planet Siol.Net, 13. november 2023 ― Prihodnji tradicionalni pustni karneval v Cerknici bo potekal v znamenju kranjske sivke. Ta se bo skupaj z drugimi pustnimi liki predstavila kot Butalska čebela. Predsednik ČZS Boštjan Noč pa bo tudi ambasador pustovanja. Organizatorji verjamejo, da bo s tem čebela postala simbol pustovanja, "saj brez čebel tudi nas Butalcev ni", pravijo.
Grossmannova nagrada 2023

Grossmannova nagrada 2023

Društvo slovenskih režiserjev, 13. november 2023 ― Akademija za gledališče, radio, film in televizijo in DSR SCENARISTIrazpisujeta scenaristični natečaj za GROSSMANNOVO NAGRADO 2023. Na natečaju lahko sodelujejo študentje slovenskih univerz z izvirnimi scenariji za kratki igrani film ali kratko televizijsko dramo. Štirje izvodi scenarija morajo biti poslani najkasneje do 11. 12. 2023 na naslov: UL AGRFT»Grossmannova nagrada«Trubarjeva 3, 1000 Ljubljana Vsak študent […]
Karel Gržan, pater in kmet: „Največja groza je, da si osamljen ...“

Karel Gržan, pater in kmet: „Največja groza je, da si osamljen ...“

Štajerski tednik, 13. november 2023 ― Razstavišče Knjižnice Ivana Potrča Ptuj je bilo premajhno, da bi lahko sprejelo vse, ki so želeli prisluhniti pogovoru s patrom Karlom Gržanom o knjigi Mir, ki je nastala v radovednem dialogu z novinarjem in publicistom Juretom Aleksičem in je prva osebna in biografska knjiga patra Karla Gržana. Ptujčani si patra Karla Gržana tudi malo lastimo. Na Ptuju je deloval od leta 1985 do 1994, bil je kaplan v župniji sv. Ožbalta, zato je Ptuj tudi kos patrovega srca. Začel je delovati tudi v Karitas. Zelo ga je nagovorila stiska ljudi, zlasti tistih, ki so živeli osamljeno, skrito, trpeče življenje.
Monografija Hvalnica trti in ljudem

Monografija Hvalnica trti in ljudem

Štajerski tednik, 13. november 2023 ― Eno leto po odprtju kabineta Stojana Kerblerja v okviru Galerije mesta Ptuja, so v slavnostni dvorani ptujskega gradu predstavili monografijo Hvalnica trti in ljudem dr. Vladimirja Korošca in Stojana Kerblerja. Posvečena je vinu in vinogradništvu ter delovanju vitezov na območju Ptuja in Ormoža.
MODUL EDGE

MODUL EDGE

Revija Hiše, 13. november 2023 ― Čas je za nekaj novega. Prestižna linija MODUL EDGE nudi posebno čutno in vizualno izkušnjo kot nikoli doslej. EDGE je najnovejša, skrbno oblikovana linija družine MODUL in predstavlja vrhunec ponudbe TEM. Pri vodilnem slovenskem proizvajalcu stikal in vtičnic so ga zasnovali in ustvarili na podlagi pol stoletja dolgih izkušenj, bogatega znanja o materialih in napredne Beri dalje →

Radijska igra: prisluhniti intuitivno in s srcem

SiGledal Novice, 13. november 2023 ― Nov teden radijske igre zaznamuje premiera radijske igre Proge, ki je nastala v koprodukciji programa Ars in ŠKUC gledališča. Uredništvo igranega programa v poslušanje ponuja tudi radijsko izvedbo edinega besedila slovenskega avantgardista Ferda Delaka. Tedenski nabor pa zaokrožuje klasika otroške literature, pravljica o melanholičnem dečku, ki ljudem razpira oči za lepoto okrog njih.
Celje gosti letno slovensko pregledno fotografsko razstavo

Celje gosti letno slovensko pregledno fotografsko razstavo

Celje.info, 13. november 2023 ― Celje bo v galeriji Božena, ki se nahaja Fotohiši Pelikan na Razlagovi ulici, ki jo upravlja Muzej novejše zgodovine Celje, do konca novembra gostilo 53. slovensko pregledno fotografsko razstavo. Tovrstna ... Beri dalje The post Celje gosti letno slovensko pregledno fotografsko razstavo appeared first on Celje.info.
1. decembra 2023 ob 16. uri: dr. Marko Mugerli – Praznik sv. Barbare in zgodovina jeseniške župnije, predavanje, Kolpern.

1. decembra 2023 ob 16. uri: dr. Marko Mugerli – Praznik sv. Barbare in zgodovina jeseniške župnije, predavanje, Kolpern.

Gornjesavski muzej Jesenice, 13. november 2023 ― Sveta Barbara je bila v zgodovini jeseniške župnije priljubljena svetnica. Njej so bile posvečene kapelice na stari rudni poti čez Pejce, stranski oltar v Marijini cerkvi na Stari Savi in celo cerkev na Plavžu. Tam so imeli v času njenega obstoja v 17. in 18. stoletju na njen dan vsakoletni sejem. Za svojo zavetnico so [...] The post 1. decembra 2023 ob 16. uri: dr. Marko Mugerli – Praznik sv. Barbare in zgodovina jeseniške župnije, predavanje, Kolpern. appeared first on Gornjesavski muzej Jesenice.
Ples jim pomeni vse, sprostitev in sanje

Ples jim pomeni vse, sprostitev in sanje

Štajerski tednik, 13. november 2023 ― Teja Kolednik, Gaj Vinter, Hana Kmetec, Zoja Vajda in Rosa Cafuta Gajšt so se na Poljskem udeležili svetovnega prvenstva v plesu. Vsi trenirajo na Ptuju, Teja Kolednik v plesni šoli Mambo, ostali štirje v plesni šoli Samba. S prvenstva so se vrnili polni lepih vtisov, doživetje je bilo nepozabno, tudi adrenalin, ki so ga občutili. Ples vsem pomeni zelo veliko, v njem neizmerno uživajo, odločeni so trenirati in se še vračati na tekmovanja najvišjega ranga.

Pia Prezelj: »Če želimo pisati iskreno, moramo pisati tudi o nelagodju«

Airbeletrina, 13. november 2023 ― "S knjigo nisem želela moralizirati in ne senzacionalizirati, prej obratno, zdelo se mi je pomembno vzpostaviti odnose in strukture, ki pokažejo, da je to, čemur pravite prestopanja meja, inherenten del našega vsakdana – da žene kdaj pa kdaj tepejo svoje može, da duhovniki kdaj pa kdaj komu naredijo otroka, da očetje kdaj pa kdaj želijo, da jim hčerke čisto malo predolgo obsedijo v naročju. Morda to ni lagodno, zagotovo ni zaželeno, je pa del našega intimnega in javnega življenja in posledično tudi del literature." Neža Kokol se je za AirBeletrino pogovarjala s Pio Prezelj o njenem romanu Težka voda. The post Pia Prezelj: »Če želimo pisati iskreno, moramo pisati tudi o nelagodju« appeared first on AirBeletrina.

Drugajanje tokrat v dveh delih in petih mestih

SiGledal Novice, 13. november 2023 ― Festival Drugajanje, ki sta ga leta 2002 zasnovala mariborska II. gimnazija in ljubljanski zavod Bunker s ciljem približevanja sodobne uprizoritvene umetnosti mladim, bo letos potekal v petih mestih. Danes se začenja dogajanje v Celju, v drugi polovici tedna pa bo tudi v Ljutomeru, Novi Gorici in na Ptuju. V Mariboru bo Drugajanje januarja.
Himera

Himera

MMC Film, 13. november 2023 ― Alice Rohrwacher, ena izmed vodilnih glasov italijanskega filma, je znana po prepletanju različnih realnosti z bogato, skorajda magično produkcijo notranjega sveta posameznikov. Njen zadnji film Himera je to in še več. Je zgodba, večja od življenja.
V Novi Gorici se začenjajo Dnevi slovenskega turizma

V Novi Gorici se začenjajo Dnevi slovenskega turizma

Planet Siol.Net, 13. november 2023 ― V Novi Gorici se začenjajo Dnevi slovenskega turizma. Tudi letos bodo pod eno streho združili številne dogodke, med drugim plenarni del s podelitvijo najvišjih priznanj v turizmu, 70. Gostinsko-turistični zbor Slovenije in prireditev Moja dežela - lepa in gostoljubna. Osrednja tema letošnjega dogodka so umetna inteligenca in novi poslovni modeli v turizmu.

Murkova listina Marku Kumru

Medobčinski muzej Kamnik, 13. november 2023 ― V petek, 10. novembra 2023 je na Univerzi v Kopru potekala svečana podelitev Murkovih nagrad za leto 2023, ki jih podeljuje Slovensko etnološko društvo. Marko Kumer je prejel Murkovo listino za ohranjanje in prezentacijo industrijske dediščine Kamnika. Njegova največja zasluga za delovanje v lokalni skupnosti sega na področje ohranjanja industrijske dediščine. To področje, ki bi […] The post Murkova listina Marku Kumru appeared first on MM:K.
The Last Scene

The Last Scene

Koridor, 13. november 2023 ― Premišljena večmedijska razstava v osrčju Seula, ki nagovarja aktualne probleme južnokorejske družbe. The post The Last Scene appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Napoved gledaliških dogodkov od 13. 11. do 19 11.

SiGledal Novice, 13. november 2023 ― Gregor Čušin: "Predvsem zadnje leto se veliko sprašujem o smislu svojega poklica. Zvečer stopim na oder in se pretvarjam, da sem nekdo drug. Pred drugimi, za katere vem, da vejo, da nisem to, za kar se pretvarjam. In oni tudi vejo, da jaz vem, da oni vejo, da se pretvarjam. To je neka čudna kolobocija, na katero pristajam jaz kot igralec in nanjo pristajajo ljudje kot gledalci. Kje je smisel takega početja? Vsi vemo, da si lažemo. Zakaj to počnemo?"
Cerknica 1977/78 – 6. a razred

Cerknica 1977/78 – 6. a razred

Stare slike (Cerknica), 13. november 2023 ― Osnovna šola v Cerknici, šolsko leto 1977/78 in 6.a razred z razredničarko Gertrudo Zigmund. Sistematični pregledi v zdravstvenem domu so bili vedno zanimivi in seveda s tem povezan obisk laboratorija. Nekateri so v strahu pred iglo in odvzemom krvi tiho sedeli in samo čakali, da vse skupaj čim prej mine. Spet drugi so znali iz vsake situacije […]
še novic