V velikonočni svetlobi

V velikonočni svetlobi

Marijan Zlobec, 26. marec 2016 ― Na veliki petek je bil v slavni dunajski stolnici svetega Štefana še zadnjič na ogled veliki velikonočni prt Eve Petrič, ki ga je zasnovala na povabilo dunajskega nadškofa, kardinala Christoph Schönborna in stolnega župnika Tonija Fabra ter s pomočjo umetniškega kuratorja Joachima Lotharja Gartnerja. Silvestra Rogelj Petrič, kardinal Christoph Schönborn, Eva Petrič, Joachim Lothar  Gartner […]

Alex Devetak: Spomladansko prebujanje [satira]

Koridor, 26. marec 2016 ― Odprem oči. Vstanem. Ne vem, danes res nisem v redu spala. Zdelo se mi je, da sem pritrjena na strop, kot bi nad mano stalo ogledalo. Joj, res sem bila videti debela. Ta teden sem se res poredila. Ne smem več toliko hrane zmetat vase. Mama me je prišla zbudit in odprla okno. Zunaj je […] The post Alex Devetak: Spomladansko prebujanje [satira] appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Savages – Adore Life

Koridor, 26. marec 2016 ― The Savages so na sceno prihrumeli leta 2013, ko so po par uspešnih singlih izdali prvenec Silence Yourself z agresivno, distorzirano kitaro, hitro uigrano ritem sekcijo in raskavim vokalom, ki spominja na Patti Smith. Silence Yourself je bila eksplozivna, jezna plošča, sprostitev ogromne količine energije, ki se je v štirih članicah nabrala kot reakcija na […] The post Savages – Adore Life appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

AKTV špil: Jam Fuzz

AKTV, 26. marec 2016 ― V prvi oddaji AKTV špil je gostila alternative rock skupina Jam Fuzz. V dobri uri so predstavili svoje avtorske skladbe. Skupino sestavljajo Eva Verdev (pevka), Jože Blatnik (kitara), Miha Florjan – Urankar (bobni), Matej Jazbinšek (bas) in Frančka Lesjak – Čvan (klaviature). Oddajo so realizirali študentje AGRFT. Režiser: Rok Hvala Mešalka slike: Olga Michalik Tonski
Ko popki se odpirajo, notranjski kulturniki razstavljajo svoja dela

Ko popki se odpirajo, notranjski kulturniki razstavljajo svoja dela

Notranjsko primorske novice » Kultura, 26. marec 2016 ― Cerknica – V cerkniški galeriji Krpan so do 14. aprila na ogled dela članov Društva notranjskih kulturnikov Krpan. Tradicionalna spomladanska razstava, na kateri se predstavijo vsi člani društva, se imenuje Ko popki se odpirajo po prigodnici Janeza Menarta z naslovom Majska, ki jo je ob odprtju razstave 24. marca recitirala dramska igralka Marijana Brecelj. »Ko popki se odpirajo …«, je recitirala Marijana Brecelj. Foto: Silvo Zalar Svoja dela so na ogled postavili tako akademski kot tudi ljubiteljski slikarji, fotograf in pirograf. Med drugim sta na ogled dve sliki Lare Zorn, ki se s slikanjem resneje ukvarja tri leta. Slikanje takoj za glasbo in igranjem ji pomeni sproščanje. Realistično upodabljanje ji ne leži preveč, pravi Zornova. »Sicer sem poskušala, a je vedno izpadlo, kot da bi risala za kako otroško knjigo. Veliko bolj se znajdem v abstraktnem, ko ni treba gledati na natančne linije, lahko greš izven okvirja in pokracaš in porišeš,« se nasmeje. Slika v akrilu, rada uporablja tudi svinčnik. »Zanimajo me tudi oljne barve, a zanje še zbiram pogum.« Odprtje razstave je pritegnilo številne ljubitelje umetnosti. Foto: Silvo Zalar Najljubša tehnika Janeza Ovsca je akvarel, tokrat je razstavil dva. »Cerkniško jezero in Tulipani, ker je pomlad in se odpirajo popki, tulipani pa so simbol pomladi.« Pri srcu so mu vodni motivi, gozdovi pokrajina arhitektura, v zadnjem času pa tudi figura. Zaključil je tečaj slikanja akta in obiskuje delavnice slikanja figure in portreta. »Slikanje mi pomeni veselje, sprostitev, tudi nekakšno samouresničitev po dolgih letih dela v drugem poklicu,« pravi. »Veselje, talent, ki sem ga imel od mladih let, lahko zdaj razvijam in si dam duška.« Ovsec je po rodu iz loške doline, živi pa v Logatcu, kjer je predsednik Društva likovnikov Logatec. Rad se vrača v osrčje Notranjske, zato je tudi član društva Krpan. Tomaž Čuček si je za umetniško izražanje izbral pirografijo. V les žge portrete, pokrajine in Cerkniško jezero, i

FDF: Ruski detel (The Russian Woodpecker)

Koridor, 26. marec 2016 ― Ruski detel je bolj kot zaradi (domnevnega) odkritja povezave med černobilsko jedrsko katastrofo in Dugo – prisluškovalnim radarjem v bližini jedrskega reaktorja, ki naj bi v ZDA pošiljal elektromagnetne signale ter tako motil njihove telekomunikacijske kanale, in čigar zvok spominja na trkanje detla – zanimiv zaradi surovo pristnega portreta Ukrajine, ki se tekom dokumentarca vzpostavi […] The post FDF: Ruski detel (The Russian Woodpecker) appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Naježimo dlako, ostrimo pogled!

MAF - Mad About Film, 26. marec 2016 ― KINO! filmsko-kritiška delavnica “Naježimo dlako, ostrimo pogled” na festivalu žanrskega filma Kurja polt Blanche: »You wouldn’t be able to do these awful things to me if I weren’t still in this chair!« Jane: »Butch ya are, Blanche! Ya are in that chair …!« Ste ljubitelji krvavega, mesnatega, strašno-čudnega in grozno-srhljivega? Motornih žag in zapuščenih graščin […] Prispevek Naježimo dlako, ostrimo pogled! je bil najprej obavljena na MAF - Mad About Film.

Festival frankofonskega filma 2016

MAF - Mad About Film, 26. marec 2016 ― FFF: PETIČ! Od 30. 3. do 10. 4. bo na ogled 17 odličnih filmov, ki jih bo predstavilo 15 držav v Kinodvoru in Slovenski kinoteki! PREDSTAVITEV FESTIVALA FRANKOFONSKEGA FILMA (FFF) Tuja veleposlaništva v Sloveniji, ki so člani Mednarodne organizacije za frankofonijo, bodo praznovala mednarodni dan frankofonije s peto izdajo Festivala frankofonskega filma (30. 3.-10. 4. 2016). Zakaj bi v Sloveniji praznovali […] Prispevek Festival frankofonskega filma 2016 je bil najprej obavljena na MAF - Mad About Film.

Festival žanrskega filma Kurja polt

MAF - Mad About Film, 26. marec 2016 ― Festival žanrskega filma KURJA POLT 13. – 17. april Slovenska kinoteka in Kinodvor / Ljubljana Kurja polt 3: Zadnje dekle Čeprav najbolj drzen in direkten med žanri, filmska grozljivka, ostaja v fokusu festivala Kurja polt, program pod praporom festivala žanrskega filma letos razpiramo in svojo naklonjenost odmerjamo še drugim žanrskim prvakom. Na festivalu bodo našo […] Prispevek Festival žanrskega filma Kurja polt je bil najprej obavljena na MAF - Mad About Film.
Kinotrip: Profil Amina (2015) in pasti interneta

Kinotrip: Profil Amina (2015) in pasti interneta

KEVD'R, 26. marec 2016 ― Profil Amina (The Amina Profile, 2015), kanadski preiskovalni dokumentarni film s tempom trilerja v režiji Sophie Deraspe, ki je bil prikazan 24. 3. v Kinodvoru v sklopu Kinotrip filmskega festivala, nas popelje v virtualno resničnost in njene pasti. Povezovani člen (raziskovalka) dokumentarca je Sandra Bagaria, ženska živeča v Montrealu, ki se je preko socialnega omrežja… More Kinotrip: Profil Amina (2015) in pasti interneta
Ves svet je oder: proslava ob 400-letnici smrti Williama Shakespeara (foto, video)

Ves svet je oder: proslava ob 400-letnici smrti Williama Shakespeara (foto, video)

Celje.info, 26. marec 2016 ― Ob 400-letnici smrti Williama Shakespeara so dijaki gimnazije Celje Center pripravili večer poln poezije, iger in glasbe ter se spomnili njegovih največjih del. Dogodka se je kot častna gostja udeležila tudi Njena ekscelenca gospa Sophie Honey, veleposlanica Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske. William Shakespeare je eden največjih angleških dramatikov, ki je za razliko […]
Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 26. marec 2016 ― Pri založbi Beletrina so izdali roman italijanskega pisatelja Cesareja Paveseja Umetnost življenja, pri založbi Zala pa večgeneracijski roman nizozemske avtorice Annet Huizing Kako sem po nesreči napisala knjigo. Pri založbi Miš je izšel mladinski roman Kevina Brooksa Dnevnik iz bunkerja, pri KUD Logos pa spominski zbornik Milica Kač (1953-2014).

Mednarodna poslanica ob svetovnem dnevu gledališča 2016

SiGledal Novice, 26. marec 2016 ― Združenje dramskih umetnikov Slovenije (ZDUS) skupaj z ITI - Mednarodnim gledališkim inštitutom vsako leto obeležuje svetovni dan gledališča (27. marec). Svetovni dan gledališča obeležujemo po vsem svetu že od leta 1962. Na ta dan obkroži svet mednarodna poslanica, ki jo v ta namen spiše izbrana gledališka ustvarjalka ali ustvarjalec. Tokratni avtor je ruski režiser Anatolij Vasiljev.
še novic