Luna Woelle na festivalu Sonica 2023

Luna Woelle na festivalu Sonica 2023

MoTA, 17. september ― Luna Woelle: Imaginarna robotika  IR-012L1 solo exhibition Galerija MoTA Lab, 21.4.-20.5.2023 Luna Woelle, rojena leta 2000, je slovenska 3DCG umetnica, ki trenutno živi v Tokiu. Po končani srednji šoli za grafično oblikovanje v Ljubljani se je s štipendijo preselila na Japonsko, kjer je študirala japonsko tradicionalno kuhinjo, kar jo je spodbudilo zanimanje in prejšnji projekti, […] The post Luna Woelle na festivalu Sonica 2023 appeared first on MoTA.
Cyanometer na festivalu MillstART

Cyanometer na festivalu MillstART

MoTA, 17. september ― Cyanometer, delo slovenskega medijskega umetnika in kuratorja Martina Briclja Barage, je poklon izvirnemu cyanometru, preprostemu orodju, ki ga je leta 1789 zasnoval švicarski fizik in alpinist Horace Bénédict de Saussure. V letošnjem letu je gostoval na festivalu MillstART ob Miljskem jezeru v Avstriji na razstavi Hrepenenje, ki jo je kurirala Tanja Prušnik. Več info: https://www.skica.at/Artikel/Vizualna_umetnost_slo_Martin_Bricelj_Baraga:_Cyanometer_Intermedijska_instalacija_v_sklopu_festivala_millstART   Projekt sta sofinancirala […] The post Cyanometer na festivalu MillstART appeared first on MoTA.

V Občinski knjižnici Braslovče diši po pravljicah

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 17. september ― Z novim šolskim letom je prišla tudi nova sezona pravljičnih druženj, ki smo jo v Občinski knjižnici Braslovče začeli v torek, 17. septembra 2024. Pravljična urica je bila jesensko obarvana, da pa smo odkrili, kaj bo v ospredju, smo potrebovali odgovor na dve uganki. Otroci so hitro ugotovili: zajček in lisica. Preden smo se potopili v čarobni svet zajca Petra, ki mu je ponagajal lisjak, smo uživali v pesmi o lisici, ki je najbrž res pojedla belo kokoš, čeprav to vztrajno zanika, ter o ježu, ki se je kar močno važil. ...

Septembrska pravljična urica v Občinski knjižnici Tabor

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 17. september ― Počitnice so minile in zakorakali smo v novo šolsko leto. S septembrom se za vse nas začnejo različne obveznosti in dejavnosti, hkrati pa si lahko izberemo tudi aktivnosti, ki nam polepšajo dneve in razveselijo naše srce. V Občinski knjižnici Tabor smo veseli, da smo otroke lahko spet povabili na pravljično urico, ki je bila v torek, 17. septembra 2024. Ker se še nismo popolnoma poslovili od poletja in poletnih radosti, sem jim knjižničarka Nataša povedala pravljico o morskih živalih. Otroci zelo dobro poznajo živali, ki živijo v morju, in znali so povedati, ...

PO PRAVLJICI DIŠI …

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 17. september ― V torek, 17. septembra 2024, smo se po poletnih počitnicah ponovno zbrali v občinski knjižnici, kjer smo na pravljičnem druženju nežno vstopili v jesenski čas. Najprej smo veverički in podlesku pomagali pripraviti ozimnico, nato pa smo prisluhnili pravljici o kralju, ki je imel jablano, na kateri so rasla čudovita jabolka, a teh ni delil z nikomer. Nato pa so nekega dne jablano napadli majhni črvički in kralj je potreboval pomoč … Črvički so se nam prikupili, zato smo si rdeča jabolka, polna malih nepridipravov, izdelali za domov.

Anamarija Dimovska in Martin Bricelj Baraga: Kaskade

MoTA, 17. september ― Otvoritev: 24. 7. 2024 ob 19h Otvoritveni performans: Irena Z. Tomažin Muzej sodobne umetnosti +MSUM / Maistrova 3, Ljubljana Razstava je bila odprta 24. 7.25. 8. 2024 Serijo Kaskade sestavlja šest kiparskih del iz keramike, stekla in glazure, ki med seboj prehajajo in prevzemajo lastnosti oblike. Steklo in keramika se med segrevanjem in […] The post Anamarija Dimovska in Martin Bricelj Baraga: Kaskade appeared first on MoTA.
Nonument Group na razstavi “Premiki in hudourniki – kjer se srečata reki Dnipro in Labe” v Parizu

Nonument Group na razstavi “Premiki in hudourniki – kjer se srečata reki Dnipro in Labe” v Parizu

MoTA, 17. september ― Nonument Group: Premiki in hudourniki – kjer se srečata reki Dnipro in Labe 9.10.202418.1.2025 Organizator Cité Internationale des Arts, Pariz Nonument Group Miloš Kosec, Nika Grabar, Martin Bricelj Baraga, Neja Tomšič Razstavo “Premiki in hudourniki – kjer se srečata reki Dnipro in Labe” v galeriji Cité Internationale des Arts v Parizu pripravljata kuratorja […] The post Nonument Group na razstavi “Premiki in hudourniki – kjer se srečata reki Dnipro in Labe” v Parizu appeared first on MoTA.
27. september ob 19. uri: Legenda o Zlatorogu, odprtje razstave in projekcija animiranega filma, Slovenski planinski muzej

27. september ob 19. uri: Legenda o Zlatorogu, odprtje razstave in projekcija animiranega filma, Slovenski planinski muzej

Gornjesavski muzej, 17. september ― V petek, 27. septembra 2024, vas ob 19. uri vabimo na odprtje razstave in projekcijo večkrat nagrajenega animiranega filma Legenda o Zlatorogu. Prireditev v Slovenskem planinskem muzeju pripravljamo v sodelovanju s Triglavskim narodnim parkom v počastitev 100. obletnice ustanovitve Alpskega varstvenega parka parka. Razstava in film bosta na ogled do 25. oktobra 2024.  O filmu:Mlada [...] The post 27. september ob 19. uri: Legenda o Zlatorogu, odprtje razstave in projekcija animiranega filma, Slovenski planinski muzej appeared first on Gornjesavski muzej Jesenice.
Cyanometer na Trienalu sodobne umetnosti U3

Cyanometer na Trienalu sodobne umetnosti U3

MoTA, 17. september 21.6.17.11.2024 @ Moderna galerija More on U3 The 10th Triennial of Contemporary Art – U3, curated by Tevž Logar, is on view at the Museum of Modern Art. Cyanometer by Martin Bricelj Baraga is also part of the triennial. photo: archive Baraga Studio Martin Bricelj Baraga’s Cyanometer is a monument to the blue […] The post Cyanometer na Trienalu sodobne umetnosti U3 appeared first on MoTA.
MoTA Arte/Fakti na sejmu novomedijske umetnosti Noise v Istanbulu

MoTA Arte/Fakti na sejmu novomedijske umetnosti Noise v Istanbulu

MoTA, 17. september ― Lokacija: Muzej Kadiköy Kent Meydani, Istanbul 18-21 januar 2024 ​ https://www.noise.ist/ MoTA – Museum of Transitory Art predstavlja ekskluzivna umetniška dela avtorjev, ki predstavljajo kolekcijo MoTA Arte/Fakti na novomedijskem sejmu Noise v Istanbulu. Sodelujoči umetniki: Martin Bricelj Baraga & Fraction, Adam Basanta, Uršula Berlot, Andy Lomas, Tristan Perich & Zimoun. Martin Bricelj Baraga   ‘DROP’ […] The post MoTA Arte/Fakti na sejmu novomedijske umetnosti Noise v Istanbulu appeared first on MoTA.
KMRU: “in habitus with”

KMRU: “in habitus with”

MoTA, 17. september ― Zvočna galerija s svežo kompozicijo KMRU z naslovom „in habitus with“ je bila predstavljena na festivalu SONICA med 18. in 22. aprilom 2024. Za Josepha Kamaruja (KMRU), v Berlinu rojenega zvočnega umetnika iz Nairobija, je zvok čutni medij, prek katerega se v njegovih delih manifestirajo družbene, materialne in konceptualne interpretacije. KMRU s seboj nosi zakladnico […] The post KMRU: “in habitus with” appeared first on MoTA.
Vodenje Cankarjevega doma prevzema Jure Novak

Vodenje Cankarjevega doma prevzema Jure Novak

Misli, 17. september ― Ministrica za kulturo Asta Vrečko je za generalnega direktorja Cankarjevega doma imenovala Jureta Novaka. Petletni mandat z možnostjo ponovnega imenovanja na čelu največje slovenske kulturne ustanove bo nastopil 15. oktobra 2024. Na čelu CD bo Novak, zdajšnji direktor kranjskega gledališča, nasledil dosedanjo generalno direktorico Uršulo Cetinski.
Poletne likovne delavnice z Loškim muzejem

Poletne likovne delavnice z Loškim muzejem

Loški muzej, 17. september ― Med poletnimi počitnicami je Loški muzej za otroke, ki so obiskovali počitniško varstvo v organizaciji Društva prijateljev mladine Škofja Loka, pripravil pester nabor različnih delavnic. Vse delavnice so bile povezane z muzejskimi zbirkami Loškega muzeja in so vključevale tudi kratke oglede posameznih zbirk. Otroci so skupaj z muzejsko vodičko pekli male kruhke in spoznali način prehranjevanja včasih, poslikali panjske končnice in se pogovarjali o čebelarstvu, se sprehodili do ruševin Zgornjega stolpa na Kranclju in izdelali odlitek gotske pečnice. Navdihnjeni po ogledu umetnostnozgodovinske zbirke so naslikali avtoportret, si ogledali zbirko Franceta Miheliča v Kašči, ustvarjali v grafični tehniki ter po zgledu slovenskih impresionistov slikali na grajskem vrtu. Otroci so na ta način spoznali zgodovino Škofje Loke in njene okolice, hkrati pa v povezavi z muzejskimi zbirkami ustvarili različne izdelke.

Vodenje Cankarjevega doma prevzema Jure Novak

SiGledal Novice, 17. september ― Ministrica za kulturo Asta Vrečko je za generalnega direktorja Cankarjevega doma imenovala Jureta Novaka. Petletni mandat z možnostjo ponovnega imenovanja na čelu največje slovenske kulturne ustanove bo nastopil 15. oktobra 2024. Na čelu CD bo Novak, zdajšnji direktor kranjskega gledališča, nasledil dosedanjo generalno direktorico Uršulo Cetinski.
PREDSTAVA ŠIVI – GLEDALIŠČE, KI ODPIRA ČLOVEKOVO DUŠO, DA BI JO (O)ZDRAVILO

PREDSTAVA ŠIVI – GLEDALIŠČE, KI ODPIRA ČLOVEKOVO DUŠO, DA BI JO (O)ZDRAVILO

Revija Primus, 17. september 17. september 2024 Gledališka predstava Šivi, izvedena pred dnevi v Stari elektrarni Ljubljana, je zagotovo dogodek, ki utegne nekoliko spremeniti vlog gledališča v skupnosti. Morda v eno od tistih smeri, v katero negotovo tiplje tudi nacionalni program kulture, ki v poglavju Kultura za trajnostno prihodnost izrazito potencira pomembno vlogo tega področja za krepitev zdravja  in ...

Znani so letošnji nominiranci in nominiranke za Sovretovo nagrado

Misli, 17. september ― Društvo slovenskih književnih prevajalcev je objavilo seznam letošnjih nominirancev za Sovretovo nagrado, najstarejšo in najvidnejšo stanovsko nagrado, ki jo podeljujejo za vrhunske prevode leposlovnih besedil v slovenščino. Za nagrado se potegujejo Ana Barič Moder, Klarisa Jovanović, Jedrt Maležič, Mateja Seliškar Kenda in Peter Svetina.

V ožjem izboru za bookerja največ pisateljic doslej

Misli, 17. september ― V Londonu so v ponedeljek zvečer razglasili nominirance za nagrado booker. V ožjem izboru šestih knjig se je v vsej 55-letni zgodovini podeljevanja te prestižne literarne nagrade znašlo največ avtoric. Žirija je namreč izmed 156 del izbrala zgodbe petih pisateljic in enega pisatelja. Nagrajenca oz. nagrajenko bodo razglasili 12. novembra.

Kinodvor 100

Kinodvor, 17. september ― Razstava, ki bo na ogled od 1. oktobra 2024 v galeriji Kinodvora, omogoča vpogled v zgodovino kinematografa na Kolodvorski ulici, ki je zaživel kot »najlepša kinodvorana na Balkanu«, nato pa se v stoletni zgodovini svojega delovanja dinamično spreminjal ter prilagajal spremembam kulturnega življenja v Ljubljani.

V Kranju 5. Festival neukročenega verza Medvrsticami

Misli, 17. september ― S predstavitvijo pesniške zbirke frontmana skupine Partibrejkers Zorana Kostića Caneta se bo drevi ob 19. uri v Stolpu Škrlovec začel peti Festival neukročenega verza Medvrsticami. Festival, ki se bo v starem mestnem jedru Kranja odvijal do konca tedna, predstavlja odprt prostor za srečevanje ljubiteljev poezije in sodobnih načinov izražanja.
1982 Rakek – Zabavnik

1982 Rakek – Zabavnik

Stare slike (Cerknica), 17. september ― Ko je 6. junija 1973 prenehala izhajati revija Vseved, sem brala Zabavnik. Politikin Zabavnik je bila jugoslovanska revija. Prva številka je izšla že davnega leta 1939, 28. februarja. Bila je v cirilici. V začetku je izhajal dvakrat tedensko, kasneje le enkrat. Večinoma so bili v njem stripi. Prinašal pa je tudi članke o znanosti, naravi, […]
še novic