Popotnica Barbara Popit z jadrnico po norveških fjordih

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 18. januar ― V četrtek, 18. januarja 2024, smo v Občinski knjižnici Prebold ob atraktivnih fotografijah in izbranih besedah podoživljali popotniške spomine, ki jih je z nami delila Barbara Popit. »Potovanja so moja strast. Spoznavanje novih dežel, novih ljudi in njihove kulture mi daje moč in energijo, sprostitev in umirjanje duha. Svet je lep, samo začutiti ga moramo, in sleherni izmed nas to dobro zna,« je uvodoma povedala popotnica, ki je tudi ljubiteljska slikarka, njeno ljubezen do pisanja pa lahko spoznavamo ob številnih člankih v različnih medijih, ko opisuje svoja doživetja in občutja ob ...
Bojana Robinson

Bojana Robinson

Koreografski imenik, 18. januar ― plesalka in koreografinja Bojana (Mišić) Robinson (1982) je plesalka in koreografinja iz Beograda, ki živi v Sloveniji. S plesom se je začela ukvarjati v baletnem studiu – Centar za kulturo Stari grad v Beogradu, in na številnih plesnih delavnicah in seminarjih. Leta 1999 je postala plesalka v ERGstatus plesnem teatru…

(Ne)moč poezije

Koridor, 18. januar ― Vinko Möderndorfer v zbirki Samota znova dokazuje edinstveni občutek za pesniško besedo, globoko introspekcijo in zavezanost človeški izkušnji. The post (Ne)moč poezije appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Plečnik in Stelè: Risar in učenjak

Plečnik in Stelè: Risar in učenjak

OUTSIDER, 18. januar ― Jože Plečnik danes ni zgolj spoštovan arhitekturni ustvarjalec, avtor znamenitih stavb in trgov, zgodovinska osebnost – po logiki sodobnega turizma, ki jo lahko spremljamo povsod po svetu, je postal blagovna znamka: obraz, ki mesto in državo predstavlja obiskovalcu iz domovine in tujine. Za tiste, ki bi radi zares razumeli slovensko arhitekturo ter konkretno Plečnikovo ustvarjalnost […]
Literarni večer z Alešem Štegrom: Dvanajst krajev sveta s posebnimi zgodbami

Literarni večer z Alešem Štegrom: Dvanajst krajev sveta s posebnimi zgodbami

Štajerski tednik, 18. januar ― Na prvem dogodku v letošnjem letu so v Knjižnici Ivana Potrča na Ptuju gostili pesnika, pisatelja, prevajalca, urednika Aleša Štegra, soustanovitelja in programskega vodjo Založbe Beletrina, tudi dolgoletnega vodjo festivala Dnevi poezije in vina. Z njim se je o knjigi 12 zgodb, ki so nastale v 12 letih v 12 krajih sveta, pod naslovom Na kraju zapisano, pogovarjala Sanja Selinšek.
Razpis za direktorja gledališča: Srpčič bo ponovno kandidiral

Razpis za direktorja gledališča: Srpčič bo ponovno kandidiral

Štajerski tednik, 18. januar ― Kar nekaj razpisov za prosta direktorska mesta javnih zavodov, katerih (so)ustanoviteljica je Mestna občina Ptuj, je bilo (in še bo) objavljenih v zadnjem obdobju. Trenutno sta aktualna dva, v teku sta razpisna postopka za izbiro bodočih direktorjev agencije LEA Spodnje Podravje in ptujskega gledališča. Dolgoletni, sedanji direktor gledališča Peter Srpčič je napovedal vnovično kandidaturo.
Antologija, ki je pozabila na vsaj petino Slovencev

Antologija, ki je pozabila na vsaj petino Slovencev

Airbeletrina, 18. januar ― Antologija sodobne slovenske kratke proze Brez milosti (Goga, 2023) prinaša kar nekaj vrhunskih zgodb, dobrodošel korak naprej sta precejšen delež pisateljic ter vključenost avtoric in avtorjev z LGTB scene ... A krepko prednjačijo zgodbe iz knjig, izdanih v Ljubljani, in nedopusten je izpad literarnih predstavnikov in predstavnic petine slovensko govorečih ljudi, ki živijo zunaj meja Republike Slovenije. »Razmerje v prid centra je (pre)močno, saj tam izdane zbirke kratke proze (oziroma zgodbe iz njih) v antologiji zavzemajo več kot dve tretjini prostora,« v kritiki piše Primož Sturman. The post Antologija, ki je pozabila na vsaj petino Slovencev appeared first on AirBeletrina.
V ljubljanski Operi premierno Werther po Goethejevi predlogi

V ljubljanski Operi premierno Werther po Goethejevi predlogi

Misli, 18. januar ― Ljubljanska Opera je na oder po 45 letih postavila lirično operno trodejanko Werther, ki jo je po Goethejevem pisemskem romanu Trpljenje mladega Wertherja uglasbil francoski skladatelj Jules Massenet. Uprizoritev so zaupali kubanskemu režiserju Luisu Ernestu Donasu, glasbeno jo bo vodil dirigent Ayrton Desimpelaere. Premiera bo nocoj ob 19.30.
1983 Semič – Ekskurzija v Belo krajino

1983 Semič – Ekskurzija v Belo krajino

Stare slike (Cerknica), 18. januar ― Na posvetovanju ravnateljev v Ljubljani sta se spoznala naš ravnatelj Anton Zigmund in ravnatelj Osnovne šole Semič Blaž Kočevar. Beseda je dala besedo in dogovorila sta se za medsebojno sodelovanje med šolama in določila termin strokovnega in prijateljskega srečanja obeh kolektivov na Osnovni šoli Semič v Beli krajini. Dan, poln lepih vtisov in spoznanj, smo […]

Film Maje Weiss za uvod v Cikel slovenskega filma v Italiji

Misli, 18. januar ― S filmom Maje Weiss Zajeti v izviru - Slovenski otroci Lebensborna se bo začel Cikel slovenskega filma v Italiji. S filmom se bodo v goriškem Kinoateljeju spomnili tudi 25-letnice prve podelitve nagrade Darko Bratina, ki jo je kot prva prejela prav Maja Weiss za celovečerni dokumentarni film Cesta bratstva in enotnosti.
še novic