Ne le ljubezen, hrepenenje, tudi resignacija pri Danici Ručigaj, prvi makedonski pesnici

Vrabec Anarhist, 31. januar ― Če nas pesmi iz prvenca zmorejo pustiti nepotešene, bo branje Ujetnikov vetra, druge zbirke Danice Ručigaj, ki je objavljena v slovenski knjigi, v veselje, čeprav gre za hipersenzibilne, trpke impresije, resignacijo in upesnjeno bolečino. The post Ne le ljubezen, hrepenenje, tudi resignacija pri Danici Ručigaj, prvi makedonski pesnici first appeared on Vrabec Anarhist.

S pručko dlje, više in čez vse ovire

Vrabec Anarhist, 31. januar ― Delo, ki je bilo letos nagrajeno z nagrado Kristine Brenkove za izvirno slovensko slikanico, je čudovito preprosto, likovno in jezikovno izčiščeno, hkrati pa domiselno, neskončno igrivo in nadvse prikupno. The post S pručko dlje, više in čez vse ovire first appeared on Vrabec Anarhist.

Medijska reforma: Asociacija za korenitejše spremembe!

Asociacija, 31. januar ― V Društvu Asociacija sicer pozdravljamo namero prenove medijske zakonodaje in s tem tudi novega zakona o medijih, ki je ga je pristojno ministrstvo decembra poslalo v javno obravnavo, a predlagan je zakon prešibak in brez zob. Zakon za spremembe ne predvideva ustrezne podlage v finančnih sredstev, ne naslovi težav nevladnih medijev in ne rešuje problematike … Preberi več o Medijska reforma: Asociacija za korenitejše spremembe!
Projekt, ki Ljubljano postavlja na oblikovalski zemljevid sveta

Projekt, ki Ljubljano postavlja na oblikovalski zemljevid sveta

OUTSIDER, 31. januar ― Design corner Ljubljana je platforma za promocijo slovenskega oblikovanja, ki že skoraj leto dni deluje na treh ravneh – v obliki prodajne galerije v središču mesta, v obliki serije dogodkov Oblikovanje v središču in v obliki strokovnih pobud, namenjenih krepitvi pogojev za razvoj uspešnih oblikovalskih projektov. Design corner Ljubljana je sodobna, samoorganizirana in neprofitna pobuda, […]
Glasbena velesila

Glasbena velesila

MMC Glasba, 31. januar ― Dnevi sodobne glasbe na Akademiji za glasbo še trajajo. V Delu smo medtem naleteli na napoved za oddajo Na utrip srca, ki se začne takole: "Klasična glasba je bila pop svojega časa, klasični glasbeniki pa popzvezde. "
Stric

Stric

MMC Gledamo, 31. januar ― Stric je psihološka grozljivka, ki se z zgodbo sicer zgleduje po delih nekaterih velikanov evropske kinematografije, recimo Michaela Hanekeja, pa vendar pomeni izviren prispevek k filmski umetnosti.  

Razpisne priložnosti (januar 2024)

Asociacija, 31. januar ― Za vas vsak mesec zberemo nekaj razpisnih priložnosti s področja kulture za samozaposlene v kulturi ter druge delavce in delavke na tem področju. Na spodnjem seznamu si lahko ogledate vrsto domačih in tujih priložnosti za razvoj na posamičnih področjih kulture. Domači razpisi Zavod P.A.R.A.S.I.T.E. je objavil javni razpis za Nagrado skupine OHO 2024 – osrednjo … Preberi več o Razpisne priložnosti (januar 2024)

Brez strahu brez groze s pogumom

Koridor, 31. januar ― Zbirka pesmi Naprej naprej Vinka Möderndorferja je tematsko močno in kontekstualno relevantno delo, ki se z ironično in kritično ostrino ukvarja s perečimi socialno-političnimi vprašanji slovenske družbe. The post Brez strahu brez groze s pogumom appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Davčni administrativni roki morajo biti poenoteni

Asociacija, 31. januar ― Letos so na področju poročanja o izplačilih dohodkov, ki se ne vštevajo v davčno osnovo do določene višine, predvidene spremembe.Izplačevalci morajo za leto 2023 prvič poročati o izplačilih navedenih dohodkov v posebni tabeli, kjer se poroča izplačilo dohodkov navedenih v posebni tabeli. V Društvu Asociacija opozarjamo na kratek rok za potrebe poročanja o izplačilih dohodkov, … Preberi več o Davčni administrativni roki morajo biti poenoteni

Svetovanje samozaposlenim v kulturi na dogodku Odprta vrata ateljejev v MGLC Švicariji

KUD Trivia, 31. januar ― Na kulturni praznik, v četrtek, 8. februarja 2024 lahko samozaposleni v kulturi poiščejo brezplačni osebni nasvet glede statusa, prispevkov, umetniške kariere, administrativnih postopkov in drugih vsebin, povezanih s samozaposlitvijo v kulturi. Svetovanje oz. pogovore v živo bo nudila umetnica in urednica Marija Mojca Pungerčar od 13. – 16. ure v svojem ateljeju v MGLC Švicarija […]

Dan odprtih vrat ob kulturnem prazniku

Zgodovinski arhiv Celje (ZAC), 31. januar ― Kot gotovo veste imamo sicer odprta vrata vsak delovnik. Tudi letos pa najavljamo, da posebej odpiramo vrata za Slovenski kulturni praznik. “Dan odprtih vrat” pa pomeni, da se ob posebni želji lahko odprejo še kakšna vrata v zakulisje delovanja arhivske javne službe. Program bomo začeli z ogledom razstave “Je bilo v Celju dovolj mostov?”, mogoče […] The post Dan odprtih vrat ob kulturnem prazniku first appeared on Zgodovinski arhiv Celje - Hiša pisanih spominov.

Vabilo na delavnico Falling in Grace

SiGledal Novice, 31. januar ― V Plesnem teatru Ljubljana se bo v organizaciji Divjih ptic odvila tridnevna gibalna delavnica, ki jo bo vodil certificirani učitelj in certifikator sistema Axis Syllabus Antoine Ragot. Vikend delavnica je namenjena udeležencem z različnimi ravnmi predznanja in področji zanimanja ter bo potekala v Ljubljani med 2. in 4. februarjem.
1952 Postojna – Knjiga Postojnska jama in druge zanimivosti Krasa

1952 Postojna – Knjiga Postojnska jama in druge zanimivosti Krasa

Stare slike (Cerknica), 31. januar ― Dedek Mraz mi je prinesel knjigo z naslovom Postojnska jama in druge zanimivosti Krasa. Avtorja sta dr. Alfred Šerko, ml. in Ivan Michler. Knjigo je začel pisati dr. Šerko. Zaradi prezgodnje smrti je njegovo delo nadaljeval Ivan Michler. Na notranji strani zadnje platnice je žepek. V njem so zemljevidi Položaja vodotokov med Postojno-Planino-Cerknico, Postojnske jame, […]
še novic