Kinopredstava v Občinski knjižnici Prebold

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 21. december 2023 ― Še zadnjič v tem letu smo se v četrtek, 21. decembra 2023, zbrali na prireditvi v Občinski knjižnici Prebold v sodelovanju z Golavškovim mlinom iz Matk pri Preboldu. Najmlajši obiskovalci s svojimi najdražjimi so si z zanimanjem ogledali kinopredstavo z naslovom Preprosto super. Skozi družinsko animirano pustolovščino smo spoznali zgodbo sodobnega časa, dotaknila se nas je na subtilen, simpatičen in duhovit način. Glavna junakinja Hedvika ni ne atletinja ne akrobatka, temveč najraje igra računalniške igrice in se sprašuje, kako postati superjunakinja. Napete dogodivščine so jo pripeljale do spoznanja, da nam ni ...

Veronikino razkritje skrivnosti iz Božičkove vasi na Finskem

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 21. december 2023 ― V četrtek, 21. decembra 2023, smo se zbrali ob novoletni smrečici v Občinski knjižnici Polzela v pričakovanju božične skrivnosti. Kdo bi znal bolje povedati zgodbo o Božičku, če ne prav Veronika Bastl! Veroniko je na pomoč iz Finske poklical kar sam Božiček. Ker mu je zmanjkalo pomagačev, je vpoklical škratke, ki sicer živijo pod krinko v človeškem svetu.  In zdaj veste tudi vi: Veronika je ena izmed Božičkovih pomagačev. Odzvala se je takoj, saj je treba rešiti Božič, Božiček pa potrebuje pomoč. In tako se je kar z letalom odpravila na ...

Kulturosferin podcast: Strategija razvoja kulture MOL – Pogovor z Urošem Vebrom

Asociacija, 21. december 2023 ― V tokratnem kulturosferinem podcastu smo se pogovarjali z Urošem Vebrom iz zavoda Projekt Atol. Uroš je izjemen poznavalec ljubljanske in nacionalne kulturne politike, poleg tega pa se na zavodu v glavnem ukvarjajo s produkcijo intermedijskih umetnosti, ki so strani MOL edinstveno podprti. Pogovarjali smo se o delovanju zavoda, strukturi javnih sredstev za kulturo v Ljubljani … Preberi več o Kulturosferin podcast: Strategija razvoja kulture MOL – Pogovor z Urošem Vebrom
Srečno 2024

Srečno 2024

Fakulteta za dizajn, 21. december 2023 ― Dragi študenti, kot se leto počasi poslavlja, se želimo zahvaliti za vso kreativnost, trud in strast, ki ste jo delili z nami. Naj bo prihajajoče leto polno novih idej, uspehov […] The post Srečno 2024 appeared first on Fakulteta za dizajn.

Slovenski punk in fotografija

Radio Študent, 21. december 2023 ― Pogovor o fotografski razstavi s kustosinjo razstave, Marino Gržinić, in fotografom Tonetom Stojkom. Razstava Slovenski punk in fotografija bo v Galeriji Cankarjevega doma na ogled do 11. februarja 2024.

Predlog dopolnitve ZUJIK v javni obravnavi

Ministrstvo za kulturo, 21. december 2023 ― Ministrstvo za kulturo je v javno obravnavo poslalo predlog Zakona o dopolnitvi Zakona o uresničevanju javnega interesa za kulturo (ZUJIK-H). Gre za pomemben korak pri zagotavljanju pravic prekarnih delavcev v kulturi, saj bo dopolnitev zakona samozaposlenim v kulturi omogočila sklepanje kolektivnih pogodb. Rok za oddajo komentarjev in pripomb je vključno do 22. januarja 2024.

„Tudi zasebne zbirke morajo biti dostopne javnosti“

Štajerski tednik, 21. december 2023 ― Galerija Luna v Murkovi ulici na Ptuju, v obnovljeni neorenesančni zgradbi iz 16. stoletja, že dve leti bogati kulturno ponudbo najstarejšega slovenskega mesta. Gosti razstave uveljavljenih domačih in tujih umetnikov. Že kmalu bodo obiskovalce, domače in tuje ljubitelje umetnosti, povabili na odprtje stalne zbirke. „S tem uresničujemo naš namen ozaveščanja o umetnosti, saj želimo ljudem približati različne vrste umetnosti,“ poudarja direktorica Galerije Luna Maja Markovič.
140 nastopajočih navdušilo v Opernih sanjah

140 nastopajočih navdušilo v Opernih sanjah

Celje.info, 21. december 2023 ― Sinoči se je v Celjskem domu odvil večer opernih arij, ki so ga pri Glasbeni šoli Celje poimenovali z Operne sanje. Gre za projekt, ki je vključil okrog 140 nastopajočih. ... Beri dalje The post 140 nastopajočih navdušilo v Opernih sanjah appeared first on Celje.info.

Odpiralni čas Medobčinskega muzeja Kamnik med božično novoletnimi prazniki

Medobčinski muzej Kamnik, 21. december 2023 ― Medobčinski muzej Kamnik in njegove enote (muzej na gradu Zaprice, Rojstna hiša Rudolfa Maistra in Galerija Miha Maleš) bodo odprte za obiskovalce: sobota, 23. 12., od 10. do 14. ure,  od srede do petka, od 10. do 18. ure. V soboto, 30. 12. 2023, bosta enoti Galerija Miha Maleš in Rojstna hiša Rudolfa Maistra zaprti, […] The post Odpiralni čas Medobčinskega muzeja Kamnik med božično novoletnimi prazniki appeared first on MM:K.
Studio RAMA: Casa Lasso

Studio RAMA: Casa Lasso

OUTSIDER, 21. december 2023 ― Ekvadorski studio Rama sestavljajo arhitekti Felipe Donosa, Carla Chaveu in Carolina Rodas. Njihovo delo obsega prostorske probleme v vseh merilih, od urbanističnih zasnov do arhitekture in oblikovanja predmetov. Tako so v osrčju Ekvadorja, na planoti med vulkanskimi vrhovi Andov, v podeželskem okolju zasnovali enodružinsko hišo, pri načrtovanju in gradnji katere jih je vodila ideja o […]

Večno približevanje

Airbeletrina, 21. december 2023 ― »Armenski prijatelj je pričevanje o neukrotljivem človeškem duhu, ki nas opozarja na pomen empatije, razumevanja in spomina ob neizmerni tragediji. To je srce parajoča zgodba, ki sicer ni avtorjevo najboljše delo, bo pa bralce spremenila in jih za vedno povezala s skupno zgodovino človeštva.« Katja Šifkovič za AirBeletrino recenzira knjigo Armenski prijatelj Andreïa Makina. The post Večno približevanje appeared first on AirBeletrina.

Irena Štaudohar: Harmonija, ravnotežje, ritem

OUTSIDER, 21. december 2023 ― Priznati moram, da z veslanjem nimam veliko izkušenj, čeprav nekaterim prijateljem o njem včasih rada predavam. Po morju ali rekah se s čolnom nisem veliko odpravljala. Le nekajkrat v najstniških letih po Krki in kasneje s kanujem po majhnem potoku nekje na Notranjskem, kjer sem opazovala race. Moja ljubezen do veslanja se namreč dogaja na […]
V Galeriji Kresija razstava plakatov Eduarda Čehovina

V Galeriji Kresija razstava plakatov Eduarda Čehovina

Misli, 21. december 2023 ― V Galeriji Kresija bodo drevi odprli razstavo Eduard Čehovin: Posters vs. Covid. Kot so zapisali, ne gre samo za razstavo plakatov, ampak je to razstava o "načinu preživetja v zelo čudnem obdobju, ki ni bilo enostavno za nikogar in nam je življenje tako rekoč obrnilo na glavo".
Po najkrajšem dnevu v letu Noč kratkih filmov

Po najkrajšem dnevu v letu Noč kratkih filmov

Misli, 21. december 2023 ― Na zimski solsticij in najkrajši dan v letu bo drevi ljubitelje sedme umetnosti ponovno razveselila Noč kratkih filmov, posvečena kratkometražni formi. Potekala bo v dvoranah Art kino mreže po Sloveniji in v Slovenski kinoteki v Ljubljani, v sodelovanju z goriškim Kinoateljejem pa prvič tudi v gledališču Miela v Trstu.

1976 Mašun – Petrovčičevi na Mašunu

Stare slike (Cerknica), 21. december 2023 ― Fotografija je bila posneta na Mašunu leta 1976. Kaj je bil povod tega obiska ni znano, veselica, obletnica ali pa kar piknik v prelepi naravi v osrčju snežniških gozdov. Od leve: Miljana (roj. Juvančič) žena Jožeta, sin Jože, Mira Petkovšek (Tonetova sestra), mama Avguština Petrovčič, sin Rudi, Tone Petkovšek (mož hčerke Justine), Mitja (sin Juste). […]
še novic