Knjiga priznanj: Jedrt Lapuh Maležič

Knjiga priznanj: Jedrt Lapuh Maležič

Airbeletrina, 3. maj 2016 ― Jedrt Lapuh Maležič, samozaposlena prevajalka leposlovja (angleščina in francoščina), zmagovalka proznih mnogobojev, od nedavnega pa tudi »polnopravna« avtorica (letos je izšla njena zbirka kratkih zgodb z naslovom Težkomentalci) z lahkoto sproducira eno bolj svežih in simpatičnih Knjig, kar smo jih gostili zadnje čase. Brez odvečnega slepomišenja vas zatorej kar precej prepuščamo branju.

NAGRADNA IGRA: 3 vstopnice za festival In Memoriam prof. Peter Hafner #8, 6. in 7. 5.!

Koridor, 3. maj 2016 ― Trem osebam, ki bodo pravilno rešile nagradno nalogo in bodo izžrebane, bomo podarili po eno vstopnico za enega izmed dveh koncertnih večerov na letošnji osmi ediciji festivala In Memoriam Prof. Peter Hafner, ki se bosta odvila ta petek (6. 5., MKC Pri Rdeči Ostrigi) in soboto (7. 5., C.M.A.K Cerkno). Nagradna igra traja do četrtka […] The post NAGRADNA IGRA: 3 vstopnice za festival In Memoriam prof. Peter Hafner #8, 6. in 7. 5.! appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Društvo novinarjev Slovenije nič o odpuščanju na Delu

Društvo novinarjev Slovenije nič o odpuščanju na Delu

Marijan Zlobec, 3. maj 2016 ― Današnji Mednarodni dan svobode medijev je v Sloveniji očitno minil v splošni brezbrižnosti. Po svetu se pomena svobode medijev očitno veliko bolj zavedajo kot doma. Spomnimo na množične proteste danes v sosednji Hrvaški, kjer so posebej izpostavili odgovornost ministra za kulturo in zahtevali njegov odstop. Slovenija v tem trenutku nima kulturnega ministra in s tem […]
Šarūnas Sauka – litovski umetnik, ki šokira

Šarūnas Sauka – litovski umetnik, ki šokira

Koridor, 3. maj 2016 ― Noro, nenavadno, šokantno. Vse to so pridevniki, ki se jim tako laiki kot kritiki težko izognejo pri opisovanju del postmodernističnega slikarja Šarūnasa Sauke. Od januarja do marca 2016 je bila v Litovski narodni galeriji na ogled pregledna razstava njegovih del z naslovom The Man with Sauka’s Face (Moški s Saukinim obrazom), ki si jo je […] The post Šarūnas Sauka – litovski umetnik, ki šokira appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Litovski umetnik Šarūnas Sauka

Litovski umetnik Šarūnas Sauka

Koridor, 3. maj 2016 ―     Šarūnas Sauka – litovski umetnik, ki šokira s kontrasti     Noro, nenavadno, šokantno. Vse to so pridevniki, ki se jim tako laiki kot kritiki težko izognejo pri opisovanju del postmodernističnega slikarja Šarūnasa Sauke. Od januarja do marca 2016 je bila v Litovski narodni galeriji na ogled pregledna razstava njegovih del z naslovom […] The post Litovski umetnik Šarūnas Sauka appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Miklavž Komelj: Noč je abstraktnejša kot N

Koridor, 3. maj 2016 ― Dajmo karte za spremembo na mizo in nemudoma povejmo: ta poezija je dobra. In – če se spustimo še na čisto osebno raven – deluje. Na tisti temačni zaklinjevalski način, kot urok, ki se te oprime in te ne izpusti (domnevam pa, a v to ne verujem, da gre lahko ta kelih mimo, ne da […] The post Miklavž Komelj: Noč je abstraktnejša kot N appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Otvoritev Tedna ljubiteljske kulture 2016

ZKDS, 3. maj 2016 ― Zdaj je veliki dogodek - odprtje Tedna ljubiteljske kulture 2016 oddaljen le dober teden  dni. Sobota, 14. maj 2016 je dan, ko začenjamo. Več si lahko preberete na uradni strani festivala: https://tlk.jskd.si/event/otvoritev-tedna-ljubiteljske-kulture-festival-sredi-zvezd-2016/.   Kategorija:  Splošno Datum:  torek, 3 Maj, 2016 Kraj:  Ljubljana
Tito je avgusta 1944 skrivaj obiskal Rim

Tito je avgusta 1944 skrivaj obiskal Rim

Marijan Zlobec, 3. maj 2016 ― Kocbekova dejavnost v Rimu poleti leta 1944 prav gotovo še ni povsem ugotovljena, pojasnjena, dokumentirana, predstavljena in ovrednotena. Vtis je, da se slovenski zgodovinarji niso dovolj potrudili, se poglobili, pa tudi našli vse dokumente, ki v različnih oblikah omogočajo vpogled v ta zelo pomemben čas nastajanja nove Jugoslavije. Nekateri se sklicujejo na zaprtost tajnih arhivov […]
Kdo je (ne)primeren starš in kdo o tem odloča?

Kdo je (ne)primeren starš in kdo o tem odloča?

Torpedo, 3. maj 2016 ― Nedavni primer velenjskih dečkov, ki so jih mediji kasneje nato preimenovali v koroške dečke, je zopet v ospredje slovenske javnosti potisnil delovanje Centra za socialno delo. Kdo je (ne)primeren starš in kdo o tem odloča? Kdaj lahko tretja oseba oziroma država poseže v avtonomno celico kot je družina? Kdo je v dotičnem primeru žrtev, kakšni so možni razpleti, kakšne bodo posledice in kdo družino spretno izkorišča za nabiranje političnih točk? Vse to nam bosta skušala pojasniti strokovanjaka na tem področju - socialna delavka Mateja Capek ter psiholog in bloger Matic Munc. Torpedo leti proti vašim ušesom. #Torpedo #podcast
Drago Jančar prejemnik nagrade Ignazia Siloneja

Drago Jančar prejemnik nagrade Ignazia Siloneja

Misli, 3. maj 2016 ― Pisatelj Drago Jančar je letošnji prejemnik mednarodne nagrade Ignazia Siloneja. Jančar je po besedah žirije v svojih delih spregovoril o usodi ljudstva, "preganjanega ali zatiranega zaradi dejanj oblasti ali zaradi nevednosti". Nagrado, poimenovano po priznanem italijanskem pisatelju, so mu podelili na dvodnevni prireditvi v deželi Abruci.

Slovenski nagrajenci World Press Photo 1977 – 2016

Galerija Fotografija, 3. maj 2016 ― Največji in najprestižnejši, ugledni mednarodni fotografski natečaj World Press Photo vse od leta 1955 naprej vsako leto pod svojim okriljem zbere smetano novinarske fotografije. Med najboljšimi so se znašli trije slovenski fotografi, ki na tokratni razstavi predstavljajo projekte, s katerimi so sodelovali na natečaju. Razstava je del Festivala Slovenija Press Photo 2016 The post Slovenski nagrajenci World Press Photo 1977 – 2016 appeared first on Galerija Fotografija.

KONEC ZAČETKA

Galerija Fotografija, 3. maj 2016 ― Zaključna razstava dijakov 4. letnika SŠOF Ljubljana Klara Avsec Manca Borštnar Andraž Fijavž Bačovnik Nina Bajec Ava Pavlenč Varja Lorger Kristina Filipčić Kaja Klančar Anja Prek Tia Ilievski Andrič Anja Gorjanc Eva Dejak Rebeka Selan Nina Krajnc Mia Medved Tia Grobelnik Kristina Žetko Saša Ribič Erazem Simon Paravinja The post KONEC ZAČETKA appeared first on Galerija Fotografija.
še novic