Kratkice (16. teden, 2016): The Last Shadow Puppets, Sama Dams, Steven Wilson, Tortoise

Koridor, 24. april 2016 ― The Last Shadow Puppets – Everything You’ve Come to Expect (Domino Recording Company): + Če vam je všeč zadnji album skupine Arctic Monkeys, vam bo tudi novi album skupine The Last Shadow Puppets bržkone sedel. Alex Turner, Miles Kane, James Ford in Zach Dawes so posneli skladbe, ki ne vsebujejo več toliko boogie insertov kakor […] The post Kratkice (16. teden, 2016): The Last Shadow Puppets, Sama Dams, Steven Wilson, Tortoise appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Voda in luč

TV Kočevje, 24. april 2016 19. novembra 1896 je po kočevskih vodovodnih ceveh pritekla voda, po ulicah in stanovanjih pa so zasvetile prve električne svetilke.

V PRODAJI JE 5. ŠTEVILKA REVIJE OUTSIDER!

OUTSIDER, 24. april 2016 ― Tema: LOKALNO – GLOBALNO – ORIGINALNO Pokukajte v vsebino 5. številke revije Outsider! Cena posameznega izvoda je 7€, cena letne naročnine (4 številke, poštnina vključena) znaša 25€ ! Revijo lahko kupite tudi na enem izmed 407 prodajnih mest po Sloveniji! Prijetno branje vam želimo! Spletne vsebine se razlikujejo od vsebin v tiskani izdaji. Z naročilom [&hellip
Čemu smo postali glasbeniki

Čemu smo postali glasbeniki

Godibodi, 24. april 2016 ― Če smo pošteni do samega sebe, ali lahko trdimo, da pri nastopanju vedno uživamo in nam nastopi vedno uspejo tako dobro, kot si želimo? Obstaja kar nekaj dejavnikov, ki nam preprečujejo takšen užitek in nastop. Škoda bi bilo, da jih ne bi prepoznali in jih vztrajno odpravljali, da nam uspe tisto, zaradi česar smo v prvi vrsti postali glasbeniki: deliti glasbo s poslušalci natančno takšno, kot jo želimo podeliti in pri tem uživati.
Razstava akvarelov Janeza Dragoliča: Zanimata ga narava in akt

Razstava akvarelov Janeza Dragoliča: Zanimata ga narava in akt

Notranjsko primorske novice » Kultura, 24. april 2016 ― Cerknica – V cerkniški galeriji Krpan so do 12. maja na ogled akvareli ljubiteljskega slikarja Janeza Dragoliča, ki jih je v zadnjem letu ustvaril na slikarski delavnici pri Petru Lazareviću. Na slikah je podobi naravo, rože in tudi nekaj aktov, tehnika akvarela pa mu je postala tako blizu, da bo v njej ustvarjal vsaj še nekaj čas, pravi Dragolič. Foto: Miloš Toni Dragolič se je z akvarelom prvič srečal septembra lani, do zdaj pa je v tej tehniki večinoma risal motive iz narave in nekaj aktov. »To je začetek, če bo mogoče, bi se žele bolj osredotočiti na akt, da bo med mojimi deli bolj zastopan kot do zdaj,« pravi Dragolič. Je član Društva notranjskih kulturnikov Krpan in Kulturno-umetniškega društva Paleta, aprila pa je sodeloval tudi na ex temporu v Logatcu. Tam se je pokazalo, da je v akvarelu resnično dober, saj mu je komisija Društva likovnih umetnikov za sliko Jesen podelila priznanje za kakovost in občutek za svetlobo barve. »Lahko rečem, da sem se v akvarelu našel, kar vleče me. Čeprav bi mogoče še naprej delal tisto, kar sem počel v ribniški šoli, bom vztrajal tudi pri akvarelu,« pravi Dragolič. Foto: Miloš Toni Razstavo v galeriji Krpan, ki je dragoličeva četrta samostojna razstava, so odprli 21. aprila, akvareli pa so na ogled do 12. maja v času odprtja galerije. Odprtje so z glasbo in pesmijo popestrili Rebeka Hren Dragolič, Mateja Klavžar in Tone Rot, posebno presenečenje pa so Dragoliču pripravili njegovi vnučki, ki so mu zapeli pesmico. Predsednik Društva notranjskih kulturnikov Danimir Mazi je za Dragoliča  dejal, da je izredno aktiven in ustvarjalen ljubiteljski slikar.
011 Tranzistorij: Avtomobili (drugi del)

011 Tranzistorij: Avtomobili (drugi del)

Marsowci Tranzistorij, 24. april 2016 ― Sneg se je že stopil, ampak v nadaljevanju našega obiska pri Avtomobilih bomo vseeno stopali po Stopinjah v snegu. V drugem delu se bomo počasi poslovili od zgodovine ter se z bratoma Vuksanović in s pomočjo dolgoletnega basista in oblikovalca zvoka, Davida Šuligoja podali v sedanjost. Tu nas je pričakal novi album, ki smo ga izrabili tudi za klepet o glasbeni opremi, ki je najbolj zaznamovala njihov zvok.
Dirigent Daniel Harding z Brahmsom v Ljubljani

Dirigent Daniel Harding z Brahmsom v Ljubljani

Marijan Zlobec, 24. april 2016 ― Na šestem koncertu za Zlati abonma Cankarjevega doma v ponedeljek, 2. maja, ob 20. uri v Gallusovi dvorani pričakujemo Simfonični orkester Švedskega radia s slavnim angleškim dirigentom Danielom Hardingom in solistko, violinistko Veronico Eberle. Na programu bosta dve znani kompoziciji Johannesa Brahmsa: Koncert za violino orkester v D-duru, op. 77 in Simfonija št. 2 v […]
Umetnica Tinca Stegovec za STA: Za grafiko je potrebna tenkočutnost

Umetnica Tinca Stegovec za STA: Za grafiko je potrebna tenkočutnost

Misli, 24. april 2016 ― Akademska slikarka in grafičarka Tinca Stegovec, letošnja dobitnica nagrade Riharda Jakopiča za življenjski opus, je večino svoje ustvarjalne energije posvetila grafiki. Kot je povedala v pogovoru za STA, je za grafiko potrebna tenkočutnost, natančnost ter potrpežljivost, in ni naključje da za najboljše grafike veljajo Japonci in Kitajci.
3 zime: Sistemi se menjavajo, vlade padajo ( družina ostaja )

3 zime: Sistemi se menjavajo, vlade padajo ( družina ostaja )

KEVD'R, 24. april 2016 ― Včeraj se je na velikem odru Mestnega gledališča ljubljanskega zgodila zgodovinska, družinska drama 3 zime  mednarodno priznane, v Londonu delujoče dramatičarke hrvaškega porekla, Tene Štivičić. Režisersko taktirko slovenske uprizoritve je prevzela Barbara Hieng Samobor, iz angleškega izvirnika jo je prevedla Alenka Klabus Vesel. Krstna uprizoritev omenjene drame se je zgodila v zimi leta 2014 na… More 3 zime: Sistemi se menjavajo, vlade padajo ( družina ostaja )

Pipistrel: BREZ STRELA NI ZADETKA

OUTSIDER, 24. april 2016 ― Intervju: Ivo Boscarol Pipistrelovo letalo Virus je pred kratkim kot prvo v Sloveniji prejelo certifikat Evropske agencije za varnost v letalstvu (EASA). Certifikat Pipistrelu, znanemu kot vrhunskemu proizvajalcu ultra lahkih letal, omogoča proizvodnjo letal za splošno rabo. Ob tej priložnosti objavljamo intervju z Ivom Boscarolom, ki smo ga objavili v drugi številki revije Outsider na temo Mobilnost, [&hellip
Silvester Plotajs Sicoe je v ofsajdu

Silvester Plotajs Sicoe je v ofsajdu

Marijan Zlobec, 24. april 2016 ― Najnovejša razstava znanega slovenskega slikarja Silvestra Plotajsa Sicoea Med morjem in vulkani v Kazematah Ljubljanskega gradu (na ogled bo do 8. maja) s svojimi petnajstimi slikami velikega formata  povsem zapolnjuje s svojo barvno toplino sicer haden podzemni prostor. Silvester Plotajs Sico je je svojevrstni slikarski pripovedovalec zgodb, kot se ga dotaknejo po nepričakovani ali nenačrtovani […]
še novic