Nova pesniška zbirka Uroša Koščaka

Kamnik.info, 15. september ― Pa je tu! Nova zbirka, nov zaključek. Minilo je 3  leta, odkar je v svet odšla zadnja zbirka mojih pesmi Ko svet bo rekel lahko noč.  V letih, ki so sledila, mi je življenje prineslo mnogo sprememb, za katere sem zelo hvaležen. Morda so te spremembe, katere so se zgodile, tudi malo »krive« za ves ... Prispevek Nova pesniška zbirka Uroša Koščaka je bil izvorno objavljen naportalu Kamnik.info.
Jatun Risba - Blitzangriff (trailer) (2022) Avtorski video/ Video performans

Jatun Risba - Blitzangriff (trailer) (2022) Avtorski video/ Video performans

DIVA nove pridobitve, 15. september ― Bliskovit vdor v najbolj intimen prostor delujoče bolnišnice: stranišče. Plesni zagon, ki zasuka in pretrese medicinski pogled na telo znotraj sodobnih zdravstvenih institucij. Življenjska izkušnja diagnoze multiple skleroze, ki je zaznamovala umetničin spolni in osebni razvoj za vekomaj. Somatsko praznovanje osvojenega užitka in svobode avtentičnega življenja in uspevanja - rezultat procesov dekolonizacije jaza, ki ponovno vzpostavijo pristno bit človekovega utelešeneg...
Operacija Bagration ali vzhodni Dan D

Operacija Bagration ali vzhodni Dan D

Zgodovina na dlani, 15. september ― Obeležujemo osem desetletij od operacije Bagration, enega največjih spopadov v zgodovini človeštva, ki pa pogosto, predvsem na Zahodu, ostaja spregledana. Junij 1944. Sile osi so v defenzivnem položaju na vseh frontah. Zdi se, da je izid vojne že odločen, ampak Nemčija in njene zaveznice imajo še vedno na voljo milijone vojakov in konca vojskovanja vseeno... Nadaljuj z branjem The post Operacija Bagration ali vzhodni Dan D appeared first on Zgodovina na dlani.
V NUK konec septembra znova na ogled Supraseljski rokopis

V NUK konec septembra znova na ogled Supraseljski rokopis

Misli, 15. september ― Narodna in univerzitetna knjižnica (NUK) bo v Vitrini meseca v sklopu postavitve Hranimo misli - že 250 let razstavila Supraseljski kodeks, ki sodi med najpomembnejše svetovne slovanske jezikovne spomenike. Liturgični kodeks iz 11. stoletja, ki velja za enega največjih zakladov NUK, si bo mogoče ogledati med 23. in 28. septembrom.
Amfiteatrov mednarodni znanstveni simpozij: Avantgardna umetnost, gledališče in revolucioniranje razmerja med periferijo in središčem

Amfiteatrov mednarodni znanstveni simpozij: Avantgardna umetnost, gledališče in revolucioniranje razmerja med periferijo in središčem

SLOGI, 15. september ― Raziskovalna skupina UL AGRFT je skupaj z znanstveno revijo Amfiteater, Slovenskim gledališkim inštitutom ter Slovenskim društvom za estetiko v okviru raziskovalnega programa UL AGRFT Gledališke in medumetnostne raziskave (P6- 0376) pripravila mednarodni znanstveni simpozij na katerem bo sodelovalo več kot 25 tujih in domačih strokovnjakov ter umetnikov. Cilj simpozija bo mapirati različne geografske in zgodovinske poskuse revolucioniranja razmerja med periferijo in središčem v Evropi in zunaj nje. The post Amfiteatrov mednarodni znanstveni simpozij: Avantgardna umetnost, gledališče in revolucioniranje razmerja med periferijo in središčem appeared first on SLOGI.
V Pivki razstava o zavezniških bombardiranjih Slovenije

V Pivki razstava o zavezniških bombardiranjih Slovenije

Misli, 15. september ― V Parku vojaške zgodovine Pivka so v soboto odprli razstavo Slovenija pod točo bomb - zavezniška bombardiranja 1944-1945, ki prinaša vpogled v obsežna ameriška in britanska bombardiranja ciljev na Slovenskem, s katerimi so si zavezniki zadali poraziti nacistično Nemčijo. Odprl jo je Tone Partljič, priča bombardiranj, na ogled pa bo do februarja.
1928 Ljubljana – Franc Mlinar

1928 Ljubljana – Franc Mlinar

Stare slike (Cerknica), 15. september ― Na sliki so udeleženci enoletne poklicne gradbene šole v Ljubljani leta 1928. Verjetno so fotografirani ob zaključku šolanja, saj so vsi pražnje oblečeni. Na fotografiji smo prepoznali Franca Mlinarja, ki je obiskoval to šolo. Zaključek tega izobraževanja je pomeni tudi pooblastilo za izdelavo načrtov stanovanjskih stavb. Mlinar Franc je največ delal na Rakeku. Tam je […]
Lars von Trier bo režiral nov film

Lars von Trier bo režiral nov film

Misli, 15. september ― Kontroverzni danski režiser Lars von Trier namerava dve leti za tem, ko je sporočil, da so mu diagnosticirali Parkinsonovo bolezen, posneti nov film. Danski filmski inštitut je njegovemu projektu z naslovom After dodelil 170.000 evrov, je po pisanju francoske tiskovne agencije AFP razvidno s seznama, ki ga je objavil inštitut.
še novic