Film pod zvezdami se je začel

Kinodvor, 12. julij ― Včeraj smo z razprodanim Grajskim dvoriščem pričeli letošnji Film pod zvezdami. Gledalci so si ogledali Jesensko listje finskega avtorja Akija Kaurismäkija, kot predfilm pa smo prikazali letošnjega prejemnika zlate palme za kratki film Moški, ki ni mogel molčati. Film je nastal v slovenski koprodukciji, zato se nam je na odru pridružil Gregor Božič, direktor fotografije pri filmu, in z nami delil trenutke canskega zmagoslavja. Z njim se je pogovarjal Toni Cahunek.

Junijske novosti v Knjižnici SEM ter priporočila za branje

SEM, 12. julij ― Iz Knjižnice SEM vam prinašamo novice o naših novih pridobitvah in predlagamo tri nova priporočila: Knjigo s posrečenim slovenskim prevodom naslova Bulšihti: teorija (*cf., 2024) je ameriški antropolog in politični aktivist David Graeber (1961–2020) napisal na osnovi etnografskih podatkov, ki jih je pridobil iz odziva na kratek esej o fenomenu delovnih mest, ki so sama sebi namen. Ker take nesmiselne službe tudi ekonomsko niso upravičljive, avtor sklene, je njihova funkcija očitno politična, saj je manj verjetno, da se bodo ljudje, zaposleni z že nekakšnim redno in solidno plačanim bulšihtom, politično aktivirali. Na ta način pa tudi sami prispevajo k moralni dinamiki ekonomije, ki ohranja moč finančnega kapitala. Zbornik Želite, prosim?: trgovina, gostinstvo in turizem Zgornjega Posočja (Tolminski muzej, 2024) prinaša 21 prispevkov, s katerimi so avtorji poskušali predstaviti različne plati in resničnost trgovskega in gostilniškega življenja od srede 19. stoletja do osamosvojitve Slovenije. Predstavljena je široko razvejana mreža vaških trgovin in gostiln, predvsem skozi osebne in družinske zgodbe trgovcev in gostilničarjev, ki pa so bili večinoma prisiljeni opustiti svojo dejavnost zaradi sodobnega načina življenja. Avtorica večine prispevkov in urednica zbornika je kustosinja Karla Kofol, ki je tudi avtorica istoimenske razstave. Kot zapiše v uvodu urednica Katarina Keber, lahko monografijo Epidemije in zdravstvo : zgodovinski pogled (Založba ZRC, 2024) vsaj deloma razumemo kot odziv slovenskega zgodovinopisja na pandemijo covida-19. V 13 poglavjih avtorji in avtorice obravnavajo različne vidike epidemij, nalezljivih bolezni in razvoj zdravstva v obdobjih med srednjim vekom in 20. stoletjem na območju današnje Slovenije in Hrvaške. Zbrana besedila na novo vrednotijo dosedanje razumevanje epidemij v slovenskem zgodovinopisju, dopolnjujejo in izboljšujejo dosedanje poznavanje določenih tematik ali pa sploh prvič obravnavajo določeno problematiko. Preverit

18. julij 2024 ob 18. uri: Jetniki svobode, predstavitev knjige, Muzej Kranjska Gora

Gornjesavski muzej Jesenice, 12. julij ― V četrtek, 18.julija 2024, ob 18. uri bo v Liznjekovi hiši v Kranjski Gori dr. Boštjan M. Turk predstavil svojo novo knjigo z naslovom JETNIKI SVOBODE. Po predstavitvi bo možno z avtorjem tudi pokramljati in knjigo z njegovim posvetilom tudi kupiti. Knjiga je zelo zanimiva in aktualna v današnjem času. Vstop je prost. Lepo povabljeni! The post 18. julij 2024 ob 18. uri: Jetniki svobode, predstavitev knjige, Muzej Kranjska Gora appeared first on Gornjesavski muzej Jesenice.

Jernej Girandon: Dom v lastni režiji

OUTSIDER, 12. julij ― RE_AKCIJA Enodružinska lesena hiša se nahaja na pobočju in meri 130 m2. Ima longitudinalno zasnovo, s katero se z velikimi okni odpira proti severu in jugu. Fasada objekta je senčena z arhitekturnimi elementi – neogrevanimi shranjevalnimi lopami, ki so nanizane vzdolž daljše stranice hiše. Osnovno konstrukcijo hiše je postavilo tesarsko podjetje, tako da je bil […]

Vovk: Umetniki imajo bolj jasen uvid v kakšnem svetu živimo

Misli, 12. julij ― Direktorica Moderne galerije Martina Vovk je v pogovoru za STA ocenila, da je slovenska sodobna umetnost v dobri kondiciji. Kot je med drugim izpostavila, imajo umetniki bolj jasen uvid, v kakšnem svetu živimo. Menila je tudi, da nas bolj kot umetna inteligenca ogroža nezainteresiranost za kritično razumevanja sveta.

Ministrica dr. Asta Vrečko podpisala deklaracijo o pomembnosti plesne pedagogike

Ministrstvo za kulturo, 12. julij ― Ministrica dr. Asta Vrečko je včeraj podpisala Ljubljansko deklaracijo o pomembnosti plesne pedagogike ter pomenu ustvarjalnega giba v vzgoji in izobraževanju. Deklaracijo je pod pokroviteljstvom Slovenske nacionalne komisije za Unesco predlagala mednarodna organizacija Ples in otroci (angleško Dance and the Child International – daCi).

Ministrica Vrečko podpisala Ljubljansko deklaracijo Otrok in ples

Misli, 12. julij ― V sklopu mednarodne konference Dance and the Child International "Jaz - Telo, Jaz - Ples", ki je ta teden potekala Ljubljani, je ministrica za kulturo Asta Vrečko podpisala Ljubljansko deklaracijo Otrok in ples. Deklaracija poudarja pomembnost plesne pedagogike, in spodbuja zagotavljanje ustvarjalnih okolij ter umetniško delovanje.

Razstava Maistrova pot v Knjižnici Domžale

Medobčinski muzej Kamnik, 12. julij ― Vlada Republike Slovenije se spominu na generala Maistra in v čast njegovim izjemnim zaslugam za slovenski narod poklanja z razglasitvijo leta 2024 za leto generala Rudolfa Maistra. Ob tej priložnosti so v Knjižnici Domžale v sodelovanju z Medobčinskim muzejem Kamnik pripravili razstavo z naslovom Maistrova pot, ki bo na ogled v dvorani knjižnice od 15. […] The post Razstava Maistrova pot v Knjižnici Domžale appeared first on MM:K.

Matevž Fabijan (1933–2024)

Naši zbori, 12. julij ― Matevž Fabijan je vse svoje polno življenje zapisal glasbi. Po razvejanem študiju in raznovrstni glasbeni, predvsem pevski in začetni zborovodski… The post Matevž Fabijan (1933–2024) appeared first on Naši zbori.

Poletna smuka na Vršiču

MNZS, 12. julij ― Obeta se nam vroč julijski vikend, ki kar kliče po tem, da si poiščemo prijetno osvežitev v naravi. Čeprav danes slovenski vrhovi ne omogočajo več snežne osvežitve, današnja porumenela fotografija prikazuje ravno to. Poletno smuko na Vršiču. Vršič je že od nekdaj privabljal turiste od blizu in daleč. Gre za gorski preval, ki je z […]

1919 Milanov Vrh – Špetnakova žaga in delavsko naselje, drugič

Stare slike (Cerknica), 12. julij ― Ista slika neznanega avtorja je bila že objavljena v prispevku 1919 Milanov Vrh – Parna žaga, zdaj je spet pred nami z nekaj novimi podatki. “Naša žaga na Milanovem Vrhu, 3 ure od tukaj, Hrvaška. Hlev, delavska hiša, tovarna” pravi neznan rokopis v nemščini na sprednji strani slike zgoraj, spodaj pa natis v hrvaščini Pozdrav […]
še novic