Avtor, ki se ne pusti zvleči nazaj v realizem

Avtor, ki se ne pusti zvleči nazaj v realizem

Airbeletrina, 22. junij 2010 ― Doma so zdaj vsi zdravi, na cesti ni bilo gneče in z Danielom Kehlmannom se končno vendarle dobiva. Direktor ptujske knjižnice nama odstopi svojo pisarno, nama postreže z vodo in sede zraven, da popazi na svojega gosta. Nadstropje nižje kar lepa množica čaka, da bo lahko v živo videla nemškega literarnega wunderkinda, tudi predstavnik župana je zraven. Pripravljeni so mikrofoni in kamere, cel šov. Zadnji gost letošnjega festivala Fabula je petnajst minut pred svojim nastopom videti nekoliko utrujen, morda naveličan, ne pa tudi zlovoljen ali neprijazen. Na vprašanja odgovarja profesionalno in vsak odgovor začne z vrsto polglasniških medmetov, pozorno premišljujoč o tem, kaj bo povedal, čeprav odgovarja skoraj povsem brez dlake na jeziku.

sreda, 16.6.2010, "ROKOPISNI SPOMENIKI ČEŠKIH KNJIŽNIC"

NUK, 16. junij 2010 ― Češka Republika spada med vodilne države na svetu po razširjenosti in dobrih možnostih dostopanja do digitaliziranih iluminiranih rokopisov. Narodna knjižnica Češke Republike je dobila prestižno nagrado Jikji, ki jo podeljuje UNESCO. Projekt Manuscriptorium je ustvaril in upravlja katalog historičnih knjižnih fondov, ki je povezan z največjo digitalno knjižnico digitaliziranih rokopisov, projekt ENRICH pa omogoča enostaven dostop do njih. Sodobni informacijski viri tako pomagajo ohranjati in posredovati dediščino preteklosti. Pričujoča razstava predstavlja majhen izbor rokopisnih spomenikov, ki so danes večinoma shranjeni v posebnih oddelkih čeških knjižnic. Rokopisi namreč niso zgolj mrtvi ostanki minulega časa. Lepota njihove likovne opreme nas nagovarja tudi danes, z njihovim preučevanjem pa spoznavamo preteklost.

sreda, 9.6.2010, BREZŽIČNI DOSTOP DO SPLETA PREKO OMREŽJA EDUROAM/LIBROAM

NUK, 9. junij 2010 ― V sodelovanju z Ministrstvom za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo in Arnesom smo v NUK s pomočjo omrežja Eduroam/Libroam z brezžičnim signalom pokrili vse uporabniške prostore. Eduroam je brezžično omrežje, ki je razširjeno po vsej Evropi. Uporabniku omogoča dostop do brezžičnega omrežja matične organizacije in gostovanje v Eduroam omrežjih na drugih ustanovah. Eduroam je že razširjen po slovenskih univerzah, z začetkom projekta Libroam, ki ga vodita Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo in Arnes pa se bo to omrežje v malce spremenjeni različici razširilo še po slovenskih splošnih knjižnicah. Uporabniki, ki so člani organizacije, ki je priključena v projekt Eduroam lahko v knjižnici uporabljajo omrežje Eduroam, čeprav niso člani knjižnice. Libroam je prav tako kot Eduroam omrežje, ki omogoča uporabniku, ki je član matične organizacije (v našem primeru naše knjižnice), da s svojim prenosnim računalnikom gostuje v drugih knjižnicah in uporablja dostop do brezžičnega omrežja. Za dostop do brezžičnega omrežja mora uporabnik izpolnjevati nekaj pogojev: - biti mora član knjižnice - brez dolgov - ni kršil pravil, ki veljajo v omrežju Eduroam
Zataknjena v romantiki (Tina Vrščaj: Zataknjena v pomladi)

Zataknjena v romantiki (Tina Vrščaj: Zataknjena v pomladi)

Airbeletrina, 7. junij 2010 ― Enkrat več se izkazuje, da je sodobna literarna scena pač taka, da se v njej skoraj že do nerazpoznavnosti prepletajo številne vloge, ki se v idealnem svetu morda raje ne bi. Nekaj nas je poklicnih preučevalcev literature, večina nas je kritikov ali kakršnihsižebodi piscev, vsi pa smo po malem avtorji. Ni se lahko izmotati iz teh klobčičev, treba se jih je zavedati in nanje ustrezno opozoriti, obenem pa je to edini način, da se ohrani strokovna integriteta, ugled in nenazadnje čista vest. Zato je še pred tem pisanjem potrebno določeno pojasnilo in opozorilo.

sreda, 2.6.2010, KONFERENCA: SLOVENSKE DIGITALNE KULTURNE VSEBINE

NUK, 2. junij 2010 ― Konferenca je namenjena informiranju o politiki in strategiji v Sloveniji in Evropski skupnosti na področju digitalnih kulturnih vsebin. Predstavljeni bodo projekti, v katerih sodelujejo slovenske organizacije in so povezani z Evropsko digitalno knjižnico, Europeano. Konferenco organizira Narodna in univerzitetna knjižnica, partner v projektu EuropeanaLocal, v sodelovanju z Ministrstvom za kulturo Republike Slovenije. Vabljeni ste vsi, ki ustvarjate slovenske kulturne digitalne vsebine: knjižnice, arhivi, muzeji, multimedijski centri in tisti, ki te vsebine uporabljate.
še novic